Κλέων Ι. | 7 Απριλίου 2016

Ο ρόλος των ΜΜΕ και τα πραγματικά ψέματα της Δύσης (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #07)

Μια νέα σειρά δημοσιεύσεων, μόνο για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν τι συνέβη στη Γιουγκοσλαβία στα χρόνια της δεκαετίας του 1990, από τη νέα μας έρευνα με τίτλο ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ: Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα‘ …
… η οποία απαντά -πιστεύουμε- εις βάθος σε όλες τις πιθανές απορίες και αποδομεί όλα τα ψέματα και τις πλαστογραφίες των ελληνικών ΜΜΕ, των ακροδεξιών θυτών και των απολογητών τους, από δεξιά κι αριστερά.
Η πρώτη ενότητα (όπου και μία απαραίτητη σημείωση, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, σχετικά με τη χρήση του όρου ‘η σερβική πλευρά’ και ποιους εννοούμε) βρίσκεται εδώ, ‘Πρόλογος: Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #01)‘, ενώ η προηγούμενη και η επόμενη, αντίστοιχα αριστερά και δεξιά επάνω από τον τίτλο της ανάρτησης.
Ολόκληρη η νέα αυτή σειρά θα βρίσκεται κάτω από την κατηγορία ‘Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία‘. Στο τέλος του κειμένου, υπάρχουν links για όλες τις σχετικές μας έρευνες, νέες και παλαιότερες, και όλα τα κείμενα σχετικά με την σφαγή στη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή.

Η σημερινή ενότητα έχει τίτλο: ‘Ο ρόλος των ΜΜΕ και τα πραγματικά ψέματα της Δύσης’

 

Αλλη μια κλασική φωτογραφία: Ιούνιος 1995, στην περιοχή Prhovo της Βοσνίας. 1995. Ο στρατιώτης Senad Medanovic επιστρέφει στο σπίτι του και το ανακαλύπτει καμμένο. Ολοι του οι συγγενείς είναι νεκροί. Εκτελέστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις λίγο πριν οι Σέρβοι εγκαταλείψουν την περιοχή, © Gilles Peress/Magnum Photos.

Αλλη μια κλασική φωτογραφία: Ιούνιος 1995, στην περιοχή Prhovo της Βοσνίας. 1995. Ο στρατιώτης Senad Medanovic επιστρέφει στο σπίτι του και το ανακαλύπτει καμμένο. Ολοι του οι συγγενείς είναι νεκροί. Εκτελέστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις λίγο πριν οι Σέρβοι εγκαταλείψουν την περιοχή, © Gilles Peress/Magnum Photos.

 

Ο ρόλος των ΜΜΕ: Οι Ουστάσι Κροάτες, οι Τούρκοι φονταμενταλιστές μουτζαχεντίν Βόσνιοι, οι εγωιστές εκμεταλλευτές του γιουγκοσλαβικού νότου Σλοβένοι, οι ασήμαντοι Νότιοι Σέρβοι Μακεδόνες και οι καθυστερημένοι κοντοπίθαροι μουσουλμάνοι τρομοκράτες Αλβανοί

Ας δώσουμε το λόγο σε μια έντιμη σερβική φωνή και αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων εκ των έσω:
Γράφει η Σιμωνίδα Αργυράκου, που έζησε τα γεγονότααπό πρώτο χέρι, σαν αξιωματούχος στο σερβικό Διπλωματικό Σώμα:

‘Στη συνέχεια, στη Σερβία αναπτύχθηκε μια ολοκληρωτική εθνικιστική καμπάνια με πολλούς πρωταγωνιστές. Την ηγεσία του Μεγαλοσερβικού Κινήματος ανέλαβε το κόμμα του Μιλόσεβιτς, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα ΜΜΕ, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, γνωστοί συγγραφείς και αργότερα τα νεοφασιστικά κόμματα του Βόγισλαβ Σέσελι και Βουκ Ντράσκοβιτς. Όλοι αυτοί βομβάρδιζαν καθημερινά τους Σέρβους με μηνύματα μίσους, με ειδήσεις και αναλύσεις περί διαφόρων κινδύνων που τους απειλούν κλπ. Με υπομονή και επιμονή, αφού ξύπνησαν πρώτα την δυσπιστία, κατάφεραν να ξυπνήσουν και το μίσος απέναντι σε όλους τους άλλους μη-Σέρβους. Από ‘κει και πέρα, ο σερβικός λαός στην πλειοψηφία του άρχισε να αναπαράγει αυτά που άκουγε ή διάβαζε και όχι μόνο. Άρχισε σιγά-σιγά να αποδέχεται την ιδέα ότι ο πόλεμος είναι πράγματι αναγκαίος.
Η εκκλησία συνέβαλε οριστικά σε αυτή την καμπάνια. Ο πατριάρχης και οι μητροπολίτες σε σχεδόν όλες τις ομιλίες τους προειδοποιούσαν για τους κινδύνους από το Ισλάμ, το Βατικανό κλπ. Ο ‘μετριοπαθής’ Σέρβος πατριάρχης έλεγε ότι «για τους Σέρβους στην Κροατία δεν υπάρχει τρίτος δρόμος -ή θα πάρουν τα όπλα ή πρέπει να φύγουν». Το 1990, η Σερβική Εκκλησία ζήτησε από τις αρχές άδεια για να γίνουν ανασκαφές στους μαζικούς τάφους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και να κηδευτούν τα θύματα κοντά σε χριστιανικούς ναούς. Οι ανασκαφές, αντί να γίνουν σε μια ήρεμη και αξιοπρεπή ατμόσφαιρα, έγιναν παρουσία τηλεοπτικών καμερών, προβολέων, δημοσιογράφων, πολιτικών και πολλών άλλων. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά αυτές τις φρικτές εικόνες.
Με αυτό τον τρόπο, αναδεικνύοντας τα εγκλήματα που έγιναν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τους Κροάτες φασίστες ενάντια στους Σέρβους και ανοίγοντας τις ‘παλιές πληγές’, η Σερβική Εκκλησία καλούσε τους Σέρβους να πάρουν μέτρα προστασίας έναντι του δήθεν καινούριου κινδύνου· στην ουσία τους καλούσε να πάρουν εκδίκηση. Είναι ενδεικτικό ότι σε κανέναν από τους μαζικούς τάφους στη Σερβία δεν έγινε ανασκαφή -μόνο σε αυτούς που ήταν στην Κροατία και τη Βοσνία!
Τα ΜΜΕ υποστήριζαν σταθερά αυτή την πολιτική. Για παράδειγμα, προωθούσαν μεθοδικά την κατηγορία ότι η κυβέρνηση της Βοσνίας, με τη βοήθεια του Βατικανού και της Γερμανίας, θέλει να δημιουργήσει ένα «ισλαμικό φρούριο στην καρδιά της Ευρώπης», όπως έλεγαν, με σκοπό να «εξαφανίσει όλους τους Σέρβους».
Ο Μιλόσεβιτς άφηνε πρώτα τους πιο ακραίους πολιτικούς να μιλάνε για μια Σερβία μέχρι τη Βιέννη ή την Τεργέστη, και μετά ερχόταν ο ίδιος ο ηγέτης για να επιβεβαιώσει, με σοβαρό ύφος, ότι «όντως ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος και πρέπει να αμυνθούμε». Ενα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του Μιλόσεβιτς στη σερβική Βουλή τον Απρίλιο του 1991:

«Το ζήτημα των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας για ένα κράτος. Οπως ξέρετε, είναι πάντα οι δυνατοί που καθορίζουν ποια είναι τα σύνορα, και ποτέ οι αδύναμοι. Γι’ αυτό, πρέπει να είμαστε δυνατοί. […] Μίλησα με τους ανθρώπους μας στο Κνιν [Κροατία] και στη Βοσνία. Η πίεση πάνω τους είναι μεγάλη […] Μήπως θα έπρεπε να προαναγγείλουμε στο ραδιόφωνο όσα σκοπεύουμε να κάνουμε; Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Αν πρέπει να πολεμήσουμε, θα πολεμήσουμε πραγματικά».

Η καμπάνια διήρκεσε χρόνια και έμοιαζε με πραγματική εθνικιστική υστερία. Και ενώ στα συλλαλητήρια που οργάνωνε το κόμμα του Μιλόσεβιτς ακούγονταν συνθήματα όπως «θα πιούμε το τούρκικο αίμα», η πολιτική ηγεσία της Σερβίας ετοιμαζόταν για πόλεμο’.
Πηγή: Σιμωνίδα Αργυράκου, 16 χρόνια από τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, Πώς και γιατί συνέβη;
http://rnbnet.gr/details.php?id=2908

Ο Μιλόσεβιτς, έχοντας κατορθώσει να αποκτήσει σχεδόν την αποκλειστικότητα στη διαχείριση των ΜΜΕ (κανάλια, ραδιοσταθμοί, εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων, πομποί αναμετάδοσης κ.λπ.), και έχοντας στα χέρια του έναν κρατικό μηχανισμό με 50 χρόνια εμπειρία στην διαστρέβλωση της αλήθειας κατ’ επιταγήν του μονοκομματικού κράτους, προώθησε μια πολύ επιτυχημένη προπαγανδιστική καμπάνια δαιμονοποίησης όλων των άλλων κοινοτήτων:

– Οι Κροάτες δεν ήταν πλέον Κροάτες αλλά Ustasha,
– οι Βόσνιοι δεν ήταν πια απλά οι μουσουλμάνοι συμπατριώτες τους με τους οποίους είχαν κερδίσει μαζί τον Β’ΠΠ πόλεμο αλλά Τούρκοι και φονταμενταλιστές γενίτσαροι (=εξισλαμισμένοι Σέρβοι κατωτέρων γονιδίων) μουτζαχεντίν,
– οι Σλοβένοι έγιναν «οι εγωιστές εκμεταλλευτές του γιουγκοσλαβικού νότου»,
– οι Μακεδόνες ήταν πλέον «μια ασήμαντη κοινότητα Νότιων Σέρβων»,
– και οι Αλβανοί δεν ήταν πλέον άλλος ένας λαός που ζούσε στην τιτοϊκή ‘Ενότητα και Αδελφότητα’ αλλά καθυστερημένοι και κοντοπίθαροι μουσουλμάνοι τρομοκράτες.

Και όλα αυτά, δεν ήταν αστεία ή ψυχαγωγικές εικόνες που απλά έπαιζαν στην τηλεόραση. Αυτού του είδους η προπαγάνδα, σε συνδυασμό με απολύτως κατασκευασμένες ‘ειδήσεις’ οδήγησαν πολλούς Σέρβους τηλεθεατές να καταταχθούν σε παραστρατιωτικές ομάδες και να επιδοθούν σε πραγματικά εγκλήματα πολέμου. Μάλιστα, το 2009, η Ειδική Εισαγγελία Εγκλημάτων Πολέμου της Σερβίας ξεκίνησε έρευνα κατά δημοσιογράφων και συγκεκριμένων ΜΜΕ (κρατική Σερβική Τηλεόραση RTS, καθημερινές κρατικές εφημερίδες του Βελιγραδίου Politika και Vecernje Novosti, κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Γιουγκοσλαβίας-Σερβίας Tanjug κ.ο.κ.) με την κατηγορία της υποκίνησης σε εγκλήματα πολέμου μέσω ρητορικής μίσους και κατασκευής ειδήσεων.
Ετσι είχαμε, την περίοδο 1991-1999:

– την εξωφρενική ιστορία με τα Σερβάκια που τα έριχναν τροφή στα λιοντάρια του ζωολογικού κήπου του Σαράγεβο που προαναφέραμε (σκηνές από βίντεο εδώ),

– το ρεπορτάζ με τους Ουστάσι Κορεάτες καμικάζι (‘Κορεάτες’, από την Κορέα, όχι ‘Κροάτες’) που πολεμούσαν για λογαριασμό των Κροατών (σκηνές από βίντεο εδώ),

– την είδηση για τους … Κούρδους που πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή στο Ντουμπρόβνικ εναντίον των Σέρβων για λογαριασμό των Κροατών, αλλά παραδόξως δεν μιλούσαν κουρδικά, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά αραβικά (σκηνές από βίντεο εδώ),

– το παραπλανητικό και απολύτως κατασκευασμένο ρεπορτάζ για τους 30.000 ετοιμοπόλεμους και πλήρως εξοπλισμένους Κροάτες που ήταν έτοιμοι να εισβάλουν στο Μαυροβούνιο και δήθεν βομβάρδιζαν όλες τις μεγάλες πόλεις της μικρής δημοκρατίας -είδηση που κατασκευάστηκε αποκλειστικά και μόνο ως προβοκάτσια για να στρατολογηθούν Μαυροβούνιοι στις σερβικές παραστρατιωτικές μιλίτσιες (σκηνές από βίντεο εδώ). Στην πραγματικότητα, ήταν μόνο 700 Κροάτες, εξοπλισμένοι με κυνηγετικά όπλα και ό,τι έβρισκε ο καθένας, που βρίσκονταν εκεί για να υπερασπιστούν το Ντουμπρόβνικ. Την ίδια στιγμή, ο JNA, ο οποίος ήταν η πηγή της πληροφορίας για τους 30.000 Κροάτες που ήθελαν να καταλάβουν το Μαυροβούνιο, έστελνε αυτός 30.000 υπεροξοπλισμένους και άρτια εκπαιδευμένους στρατιώτες για να καταλάβουν την παραλιακή πόλη με τη βοήθεια και του ναυτικού αποκλεισμού από το γιουγκοσλαβικό Ναυτικό. Οι Μαυροβούνιοι κληρωτοί αρνούνταν κι αυτοί να καταταγούν και να πάνε να σκοτωθούν σε ξένους τόπους, κι έτσι μια εύκολη νίκη απέναντι σε έναν ανύπαρκτο κατασκευασμένο εχθρό θα ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να δελεαστούν οι στρατεύσιμοι και να ντυθούν στο χακί -μαζί με την υπόσχεση για πλιάτσικο και λεηλασίες. Σκοπός του JNA δεν ήταν μόνο η πτώση του Ντουμπρόβνικ, αλλά η κατάληψη ολόκληρης της παράκτιας περιοχής της Κροατίας, μέχρι τον ποταμό Neretva, όπως ομολόγησε αργότερα ο τότε αντιπρόσωπος του Μαυροβουνίου στη συλλογική Προεδρία της Γιουγκοσλαβίας και όργανο του Μιλόσεβιτς Σέρβος Branko Kostic (σκηνές από βίντεο εδώ).

– τον διάσημο Σερβοβόσνιο ‘Χατζηνικολάου’ της εποχής Risto Djogo να μεταδίδει απολύτως σοβαρά στο δελτίο ειδήσεων του SRT για τις Βόσνιες γυναίκες: «Οι Τουρκάλες γυναίκες ισχυρίζονται ότι τις βιάζουν, αλλά μόλις πρόσφατα σε ένα στρατόπεδο προσφύγων ένα από τα θύματα βιασμού γέννησε ένα μαύρο παιδί»,

– την είδηση της κρατικής σερβικής τηλεόρασης RTS για τα 41 Σερβάκια ηλικίας 4-7 ετών στο δημοτικό σχολείο του Borovo Selo, κοντά στο Βούκοβαρ, σφαγμένα όλα από τους Κροάτες (αποδείχτηκε ότι τελικά ο Σέρβος ‘δημοσιογράφος’ μιλούσε για σακούλες με πτώματα Κροατών αμάχων νεκρών),

– στην ίδια υπόθεση, ο Σέρβος απεσταλμένος (και πρόεδρος της Ενωσης Σέρβων Δημοσιογράφων!) Nino Brajovic ανέκρινε on camera έναν νεαρό Κροάτη κρατούμενο και τον πίεζε να ομολογήσει τους φόνους των νηπίων (σκηνές από βίντεο εδώ, στο 0.49′).

Τελικά, ο επίσημος σερβικός στρατός διέψευσε την είδηση λίγο αργότερα, αλλά το κακό είχε γίνει. Παραπλανημένοι από το πλαστό ρεπορτάζ, Σέρβοι από τις γύρω περιοχές οπλίστηκαν, έπιασαν ομήρους 200 περίπου άμαχους Κροάτες, γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους, τους έκλεισαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, τους βασάνιζαν επί ημέρες και τελικά τους εκτέλεσαν όλους. Αυτός είναι ο λόγος που είπαμε προηγουμένως «δεν ήταν αστεία ή ψυχαγωγικές εικόνες που απλά έπαιζαν στην τηλεόραση», αφού, όπως αποδείχτηκε, επρόκειτο για τρομερό όπλο που οδήγησε σε ανείπωτη θηριωδία και σε εγκλήματα πολέμου.
Πηγή: Anes Alic, Balkans: Media and War Crimes, International Relations and Security Network (ISN), 24/06/2009
http://www.isn.ethz.ch/isn/Current-Affairs/Security-Watch/Detail/?ots591=4888CAA0-B3DB-1461-98B9-E20E7B9C13D4&lng=en&id=102376

Για την παραμόρφωση της εικόνας των άλλων λαών και την αρνητική τους αναπαράσταση από το καθεστώς Μιλόσεβιτς, αλλά και για μια σειρά ακόμη από εξωφρενικές πλαστές ειδήσεις (ορθότερα, τερατουργήματα) όπως οι παραπάνω, μπορεί κανείς να διαβάσει τη μελέτη του Γάλλου καθηγητή Renaud de la Brosse με τίτλο ‘Political propaganda and the plan to create a State for all Serbs, Consequences of using the media for ultra-nationalistic ends’, 2003, η οποία αξίζει να διαβαστεί και από όσους έχουν γενικότερο ενδιαφέρον για θέματα ΜΜΕ, πολιτικής προπαγάνδας κ.ο.κ. Κατεβαίνει εδώ.

Renaud de la Brosse – Political propaganda and the plan to create a State for all Serbs Consequences of using the media for ultra-nationalistic ends [ICTY 2003]

 

Τα πραγματικά ψέματα της Δύσης

Οι δυτικοί βρήκαν την ευκαιρία που ζητούσαν να πατήσουν το πόδι τους στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, στο κέντρο των Βαλκανίων, και με απώτερη προοπτική όταν ηρεμήσυν τα πράγματα να ανοίξουν νέες αγορές σε ένα κοινό το οποίο είχε δυτικές συνήθειες κατανάλωσης. Οι ΗΠΑ και οι διευθυντήριες χώρες της ΕΟΚ πίστευαν ότι τα συμφέροντά τους θα εξασφαλίζονταν καλύτερα με μια ενωμένη Γιουγκοσλαβία, αλλά από την στιγμή που η διάλυση είχε δρομολογηθεί, αυτό που τους ένοιαζε περισσότερο από όλα ήταν το εξής: Πρώτον να διασφαλίσουν ότι τα δάνεια που είχαν δώσει στη χώρα όσο ήταν ενωμένη δεν θα χαθούν και θα ξεπληρωθούν από τα διάδοχα κράτη, και δεύτερον, να υπάρχει σταθερότητα -η οποία διασφαλίζεται ευκολότερα όταν τα κράτη είναι οργανωμένα σε ‘εθνική βάση’-, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το εμπόριο.

Στον σημερινό πολυπολικό μας κόσμο, δεν είναι αναγκαστικό οι ‘εχθροί των ιμπεριαλιστών’ να είναι πάντα αγωνιστές της ελευθερίας. Υπάρχει και η πιθανότητα να ήταν στυγνοί διεφθαρμένοι δικτάτορες.
Θυμηθείτε ποιοι ήταν οι σύμμαχοί του Μιλόσεβιτς στην εξουσία: Το κόμμα της συζύγου του και το ακραίο ακροδεξιό κόμμα του τσέτνικ και πολιτικού φίλου του Λεπέν νεοναζί Σέσελι, αναπληρωτή πρωθυπουργού του Μιλόσεβιτς το 1999, αλλά και φίλου της Χρυσής Αυγής, επίσης. Οι ευρωβουλευτές της ναζιστικής οργάνωσης στήριξαν πρόταση ψηφίσματος υπέρ της αποφυλάκισης του Σέσελι διότι κι αυτός «διωκόταν για τις ιδέες του»

Θυμίζουμε, ο φασίστας Σέσελι είχε ανακηρύξει προληπτικά την ‘Σερβική Δημοκρατία της Κοιλάδας του Βαρδάρη’, ενώ μια ‘βαρυσήμαντη’ συνέντευξη του Σέσελι με τίτλο ‘Τα Σκόπια πρέπει να διαλυθούν!’, στην οποία πρότεινε το διαμελισμό της ΔτΜ και το μοίρασμα μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας φιλοξενούσε και η εφημερίδα της ναζιστικής οργάνωσης σε ένα από τα πρώτα της φύλλα, στις 21/02/1993.

Εφημερίδα της ναζιστικής οργάνωσης, 21/02/1993. Συνέντευξη Σέσελι, «Τα Σκόπια πρέπει να διαλυθούν» και «Να χωριστούν σε 4 μέρη τα Σκόπια».

Εφημερίδα της ναζιστικής οργάνωσης, 21/02/1993. Συνέντευξη Σέσελι, «Τα Σκόπια πρέπει να διαλυθούν» και «Να χωριστούν σε 4 μέρη τα Σκόπια».

 

Είναι παράλογο να υπερασπίζεται και να συντάσσεται κανείς με εγκληματίες πολέμου μόνο και μόνο επειδή αυτοί βρίσκονται στην απέναντι πλευρά από εκείνη των ιμπεριαλιστών και του ληστρικού καπιταλισμού, χωρίς να εξετάζει τα κίνητρά τους. Το γεγονός πως η Δύση επιτέθηκε στον Σαντάμ κάνει τον Σαντάμ καλό άνθρωπο; Γιατί να κάνει τον Μιλόσεβιτς; Το ενδεχόμενο να είναι δύο τα καθάρματα σε μία σύγκρουση (ΚΑΙ το ΝΑΤΟ, ΚΑΙ το καθεστώς Μιλόσεβιτς) δεν σας πέρασε ποτέ από το μυαλό, αγαπητοί μου ‘αριστεροί’ αντιιμπεριαλιστές τηλεθεατές, σωστά;

Εκτός αν κάποιος είναι τόσο ανόητος για να πιστεύει ακόμη στο ψυχροπολεμικό και ανεδαφικό δόγμα ‘ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος μου’. Δεν εξηγείται πλέον τίποτε με αυτό το δόγμα -αν ποτέ εξηγούσε κάτι. Οπως καταδικάζουμε τον πόλεμο, έτσι πρέπει να καταδικάσουμε μαζί κάθε ολοκληρωτικό καθεστώς. Δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο, ούτε είναι αναγκαστικό να εξηγούνται όλα με το διαζευκτικό ‘ή’. ‘Ή’ το ένα, ‘ή’ το άλλο. Πολλές φορές μπορεί να είναι ‘ούτε το ένα, ούτε το άλλο’. Κι άλλες φορές μπορεί να είναι ‘και το ένα, και το άλλο’. Δεν ήταν ήρωας ή αγωνιστής της ελευθερίας ο Μιλόσεβιτς, μόνο και μόνο επειδή βρέθηκε απέναντι στη Δύση. Πολύ περισσότερο, δεν ήταν «θύμα των μηχανορραφιών της Δύσης», όπως ισχυρίζεται μέχρι και σήμερα το ΚΚΕ και άλλοι. Ηταν ένα αδίστακτο ακροδεξιό οπορτουνιστικό κάθαρμα που είχε απ’ την αρχή σκοπό να νεκραναστήσει το αιμοσταγές ζόμπι του εθνικισμού, που η Γιουγκοσλαβία είχε καταφέρει να θάψει επί 50 χρόνια. Και ήταν αυτός που δεν δίστασε να ξεκινήσει όχι έναν, ούτε δύο, αλλά τέσσερις πολέμους ενώ ταυτόχρονα έκλεβε τον κόπο των συμπατριωτών του και τον μοιραζόταν με τους ολιγάρχες της κλίκας του. Τον βόλεψε πολύ η εναντίωσή της Δύσης διότι έτσι μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον φόβο και την κινδυνολογία για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο του, ώστε να μπορέσει να διαιωνίσει το ολιγαρχικό ολοκληρωτικό καθεστώς του και να μείνει σχεδόν δύο δεκαετίες στην εξουσία, προξενώντας άπειρες τραγωδίες στους πολίτες του. Αν και με τον όρο ‘η Δύση’ δεν αποδίδεται με ακρίβεια ούτε το σύμπλεγμα χωρών και οργανισμών που ενεπλάκησαν στους γιουγκοσλαβικούς πολέμους, ούτε τα συμφέροντά τους τα οποία δεν συνέπιπταν πάντοτε, πάντως όποιος εμβαθύνει στα γεγονότα, θα διαπιστώσει ότι ο Μιλόσεβιτς ήταν πάντοτε ο προνομιακός τους συνομιλητής και εκείνος στον οποίο η Δύση έκανε τις μεγαλύτερες παραχωρήσεις, προκειμένου να τελειώσει μια ώρα αρχίτερα με τον «σκυλοκαυγά στον οποίο δεν έχουμε δικά μας σκυλιά να παλεύουν», κατά τη ρήση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ James Baker. Η υποκρισία της Δύσης, να κρατάει δήθεν ‘ίσες αποστάσεις’ και να απαιτεί το εμπάργκο όπλων να εφαρμόζεται εξίσου σε όλους, ανεξάρτητα από το μέγεθος του οπλοστασίου του καθενός, όπως και η καθυστέρηση των αναγνωρίσεων, ειδικά της Β-Ε, τελικά ευνοούσε σκανδαλωδώς μόνο τους επιτιθέμενους, δηλαδή τη Σερβία και σε μικρότερο βαθμό την Κροατία. Η Δύση χρησιμοποιούσε σαν επιχείρημα τον γελοίο ισχυρισμό πως δήθεν «η αναζωπύρωση του μίσους μεταξύ εθνοτήτων και θρησκειών ήταν μία διαδικασία αναπότρεπτη», και πως αυτοί οι τύποι (οι Βαλκάνιοι) «είναι κλειδωμένοι από την Ιστορία». Και όταν ρωτούσαν τον Λόρδο Οουεν «Και τότε πως τα κατάφεραν να συνυπάρξουν αρμονικά και να φτιάξουν τόσα επιτεύγματα στο πολυεθνικό τους κράτος εδώ και 50 χρόνια;», αυτός απαντούσε «Το ξέσπασμα του εμφυλίου είχε καταπνιγεί αυθαίρετα και με βία από τον Τίτο επί 50 χρόνια». Τελικά, αυτή η ‘ουδετερότητα’ των δυτικών είδαμε ποιον ακριβώς εξυπηρέτησε: Αρχικά, το σχέδιο (διαμελισμού) των Vance-Owen επιβράβευε τη σερβική εθνοκάθαρση με ένα 43% της Βοσνίας, ενώ στο τέλος, με τις συμφωνίες του Dayton, οι Σερβοβόσνιοι απόκτησαν το 49% της χώρας, χάρη στους Αμερικανούς, περισσότερο.

Στο μεταξύ, ο Μλάντιτς δεν δίσταζε να απειλεί τη Δύση πως μπορεί ακόμη και να βομβαρδίσει τις πρωτεύουσες της και ό,τι άλλο βρίσκεται στο βεληνεκές των πυραύλων και της αεροπορίας του. Και αυτό, με τον πλέον επίσημο τρόπο, σε δημοσιογράφο του Channel 4, την ώρα μάλιστα βρίσκονταν σε εξέλιξη ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη.

Οι δυτικοί ΔΕΝ βοήθησαν τους Βόσνιους. Τους άφησαν σαν πρόβατα επί σφαγή. Τους πήραν τα όπλα με τα οποία θα μπορούσαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, τους απαγόρεψαν να οπλιστούν έστω σε κλάσμα του επιπέδου των Σέρβων, δεν τους βοήθησαν σε καμία πολιορκία, ούτε στο Σαράγεβο, ούτε στο Μπίχατς, ούτε στο Γκόραζντε, ούτε φυσικά στη Σρεμπρένιτσα, ενώ από την άλλη έκαναν πάντα τα στραβά μάτια στις συνεχείς παραβιάσεις διεθνών νόμων και ηθών του πολέμου από την σερβική πλευρά. Ενδεικτικά παραδείγματα της νοοτροπίας των ‘ανδρείων’ Ορθόδοξων αδελφών Σέρβων, τα οποία όλα έμειναν ατιμώρητα και χωρίς συνέπειες:

– όταν έπιαναν όμηρους, τη μια φορά 150 Κυανόκρανους, την άλλη 350, την τρίτη 200,
– όταν έκλειναν τον δρόμο στα κομβόι του ΟΗΕ και δεν δίσταζαν να κατασχέσουν την ανθρωπιστική βοήθεια,
– όταν παρενοχλούσαν ολόκληρους στρατηγούς των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών, λ.χ. τον Γάλλο στρατηγό Μοριγιόν που δεν τον άφησαν τον Μάρτιο του 1993 να περάσει μαζί με τους ανθρώπους του ΟΗΕ την ανθρωπιστική βοήθεια στους λιμοκτονούντες πολιορκημένους της Σρεμπρένιτα, ή ακόμα χειρότερα,
– όταν τελικά τον άφησαν να περάσει χωρίς τα τρόφιμα αλλά του έδειξαν εσκεμμένα λάθος πορεία ώστε το κομβόι του να πατήσει σε ναρκοπέδιο (σώθηκε διότι από τύχη έπεσε πάνω στη νάρκη το πρώτο και μοναδικό τεθωρακισμένο όχημα με προστασία εναντίον των ναρκών), ή
– όταν απήγαγαν τον ίδιο τον Ιζετμπέγκοβιτς, την κόρη του και τη συνοδεία τους, κατά την επιστροφή τους από διεθνείς συνομιλίες στην Πορτογαλία, ή ακόμα-ακόμα
– όταν καταπατούσαν τις ανακωχές για να οπλιστούν καλύτερο ή για να προωθήσουν τις θέσεις τους.

Ας ξαναγυρίσουμε στη Σρεμπρένιτσα, όμως, και στον βοσνιακό πόλεμο.

Ισως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ασυδοσίας και του αισθήματος ατιμωρησίας από την πλευρά των Σέρβων ήταν η εν ψυχρώ δολοφονία του Βόσνιου αναπληρωτή πρωθυπουργού Hakija Turajlic τον Ιανουάριο του 1993. Ενώ βρισκόταν υπό την προστασία των δυνάμεων του ΟΗΕ μέσα σε τεθωρακισμένο όχημα των Κυανόκρανων, οι Σέρβοι σταμάτησαν το κομβόι της UNPROFOR σε ένα παράνομο check-point, τον πυροβόλησαν 7 ή 8 φορές και τον άφησαν στον τόπο, μπροστά στα μάτια των διεθνών παρατηρητών. Και μετά, απλά έφυγαν. Πολύ χαρακτηριστική της σερβικής νοοτροπίας ήταν η συμπεριφορά που επέδειξαν στο τελεσίγραφο της Δύσης, μετά την πρώτη σφαγή στην αγορά Markale, να αποσύρουν το πυροβολικό τους από τα υψώματα γύρω απ’ το Σαράγεβο και να σταματήσουν να σκοτώνουν αθώους αμάχους, τον Φεβρουάριο του 1994. Ο Μλάντιτς δήλωσε στην κάμερα «εμείς οι Σέρβοι δεν δεχόμαστε, ούτε δεχτήκαμε ποτέ τελεσίγραφα από κανέναν». Επειτα από τις εγγυήσεις της Ρωσίας του Μπόρις Γέλτσιν και την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στο Σαράγεβο, συμφώνησαν και έκαναν ότι συμμορφώθηκαν.
Αμέσως μετά, βομβάρδισαν άνανδρα επί 25 ημέρες έναν άλλο αποκλεισμένο θύλακα, το Γκόραζντε, έτσι, επειδή μπορούσαν -ή, μάλλον, όπως είχε δηλώσει ο Κάρατζιτς, «επειδή ήθελα να κάνω επίδειξη δύναμης σε όλο τον έξω κόσμο, και ειδικά στους Μουσουλμάνους και στους Αμερικάνους, πως είμαστε ανώτεροι και μπορούμε να συντρίψουμε τον μουσουλμανικό στρατό όποια ώρα θέλουμε». Υπό τις διαταγές του Μλάντιτς, έπιασαν όμηρους 150 Κυανόκρανους και χτύπησαν σε ενέδρα δύναμη της UNPROFOR με Δανούς στρατιώτες. Μετά, συμφώνησαν ξανά να σταματήσουν και να αποσύρουν το πυροβολικό τους. Και μετά, την επόμενη χρονιά, επιτέθηκαν ξανά -για τρίτη φορά, με αποτέλεσμα οι νεκροί άμαχοι να φτάσουν τελικά στους 4.500 στις 1.300 μέρες πολιορκίας! Και υπόψη, το Γκόραζντε ήταν ένας από τους έξι θύλακες που υποτίθεται ήταν ‘safe areas’ και υπήρχε συμφωνία να αποσύρουν όλοι τα όπλα τους από εκεί.

Ακόμη και ο πολεμοκάπηλος Κάρατζιτς απορούσε: Οπως είχε πει, «αν η Δύση έστελνε μερικές χιλιάδες στρατιώτες στο Ζβόρνικ να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού μεταξύ Σερβίας και Σερβοβόσνιων, θα είχαμε αναγκαστεί να σταματήσουμε και τις πολιορκίες και τον ίδιο τον πόλεμο εντός λίγων ημερών». Και ειδικά, σε σχέση με την υπόθεση της Σρεμπρένιτσα, οι δυτικοί, αφού παραπλάνησαν κατοίκους και πρόσφυγες με υποσχέσεις προστασίας, αφού τους αφόπλισαν, αφού τους κατέστησαν αδύναμους έπειτα από τρία χρόνια πολιορκία και λιμοκτονία, στο τέλος τους παρέδωσαν σαν πρόβατα επί σφαγή σε αγαστή συνέργεια με τους σφαγείς τους.

Ας αναλογιστεί, τέλος, ο καλοπροαίρετος αναγνώστης και μελετητής της Ιστορίας σε ποιο ακριβώς χρονικό σημείο έγινε η επέμβαση της Δύσης στη Βοσνία. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το σημείο: Επί 3,5 χρόνια οι Σέρβοι που ήταν μόνο το 30% του πληθυσμού κατείχαν το 70% του εδάφους, έχοντας διώξει επταψήφιους αριθμούς Βόσνιων και Κροατών απ’ τις εστίες τους και έχοντας προκαλέσει εξαψήφιο αριθμό νεκρών, κυρίως αμάχων, με τις εθνικές τους εκκαθαρίσεις. Η Δύση παρενέβη μόνο μετά τη Σρεμπρένιτσα (και ενώ οι Σέρβοι ετοίμαζαν μια δεύτερη, χειρότερη Σρεμπρένιτσα στο Μπίχατς), ακριβώς στο χρονικό σημείο που οι Σέρβοι είχαν αρχίσει να υποχωρούν και οι Βόσνιοι είχαν σημαντικές προοπτικές να ανακτήσουν εδάφη από τα οποία είχαν διωχτεί και εκκαθαριστεί βιαίως 3,5 χρόνια πριν. Ετσι η Δύση διασφάλισε ότι η Βοσνία δεν θα ανακτήσει περισσότερο έδαφος κι έτσι το χρυσό 50%-50% για τους Σέρβους, (ή έστω 51-49, μικρή η διαφορά) θα τους δελέαζε για να συμφωνήσουν στο Dayton, όπως κι έγινε. Το σερβοβοσνιακό κράτος-γκάνγκστερ της Republika Srpska που ονειρεύονταν από την αρχή οι συμμορίες των Μιλόσεβιτς, Κάρατζιτς, Μλάντιτς και Αρκάν ήταν μια πραγματικότητα -και τα κέρδη καθόλου αδιάφορα ή λίγα, αφού ένα 20% παραπάνω έπειτα από τέτοια εθνοκάθαρση μόνο ‘καλό χέρι’ μπορεί να χαρακτηριστεί. Τον χαρακτηρισμό ‘κράτος-γκάνγκστερ’, που ασφαλώς αναφέρεται στις ηγεσίες του και όχι στον απλό λαό, μοιάζει πάλι, 20 χρόνια μετά, να θέλει να τον νομιμοποιήσει ξανά η εθνικιστική ηγεσία της Republika Srpska, με όλα αυτά τα σχέδιά της για πλήρη απόσχιση από τη Β-Ε και ένωση με τη Σερβία και με όλη αυτή τη συμπεριφορά της τα τελευταία χρόνια.
Is War About to Break Out in the Balkans?

Αυτά ήταν τα γεγονότα, πέρα από τις πολιτικές αψιμαχίες και συζητήσεις. Ειδικά, έπειτα από τον αποχαρακτηρισμό των 341 απορρήτων εγγράφων της κυβέρνησης των ΗΠΑ το 2013, για τα οποία μάλιστα εκδόθηκε και βιβλίο, δεν υπάρχει πλέον η παραμικρή αμφιβολία ότι όλα τα παραπάνω είναι απολύτως ακριβή. Σε αυτή τη σειρά εγγράφων, ήρθε να προστεθεί πρόσφατα (Νοέμβριος 2015) και μια δεύτερη σειρά cables, από διάφορους οργανισμούς και αξιωματούχους της εποχής. Οποιος θέλει μπορεί να τα αναζητήσει μέσω του Foreign Policy (‘The Bosnian War Cables’).
The Bosnian War Cables

Είχαμε, επίσης, την πρόσφατη (Δεκέμβριος 2015) απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης και της ολλανδικής Βουλής να ζητήσουν από το ινστιτούτο NIOD (παλαιότερα ‘Netherlands Institute for War Documentation’, τώρα ‘Institute for War, Holocaust, and Genocide Studies’) να επανεξετάσει την υπόθεση της Σρεμπρένιτσα και να προβεί σε διερεύνηση των νέων πηγών και της ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας που έχουν καταστεί διαθέσιμες μετά τη δημοσίευση της γνωστής έκθεσης το 2002, ειδικά λόγω της δημοσιοποίησης πολλών νέων ντοκουμέντων σχετικά με τις ευθύνες της Δύσης στο μακελειό.
Το συμπέρασμα, πάντως, από όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ένα και μοναδικό, και συνεχώς επιβεβαιώνεται με κάθε νέα αποκάλυψη:: Η απροθυμία των δυτικών να αντιπαρατεθούν δυναμικά με τις επελαύνουσες ορδές του Μλάντιτς δεν είναι απλά μια υπόθεση εργασίας· είναι πλέον ιστορικό γεγονός. Η απόφαση να μην προχωρήσουν οι δυτικοί σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς είχε ληφθεί πολλές εβδομάδες πριν, ακόμη και στο πιο υψηλό επίπεδο των ηγετών των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας

Από όποια οπτική γωνία και να δει κανείς την υπόθεση, είτε της Βοσνίας ολόκληρης, είτε της Σρεμπρένιτσα, που απλά αποτελεί μικρογραφία και συνάμα κορυφαία στιγμή της υπόθεσης ολόκληρης της Βοσνίας, τα γεγονότα μιλούν μόνα τους, για τον ρόλο της διεθνούς κοινότητας: Προετοίμασε, αφόπλισε και συγκέντρωσε για σφαγή σε έναν πολύ μικρό και ευάλωτο γεωγραφικό χώρο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ειδικότερα σε σχέση με τις ‘ασφαλείς περιοχές’ (‘safe areas’), θα ήταν προτιμότερο αν η διεθνής κοινότητα χρησιμοποιούσε τον όρο ‘νομιμοποιημένα στρατόπεδα εξόντωσης’. Η Δύση πρώτα ανακήρυξε ‘ασφαλή περιοχή’ την Σρεμπρένιτσα, με αποτέλεσμα την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων προσφύγων και κατοίκων των εκκαθαρισμένων εθνικά χωριών από τις κοντινές περιοχές, τους περιόρισε σε έναν πολύ μικρό ενιαίο χώρο, ο οποίος γινόταν στόχος με μεγάλη ευκολία, τους αφόπλισε, τους απαγόρεψε να φέρουν όπλα και στο τέλος τους παρέδωσε στις σερβοβοσνιακές δυνάμεις για να εξοντωθούν (οι 8.000++ άντρες και αγόρια) και να εκδιωχτούν (οι υπόλοιποι, γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι).

Ολοι πίστευαν για αρκετά χρόνια ότι οι Σέρβοι είχαν απλά ένα ‘μη σήμα’ από τους δυτικούς για να προχωρήσουν στην κατάληψη της Σρεμπρένιτσα, δηλαδή πως η μη ανάληψη δράσης από την πλευρά της Δύσης εναντίον των επιτεθέμενων Σερβοβόσνιων εκλαμβάνονταν από την ηγεσία τους σαν σιωπηλό σινιάλο ‘ελευθέρας’ για να προχωρήσουν. Αργότερα όλοι πίστευαν ότι το σινιάλο ήταν ‘πορτοκαλί’, τόσο για την σφαγή, όσο και για το τελικό μοίρασμα της χώρας. Η αλήθεια που αποκαλύπτεται αυτόν τον καιρό δείχνει αναμφίβολα ότι είχαν κανονικό ‘πράσινο φως’.

Πέρα απ’ τους απολογισμούς, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει: Χιλιάδες επί χιλιάδων νεκρών και τραυματιών και προσφύγων και καταστραμμένων οικογενειών, επειδή η Δύση ήταν πάντα απρόθυμη στο να αντιμετωπίσει όπως τους άξιζε τους πολεμοχαρείς εισβολείς και αγαπημένους των Ελλήνων εθνικιστές Σέρβους σφαγείς αμάχων και παιδιών. Αξίζει να γνωρίζουμε κάποια νούμερα:

Από τους περίπου 100.000 καταμετρημένους (με ονοματεπώνυμο, ημερομηνία και αιτία θανάτου) νεκρούς του βοσνιακού πολέμου, σύμφωνα με το RDC (Ινστιτούτο που καταγράφει τους νεκρούς και στο οποίο μαζί Σέρβοι, Κροάτες και Βόσνιοι επιστήμονες παράγουν τα πορίσματά τους), το 80%-85% των αμάχων νεκρών πήγαν από σερβικό λεπίδι και στη συντριπτική πλειοψηφία ήταν Βόσνιοι. Ομοίως, το 65%-70% των ενστόλων πήγε επίσης από πυρά Σέρβων, ενώ οι συντριπτική πλειοψηφία των ελάχιστων σερβικών απωλειών ήταν στρατιώτες στην πρώτη γραμμή.

Η μεγάλη διαφορά νεκρών αμάχων (που οι περισσότεροι ήταν από την πρώτη φάση του πολέμου, από τις εθνικές εκκαθαρίσεις άνοιξη και καλοκαίρι του 1992, και όχι από το τέλος) δείχνει ότι οι Σέρβοι έπιασαν τους άλλους (και ειδικά τους Βόσνιους) στον ύπνο. Οτι το σχεδίαζαν από καιρό, ότι είχαν οργανωθεί και είχαν εξοπλιστεί κατάλληλα για την εθνοκάθαρση. Και ότι τελικά έσυραν τους Βόσνιους στον πόλεμο και τους έφτιαξαν και ‘εθνική συνείδηση’, αν θέλετε, αρχής γενομένης από το 1992, όταν τους επιτέθηκαν απρόκλητα για να τους πάρουν τη χώρα, παρά τις προσπάθειες συνεννόησης που κράτησαν σχεδόν 2 ολόκληρα χρόνια. Οι Βόσνιοι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να πάρουν τα όπλα, με το 70% του εδάφους τους κατειλημμένο, με πάνω από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, με εκατοντάδες στρατόπεδα συγκέντρωσης και βασανισμού και με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν; Επρεπε να υπερασπιστούν τους ανθρώπους τους και τα σύνορά τους. Αν είναι να μιλήσει κανείς για εθνικισμό των Βόσνιων πρέπει να πάρει υπόψη του όλα τα προηγούμενα, και φυσικά το γεγονός ότι δεν είχαν κάποιου είδους αλυτρωτισμό, δεν μιλούσαν για χαμένες πατρίδες, δεν έστειλαν στρατό σε ξένα εδάφη.
Αλλιώς είναι σαν να λέμε αναλογικά κάτι τέτοιο: Οι Εβραίοι στο γκέτο της Βαρσοβίας εξεγέρθηκαν και σφαγίασαν τους SS φρουρούς τους. Γεγονός. Αρα ‘είναι σφαγείς και επιτεθέμενοι και πρέπει το Ισραήλ να δώσει αποζημιώσεις στη Γερμανία για τους σφαγμένους SS’. Είναι λογικό να κάνει κανείς έναν τέτοιον ισχυρισμό (ν’ αφήσει δηλαδή το Ολοκαύτωμα απ’ έξω και να μην αναφερθεί καθόλου στους διωγμούς των Εβραίων απ’ τους ναζί);;
Αλλο τόσο λογικό είναι να μιλάει για (επιθετικό) εθνικισμό των Βόσνιων που σκότωσαν βία-βία καναδυό χιλιάδες Σέρβους αμάχους μέσα σε τέσσερα χρόνια ύπουλων σερβικών επιθέσεων, χωρίς να αναφέρει προηγουμένως την απρόκλητη επιθετικότητα και τον επεκτατικό γενοκτονικό σχεδιασμό και τις εθνοκαθάρσεις του ακροδεξιού καθεστώτος Μιλόσεβιτς-Κάρατζιτς-Μλάντιτς-Σέσελι-συζύγου Μιλόσεβιτς.

Για όποιον δεν είναι και πολύ του διαβάσματος, υπάρχει και το πρόσφατο (καλοκαίρι 2015) αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του ολλανδικού καναλιού VPRO 1 με τίτλο ‘Why Srebrenica had to Fall (Waarom srebrenica moest vallen)’, στο οποίο αναλύονται και εξηγούνται όλα.

Η τηλεόραση και τα ελληνικά ΜΜΕ, όπως μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει από όλα τα προηγούμενα, μετέδιδαν επί χρόνια μόνο ψέματα και μόνο πλαστές εικόνες στο φιλοθεάμον -αλλά ελάχιστα με κριτική σκέψη- κοινό τους.
Δεν υπάρχει, πλέον, η παραμικρή αμφιβολία σχετικά με το ποιοι ήταν οι επιτιθέμενοι και ποιοι οι αμυνόμενοι.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στοχοποίηση των αμάχων (συνεπώς και των παιδιών) και η τρομοκρατία με τακτικές μαζικής εξόντωσης ήταν από την αρχή η βασική στρατηγική και το κύριο εργαλείο των Σέρβων για να πετύχουν τους στόχους τους και για να εκκαθαρίσουν εθνικά τις διεκδικούμενες περιοχές, είτε στο Σαράγεβο, όταν ο Μλάντιτς διέταζε να βομβαρδίσουν τις μουσουλμανικές συνοικίες των αμάχων «μέχρι να φτάσουν στα όρια της τρέλας» (υποκλαπείσα συνομιλία εδώ),

… είτε στη Σρεμπρένιτσα, όταν οι στρατηγοί διέταζαν «ούτε ένας να μην μείνει ζωντανός» («Nijednog zivog nemoj da ostavljas», υποκλαπείσα συνομιλία εδώ):

 

Και, κυρίως, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία σχετικά με τα κίνητρα των εθνικιστικών σωβινιστικών ηγεσιών των Σέρβων.

Από το 2006, όταν το πάνω χέρι στην εποπτεία της Βοσνίας παραδόθηκε από τους Αμερικανούς στους Ευρωπαίους, η κοινή προσπάθεια όλων (πλην της Republika Srpska) είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας. Οι σημερινοί εθνικιστές ηγέτες της Republika Srpska, όμως, αφήνοντας την ρωσική επεκτατικότητα (που δεν θα είχε και κανένα ιδιαίτερο δισταγμό να πάει ξανά σε έναν πόλεμο by proxy στην περιοχή που θεωρεί δικαιωματικά σαν ‘ζωτικό της χώρο’, δηλαδή στα Βαλκάνια) να αλωνίζει, ας ελπίσουμε ότι δεν θα ανοίξουν πάλι τις κερκόπορτες του πολεμικού εθνικιστικού παροξυσμού, ακυρώνοντας στην πράξη όλα όσα δημιουργήθηκαν, με αργό ρυθμό είναι η αλήθεια, αυτά τα 20 χρόνια. Η Σερβία, η οποία επανεξοπλίζεται πάλι, έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού της το δόγμα «δώσαμε το Κόσοβο, θα πάρουμε την Republika Srpska γι’ αντάλλαγμα».

Στην Republika Srpska, εδώ και πολύ καιρό, συμβαίνει κάθε εβδομάδα και μια προβοκάτσια, μια πρόκληση, ένα γεγονός, λ.χ. ετοιμάζουν δημοψήφισμα για να απορρίψουν τη δικαιοδοσία της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης της Β-Ε, και για να φτιάξουν δικά τους δικαστήρια. Αποκορύφωμα, μόλις πριν λίγες μέρες, ο πρόεδρος της RS Milorad Dodik (ο οποίος την προηγούμενη μέρα κατέθεσε στη Χάγη προς υπεράσπιση του Μλάντιτς, όπως είχε καταθέσει και το 2013 προς υπεράσπιση του Κάρατζιτς), δήλωσε μέσα στη Βουλή τους πως δεν θα δέχεται πλέον τις υπηρεσίες επιβολής νόμου της Β-Ε, και πως την επόμενη φορά που θα υποχρεωθεί κρατικός υπάλληλος ή πολίτης της RS να λογοδοτήσει σε ομοσπονδιακό αστυνομικό ή δικαστή, αυτός θα απαντήσει με τα όπλα στις ‘προκλήσεις’, και αν δεν γίνουν τα πράγματα όπως τα θέλει αυτός, «θα ανοίξουμε πυρ», είπε και μίλησε ευθέως για «armed conflict».
Παραμονές της απαγγελίας της ετυμηγορίας για τον Κάρατζιτς, ο Πρόεδρος Dodik εγκαινιάζει νέο πανεπιστημιακό κτίριο στο παράνομο υποτιθέμενο ‘Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Σαράγεβο’, στο οποίο δόθηκε τιμητικά το όνομα του ψυχίατρου σφαγέα, παρουσία της συζύγου Κάρατζιτς και της κόρης Κάρατζιτς, που είναι και αντιπρόεδρος της Βουλής των Σερβοβοσνίων.

[Σ.Σ.: Παρεμπιπτόντως, αυτό το μαϊμού Πανεπιστήμιο, που δεν έχει καμία σχέση με το κανονικό Πανεπιστήμιο του Σαράγεβο, έχει δώσει πολλά διδακτορικά και πολλά πτυχία σε Ελληνες, κάποιοι εκ των οποίων έχουν σταδιοδρομήσει κατέχοντας σήμερα πανεπιστημιακές έδρες, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι τα πτυχία εκεί πωλούνταν και αγοράζονταν. Ενα σκάνδαλο πρώτης γραμμής, με το οποίο ποτέ κανείς δεν έχει ασχοληθεί].

Ο Dodik, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία με τη δυτική υποστήριξη, μετά την αποστασιοποίησή του από την εν καιρώ πολέμου ηγεσία της RS, σήμερα επαινεί την ηγεσία του Κάρατζιτς, λέγοντας ότι δεν διέταξε τα εγκλήματα και κατηγορώντας τα δικαστήρια του ΟΗΕ για μεροληψία εναντίον των Σέρβων.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Σερβίας Tomislav Nikolic συναντιέται με τον Πούτιν και κλείνουν δουλειές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για νέα σύγχρονα βαρέα ρωσικά όπλα που θα εγκατασταθούν στη Σερβία, για να ισοφαριστεί η απώλεια ‘ζωτικού χώρου’ της Ρωσίας με την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, ενώ δεν αμελούν στο κοινό ανακοινωθέν να αναφερθούν στο Κόσοβο και στο πως η Ρωσία θα βοηθήσει τη Σερβία να το ανακτήσει πίσω.

Πάρα πολλοί φοβούνται επανάληψη των προ 20 ετών γεγονότων. Οι ακροδεξιοί που κυβερνούν το κρατίδιο-γκάνγκστερ, το θεμελιωμένο επάνω στη βία, την εθνοκάθαρση και στους μαζικούς τάφους, όπως και οι κρυφοακροδεξιοί ηγέτες της Σερβίας, (ο Πρόεδρος Tomislav Nikolic και ο Πρωθυπουργός Aleksandar Vucic προέρχονται και οι δύο από το φασιστικό κόμμα του Βόγιτσλαβ Σέσελι) δείχνουν ξανά τα δόντια τους, απειλούν σαν κοινοί εκβιαστές και λένε καθαρά πως δεν αναγνωρίζουν τα σύνορα. Στο μυαλό τους υπάρχει πάντα η ιδέα της ‘Μεγάλης Σερβίας’, αλλά η αλλαγή συνόρων δεν γίνεται ποτέ αναίμακτα. Γίνεται μόνο με πόλεμο και με αίμα, με θηριωδίες και με τραγωδίες.
Αν, λοιπόν, υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να γίνουν ξανά τα ίδια πράγματα όπως πριν 25 χρόνια, αυτή τη φορά δεν πρέπει να επιτρέψουμε την άγνοια, που οδηγεί στην υποστήριξη, που οδηγεί στη βοήθεια και στο να οπλιστούν καλύτερα οι δολοφόνοι και οι σφαγείς αμάχων. Και αυτό θα μπορέσει να γίνει μόνο αν μπορέσουμε να δούμε την αλήθεια, επιτέλους.
Αν βρεθούν πάλι παλλοί να πουν «Δεν ήξερα», απλά θα είναι σαν να δηλώνουν επίσημα ότι είναι εν γνώσει τους συνένοχοι και συνεργοί στα εγκλήματα, ακριβώς όπως ήταν και πριν 20-25 χρόνια.

Αλλωστε, οι αμετανόητοι Σέρβοι θεωρούν την δημιουργία της Republika Srpska την μεγαλύτερη σύγχρονη ‘διπλωματική επιτυχία’ της Σερβίας, με τη διαφορά πως δεν ήταν και τόσο ‘διπλωματικός’ ο τρόπος δημιουργίας της σερβοβοσνιακής οντότητας: προηγήθηκε μια γενοκτονία για να φτιαχτεί το κράτος-γκάνγκστερ, κανείς δεν πρέπει να το ξεχνάει αυτό.

 

– Συνεχίζουμε αύριο, με την επόμενη ενότητα, με τίτλο: ‘Τα ρατσιστικά ψέματα της σερβικής προπαγανδιστικής μηχανής

– Θυμίζουμε, ολόκληρη η νέα αυτή σειρά θα βρίσκεται κάτω από την κατηγορία ‘Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία‘, ενώ το ενιαίο κείμενο βρίσκεται εδώ, ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ‘.

 


 

Διαβάστε τις νέες μεγάλες έρευνες του XYZ Contagion με θέμα ‘Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα‘:

– ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία για την συμμετοχή Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα: Οι δεσμοί αίματος του ελληνικού με τον σερβικό εθνικισμό και της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς με τη Χρυσή Αυγή’
https://xyzcontagion.com/srebrenica-more-evidence/

Και:

– ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ‘.

Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ


[Για την Short version, κλικ εδώ ‘Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα’]
– ‘Ολη η αλήθεια για τη Σρεμπρένιτσα: Οι οκτώ συν μία αποδείξεις για το προσχεδιασμένο της οργανωμένης σφαγής’

Ολη η αλήθεια για τη Σρεμπρένιτσα: Οι οκτώ συν μία αποδείξεις για το προσχεδιασμένο της οργανωμένης σφαγής


– ‘Το θέμα της ελληνικής εμπλοκής στη Σρεμπρένιτσα στα μεγάλα ΜΜΕ (και όχι μόνο)
https://xyzcontagion.com/srebrenica-sta-mme/

Δείτε επίσης:

– ‘Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα‘ (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)

Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)


‘ΕΝΟΧΟΣ ο Κάρατζιτς! Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας στη Βοσνία’

ΕΝΟΧΟΣ ο Κάρατζιτς! Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας στη Βοσνία


– ‘Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα»): Ποιοι είναι οι Σέρβοι νεοναζί επισκέπτες της οργάνωσης;;;’
https://xyzcontagion.com/2016/03/25/golden-dawn-hymn-noz-zica-srebrenica/

Και:

– Μια νέα σειρά δημοσιεύσεων, μόνο για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν τι συνέβη στη Γιουγκοσλαβία στα χρόνια της δεκαετίας του 1990, …
… η οποία απαντά -πιστεύουμε- εις βάθος σε όλες τις πιθανές απορίες και αποδομεί όλα τα ψέματα και τις πλαστογραφίες των ελληνικών ΜΜΕ, των ακροδεξιών θυτών και των απολογητών τους, από δεξιά κι αριστερά.
Ολόκληρη η νέα αυτή σειρά βρίσκεται κάτω από την κατηγορία ‘Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία‘, ενώ το ενιαίο κείμενο βρίσκεται εδώ, ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ‘. Περιλαμβάνει:

Πρόλογος: Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #01)

Πρόλογος: Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #01)

Η ανύπαρκτη και εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη ‘ελληνοσερβική φιλία’

Η ανύπαρκτη και εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη ‘ελληνοσερβική φιλία’ (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #02)

Οι ‘αριστεροί αντιιμπεριαλιστές’ συνήγοροι των Σέρβων, οι ακροδεξιοί δωσίλογοι τσέτνικ και η σερβική ‘Μεγάλη Ιδέα’

Οι ‘αριστεροί αντιιμπεριαλιστές’ συνήγοροι των Σέρβων, οι ακροδεξιοί δωσίλογοι τσέτνικ και η σερβική ‘Μεγάλη Ιδέα’ (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #03)

Τα γεγονότα: Ο εθνικισμός διαλύει μια χώρα

Τα γεγονότα: Ο εθνικισμός διαλύει μια χώρα (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #04)

Η εσωτερική αντιεθνικιστική αντίσταση στη βαρβαρότητα και στο φασισμό και ο Μιλόσεβιτς, ο νεκροθάφτης του σοσιαλισμού

Η εσωτερική αντιεθνικιστική αντίσταση στη βαρβαρότητα και στο φασισμό και ο Μιλόσεβιτς, ο νεκροθάφτης του σοσιαλισμού (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #05)

Εθνοκάθαρση και γενοκτονία σε ευρωπαϊκό έδαφος στον 20ό αιώνα: Οταν το ‘Ποτέ ξανά!’ ακουγόταν σαν ανέκδοτο

Εθνοκάθαρση και γενοκτονία σε ευρωπαϊκό έδαφος στον 20ό αιώνα: Οταν το ‘Ποτέ ξανά!’ ακουγόταν σαν ανέκδοτο (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #06)

Ο ρόλος των ΜΜΕ και τα πραγματικά ψέματα της Δύσης

Ο ρόλος των ΜΜΕ και τα πραγματικά ψέματα της Δύσης (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #07)

Τα ρατσιστικά ψέματα της σερβικής προπαγανδιστικής μηχανής

Τα ρατσιστικά ψέματα της σερβικής προπαγανδιστικής μηχανής (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #08)

Η Κράινα, η πρόβα τζενεράλε του Μλάντιτς, η παράνομη κατοχή (κατά τον ΟΗΕ) και η εκδίωξη των Σέρβων – Η τελευταία πράξη του δράματος

Η Κράινα, η πρόβα τζενεράλε του Μλάντιτς, η παράνομη κατοχή (κατά τον ΟΗΕ) και η εκδίωξη των Σέρβων – Η τελευταία πράξη του δράματος (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #09)

Ρίχνοντας την ευθύνη στα θύματα: Συγκάλυψη και άρνηση, το όγδοο και τελικό στάδιο της ίδιας της γενοκτονίας: 8.372 έρευνες ανθρωποκτονίας και οκτώ συν μία αποδείξεις

Ρίχνοντας την ευθύνη στα θύματα: Συγκάλυψη και άρνηση, το όγδοο και τελικό στάδιο της ίδιας της γενοκτονίας: 8.372 έρευνες ανθρωποκτονίας και οκτώ συν μία αποδείξεις (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #10)

Οι ιδεολόγοι της αθλιότητας και η αθλιότητα της ιδεολογίας τους: Μια σημείωση για τους αρνητές, υπερασπιστές και απολογητές των εγκληματιών πολέμου, δεξιούς κι αριστερούς + Προτεινόμενη βιβλιογραφία
https://xyzcontagion.com/2016/04/11/yugo-11/

 

Δείτε επίσης: Φάκελος Σρεμπρένιτσα

Είπαμε ότι θα στείλουμε στον εισαγγελέα τους Ελληνες εθελοντές φασίστες που πήγαν το 1995 στη Βοσνία να βοηθήσουν τους Σέρβους στις σφαγές αθώων και αμάχων και στις εθνικές εκκαθαρίσεις όπως στην Σρεμπρένιτσα -και το κάναμε.
Τους στείλαμε στον εισαγγελέα.

Και μάλλον κάναμε καλά, αφού οι αμετανόητοι εξακολουθούν να εξυμνούν ανατριχιαστικά την γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και τα εγκλήματα πολέμου, λ.χ.
# Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα»)’: Ποιοι είναι οι Σέρβοι νεοναζί επισκέπτες της οργάνωσης;;;
https://xyzcontagion.com/2016/03/25/golden-dawn-hymn-noz-zica-srebrenica/

Ενας πρώτος στόχος, τον οποίο ελπίζαμε να καταφέρουμε αν και γνωρίζαμε τις δυσκολίες, ήταν, μετά την δημοσίευση της έρευνας και του υλικού (Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα), από τη δική μας δουλειά να γράψουν μεγάλες εφημερίδες και άλλα μέσα [Σ.Σ.: Δείτε επιλογή από τις κυριότερες δημοσιεύσεις σε μεγάλα ΜΜΕ εδώ αναλυτικά ‘Το θέμα της ελληνικής εμπλοκής στη Σρεμπρένιτσα στα μεγάλα ΜΜΕ (και όχι μόνο)‘, ή παρακάτω τον κατάλογο με όλες τις δημοσιεύσεις, μία προς μία].

Ενας δεύτερος, σε μια γωνιά του μυαλού μας, να γίνουν ερωτήσεις στη Βουλή. Εγινε κι αυτό (Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015). Και η απάντηση (Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015).

Και ο τελικός στόχος, που ομολογουμένως κανείς δεν περίμενε να συμβεί εύκολα, ήταν να γραφτεί απ’ τη δουλειά μας αναφορά στον εισαγγελέα. Τελικά δεν χρειάστηκε· οι στόχοι όλοι, όμως, επετεύχθησαν, και μία βδομάδα μάλιστα μετά την δημοσίευση της έρευνας, στις 22 Ιουνίου 2015, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κινήθηκε και διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα:

# Ολες οι εξελίξεις στην ‘μη στατική’ σελίδα (ενημερώνεται διαρκώς) ‘Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα‘:
https://xyzcontagion.com/justice-for-srebrenica/

Τον Ιούλιο του 2016, στην 21η επέτειο, παρουσιάσαμε τα ‘Νέα στοιχεία για την υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα‘: Διαβάστε την πλήρη νέα έρευνα ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Οι δεσμοί αίματος του ελληνικού με τον σερβικό εθνικισμό και της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς με τη Χρυσή Αυγή‘ ή τα αυτόνομα report με θέμα ‘Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα‘.

Τα περιεχόμενα των 11 νέων report

Μικρή παρουσίαση: Τι θα διαβάσουν οι επισκέπτες του XYZ Contagion στη νέα σειρά ‘Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα: Νέα αποκλειστικά στοιχεία

Μικρή παρουσίαση: Τι θα διαβάσουν οι επισκέπτες του XYZ Contagion στη νέα σειρά ‘Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα: Νέα αποκλειστικά στοιχεία’

Εισαγωγή & Ντοκουμέντο #01: Η μαρτυρία του αστυνομικού που είδε στα χέρια των εθελοντών τις φωτογραφίες με τους σφαγμένους μουσουλμάνους (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Εισαγωγή & Ντοκουμέντο #01: Η μαρτυρία του αστυνομικού που είδε στα χέρια των εθελοντών τις φωτογραφίες με τους σφαγμένους μουσουλμάνους (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #02: Η φωτογραφία που αποδεικνύει ότι ο Ράτκο Μλάντιτς συναντήθηκε με την ΕΕΦ και τον Σερβοβόσνιο διοικητή της Zβόνκο Μπάγιαγκιτς μέσα στη Σρεμπρένιτσα, λίγο πριν ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του VRS διατάξει την εκτέλεση των αμάχων στο γήπεδο της Nova Kasaba

Ντοκουμέντο #02: Η φωτογραφία που αποδεικνύει ότι ο Ράτκο Μλάντιτς συναντήθηκε με την ΕΕΦ και τον Σερβοβόσνιο διοικητή της Zβόνκο Μπάγιαγκιτς μέσα στη Σρεμπρένιτσα, λίγο πριν ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του VRS διατάξει την εκτέλεση των αμάχων στο γήπεδο της Nova Kasaba (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #03: Το βίντεο από την κατάθεση του Σερβοβόσνιου διοικητή της ΕΕΦ Zβόνκο Μπάγιαγκιτς υπέρ του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη και η πιεστική ανάκριση από τον κατήγορο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ντοκουμέντο #03: Το βίντεο από την κατάθεση του Σερβοβόσνιου διοικητή της ΕΕΦ Zβόνκο Μπάγιαγκιτς υπέρ του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη και η πιεστική ανάκριση από τον κατήγορο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #04: Ο Α2 αξιωματικός του VRS Vujadin Popovic επιβεβαιώνει το περιστατικό με τους Ελληνες εθελοντές και την κάμερα και την διαταγή να εκτελεστούν οι αιχμάλωτοι και οι άμαχοι που φωτογραφίζονταν από την ΕΕΦ στο γήπεδο της Nova Kasaba

Ντοκουμέντο #04: Ο Α2 αξιωματικός του VRS Vujadin Popovic επιβεβαιώνει το περιστατικό με τους Ελληνες εθελοντές και την κάμερα και την διαταγή να εκτελεστούν οι αιχμάλωτοι και οι άμαχοι που φωτογραφίζονταν από την ΕΕΦ στο γήπεδο της Nova Kasaba (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #05: Επίσημες καταθέσεις στη Χάγη και νέα τεκμήρια για το έγκλημα της καταστροφής του μιναρέ από μικτά τμήματα του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ και μελών της ΕΕΦ

Ντοκουμέντο #05: Επίσημες καταθέσεις στη Χάγη και νέα τεκμήρια για το έγκλημα της καταστροφής του μιναρέ από μικτά τμήματα του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ και μελών της ΕΕΦ (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #06: Νέα βίντεο από ειδησεογραφικά πρακτορεία με τους εθελοντές της ΕΕΦ τις ημέρες των επιχειρήσεων, να φυλάνε σκοπιά και να μεταφέρουν εξοπλισμό

Ντοκουμέντο #06: Νέα βίντεο από ειδησεογραφικά πρακτορεία με τους εθελοντές της ΕΕΦ τις ημέρες των επιχειρήσεων, να φυλάνε σκοπιά και να μεταφέρουν εξοπλισμό (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #07: Η επιβεβαίωση: Τα μέλη του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ προμηθεύτηκαν πλαστές ταυτότητες από τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών του Μιλόσεβιτς για να διαφύγουν και να κρυφτούν στη Σερβία μετά το έγκλημα πολέμου στην Σρεμπρένιτσα

Ντοκουμέντο #07: Η επιβεβαίωση: Τα μέλη του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ προμηθεύτηκαν πλαστές ταυτότητες από τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών του Μιλόσεβιτς για να διαφύγουν και να κρυφτούν στη Σερβία μετά το έγκλημα πολέμου στην Σρεμπρένιτσα (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #08: Επισκέπτες για τη ναζιστική οργάνωση ‘Χρυσή Αυγή’ από την Σερβία: Σημαίες των τσέτνικ, πορτρέτα του Αρκάν και Χρυσαυγίτες που εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται ‘Noz, zica, Srebrenica’ (‘Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #08: Επισκέπτες για τη ναζιστική οργάνωση ‘Χρυσή Αυγή’ από την Σερβία: Σημαίες των τσέτνικ, πορτρέτα του Αρκάν και Χρυσαυγίτες που εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται ‘Noz, zica, Srebrenica’ (‘Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα’) (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #09: Το χαμένο φιλμ με τον Σερβοβόσνιο διοικητή της ΕΕΦ Zβόνκο Μπάγιαγκιτς και τον Ράντοβαν Κάρατζιτς να φανατίζουν τα σερβικά πλήθη εναντίον των Μουσουλμάνων συμπολιτών τους

Ντοκουμέντο #09: Το χαμένο φιλμ με τον Σερβοβόσνιο διοικητή της ΕΕΦ Zβόνκο Μπάγιαγκιτς και τον Ράντοβαν Κάρατζιτς να φανατίζουν τα σερβικά πλήθη εναντίον των Μουσουλμάνων συμπολιτών τους (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #10: Ο τσέτνικ βοϊβόδας διοικητής της ΕΕΦ Ταγματάρχης Zβόνκο Μπάγιαγκιτς, ο Ράτκο Μλάντιτς και ο Ράντοβαν Κάρατζιτς σε κρυφή συγκέντρωση πίνουν ‘εις υγείαν του στόχου για τη Μεγάλη Σερβία’ (‘Velika Srbija’): Ενα ακόμη χαμένο φιλμ

Ντοκουμέντο #10: Ο τσέτνικ βοϊβόδας διοικητής της ΕΕΦ Ταγματάρχης Zβόνκο Μπάγιαγκιτς, ο Ράτκο Μλάντιτς και ο Ράντοβαν Κάρατζιτς σε κρυφή συγκέντρωση πίνουν ‘εις υγείαν του στόχου για τη Μεγάλη Σερβία’ (‘Velika Srbija’): Ενα ακόμη χαμένο φιλμ (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #11: Οι υποστηρικτές των σφαγέων, στο φως και στο σκοτάδι – Προτεινόμενα αναγνώσματα με ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον
https://xyzcontagion.com/2016/07/11/srebrenica-more-evid-11/

Από το 2015, με απόφαση του ΟΗΕ καθιερώθηκε Διεθνής Ημέρα για τα Θύματα των Γενοκτονιών, κι εμείς έχουμε σκοπό να την θυμόμαστε κάθε 9η Δεκεμβρίου. Srebrenica, Don't Forget 11 July 1995.

Από το 2015, με απόφαση του ΟΗΕ καθιερώθηκε Διεθνής Ημέρα για τα Θύματα των Γενοκτονιών, κι εμείς έχουμε σκοπό να την θυμόμαστε κάθε 9η Δεκεμβρίου. Srebrenica, Don’t Forget 11 July 1995.

 

# Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015
https://xyzcontagion.com/2015/06/22/eisaggelia-prodikon-proanakrisi-srebrenica/

 

[UPDATE 15 Ιουλίου 2015]

# Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015

Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015

Απάντηση, 15/07/2015, στην ερώτηση υπ' αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα 'Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα'.

Απάντηση, 15/07/2015, στην ερώτηση υπ’ αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα ‘Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα’.

 

[02 Ιουλίου 2015]

Σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως η ποινική δικογραφία ΑΒΜ Ω2015/89 κατά παντός υπευθύνου, με αντικείμενο την συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα. Η δικογραφία χρεώθηκε σε Εισαγγελέα για τη διενέργεια αυτοπρόσωπης προκαταρκτικής εξέτασης, και την ανάκριση έχει αναλάβει η εισαγγελέας η αρμόδια για τα ρατσιστικά εγκλήματα Ελένη Τουλουπάκη.
Με την ένδειξη ‘Ω’ είναι οι εμπιστευτικές δικογραφίες που χειρίζονται οι ίδιοι/ες οι εισαγγελείς.
Σχετικό έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών: 168.696/02-07-2015.
Το σχετικό με αριθμό εισερχ. πρωτ. 29719/22-06-2015 αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Εθνος’ με τίτλο ‘Εγκλήματα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής – Τα ελληνικά τάγματα πολέμου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα’

Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)

 

[25 Ιουνίου 2015]

# Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015

Ερώτηση υπ' αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο 'Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα'.

Ερώτηση υπ’ αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο ‘Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα’.

 

[22 Ιουνίου 2015]

# Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, Γραφείο Διευθύνοντος, Δελτίο Τύπου: Με αφορμή δημοσίευμα στο Εθνος, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015.

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, Γραφείο Διευθύνοντος, Δελτίο Τύπου: Με αφορμή δημοσίευμα στο Εθνος, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015.

 

Από το Γραφείο Διευθύνοντος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών εκδόθηκε το εξής Δελτίο Τύπου, με ημερομηνία 22/06/2015:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Εθνος της Κυριακής’ της 14/06/2015 που αφορούσε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν στη Σρεμπρένιτσα και στα οποία φέρονται να συμμετείχαν και Ελληνες υπήκοοι, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση. Επισημαίνεται ότι είχε διενεργηθεί και το έτος 2004 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έρευνα για το ίδιο ζήτημα που είχε ανατεθεί στην Εισαγγελέα κ. Αθηνά Θεοδωροπούλου από την οποία όμως δεν προέκυψε η ταυτότητα των δραστών.

 

Με λίγα λόγια, και αν καταλάβαμε σωστά, λέει ότι η έρευνα του 2005 είχε μεν διαγνώσει αδικήματα, αλλά δεν προσωποποιήθηκαν οι ευθύνες. Αυτή τη φορά, και με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως, αυτός ο στόχος έρχεται πιο κοντά. Αυτή τη φορά, προφανώς λόγω της δημοσιότητας από την 5η μεγάλη έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή, οι ευθύνες είναι πιο εύκολο -και υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις για- να αποδοθούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα (ελπίζουμε δηλαδή) -όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν προέκυψε η ταυτότητα των δραστών».

Το δημοσίευμα που αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου είναι το:
Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)

Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)

Περισσότερα στην ανάρτηση:
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015

Ολες οι δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης θα καταγράφονται στην εξής σελίδα, η οποία βρίσκεται στην στήλη ‘Srebrenica’, στο menu της front-page:
Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα
http://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

[ΤΕΛΟΣ UPDATE]

 

Η είδηση μεταδόθηκε σε πολλά συμβατικά και εμπορικά ΜΜΕ και πόρταλ, όπως λ.χ. (τυχαία παραδείγματα):

Μαρία Δήμα – Ερευνα για εγκλήματα Ελλήνων στη Σρεμπρένιτσα, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 22/06/2015
https://www.efsyn.gr/arthro/ereyna-gia-egklimata-ellinon-sti-sremprenitsa

Αντωνία Ξυνού – Προκαταρκτική εξέταση για τη Σρεμπρένιτσα – NEWS247.gr, 22/06/2015
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/prokatarktikh-eksetash-gia-th-sremprenitsa.3541554.html

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – Προκαταρκτική εξέταση για τη Σρεμπρένιτσα | δημοκρατία, 22/06/2015
http://www.dimokratianews.gr/content/47911/prokatarktiki-exetasi-gia-ti-sremprenitsa

theTOC.gr – Νέα στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου στη Σρεμπρένιτσα | thetoc.gr, 22/06/2015
http://www.thetoc.gr/diethni/article/nea-stoixeia-gia-ta-egklimata-polemou-sti-sremprenitsa

 

Το 2000 υπήρχαν 161 εντάλματα σύλληψης, 25 εκ των οποίων δεν είχαν εκτελεστεί· το 2011, στις 22 Ιουλίου, ακριβώς 16 χρόνια μετά, με την σύλληψη του τελευταίου καταζητούμενου Goran Hadzic, δεν υπήρχε ούτε ένας φυγόδικος, όλοι είχαν περάσει την πόρτα του δικαστηρίου (Ηλθεν η ώρα σας).

Το 2000 υπήρχαν 161 εντάλματα σύλληψης, 25 εκ των οποίων δεν είχαν εκτελεστεί· το 2011, στις 22 Ιουλίου, ακριβώς 16 χρόνια μετά, με την σύλληψη του τελευταίου καταζητούμενου Goran Hadzic, δεν υπήρχε ούτε ένας φυγόδικος, όλοι είχαν περάσει την πόρτα του δικαστηρίου (Ηλθεν η ώρα σας).

 

Λίγα λόγια απ’ το ιστορικό της υπόθεσης:

Με την ευκαιρία, πρέπει να πούμε εδώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αναγνώστες μας, που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη δουλειά μας με πολλούς τρόπους, αλλά και με την κατακόρυφη αύξηση των επισκέψεων, γύρω στις 200.000 σε λιγότερο από από έναν μήνα, και να σημειώσουμε, επίσης, ότι οι συντάκτες του XYZ Contagion (πρέπει να) είναι ικανοποιημένοι και υπερήφανοι από όσα φάνηκαν όλο αυτό το διάστημα με αφορμή και επίκεντρο την εξαιρετικά σημαντική ιστορία της Σρεμπρένιτσα:
Στα πλαίσια της δημοσίευσης της έρευνας μας για την Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή ‘Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα‘, πρώτα σκεφτήκαμε να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας μερικές πτυχές από τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο πόλεμο:

# ‘Τέσσερα χρόνια πόλεμος, 50 φωτογράφοι, 248 φωτογραφίες – Βοσνία 1992-1995’
https://xyzcontagion.com/2015/04/09/bosnia-248-photos/

Κατόπιν, προσπαθήσαμε ώστε η λέξη ‘Σρεμπρένιτσα’ να εμφανιστεί στην δημόσια συζήτηση, συνεπώς και να ανεβεί στην ιεράρχηση των μηχανών αναζήτησης, κι έτσι αποφασίσαμε να γράψουμε άρθρα για να θυμηθούν ή για να μάθουν τα γεγονότα όσοι και όσες ενδιαφέρονταν.

# ‘Πάνω από 8.000 εκτελεσμένοι άμαχοι, άοπλοι και αιχμάλωτοι, Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995: Ποιος θυμάται τη μεγαλύτερη θηριωδία σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;;;’

Πάνω από 8.000 εκτελεσμένοι άμαχοι, άοπλοι και αιχμάλωτοι, Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995: Ποιος θυμάται τη μεγαλύτερη θηριωδία σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;;; [Προειδοποίηση: Πολύ σκληρές εικόνες]

# ‘Τρεις ερωτήσεις δεν ακούγονται ποτέ εδώ και 20 χρόνια στη Σρεμπρένιτσα – Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία θυμάται τα 20 χρόνια από την μεγάλη σφαγή, 1995-2015’
https://xyzcontagion.com/2015/07/10/icty-remembers-20-years-srebrenica/

Εστιάσαμε στην μοναδική βαλκανική περίπτωση του Σερβοβόσνιου διοικητή της ΕΕΦ:

# ‘Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic): Ποιος ήταν ο Σερβοβόσνιος διοικητής της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς’
https://xyzcontagion.com/2015/06/12/prodimosiefsi-srebrenica-zvonko/

Με τη βοήθεια φίλων, φτιάχτηκε ένα βίντεο στο οποίο αναδείξαμε μεγάλο τμήμα από το κρίσιμο και χρήσιμο οπτικό υλικό:

# ‘Ελληνες εθελοντές και χρυσαυγίτες από την ΕΕΦ σε επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995 – YouTube‘,
κι εδώ σε αγγλική version:
# ‘Greek Volunteers and Golden Dawn members during operations in the Srebrenica massacre, July 1995 – YouTube

Κατόπιν, και με τη βοήθεια φίλων και συνοδοιπόρων, η έρευνα βρήκε τον δρόμο της σε μεγάλα ‘συμβατικά’ λεγόμενα ΜΜΕ:

Στην Εφημερίδα των Συντακτών, 13/06/2015:
# ‘Ιός – Οι άνθρωποι από την Ελλάδα, Νέα στοιχεία για την εμπλοκή των συμπατριωτών μας εθελοντών του σερβοβοσνιακού στρατού στο μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου των μεταπολεμικών χρόνων (άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών 2015-06-13)’

Ιός – Οι άνθρωποι από την Ελλάδα, Νέα στοιχεία για την εμπλοκή των συμπατριωτών μας εθελοντών του σερβοβοσνιακού στρατού στο μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου των μεταπολεμικών χρόνων (άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών 2015-06-13)

Στο Εθνος, 14/06/2015:
# ‘Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)’

Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)

Στην Αυγή, 14/06/2015:
# ‘Στρατής Μπουρνάζος – Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών, Είκοσι χρόνια από τη σφαγή, Μια αποκαλυπτική έρευνα του ιστολογίου ΧΥΖ Contagion (άρθρο στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της ΑΥΓΗΣ 2015-06-14)’

Στρατής Μπουρνάζος – Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών, Είκοσι χρόνια από τη σφαγή, Μια αποκαλυπτική έρευνα του ιστολογίου ΧΥΖ Contagion (άρθρο στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της ΑΥΓΗΣ 2015-06-14)

και στα αγγλικά:
# ‘Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)’

Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)

και στα ισπανικά:
# ‘Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)’

Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)

Στην ιταλική Manifesto, 25/06/2015:
# ‘Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)’

Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)

Στα Νέα, 19/06/2015:
# ‘Ηλίας Κανέλλης – Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; Ελληνες εγκληματίες πολέμου (άρθρο στην στήλη ‘Ενστάσεις’, Τα Νέα 2015-06-19)’

Ηλίας Κανέλλης – Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; Ελληνες εγκληματίες πολέμου (άρθρο στην στήλη ‘Ενστάσεις’, Τα Νέα 2015-06-19)

Στην Καθημερινή, 08/07/2015:
# ‘Διονύσης Γουσέτης – Ελληνες εγκληματίες στη Σρεμπρένιτσα (άρθρο στην Καθημερινή, 2015-07-08)’

Διονύσης Γουσέτης – Ελληνες εγκληματίες στη Σρεμπρένιτσα (άρθρο στην Καθημερινή, 2015-07-08)

Σε αυτήν την προσπάθεια να δείξουμε την ελληνική συμμετοχή, σαν ένα άγος, σαν μια βαριά ντροπή που βαραίνει δομικά την πολιτική και δημόσια ζωή της χώρας μας, προσπαθώντας παράλληλα να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι χωρίς να χαριστούμε σε κανένα, όπως σημείωσε και η Αυγή, 28/06/2015:
# ‘Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; (Σχόλιο στην στήλη ‘Ρήσεις & Παραπολιτικά’ της κυριακάτικης Αυγής, 28/06/2015)’

Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; (Σχόλιο στην στήλη ‘Ρήσεις & Παραπολιτικά’ της κυριακάτικης Αυγής, 2015-06-28)

… είχαμε τη βοήθεια, επίσης, από την πρώτη στιγμή, καλών φίλων από το περιοδικό Unfollow, 13/06/2015:
# ‘Θεόφιλος Τραμπούλης – Το άγος της Σρεμπρένιτσας (άρθρο στο UNFOLLOW 2015-06-13)’

Θεόφιλος Τραμπούλης – Το άγος της Σρεμπρένιτσας (άρθρο στο UNFOLLOW 2015-06-13)

… ή τον Χριστόφορο Κάσδαγλη από το περιοδικό ‘4 Τροχοί’ (άρθρο στο τεύχος Ιουλίου 2015, στήλη ‘Αντίλογος – Εφημερίδα αμφισβήτησης’)
# ‘Χριστόφορος Κάσδαγλης – Η ελληνική πτυχή μιας σφαγής (άρθρο στο περιοδικό ‘4 Τροχοί’, τεύχος Ιουλίου 2015, στήλη Αντίλογος – Εφημερίδα αμφισβήτησης)’

Χριστόφορος Κάσδαγλης – Η ελληνική πτυχή μιας σφαγής (άρθρο στο περιοδικό ‘4 Τροχοί’, τεύχος Ιουλίου 2015, στήλη ‘Αντίλογος – Εφημερίδα αμφισβήτησης’)

… ή το περιοδικό ‘Athens Review of Books’, ειδικά για τις φωτογραφίες που ανακαλύψαμε.
# ‘Filip David – Η Σρεμπρένιτσα τότε και σήμερα (Αρθρο στο περιοδικό Athens Review of Books, τεύχος #064, Ιούλιος-Αύγουστος 2015, Μετάφραση Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης)’

Filip David – Η Σρεμπρένιτσα τότε και σήμερα (Αρθρο στο περιοδικό Athens Review of Books, τεύχος #064, Ιούλιος-Αύγουστος 2015, Μετάφραση Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης)

… και αργότερα, από το The Books’ Journal
# ‘Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα’ (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)

Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)

Αν και έπρεπε να ξεπεράσουμε πολλούς σκοπέλους από πολλά χρόνια παραπληροφόρησης και μονόπλευρης κάλυψης των γεγονότων, όπως λ.χ. ένα παράδειγμα εδώ:
# ‘Η πλαστογραφία 19χρονου ψεκασμένου Σέρβου ακροδεξιού ψευτοδημοσιογράφου με τη μαϊμού συνέντευξη του πρώην πράκτορα της CIA για τη Γιουγκοσλαβία και τα ερωτηματικά για τα έγκριτα ΜΜΕ’

Η πλαστογραφία 19χρονου ψεκασμένου Σέρβου ακροδεξιού ψευτοδημοσιογράφου με τη μαϊμού συνέντευξη του πρώην πράκτορα της CIA για τη Γιουγκοσλαβία και τα ερωτηματικά για τα έγκριτα ΜΜΕ

… τελικά, οι στόχοι μας σαν ερευνητικό ιστολόγιο που κάτι έχει να πει επιτεύχθηκαν, ίσως και με το παραπάνω:
Υπήρξε στις 25/06/2015
# ‘Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015’

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015

Και στις 15/07/2015 υπήρξε η …
# ‘Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015’

Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015

Και τέλος, ο απώτερος στόχος:
# ‘Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015’

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015

Ολες οι ‘Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα’ θα βρίσκονται εδώ.
http://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

Και για όποιον/α θέλει το υλικό σε έντυπη μορφή, στο αρχείο pdf περιέχονται όλες οι σελίδες της έρευνας, με τις εικόνες, τα URL των βίντεο και με όλα τα λινκ στο τέλος κάθε κεφαλαίου, υπό μορφή παραπομπών:
# ‘Srebrenica – Η 5η μεγάλη έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή’

[XYZ Contagion] – Srebrenica Four pages – Intro + Two parts Study + Legal stuff [ALL Photo + Links] [May + June 2015] – xvbwczpq-book

Τέλος, όλες μας οι αποκαλύψεις συνοδεύονταν από μια σειρά δυσεύρετων φιλμ και βίντεο, τα οποία σκονίζονταν επί χρόνια σε κάποιες αποθήκες στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Τα ‘ξεθάψαμε’ και τα παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό:
# Η PlayList του XYZ Contagion στο YouTube: Srebrenica Massacre by XYZ Contagion
https://www.youtube.com/playlist?list=PLir9jywufW_wIkujp0cV_-T09wZ7-tHAm

Ενα μεγάλο ευχαριστώ για το συναρπαστικό ταξίδι, και … συνεχίζουμε!

 


 

For our non Greek readers: See also:

# Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)

Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)

# Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)

Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)

# Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)

Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)

# A tribute to the Srebrenica Massacre:
https://xyzcontagion.com/2015/06/10/do-you-know-srebrenica/

 

Watch a XYZ Contagion video:

Greek Volunteers and Golden Dawn members during operations in the Srebrenica massacre, July 1995

Two video scenes taken from unpublished, forgotten footage filmed by well-known international news agencies, like Associated Press, during the operations of the Bosnian Serb troops and paramilitaries in July of 1995 in Srebrenica. These reports were aired in July 1995 on TV stations all over the world and especially on Dutch national television.

From an XYZ Contagion study, based on 20 years of research, entitled:
‘The Srebrenica massacre, the Greek Volunteer Guard (EEF) and the involvement of Golden Dawn,’ which contains exclusive new evidence presented for the first time in Greece and internationally.

http://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/

This study contains evidence that proves that Golden Dawn members and functionaries and other Greeks fascists of the so-called Greek Volunteer Guard (EEF) were actually there. Not simply ‘somewhere near Srebrenica’, but they were at the exact locations, at the football fields and meadows and abandoned warehouses, while the mass executions of 8,000+ POWs and unarmed civilians took place, at the exact time of the killings.

On 11 July 1995, ten members of the Greek Volunteer Guard and an eleventh Greek serving in a death squad unit invaded Srebrenica, along with Ratko Mladic’s troops and paramilitaries. Five of them can be seen at 00:17 in the footage. Their names are Spyros Tzanopoulos (EEF sergeant and member of the central committee of the neonazi Golden Dawn gang), Anna Florin, K. Kyriakidis, G. Lymperidis and Charalambos Dimoulas. The same five men, together with another two Greeks, Tryfonas Vasiliadis (EEF deputy commander) and Dimitris Zavitsanos (EEF master sergeant) can be seen at 00:44 of the footage.

Also in the area around the same time was the EEF’s Greek commander Antonios Mitkos, as can be seen at 02:50 in a photograph along with the EEF’s Serb commander, who used the pseudonym Duga Puska, and Ratko Mladic himself.

You can see a photo of all ten of them at 01:10. The names of the other two volunteers were Konstantinos Kaltsounis and Vasilios Schizas, who can be seen again at 02:37 in the video, joking around with a pig’s head, meant as an insult to Muslims.

There’s also a photograph of them, at 01:28, which was taken on the actual street where Mladic’s troops entered Srebrenica that 11 July 1995.

The 11th Greek who participated in the invasion of Srebrenica was Angelos Latsios (aka Andjelko Todorovic), a completely different story. He was a member, along with another Greek, of an elite death squad, the notorious 10th Sabotage Detachment. The 10. Diverzantski Odred carried out 1,200 executions of Bosniaks in 5 hours, for 5 deutschmarks a head. The 10th SD was under the direct orders of infamous war criminals like Mladic, Tolimir, Salapura, Beara, Pelemis, Franc Kos, etc. This squad had ‘contracts with a licence to kill’, according to the Humanitarian Law Center (Fond za Humanitarno Pravo) dossier on the 10th SD (entitled ‘Dosije: 10. diverzantski odred Glavnog staba vojske Republike Srpske’, Sarajevo, August 2011).

In the above video, you can see footage of them on their way to organise ambushes and burn houses, again along with paramilitary soldiers. Insignia can be seen of both the EEF and the elite death Squad, the 10th SD, as smoke rises from the background, a clear sign that some houses had been set on fire a short time before. Next, there’s footage of a squad of 7 EEF members on the day of the killings, 13 July, again along with the notorious 10th SD paramilitary death squad. Four members of this squad were convicted to 40-43 years’ imprisonment for war crimes and mass executions of unarmed civilians at the exact same football field where, on the same day and around the same time, the Greek volunteers and their Serb commander were present, taking photographs of prisoners (or dead prisoners).

The security chief of the Bosnian Serb Army (VRS), the military intelligence chief and other officers were there too. They have all been convicted. The security chief demanded that the photographs be handed up because they were evidence of the massacre, but Mladic had ordered that nothing was to be documented. The Serb commander of the EEF refused to give him these photographs. So, these images probably exist. Can they be the same photographs depicting the corpses of Muslim civilians that the Greek police uncovered in 2003 during a search of the home of a former volunteer who was being investigated for smuggling drugs and weapons?

 

Δείτε επίσης:

 

Ελληνες εθελοντές και χρυσαυγίτες από την ΕΕΦ σε επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Το φορετό σήμα της ΕΕΦ με τον δικέφαλο αετό και τον ήλιο της Βεργίνας, που φοράνε στα μανίκια τους, δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Πρόκειται για άντρες της ΕΕΦ.
Διακρίνονται όλοι όσοι έλαβαν μέρος στην πτώση της Σρεμπρένιτσα, εκτός από τον Βασίλη Σχιζά, που φαίνεται δεν τον έπιασε η κάμερα (υπάρχει, όμως, σε άλλη φωτογραφία από εκείνη τη μέρα, όταν μαζί με δύο άλλους κάνουν κάτι αηδιαστικά αστεία με μια κεφαλή γουρουνιού, ύψιστη προσβολή για τους Μουσουλμάνους), και τον διοικητή της ΕΕΦ Αντώνη Μήτκο με τον βοηθό του Καλτσούνη Κωνσταντίνο, που εκείνες τις ώρες, σύμφωνα με στοιχεία από τις δίκες στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, συνόδευαν στις μετακινήσεις του τον Σερβοβόσνιο διοικητή της ΕΕΦ και υψηλόβαθμο στέλεχος-κλειδί στον σερβοβοσνιακό στρατό Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic) ή ‘Duga puska’.
Στη σκηνή από την ολλανδική δημόσια τηλεόραση, βλέπουμε τους Ελληνες της ΕΕΦ, να ετοιμάζονται για διασπορά στις περιοχές γύρω απ’ την Σρεμπρένιτσα όπου είχαν καταφύγει οι άντρες πρόσφυγες και οι υπερασπιστές της πόλης. Πρόκειται για επιχειρήσεις, κυρίως για στήσιμο ενεδρών κυνηγιού μουσουλμανικών κεφαλών, από σερβικά αποσπάσματα θανάτου, όπως αποδείχτηκε τις επόμενες μέρες.
Διακρίνεται να περνάει δεύτερος ο χρυσαυγίτης λοχίας της ΕΕΦ Σπύρος Τζανόπουλος, τρίτος ο Ελληνορουμάνος Αννα Φλορίν και οι άλλοι τρεις είναι οι Κυριακίδης Κ., Λυμπερίδης Γ. και Δημουλάς Xαράλαμπος.
Στη δεύτερη σκηνή του Associated Press (απ’ το 0.44′ και μετά), την ίδια μέρα, διακρίνονται οι άνδρες της ΕΕΦ μαζί με ένοπλους και άλλους παραστρατιωτικούς από το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ (10 Diverzantski Odred, 10th Sabotage Detachment). Πρώτος περνάει ο υποδιοικητής Βασιλειάδης Τρύφων, ο οποίος αποστρέφει ελαφρώς το πρόσωπό του μόλις αντιλαμβάνεται την κάμερα, ποιος ξέρει για ποιο λόγο. Ακολουθούν ο χρυσαυγίτης λοχίας της ΕΕΦ Σπύρος Τζανόπουλος, ο Ελληνορουμάνος Αννα Φλορίν, οι Κυριακίδης Κ., Λυμπερίδης Γ., Δημουλάς Xαράλαμπος, και τελευταίος με το τσιγάρο ο αρχιλοχίας της ΕΕΦ Ζαβιτσάνος Δημήτριος.
Το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ, στο οποίο υπερήφανα υπηρετούσαν δύο από τους Ελληνες της ΕΕΦ, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο Αγγελος Λάτσιος, ήταν η πιο αιμοσταγής μισθοφορική παραστρατιωτική μονάδα (1.200 εκτελέσεις σε 5 ώρες, προς 5 μάρκα το κεφάλι, μόνον οι 4 απ’ αυτούς έφαγαν 142 χρόνια φυλακή για εγκλήματα πολέμου).

 

Η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά, οι Λύκοι του Δρίνου και το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ στην Σρεμπρένιτσα

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Σκηνές από το Associated Press και το France 2 από τις επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, 11 Ιουλίου 1995: Η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά, οι Λύκοι του Δρίνου και το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ σε ενέδρες, πυρπόληση σπιτιών, μεταφορά εξοπλισμού και άλλες επιχειρήσεις γύρω και μέσα στην Σρεμπρένιτσα. Στην επιχείρηση κατάληψης της Σρεμπρένιτσα, φτιάχτηκαν ειδικά και έκτακτα σώματα, αποκλειστικά για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Λ.χ. ο αντισυνταγματάρχης Παντούρεβιτς της Zvornik Brigade έφτιαξε ένα επίλεκτο σχηματισμό με το όνομα TG-1 (Tactical Group 1) και υπέδειξε για διοικητή τον λοχαγό Milan Jolovic (με το ψευδώνυμο Legenda), τον διοικητή των ‘Λύκων του Δρίνου’, ο οποίος διακρίνεται με τα γυαλιά ηλίου. Διακρίνονται, επίσης, τα μέλη της ΕΕΦ Τζανόπουλος, Σχιζάς, Φλορίν, Ζαβιτσάνος κά. στο στρατόπεδο, μαζί με τους ‘Λύκους τους Δρίνου’ να μεταφέρουν εξοπλισμό.

 

Διαβάστε:

Η πέμπτη μεγάλη μας έρευνα με τίτλο ‘Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα‘, για την οποία χρειάστηκαν 20 χρόνια συστηματικής ενασχόλησης, συν 15 μήνες για να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά και σε ένα ενιαίο κείμενο, εν είδει μονογραφίας, το οποίο εστιάζει ιδιαίτερα στην ελληνική εμπλοκή στο έγκλημα αυτό.

Εχει δημοσιευτεί σε δύο versions, μια σύντομη (ή ορθότερα, συντομευμένη) που ανοίγει στο λινκ:

Short version: Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Short version: Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Και σε μια πλήρη μορφή, στο λινκ:

Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Το πλήρες κείμενο
https://xyzcontagion.com/srebrenica/

 

Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Μια σύνθεση έξι λεπτών με όλα τα σημεία-κλειδιά αυτής της ντροπιαστικής ιστορίας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτόνομα.

 

Εθνοκάθαρση και γενοκτονία σε ευρωπαϊκό έδαφος στον 20ό αιώνα: Οταν το ‘Ποτέ ξανά!’ ακουγόταν σαν ανέκδοτο (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #06)
Τα ρατσιστικά ψέματα της σερβικής προπαγανδιστικής μηχανής (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #08)

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published / Required fields are marked *