Κλέων Ι. | 6 Απριλίου 2016

Εθνοκάθαρση και γενοκτονία σε ευρωπαϊκό έδαφος στον 20ό αιώνα: Οταν το ‘Ποτέ ξανά!’ ακουγόταν σαν ανέκδοτο (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #06)

Μια νέα σειρά δημοσιεύσεων, μόνο για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν τι συνέβη στη Γιουγκοσλαβία στα χρόνια της δεκαετίας του 1990, από τη νέα μας έρευνα με τίτλο ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ: Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα‘ …
… η οποία απαντά -πιστεύουμε- εις βάθος σε όλες τις πιθανές απορίες και αποδομεί όλα τα ψέματα και τις πλαστογραφίες των ελληνικών ΜΜΕ, των ακροδεξιών θυτών και των απολογητών τους, από δεξιά κι αριστερά.
Η πρώτη ενότητα (όπου και μία απαραίτητη σημείωση, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, σχετικά με τη χρήση του όρου ‘η σερβική πλευρά’ και ποιους εννοούμε) βρίσκεται εδώ, ‘Πρόλογος: Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #01)‘, ενώ η προηγούμενη και η επόμενη, αντίστοιχα αριστερά και δεξιά επάνω από τον τίτλο της ανάρτησης.
Ολόκληρη η νέα αυτή σειρά θα βρίσκεται κάτω από την κατηγορία ‘Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία‘. Στο τέλος του κειμένου, υπάρχουν links για όλες τις σχετικές μας έρευνες, νέες και παλαιότερες, και όλα τα κείμενα σχετικά με την σφαγή στη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή.

Η σημερινή ενότητα έχει τίτλο: ‘Εθνοκάθαρση και γενοκτονία σε ευρωπαϊκό έδαφος στον 20ό αιώνα: Οταν το ‘Ποτέ ξανά!’ ακουγόταν σαν ανέκδοτο’

 

— $$$ Εθνοκάθαρση και γενοκτονία σε ευρωπαϊκό έδαφος στον 20ό αιώνα: Οταν το ‘Ποτέ ξανά!’ ακουγόταν σαν ανέκδοτο

Οι δύο βασικότεροι τσέτνικ σύμμαχοι του Μιλόσεβιτς, ο Κάρατζιτς και ο Σέσελι, είχαν βρει τη λύση από πολύ νωρίς: «Θα εξαφανιστούν οι Βόσνιοι από προσώπου γης, και όχι μόνο φυσικά, σαν ανθρώπινες οντότητες αλλά και η υπόστασή τους σαν έθνος» είχε δηλώσει μέσα στο νόμιμο Κοινοβούλιο της Β-Ε ο πρώτος τον Οκτώβριο του 1991, και «Εχω τη λύση για το κροατικό πρόβλημα, θα κόψουμε τον λαιμό κάθε Κροάτη» ο δεύτερος την ίδια εποχή. Την ίδια λύση προέκρινε ο Σέσελι αργότερα και για τους Βόσνιους και για τους Αλβανούς, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι στον πόλεμο εναντίον των πρώτων είχε διαθέσει το σύνολο της παραστρατιωτικής μιλίτσιας του, τους ‘Λευκούς Αετούς’, ενώ στον πόλεμο κατά των δεύτερων οι λύσεις του ήταν πιο ραφιναρισμένες και με κρατική σφραγίδα, αφού ο Μιλόσεβιτς τον είχε χρίσει αναπληρωτή πρωθυπουργό το 1999, κατά την κρίση του Κοσόβου. Το ‘πρόγραμμα’ του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος του Σέσελι, έτσι όπως τυπώθηκε τόσο το 1991 (εδώ), όσο και το 1996 (εδώ), ήταν ένα πραγματικά ανατριχιαστικό κείμενο το οποίο μιλούσε ευθέως για την εξόντωση των ‘άλλων’, και ειδικά της Αλβανικής μειονότητας στο Κόσοβο, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το όνειρο μιας Θεοκρατικής Μεγάλης Σερβίας, η οποία, σημειωτέον, θα περιλάμβανε και την ‘Σερβική Μακεδονία’:

«[Στόχος μας είναι] ένα ανεξάρτητο κράτος, που θα αγκαλιάζει το σερβικό έθνος, ολόκληρο και ακέραιο, και μαζί όλα τα σερβικά εδάφη μέσα στα σύνορά του, και θα περιλαμβάνει εκτός από την κυρίως σημερινή Σερβία, και την σερβική Μακεδονία, το σερβικό Μαυροβούνιο, την σερβική Βοσνία, την σερβική Ερζεγοβίνη, το σερβικό Ντουμπρόβνικ, την σερβική Δαλματία, την σερβική Lika, το σερβικό Kordun, την σερβική Banija, την σερβική Σλαβονία και την σερβική Baranja […], και θα αποβάλλει, χωρίς καθυστέρηση, όλους, και τους 360.000 Αλβανούς και τους απογόνους τους, […] και με συγκεκριμένα μέτρα για την πλήρη εξόντωση όλων των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, του πολιτισμού τους, της κοινωνίας τους, και όλων των παροχών προς αυτούς, στην ιδιοκτησία, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στη βιομηχανία, στην κατοικία, και στην ίδια τους την ύπαρξη».

Και όσο κι αν φανεί παράξενο στους ‘αριστερούς φιλοσέρβους’, η Δύση τους Σέρβους βοήθησε σε αυτή την ιστορία, και όχι τα θύματά τους (όλους τους υπόλοιπους), και μάλιστα με παραπάνω από έναν τρόπο. Λ.χ. το σχέδιο του Σάιρους Βανς με το οποίο έληξε η σύντομη σύγκρουση μεταξύ Σερβίας και Κροατίας στο τέλος του 1991, προέβλεπε το οπλοστάσιο της πρώην Γιουγκοσλαβίας να πάει στους Σέρβους και όχι να μοιραστεί εξίσου σε όλες τις δημοκρατίες. Φυσικά, από την Σερβία μεταβιβάστηκε στους Σέρβους της Βοσνίας και της Κροατίας προς εκπλήρωση των αποσχιστικών τους τάσεων. Επίσης, όλα τα εργοστάσια κατασκευής όπλων βρίσκονταν κυρίως στην Σερβία. Σαν να μην έφταναν αυτά, με το εμπάργκο όπλων οι άλλες δημοκρατίες δεν μπορούσαν να οπλιστούν, κι έτσι η απαγόρευση έπληξε όλους πλην των Σέρβων, που κληρονόμησαν τον τέταρτο μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη. Η πλάστιγγα, ειδικά σε βαρέα όπλα, τεθωρακισμένα, αεροπλάνα και σύγχρονο εξοπλισμό, ήταν εξαιρετικά ανισοβαρής υπέρ των Σέρβων, που νόμιζαν πως με την υπεροπλία είχαν εύκολη δουλειά πλέον. Οπως είπαμε, ούτε οι Βόσνιοι στην αρχή ήθελαν να αποσχιστούν. Πολύ αργότερα (αρχές του 1992) το αποφάσισαν, διότι δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Σε εκείνο το σημείο, ήταν εμφανές ότι Σέρβοι και Κροάτες ήθελαν να μοιράσουν τη Βοσνία και να μην αφήσουν χώρο για τους Βόσνιους. Διόλου παράξενο που μετά απ’ όλα αυτά, ήταν οι εθνικιστές εκείνοι που είχαν επικρατήσει σχεδόν σε όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι εθνικισμοί ζουν και επικρατούν (ότ)αν αλληλοτροφοδοτούνται –όλοι το γνωρίζουν αυτό.

Ο διάσημος χάρτης της πολιορκίας του Σαράγεβο, 1992-1996. Στην περίμετρο του Σαράγεβο, 60 χιλιόμετρα συνολικά, είχαν στηθεί 2.100 πυροβόλα. Ενα πυροβόλο κάθε 30 μέτρα. Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Χατζηπροδρομίδη, Αυγή 06/08/1995, αναλογούσαν 7 οβίδες σε κάθε κάτοικο της πόλης. Οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΗΕ υπολόγισαν ότι η πόλη δέχτηκε τουλάχιστον 480.000 βλήματα κάθε είδους, από κατευθυνόμενους πυραύλους Maljutka μέχρι γομωμένες οβίδες και μεταποιημένες βόμβες ('πριόνια') και αντιαεροπορικά για τις βολές ρουτίνας, δηλαδή 430 κατά μέσο όρο την ημέρα για τα πρώτα δύο χρόνια, και 330 μέσο όρο συνολικά. Αποτέλεσμα, στις 1.460 ημέρες πολιορκίας (από 05 Απριλίου 1992 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 1996), μετρήθηκαν 10.000 ολοσχερώς κατεστραμμένες κατοικίες και 100.000 με διαφόρων ειδών ζημιές, το 23% των υπόλοιπων κτιρίων με σοβαρές ζημιές και το 64% με μικρότερες, 298 βόμβες μόνο στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα τον θάνατο 49 ατόμων από το ιατρικό προσωπικό το οποίο είχε να περιθάλψει καθημερινά 5-15 τραυματίες μόνο από βολές σνάιπερ, οι οποίοι έριξαν τουλάχιστον στο 40% των περίπου 70.000 παιδιών της πόλης, 8.000 εξορμήσεις της Πυροσβεστικής και πάνω από 150.000 πρόσφυγες, διότι η μέση ημερήσια ποσότητα φαγητού ανά άτομο ήταν μόλις 159 γραμμάρια και νερό -το οποίο πουλιόταν στη μαύρη αγορά, 10 γερμανικά μάρκα τα 30 λίτρα- υπήρχε μόνο στο 2% του συνολικού χρόνου της πολιορκίας, γεγονός που οδήγησε σε επιδημία τύφου και άλλων νόσων. Φυσικά, η χειρότερη συνέπεια της πολιορκίας ήταν ότι μετρήθηκαν όχι λιγότεροι από 11.541 νεκρούς, εκ των οποίων 1.601 παιδιά, και 57.000 τραυματίες, εκ των οποίων 14.888 παιδιά, ανάμεσά τους 3.378 με βαριά τραύματα και 355 με μόνιμη αναπηρία. Στην πολιορκία του Γκόραζντε, πάλι, ο φόρος αίματος ήταν 4.500 νεκροί άμαχοι στις 1.300 μέρες πολιορκίας. Το ψωμί στις πολιορκημένες πόλεις έφτασε να κοστίζει 250 γερμανικά μάρκα το κιλό.

Ο διάσημος χάρτης της πολιορκίας του Σαράγεβο, 1992-1996. Στην περίμετρο του Σαράγεβο, 60 χιλιόμετρα συνολικά, είχαν στηθεί 2.100 πυροβόλα. Ενα πυροβόλο κάθε 30 μέτρα. Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Χατζηπροδρομίδη, Αυγή 06/08/1995, αναλογούσαν 7 οβίδες σε κάθε κάτοικο της πόλης. Οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΗΕ υπολόγισαν ότι η πόλη δέχτηκε τουλάχιστον 480.000 βλήματα κάθε είδους, από κατευθυνόμενους πυραύλους Maljutka μέχρι γομωμένες οβίδες και μεταποιημένες βόμβες (‘πριόνια’) και αντιαεροπορικά για τις βολές ρουτίνας, δηλαδή 430 κατά μέσο όρο την ημέρα για τα πρώτα δύο χρόνια, και 330 μέσο όρο συνολικά. Αποτέλεσμα, στις 1.460 ημέρες πολιορκίας (από 05 Απριλίου 1992 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 1996), μετρήθηκαν 10.000 ολοσχερώς κατεστραμμένες κατοικίες και 100.000 με διαφόρων ειδών ζημιές, το 23% των υπόλοιπων κτιρίων με σοβαρές ζημιές και το 64% με μικρότερες, 298 βόμβες μόνο στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα τον θάνατο 49 ατόμων από το ιατρικό προσωπικό το οποίο είχε να περιθάλψει καθημερινά 5-15 τραυματίες μόνο από βολές σνάιπερ, οι οποίοι έριξαν τουλάχιστον στο 40% των περίπου 70.000 παιδιών της πόλης, 8.000 εξορμήσεις της Πυροσβεστικής και πάνω από 150.000 πρόσφυγες, διότι η μέση ημερήσια ποσότητα φαγητού ανά άτομο ήταν μόλις 159 γραμμάρια και νερό -το οποίο πουλιόταν στη μαύρη αγορά, 10 γερμανικά μάρκα τα 30 λίτρα- υπήρχε μόνο στο 2% του συνολικού χρόνου της πολιορκίας, γεγονός που οδήγησε σε επιδημία τύφου και άλλων νόσων. Φυσικά, η χειρότερη συνέπεια της πολιορκίας ήταν ότι μετρήθηκαν όχι λιγότεροι από 11.541 νεκρούς, εκ των οποίων 1.601 παιδιά, και 57.000 τραυματίες, εκ των οποίων 14.888 παιδιά, ανάμεσά τους 3.378 με βαριά τραύματα και 355 με μόνιμη αναπηρία. Στην πολιορκία του Γκόραζντε, πάλι, ο φόρος αίματος ήταν 4.500 νεκροί άμαχοι στις 1.300 μέρες πολιορκίας. Το ψωμί στις πολιορκημένες πόλεις έφτασε να κοστίζει 250 γερμανικά μάρκα το κιλό.

 

Είναι, επίσης, λάθος για τους συμπατριώτες μας φιλοσέρβους να πιστεύουν ότι κάποιο δικαίωμα για να αποσχιστούν ‘χαρίστηκε’ από την διεθνή κοινότητα σε Κροάτες, Σλοβένους, Μακεδόνες και Βόσνιους.
Η αλήθεια είναι ότι ΑΦΟΥ οι Σέρβοι διέλυσαν πρώτα τη χώρα, ΜΕΤΑ η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε πως οι έξι δημοκρατίες αποτελούν όλες συνέχεια της Γιουγκοσλαβίας και τους αναγνωρίστηκε δικαίωμα συνέχισης ύπαρξης. Κι αυτό, ΜΟΝΟ στα προϋπάρχοντα σύνορα μεταξύ των έξι δημοκρατιών. Κανείς -εκτός από τους πραγματικά επεκτατιστές Σέρβους- δεν συζητούσε για αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων εντός των νέων κρατών. Γι’ αυτό και δεν αναγνωρίστηκε δικαίωμα λ.χ. των Κροατών της Βοσνίας ή των Σέρβων της Κροατίας ή των Αλβανών της Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου ή των Ούγγρων της Βοϊβοντίνα ή των Αλβανών του Κοσόβου (τότε) να αποσχιστούν. Στην ίδια λογική, δεν ετίθετο θέμα και των Σέρβων της Βοσνίας να αποσχιστούν. Ομως αυτοί, αγνοώντας για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα και χωρίς την παραμικρή καλή πίστη απέναντι στους πρώην συμπατριώτες τους, απαιτούσαν την ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ εντός των νέων δημοκρατιών.
Και, στην πραγματικότητα, τελικά τι έγινε;

ΜΟΝΟ οι Σέρβοι της Βοσνίας τελικά απόκτησαν το δικό τους κράτος ΜΕ αλλαγή συνόρων, έξω από κάθε λογική και χωρίς διάθεση διαλόγου και συμβιβασμών με κανέναν απολύτως.
Πως το πέτυχαν αυτό;
Με τη βία, φυσικά, με τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία, με το θεσμοθετημένο κρατικά εκπορευόμενο έγκλημα -και με την ανοχή και τα καλοπιάσματα και τα στραβά μάτια των δυτικών, φυσικά.

Κάρατζιτς, Μλάντιτς και οι Σέρβοι της Βοσνίας δεν ήθελαν ‘απλά να αποσχιστούν’. Ηθελαν όλη τη χώρα -και τους πόρους της!- για τον εαυτό τους, με τις άλλες εθνότητες εντός των συνόρων τους υπό το καθεστώς πολιτών Β’ κατηγορίας, εάν κι εφόσον υπήρχαν κάποιοι λίγοι που θα επιζούσαν από τις σφαγές και τους διωγμούς.

Μία παραπάνω απόδειξη για το προσχεδιασμένο σερβικό έγκλημα του τεμαχισμού της Β-Ε μέσω εισβολής είναι και η εξής: Στις εκλογές του 1990 στη Β-Ε, το κόμμα SDS του Κάρατζιτς κέρδισε μεν την πλειοψηφία από τις ψήφους των Σερβοβόσνιων, όμως στο πρόγραμμά του δεν υπήρχε ούτε μια λέξη για διάλυση της Β-Ε και για δημιουργία εθνικά καθαρού κράτους. Ούτε βέβαια μιλούσε για σύρραξη, ή για πόλεμο, ή για τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν τελικά, όπως δεν υπήρχε λέξη και για τη ‘Μεγάλη Σερβία’. Στο δημοψήφισμα του 1992, πολλοί Σέρβοι ψήφισαν υπέρ της διατήρησης της ενωμένης Β-Ε, ειδικά στις πόλεις, μιας και στην επαρχία είχαν ήδη εισβάλει τα στρατεύματα του ‘γιουγκοσλαβικού’ στρατού και τα χωριά ελέγχονταν ήδη από τις παραστρατιωτικές μιλίτσιες. Ετσι η αποχή ήταν η μοναδική επιλογή για όλους τους Σέρβους της επαρχίας, αν ήθελαν να ζήσουν και να μην πάνε άδικα από σερβικό μαχαίρι, που ήδη είχε βάλει στόχο σαν ‘προδότες’ όσους Σέρβους ήθελαν να ζήσουν στην ενωμένη Β-Ε. Αυτά όλα είχαν σαν αποτέλεσμα η θέληση του σερβοβοσνιακού λαός να μην εκφραστεί εκλογικά όπως πραγματικά ήταν, αλλά να αναλάβει την αντιπροσώπευσή του πραξικοπηματικά μια κλίκα εθνικιστών πολεμοκάπηλων όπως εκείνοι του SDS.

Να σημειώσουμε εδώ και μια ακόμη ‘λεπτομέρεια’ που αγνοεί ο Ελλην τηλεθεατής: Τον Κάρατζιτς μπορεί να τον γνωρίσαμε σαν ηγέτη και ‘πρόεδρο’, και αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Republika Srpska, εκεί, στις ωραίες σκηνές με την στολή παραλλαγής και το πιστόλι κατά τις τελευταίες μέρες του πολέμου, όταν οι δυτικοί σφυροκοπούσαν το Πάλε κι ο σύγχρονος Ρήγας Φεραίος είχε αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από παντού κι εκλιπαρούσε να σταματήσουν οι ρίψεις. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είχε καμία νομιμοποίηση: Ποτέ δεν εκλέχτηκε από τον λαό της Republika Srpska· έγινε αρχηγός της επειδή λίγο πριν είχε διοριστεί αρχηγός του SDS.

Ποτέ στην Ελλάδα δεν έγιναν γνωστές και δεν δόθηκε δημοσιότητα στις δηλώσεις του Ράντοβαν Κάρατζιτς, όπως όταν είπε τον Οκτώβριο του 1991 στον υπουργό του, ολιγάρχη φίλο του Μιλόσεβιτς και χρηματοδότη του στρατού του Πάλε Momcilo Mandic:

«Σε δύο μόλις μέρες, το Σεράγεβο θα είναι δικό μας και θα υπάρξουν πεντακόσιες χιλιάδες νεκροί, και σε ένα μόλις μήνα όλοι οι μουσουλμάνοι θα εξαφανιστούν απ’ τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

Ή τον ίδιο μήνα:

«Κανείς από την ηγεσία των Βόσνιων δεν θα παραμείνει ζωντανός· σε τρεις-τέσσερις ώρες θα είναι νεκροί όλοι, δεν έχουν ούτε μία πιθανότητα να μείνουν ζωντανοί».

Ομοίως, αποκλείεται ο Ελλην καταναλωτής τηλεοπτικών ειδήσεων να γνωρίζει και την καθοριστικότερη ίσως δήλωση του τσέτνικ αντικομμουνιστή πολέμαρχου τον Ιανουάριο του 1993, πως δηλαδή:

«Η Β-Ε αποτελεί τεχνητό κράτος που δημιουργήθηκε από τους κομμουνιστές και ήρθε η ώρα να εξαφανιστεί».

Και αργότερα, στο BBC, ομολογούσε:

«Ετοιμαστήκαμε ώστε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση στην οποία η Β-Ε να είναι καταδικασμένη εξαρχής».

Παρά, λοιπόν, το γεγονός πως ο Μιλόσεβιτς και οι άλλοι ηγέτες της σερβικής εγκληματικής οργάνωσης δεν είχαν καμία νομιμοποίηση η διαταγή από την πλειοψηφία του σερβικού λαού, για σύρραξη ή για εισβολή στα εδάφη των άλλων, η άνεση με την οποία μιλούσαν για τις αλλαγές συνόρων στον χάρτη και για τα εδάφη των άλλων ήταν χαρακτηριστική της ιδιοκτησιακής τους αντίληψης. Από την επίσημη έναρξη των επιθετικών εχθροπραξιών από την πλευρά των Σέρβων τον Ιούνιο του 1991, ο μοναδικός δυτικός ηγέτης με τον οποίο μιλούσαν ήταν ο Μητσοτάκης. Ενα χρόνο μετά, σε συνέντευξη του Μιλόσεβιτς στον Πάνο Παναγιωτόπουλο, η άνεση με την οποία πρότεινε συνομοσπονδία με την Ελλάδα, κοινό στρατό και κοινά σύνορα επάνω στο πτώμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έπειτα από εισβολή και ‘ενσωμάτωση’ άφησε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα άναυδη.

«Certainly with an invasion neither you nor we would settle anything but I am sure under conditions of integration the government of Skopje (Macedonia) would have nothing against taking part in the developments, in the integration process»
Πηγή: Πρακτορείο Reuter, ‘Serbia has proposed to Greece that the two Balkan countries form a confederation, including a joint military command, Serbian President Milosevic said’, 04/07/1992

Ο Σέσελι, πολύ πιο προχωρημένος σε ιδέες και σχέδια -αλλά και σε προετοιμασία παραστρατιωτικών για την γρήγορη, βρώμικη δουλειά-, είχε προτείνει μάλιστα τον διαμελισμό της ΔτΜ σε 4 τμήματα, ενώ ο τότε σκληρός εθνικιστής Vuk Draskovic είχε παρουσιάσει στους Ελληνες επισκέπτες του ολόκληρο κατάλογο με όλες τις διεκδικούμενες περιοχές, φυσικά και με την ΔτΜ εντός. Στην παρακάτω ανταπόκριση του πρακτορείου ειδήσεων Borba, μπορούμε να δούμε τις ‘ιδέες’ των δύο εθνικιστών ηγετών Σέσελι και Ντράσκοβιτς και την αντιφώνηση του γνωστού μας κ. Αρη Μουσιώνη στους δύο υψηλούς οικοδεσπότες του:

«During the second day of its visit to Serbia, the delegation of the Serbian-Greek Friendship Society met with the leaders of the Serbian Renewal Movement and of the Serbian Radical Party.
Dr. Seselj -Serbian Radical Party President- proposed that Greece and Serbia should establish a common border, after division of Macedonia into 4 parts.
Mr. Vuk Draskovic, leader of the Serbian Renewal Movement, stated during the talks with the Greek delegation:
– ‘I believe that in 10 years at the most, a common framework will encompass Serbia, Montenegro, Bosnia and Herzegovina (without western Herzegovina), Serbian Krajinas, Vardar Valey Macedonia; even Slovenia will be somewhere close. The new democratic Serbia will be the Piemonte of this new Yugoslavia union’.
Mr. Aristides Mussionis, President of the Serbian-Greek Friendship Society, stated during his meeting with the leadership of the Serbian Radical Party:
‘Dr. Seselj, in Greece, you are the symbol of the fight of the Serbian people against the forces that are hostile to Greeks as well’.».
Πηγή: Πρακτορείο Borba, 29/10/1992

Συνεχίζοντας στο μοτίβο που είδαμε προηγουμένως στην Κροατία, ξεκινώντας το καλοκαίρι του 1991, (όταν οι Σέρβοι ανακήρυξαν ξεχωριστές ‘εθνικές οντότητες’ σαν ‘αυτόνομες σερβικές περιοχές μόνο για Σέρβους’ την Κράινα, την Ανατολική Σλαβονία και τη Δυτική Σλαβονία στην Κροατία), το φθινόπωρο του 1991 ήρθε η ώρα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ανακήρυξαν άλλες έξι ‘αυτόνομες σερβικές περιοχές μόνο για Σέρβους’ στη Βοσνία, με σκοπό, βέβαια, να ενωθούν κι αυτές με τη μητέρα-Σερβία, μέσω της βίας. Οπως μαθεύτηκε αργότερα, σε κάθε διεκδικούμενη περιοχή είχαν εγκαταστήσει μυστικά ξεχωριστούς σερβικούς ‘αστυνομικούς σταθμούς’, επανδρωμένους από τους εξτρεμιστές φασίστες του SDS, οι οποίοι λειτουργούσαν παράλληλα με τα κρατικά αστυνομικά τμήματα, με στόχο κυρίως να τα υπονομεύσουν και να τα αχρηστεύσουν, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τους αλλόθρησκους και οπλίζοντας κρυφά τους Σέρβους κάθε περιοχής. Τον Οκτώβριο του 1991, οι Σέρβοι βουλευτές της Βουλής της Β-Ε προχώρησαν στη δημιουργία του δικού τους ξεχωριστού σερβικού κοινοβουλίου, το οποίο έμεινε γνωστό σαν ‘Η Βουλή των Σερβοβόσνιων στο Πάλε’, National Assembly of the Serb People in Bosnia and Herzegovina, NSRS (Skupstina srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, HCPC). Ανακήρυξαν, τελικά, και την ξεχωριστή δική τους ‘εθνική οντότητα’, την Republika Srpska, τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 1992, και μαζί ανακήρυξαν σαν ‘σερβικό έδαφος’ όχι μόνο όλες τις άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας στις οποίες οι Σέρβοι υπερτερούσαν πληθυσμιακά, αλλά και κάθε περιοχή στην οποία υπήρχε σερβική μειονότητα ή ακόμα και κάθε περιοχή στην οποία οι Σέρβοι ήταν μειονότητα εξαιτίας των θανάτων και των διώξεων και των άλλων γεγονότων στον … Β’ΠΠ και στη δεκαετία του 1940 (!). Φυσικά, οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους υιοθετήθηκε από τους Σέρβους εθνικιστές σαν στρατηγική επιλογή η επεκτατική-ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ήταν επειδή ουσιαστικά ήθελαν τους υλικούς πόρους και ολόκληρη τη χώρα για τον εαυτό τους. Το σερβικό δόγμα, το οποίο αποτυπώθηκε και στο Σύνταγμα της νεοσύστατης Republika Srpska, ήταν πολύ απλό: Αν σε μια περιοχή υπήρχε έστω και ένας μόνο τάφος Σέρβου, η περιοχή αυτή ήταν αυτονόητα σερβική και έπρεπε να ενσωματωθεί στη νέα ‘Μεγάλη Σερβία’. Κράτος-γκάνγκστερ.

Κατόπιν, έδειξαν στην πράξη πως εννοούσαν την εφαρμογή του ‘δόγματος’ αυτού: Οντας μόνο το 34% του πληθυσμού στη Βοσνία, απαίτησαν και είχαν ήδη καταλάβει το 70% του εδάφους. Υπόψη, στην Κροατία είχαν ήδη κατακτήσει σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας και είχαν διώξει εκατοντάδες χιλιάδες ντόπιους μη Σέρβους κατοίκους. Ηθελαν για τον εαυτό τους το δικαίωμα να ζουν όλοι οι Σέρβοι, απανταχού της χώρας, κάτω από ένα και μοναδικό κεντρικό κράτος, αλλά την ίδια στιγμή δεν αναγνώριζαν σε καμία άλλη εθνότητα αυτό το δικαίωμα. Η μεγαλύτερη παραχώρηση που ήταν διατεθειμένοι να κάνουν οι Σέρβοι για Αλβανούς, Βόσνιους και Κροάτες μειονοτικούς θα ήταν το πολύ-πολύ να τους αφήσουν να ζουν υποτελείς και πολίτες Β’ κατηγορίας κάτω από την σερβική κυριαρχία. Χαρακτηριστικό βίντεο από συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου των Σερβοβόσνιων, με την παρουσία όλων των ηγετών τους, δεν αφήνει αμφιβολία για το ποια ακριβώς ήταν τα σχέδια που ετοίμαζαν από πολύ νωρίτερα.
http://mycentury.tv/balkani/item/261-bosnian-serb-war-cabinet.html

Ετσι, για τον στόχο της ‘Μεγάλης Σερβίας’ συνέστησαν ‘εγκληματική οργάνωση’ (‘Joint Criminal Enterprise’ στην σχετική ορολογία) και προέβησαν στα γνωστά εγκλήματα, τα οποία από τον ΟΗΕ και από μια ατελείωτη σειρά άλλων διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών χαρακτηρίζονται με τον όρο ‘γενοκτονία’, πέρα από τα γνωστά ‘εγκλήματα πολέμου’, δηλαδή.

Μάρτιος του 1992: Οι Βόσνιοι πολίτες πιέζουν την κυβέρνησή τους να γίνει δημοψήφισμα, επειδή δεν μπορούσαν να ζουν άλλο σε καθεστώς τρόμου και απειλών από τους τσέτνικ του SDS, χώρια που ήδη η Β-Ε μαστιζόταν από έναν πρωτόγνωρο λιμό λόγω της σερβοκροατικής σύρραξης, αφού ακόμη κι εκείνο το ισχνό 15% των αναγκών της σε τρόφιμα που παρήγαγε μέχρι τότε είχε μειωθεί ακόμη περισσότερο μέσα σε λίγους μήνες. Η Βοσνία, σαν αγροτική κυρίως χώρα, υπέφερε πραγματικά, αφού το μεγαλύτερο μέρος των χωραφιών της είχε σπαρεί με σερβικές νάρκες, κι έτσι η παραγωγή τροφίμων έπεσε κατακόρυφα και δραματικά. Ενώ καλά-καλά δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμα οι ψήφοι από το δημοψήφισμα, οι Σέρβοι βγάζουν τις καλές οργανωμένες παραστρατιωτικές μιλίτσιες τους στους δρόμους και σε όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου των πόλεων της Β-Ε. Σε όλες τις διεκδικούμενες περιοχές, συλλαμβάνουν και απολύουν από τα δημόσια αξιώματα όλους τους μη Σέρβους ένστολους, δημοτικούς άρχοντες και κρατικούς υπαλλήλους σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, και ένας νέος όρος γεννιέται, ο όρος ‘eliticide’, δηλαδή η συστηματική εξόντωση και εκδίωξη της πολιτικής, οικονομικής, διοικητικής και θρησκευτικής ελίτ μιας κοινότητας, έτσι ώστε αυτή να καταστραφεί εντελώς και να μην έχει ελπίδες να αναγεννηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας από τους πολλούς μαζικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν πολλά χρόνια μετά στην περιοχή Prijedor, στο σημείο Kevljani, ονομάζεται ‘ο μαζικός τάφος των διανοούμενων’, διότι εκεί βρέθηκαν συγκεντρωμένοι όλοι οι μορφωμένοι και οι ισχυροί της περιοχής.

Την εξουσία, λοιπόν, αναλαμβάνουν πραξικοπηματικά σερβικά συμβούλια-επιτελεία στελεχωμένα αποκλειστικά από Σέρβους εθνικιστές και στελέχη του SDS, τα Crisis Staff (‘krizni stab’). Παρά τις αποφάσεις 752 και 757 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που όριζαν αντίστοιχα το απαράδεκτο της αλλαγής συνόρων με τη χρήση βίας και την επιβολή κυρώσεων και εμπάργκο στην Σερβία για παραβίαση διεθνών νόμων και χρήση βίας, αρχίζει η σερβική επίθεση στον άμαχο πληθυσμό της Β-Ε και οι πολιορκίες. Οι Σέρβοι θα χρησιμοποιήσουν τέσσερα σώματα στρατού του JNA που στάθμευαν στη Βοσνία, συν άλλα πέντε που ήρθαν από την Σερβία, με 1.000 τανκς, με 3.500 βαρέα πυροβόλα και με ανεξάντλητο οπλισμό και πυρομαχικά.

Οι πολίτες του Σαράγεβο βγαίνουν όλοι μαζί σε διαδήλωση στο κέντρο της πόλης. Καταλαμβάνουν το Κοινοβούλιο και απαιτούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και οι σερβικοί βομβαρδισμοί. Οταν πλησιάζουν το στρατηγείο του Κάρατζιτς που βρισκόταν στο πολυτελέστατο κεντρικό ξενοδοχείο Holiday-Inn, ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων δίνει εντολή στους σνάιπερ να πυροβολήσουν στο πλήθος. Αποτέλεσμα έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Ο γενναίος Κάρατζιτς το σκάει με το επιτελείο του ακριβώς τη στιγμή που Βόσνιοι υπερασπιστές της πόλης συλλαμβάνουν εντός του ξενοδοχείου τους δολοφόνους ελεύθερους σκοπευτές. Ανεβαίνει στα υψώματα γύρω από την πόλη, εκεί που είχαν μεταφερθεί κρυφά άπειρα βαρέα όπλα και πυρομαχικά. Θυμωμένος που αμφισβητήθηκε το ‘δικαίωμά’ του να χωρίσει την πόλη και την χώρα στα δύο, δίνει εντολή στον αντιπρόεδρό του Μομτσίλο Κράιζνικ (Momcilo Krajisnik) να κατεβεί στην πόλη και να συναντήσει τον Ιζετμπέγκοβιτς για να του ανακοινώσει πως ό,τι και να συμβεί, στο τέλος το Σαράγεβο και η Β-Ε θα χωριστούν στα δύο και πως οι Σέρβοι θα πάρουν «ό,τι δικαιούνται, αρχίζοντας με τα εδάφη που βρίσκονται κοντύτερα στη Σερβία», και αυτό «άσχετα αν είναι πλειοψηφία ή μειοψηφία». «Το γεγονός πως οι Μουσουλμάνοι είναι πλειοψηφία δεν έχει καμία σημασία, δεν μας ενδιαφέρει καν» λέει την ίδια μέρα στην σερβική τηλεόραση ο Κάρατζιτς.

Ο Ιζετμπέγκοβιτς αγνοεί αυτό που ξέρουν οι Σερβοβόσνιοι και που καθορίζει την στάση τους: Τη συμφωνία Μιλόσεβιτς και Τούτζμαν να μοιράσουν τη Β-Ε στα δύο. Αργότερα ο Βόσνιος ηγέτης θα πει «Περίμενα πόλεμο. Δεν περίμενα γενοκτονία».

Πράγματι, ο στρατός της Βοσνίας βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακή κατάσταση, όπως άλλωστε το ίδιο είχε συμβεί και με την Κροατία, η οποία στην αρχή είχε μόνο αστυνομικούς σαν ένοπλες δυνάμεις. Η Βοσνία θα αποκτήσει έναν τυπικό στρατό μόλις τον Σεπτέμβριο του 1992 και αρχηγό Γενικού Επιτελείου μόλις τον Ιούνιο του 1993, δηλαδή 15 μήνες μετά την επίσημη έναρξη των σερβικών επιθέσεων, ενώ ο οπλισμός του δεν θα είναι καλύτερος από τον οπλισμό αστυνομικών υπηρεσιών. Στο μεταξύ, οι Βόσνιοι βάλλονται από δύο μέτωπα: Είχε ανοίξει η όρεξη και των Κροατών, που διεκδικούσαν κι αυτοί μεγάλο κομμάτι της χώρας στα νότια της Β-Ε, εκεί που υπήρχαν σύνορα με την Κροατία, όπως είχε συμφωνηθεί στο Γκρατζ της Αυστρίας μεταξύ του Κάρατζιτς και του ηγέτη των Κροατών της Βοσνίας Mate Boban. Οι Κροάτες έφτιαξαν, μάλιστα, κι αυτοί το δικό τους αυτόνομο κροατικό κρατίδιο εντός της Β-Ε, την ‘Hrvatska Republika Herceg-Bosna’, ευτυχώς προσωρινά. Στο δρόμο τους για να προσαρτήσουν τις περιοχές αυτές, υπήρχαν μουσουλμανικά χωριά, όπως τα Ahmici, Vitez, Stari Vitez, Busovaca, Kiseljak και Zenica, τα οποία εκκαθάρισαν εθνικά και τα άφησαν συντρίμμια και χωρίς δείγμα ζωής -ακόμη και τα κατοικίδια και τα ζώα των χωρικών ήταν νεκρά όταν ερευνήθηκαν από παρατηρητές του ΟΗΕ (πολύ σκληρές σκηνές από βίντεο εδώ, στο 01.01′, και εδώ, στο 27.59′).

Και βέβαια, οι Κροάτες έφτιαξαν και αυτοί στρατόπεδα εξόντωσης στα οποία στοιβάζονταν σκελετωμένοι Βόσνιοι, κι έτσι οι εικόνες που είχαν σοκάρει όλο τον κόσμο τον προηγούμενο Αύγουστο του 1992 με τη σερβική εκδοχή των στρατοπέδων εξόντωσης ναζιστικού τύπου (ό.τι πλησιέστερο στο Αουσβιτς μετά τον πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος), τώρα επαναλαμβάνονταν και υπό την κροατική κατοχή -με μία διαφορά: Οι αιχμάλωτοι κρατούνταν σε τανκ τα οποία πριν χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση βενζίνης. Εθαβαν τα τανκ αυτά στο έδαφος και άφηναν ανοίγματα ελάχιστων χιλιοστών για «να παίρνουν αέρα» οι μισοθαμμένοι κρατούμενοι (πολύ σκληρές σκηνές από βίντεο εδώ, στο 28.44′).

Ομως δεν ήταν αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα των Βόσνιων. Αλλωστε, με τους Κροάτες μπόρεσαν και τα βρήκαν σχετικά πολύ σύντομα. Τον Μάρτιο του 1994, ο Τούτζμαν (ο οποίος απειλήθηκε από τις ΗΠΑ με κυρώσεις όπως εμπάργκο ίδιο με της Σερβίας, και συνεπώς με απομόνωση) και ο Ιζετμπέγκοβιτς δέχτηκαν το σχέδιο της Δύσης και υπέγραψαν ανακωχή. Ηταν η ‘συμφωνία της Ουάσινγκτον’ (που αργότερα οδήγησε και στην συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας του Σπλιτ), η οποία έβαζε τέλος στις διαμάχες Κροατίας-Βοσνίας. Με αυτόν τον τρόπο, ήταν και οι δύο ελεύθεροι να ασχοληθούν με τα θέματα που τους έκαιγαν περισσότερο: Ο Τούτζμαν με το 27% της Κροατίας που βρισκόταν υπό σερβική κατοχή και ο Ιζετμπέγκοβιτς με την επιβίωση της χώρας του και με τη διατήρηση της πολυεθνικής της ταυτότητας απέναντι στον εθνικιστικό επεκτατισμό και τον μεσαιωνικό κληρικαλιστικό μεγαλοϊδεατισμό των Σέρβων.
Το μεγάλο πρόβλημα της Β-Ε ήταν άλλο: Ηταν η έλλειψη όπλων και πυρομαχικών για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους απέναντι στους Σέρβους που είχαν καταλάβει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το 70% της χώρας, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια προσφυγοποιημένους. Με το εμπάργκο όπλων σε όλες τις δημοκρατίες, οι Βόσνιοι δεν μπορούσαν να οπλιστούν. Πρακτικά, η απαγόρευση εισαγωγής όπλων από το εξωτερικό έπληξε όλους τους άλλους πλην των Σέρβων, οι οποίοι κληρονόμησαν τον τέταρτο μεγαλύτερο στρατό της Ευρώπης, όπως προαναφέραμε, αλλά κυρίως έπληξε τους Βόσνιους, είν’ η αλήθεια.
Είναι χαρακτηριστικό της διαφοράς δυναμικού: Οταν η ελίτ των καταδρομέων κομάντο του γιουγκοσλαβικού (σερβικού) στρατού μπήκαν στο Σαράγεβο μεταμφιεσμένοι σε νοσοκόμους και διασώστες μέσα σε ασθενοφόρα, με σκοπό να καταλάβουν το Προεδρικό Μέγαρο, υποβοηθούμενοι από πυκνά πυρά πυροβολικού από τους γύρω λόφους και βολές σνάιπερ από ουρανοξύστες, αυτό που τους σταμάτησε ήταν ένα είδος αυτοσχέδιας ρουκέτας που έφτιαξε ένας Βόσνιος βετεράνος του στρατού, 58 ετών και καρκινοπαθής, χρησιμοποιώντας έναν υδροσωλήνα με μια μπαταρία αυτοκινήτου και αυτοσχέδια εκρηκτικά.

Αντίθετα, οι Σέρβοι του Κάρατζιτς είχαν στη διάθεσή τους ολόκληρα υπερεξοπλισμένα και εκπαιδευμένα Σώματα Στρατού του JNA από την αρχή. Τον Μάιο του 1992, στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής των Σερβοβόσνιων στην οποία καθορίστηκαν οι ‘έξι στρατηγικοί στόχοι του σερβικού έθνους των Σέρβων της Βοσνίας’, ιδρύθηκε και τυπικά ο εθνικός στρατός των Σερβοβόσνιων: Απλά το 4ο Σώμα Στρατού του JNA μετονομάστηκε σε Σώμα Στρατού Sarajevo-Romanija της Republika Srpska, με 25.000 άνδρες μόνο για την πολιορκία του Σαράγεβο και με άλλους τόσους στα περίχωρα, και με υπερσύγχρονη δύναμη πυρός, ικανή να ρίχνει 157 τόνους ατσάλι το λεπτό. Στην περίμετρο του Σαράγεβο, 60 χιλιόμετρα συνολικά, είχαν στηθεί 2.100 πυροβόλα. Ενα πυροβόλο κάθε 30 μέτρα.

Ακόμη, το Γενικό Επιτελείο της Σερβίας έχει ήδη έτοιμους ΠΡΙΝ την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Β-Ε πάνω από 62.000 εθελοντές, οπλισμένους με 52.000 σύγχρονα όπλα συν άλλα 18.000 σύγχρονα ατομικά όπλα που κρυφά είχαν διοχετευθεί στα μέλη του κόμματος του Κάρατζιτς. Από αυτούς τους εθελοντές, περίπου οι μισοί στέλνονται στο Σαράγεβο και οι υπόλοιποι στους άλλους διεκδικούμενους δήμους. Είναι η πρώτη επίσημη καταγεγραμμένη εμφάνιση του Αρκάν στην περιοχή Bijeljina με τις γνωστές φωτογραφίες του Ron Haviv, με τους ποινικούς που είχε μαζέψει να εκτελούν και να κλωτσάνε μετά νεκρούς αμάχους.
Οι Σέρβοι -στο ίδιο μοτίβο όπως στην Κροατία-, αρχίζουν σάρωμα των περιοχών, χωριό-χωριό και δήμο-δήμο, με άμεσο στόχο την ‘εθνική καθαρότητα’ των περιοχών: Ολοι οι μη Σέρβοι κάτοικοι εξοντώνονται ή εκτοπίζονται.

Bijeljina, Doboj, Foca, Rogatica, Vlasenica, Bratunac, Zvornik, Prijedor, Sanski Most, Kljuc, Brcko, Derventa, Modrica, Bosanska Krupa, Bosanski Brod, Bosanski Novi, Glamoc, Bosanski Petrovac, Cajnice, Visegrad, Donji Vakuf γίνονται θέατρα άγριων θηριωδιών. Αλλά και σε περιοχές όπως Banja Luka, Bosanska Dubica, Bosanska Gradiska, Bileca, Gacko, Han Pijesak, Kalinovik, Nevesinje, Trebinje και Rudo όλοι οι μη σερβικοί πληθυσμοί εκδιώκονται. Στην κεντρική Βοσνία (Zenica, Maglaj, Zavidovici, Bugojno, Mostar, Konjic κά.), Σέρβοι που φοβούνται αντίποινα φεύγουν για τις σερβοκρατούμενες περιοχές ή για τη Σερβία.

Η διεθνής κοινότητα, αμήχανη μπροστά στις αδιανόητες βιαιότητες κάποια στιγμή θα θυμηθεί την υπόσχεση ‘Ποτέ ξανά!’, μόνο που θα πάρει χρόνο.

Στο μεταξύ, παρακολουθεί ακίνητη τον έναν μετά τον άλλο όλους τους μεγάλους δήμους ανατολικά του Δρίνου να πέφτουν στα χέρια συνδυασμένων σερβικών δυνάμεων παραστρατιωτικών, επίσημου στρατού και αστυνομίας, με αιχμή του δόρατος τις ελίτ των κομάντο και των Ειδικών Δυνάμεων, και υπό τη διεύθυνση έμπειρων επαγγελματιών αξιωματικών. Οι νεκροί πλέον ανά δήμο μετριούνται σε χιλιάδες: Μέσα σε δέκα μόνο μέρες, πάνω από 1.000 στη Bijeljina, 3.000 στο Zvornik, 3.000 στο Visegrad, 600 στο Bratunac, 2.700 στη Foca, 2.000 στη Vlasenica, 3.200 στο Prijedor και πολλά άλλα τριψήφια και διψήφια νούμερα θυμάτων σε άπειρες άλλες περιοχές -υπόψη, χωρίς να είναι αυτά τα τελικά νούμερα αμάχων εκτελεσμένων στον απολογισμό του τέλους του πολέμου· ήταν πολλαπλάσια παντού, σε όλους τους δήμους. Χωριό με χωριό, σπίτι με σπίτι, στο 70% της Βοσνίας, επαναλαμβάνονται οι ίδιες σκηνές που στην αρχή οι Σέρβοι αψήφιστα επέτρεψαν σε τηλεοπτικά συνεργεία να πάρουν: Οπως στο Ζβόρνικ: Οι άντρες οι ικανοί για στρατιώτες συνήθως να εκτελούνται επί τόπου ή να μεταφέρονται σε στρατόπεδα εξόντωσης, και όσα γυναικόπαιδα επιζούν να διώχνονται μακριά και να γίνονται πρόσφυγες, ή να κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και αυτοσχέδιες φυλακές

Ονομάζεται ‘εθνοκάθαρση’ και οι δυτικοί την είδαν να συμβαίνει στους δέκτες τηλεοράσεως, μαζί με τις επεξηγηματικές περιγραφές αξιωματούχων διεθνών οργανισμών: «Είδα πέντε φορτηγά γεμάτα πτώματα» είπε ο Ισπανός παρατηρητής του ΟΗΕ (πολύ σκληρές σκηνές από βίντεο εδώ, στο 02.50′).

Στο Visegrad οι εκτελέσεις αμάχων Μουσουλμάνων λαμβάνουν χώρα στη διάσημη γέφυρα Mehmed Pasa Sokolovic, που είχε υμνήσει ο νομπελίστας εθνικός συγγραφέας Ivo Andric στην ελεγεία ‘Η γέφυρα του Δρίνου’. Το σημείο είναι ορατό από όλη σχεδόν την πόλη και τα πτώματα ρίχνονται στο ποτάμι. Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτελέστηκαν στη γέφυρα ήταν τόσο μεγάλος ώστε, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας ‘Guardian’ Ed Vulliamy, στο τέλος του Ιουνίου του 1992, ο επιθεωρητής της αστυνομίας της πόλης έλαβε καταγγελία από τη διεύθυνση του υδροηλεκτρικού φράγματος που βρίσκεται στα σερβικά σύνορα «Παρακαλούμε όποιον είναι υπεύθυνος, να επιβραδύνει τη ροή των πτωμάτων κάτω από τον αγωγό διότι παρατηρήθηκε απόφραξη των οχετών του φράγματος».
Αργότερα, βέβαια, οι Σέρβοι έμαθαν από τα λάθη τους και απαγόρευαν σε τηλεοπτικά συνεργεία να κάνουν λήψεις, όμως στην εποχή των δορυφόρων αυτά τα πράγματα δεν μένουν κρυφά, κι έτσι έφταναν στις οθόνες και στα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου, πλην της Σερβίας και της Ελλάδας, ασφαλώς.

Σε μία και μόνη νύχτα, καταλαμβάνονται όλα τα αστυνομικά τμήματα, ακόμη και μέσα στο Σαράγεβο. Καταλαμβάνεται και αποκλείεται με αιματηρή μάχη και το αεροδρόμιο του Σαράγεβο. Κατόπιν, αρχίζουν οι βομβαρδισμοί και η πολιορκία. Οι πλήρως προετοιμασμένοι Σέρβοι, που είχαν μεταφέρει πυροβολικό τους πολύ κοντά περιμετρικά της πόλης από μέρες, βομβαρδίζουν νύχτα το Σαράγεβο και το φως της μέρας αποκαλύπτει τους πρώτους 25 νεκρούς αμάχους. Στην Bijeljina, Σέρβοι στρατηγοί επιθεωρούν τις δυνάμεις του Αρκάν (σαν να επρόκειτο για κανονικό αξιωματικό και όχι για μαφιόζο καταζητούμενο νονό της νύχτας), ο οποίος μάλιστα δίνει συνέντευξη στην σερβική τηλεόραση. Χρειάζεται έξι προσπάθειες για να πει σωστά τη λέξη «φουνταμελι … φουντα … φουνταντα … φουνταμενταλίστα», σε μια μοναδικά συμβολική σκηνή εσκεμμένου ψέματος και συκοφαντίας, επάνω στους σφαγμένους αθώους, όπως άλλωστε ψέματα και συκοφαντίες ήταν και ολόκληρη η σερβική ρητορική προπαγάνδας όλα αυτά τα χρόνια.
Σημειώνουμε ξανά, αυτά όλα, -όπως και στην Κροατία επίσης- συμβαίνουν ΠΡΙΝ αναγνωριστεί η ανεξαρτησία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από τη Δύση (κι όμως, και εδώ οι Ελληνες αρνητές υποστηρίζουν ότι η μεθύστερη αναγνώριση προκάλεσε την επίθεση!). Για την ιστορία, να σημειώσουμε μόνο ότι οι ΗΠΑ, που ήταν από την αρχή υπέρ μιας ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, ακόμα δεν είχαν αναγνωρίσει ούτε τη Β-Ε, ούτε την Κροατία, ούτε την Σλοβενία· τις αναγνώρισαν όλες μαζί στις αρχές Απριλίου 1992, μετά από την αναγνώριση της Β-Ε από την ΕΟΚ, και έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να μην διαλυθεί η χώρα.
http://www.nytimes.com/1992/04/08/world/us-recognizes-3-yugoslav-republics-as-independent.html?_r=0

Μπορεί το σχέδιο για blietzkrieg κατάληψη του Σαράγεβο από τις σερβικές Ειδικές Δυνάμεις να αποκρούστηκε με επιτυχία από τους πολίτες υπερασπιστές της πόλης, που ανήκαν σε όλες τις εθνότητες (25% του βοσνιακού στρατού ήταν Χριστιανοί, δηλαδή Σέρβοι και Κροάτες), όμως η πολυεθνική πόλη-συμβολο θα δεινοπαθήσει τα τέσσερα επόμενα χρόνια, σε μια πολιορκία που όμοιά της δεν είχε δει ποτέ η Ευρώπη, επί 1.395 ημέρες, μεγαλύτερη ακόμη κι από εκείνη του Στάλινγκραντ. Τις πρώτες μέρες της πολιορκίας, οι Σέρβοι, οι οποίοι κατέχουν το αεροδρόμιο, με την προτροπή του Σέρβου Branko Kostic (αντιπρόσωπος του Μαυροβουνίου στη συλλογική Προεδρία της Γιουγκοσλαβίας και όργανο του Μιλόσεβιτς) αιχμαλωτίζουν -ή ορθότερα, απάγουν– τον πρόεδρο Ιζετμπέγκοβιτς και την κόρη του, τη φρουρά του και πολλούς υπουργούς του (ορισμένοι εκ των οποίων Σέρβοι που ήθελαν ενωμένη τη Β-Ε). Την προηγούμενη μέρα, η πόλη είχε βομβαρδιστεί άγρια από τις σερβικές οβίδες που είχαν εγκατασταθεί στους γύρω λόφους, ενώ Σέρβοι ελίτ κομάντο επιχείρησαν ανεπιτυχώς να καταλάβουν ή να καταστρέψουν όλα τα κρατικά κτίρια. Μεταφέρουν τους αιχμαλώτους στη βάση του γιουγκοσλαβικού στρατού, μέσα στο Σαράγεβο, στην οποία βρισκόταν, επίσης, εγκλωβισμένος ο Σέρβος στρατηγός Milutin Kukanjac με 215 αξιωματικούς και οπλίτες. Συμφωνούν παρουσία του Κυανόκρανου Καναδού αξιωματικού Lewis McKenzie να γίνει ανταλλαγή (ο Ιζετμπέγκοβιτς και η συνοδεία του αντί του Kukanjac και της συνοδείας του), και να ξεκινήσουν όλοι μαζί σε ένα κομβόι υπό την UNPROFOR μέχρι να χωριστούν κι ο καθένας να πάει στον προορισμό του, χωρίς θύματα και απώλειες. Ενώ το κομβόι προχωράει, σε ένα σημείο στην ‘Οδό Εθελοντών’, αρχίζουν πυκνά πυρά, με αποτέλεσμα νεκρούς και από τις δύο πλευρές: 16 Βόσνιοι στρατιώτες και 42 Σέρβοι. Αυτό τουλάχιστον μαθεύτηκε τότε. Το 2012, ο Kukanjac αποκαλύπτει την αλήθεια:

«Κάποτε πρέπει να σταματήσουμε την πλαστογραφία και την χειραγώγηση. Επρεπε τότε να παρουσιάσουμε περισσότερο θύματα από τους Βόσνιους για να δαιμονοποιήσουμε τον Ιζετμπέγκοβιτς και τη χώρα του και για να φανεί ότι εμείς ήμασταν οι αδικημένοι. Στην πραγματικότητα τα θύματα ήταν οι 16 αρχικά γνωστοί Βόσνιοι οπλίτες, 6 πολίτες που βρέθηκαν τυχαία στην οδό Dobrovoljacka, και μόνο 5 δικοί μας ένοπλοι».

Αλλά αυτό ήταν το λιγότερο. Ισως πρώτη φορά στην ιστορία του πολέμου γνωρίζουμε νοικιασμένους σνάιπερ που πληρώνονται με το κεφάλι, ενώ στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται βομβαρδισμοί μαιευτηρίων, νοσοκομείων, σχολείων και αγορών την ώρα που ο κόσμος περιμένει για συσσίτιο ή για να γεμίσει νερό από υδροφόρες, ακόμη και σε κοιμητήρια σε ώρα μνημοσύνων. Οι συγγενείς σε κηδείες και μνημόσυνα ήταν ο αγαπημένος στόχος των σνάιπερ. Η μουσουλμανική παράδοση προστάζει η ταφή των νεκρών να γίνεται πριν το ηλιοβασίλεμα. Ομως όσο υπάρχει φως, οι ελεύθεροι σκοπευτές μπορούν να βρουν στόχο. Γι’ αυτό και οι κηδείες γίνονταν πάντα πολύ βιαστικά σε εκείνο το πολύ μικρό διάστημα που ο ήλιος έχει πέσει αλλά δεν έχει νυχτώσει ακόμα, ακριβώς λίγο πριν τη δύση του ήλιου. Φανταστείτε βασανιστήριο για τους συγγενείς και για τους υπεύθυνους των τελετών, να μην μπορούν ούτε τους ανθρώπους τους να κηδέψουν κανονικά.

Τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις εγκλήματος πολέμου εναντίον ανυποψίαστων αμάχων ήταν οι βομβαρδισμοί σε ουρές ανθρώπων που περίμεναν να αγοράσουν τρόφιμα στην (μαύρη) αγορά, ενώ υπήρξαν και αμέτρητες άλλες επιθέσεις με σνάιπερ και βόμβες εναντίον ανθρώπων που περίμεναν στην ουρά για λίγο νερό με μικρότερες απώλειες. Αξίζει να τις θυμηθούμε: Οι τρεις μεγάλες σφαγές στην αγορά ήταν η πρώτη σε μια ουρά σε φούρνο στην οδό Vaso Miskin Street με 19 νεκρούς (ανάμεσά τους δύο παιδιά, 7 και 13 ετών) και 157 τραυματίες στις 27/05/1992 (σκηνές από βίντεο εδώ), η δεύτερη στην αγορά Markale, στις 05/02/1994, με 68 νεκρούς και 150 τραυματίες (σκηνές εδώ και εδώ και εδώ), και η τρίτη, επίσης στην αγορά Markale, με 43 νεκρούς και 75 τραυματίες στις 28/08/1995 (σκηνές εδώ και εδώ).

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει παγκοσμίως άλλο παρόμοιο περιστατικό όπως ο βομβαρδισμός τη νύχτα 26 προς 27 Μαΐου 1992 του μαιευτηρίου Zehra Muidovic του Σαράγεβο, ενώ, μάλιστα, βρίσκονταν σε εξέλιξη στα χειρουργεία του δύο γεννήσεις. Εκείνη τη νύχτα, σε μια πρωτοφανή επίδειξη απανθρωπιάς από τον (γιατρό!) Dr Radovan Karadzic που έδωσε την εντολή, πέθαναν από το βομβαρδισμό τρία νεογέννητα ή σε θερμοκοιτίδα και τραυματίστηκαν 130 μητέρες και άλλα 70 μωρά. Νεκρά παιδιά υπήρξαν ακόμη κατά τους βομβαρδισμούς -συχνά με αντιαεροπορικά- σε παιδικές χαρές, σε σχολεία μαζί με τις δασκάλες τους, στις εγκαταστάσεις της UNPROFOR την ώρα που κυανόκρανοι μοίραζαν σοκολάτες σε παιδιά, σε παιδικά τουρνουά ποδοσφαίρου και αυτοσχέδια γήπεδα όπως η σφαγή στο προάστιο του Σαράγεβο Dobrinja με 12 νεκρούς (παιδάκια και γονείς) και 133 τραυματίες, σε παιδικά θέατρα, σε λεωφορεία ορφανοτροφείων κατά τη διαδρομή για την εκκένωση των ιδρυμάτων προς τη Γερμανία (πολύ σκληρές σκηνές από βίντεο εδώ, στο 20.26′), τραγωδία που έγινε ακόμη χειρότερη όταν στην κηδεία του ενός ορφανού, λίγες μέρες μετά, εκτελέστηκαν η αδερφή του και η γιαγιά του από ελεύθερο σκοπευτή μέσα στο κοιμητήριο (σκηνές από βίντεο εδώ) και άλλα πολλά.
Δεν γνωρίζουμε, επίσης, αν υπάρχει ανάλογο σε άλλη χώρα του κόσμου: Εν μέσω βολών σνάιπερ και βομβαρδισμού με αντιαεροπορικά και ειδικά βλήματα 100 και 250 κιλών (παραγγελία του Προέδρου της Σερβοβοσνιακής Βουλής Κράιζνικ στα σερβικά εργοστάσια όπλων), και εν μέσω λιμού και έλλειψης όλων των αναγκαίων, οι ταξιτζήδες του Σαράγεβο είχαν συνεννοηθεί και είχαν εγκαταστήσει όλοι στα οχήματά τους μια ειδική κόρνα, η οποία ειδοποιούσε τους γύρω ότι ένα παιδί τραυματισμένο υπήρχε μέσα στο ταξί και έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο, αφού κάθε λεπτό μετρούσε. Σε αυτές τις διαδρομές, πολλοί οδηγοί ταξί έχασαν τη ζωή τους και οι ίδιοι. Ηταν το πνεύμα του Σαράγεβο της αλληλεγγύης που αντιστέκεται στη φασιστική βαρβαρότητα και στον άδικο θάνατο.
Μία συγκλονιστική ιστορία, που κινηματογραφήθηκε τυχαία από τηλεοπτικό συνεργείο που ακολουθούσε στο νοσοκομείο δύο άλλα βαριά τραυματισμένα παιδάκια, ήταν η περίπτωση της εγκύου που δέχτηκε το βλήμα στην κοιλιά της. Η γυναίκα λιποθύμησε και ξύπνησε μόνο μετά την εγχείρηση στο νοσοκομείο, για να διαπιστώσει ότι το έμβρυό της … (πως να το πει κανείς αυτό), της έσωσε τη ζωή. Βέβαια, το έμβρυο ήταν νεκρό από την πρώτη στιγμή που το βλήμα βρήκε τη μητέρα.
Οι ελεύθεροι σκοπευτές των Σέρβων (δεν λέμε ‘οι Σέρβοι ελεύθεροι σκοπευτές’ διότι αρκετοί από τους 280 σνάιπερ ήταν μισθοφόροι από άλλες εθνότητες ή άλλες χώρες) ήταν εξαιρετικά εκπαιδευμένοι. Μπορούσαν να πετύχουν από 1.200 μέτρα απόσταση παιδική καρδιά ή παιδικό μάτι, όπως συνέβη σε εκατοντάδες περιπτώσεις σύμφωνα με τα πρακτικά της Χάγης. Θεωρούσαν μάλιστα τον απρόσμενο θάνατο με μία και μόνη βολή σαν ‘ανθρωπιστική πράξη’, όπως λέει ένας απ’ αυτούς στην κάμερα (σκηνές από βίντεο εδώ, στο 10.43′). Αργότερα αυτοκτόνησε σε πάρκο του Βελιγραδίου, βέβαια, με ένα σημείωμα στην τσέπη στο οποίο έλεγε ότι τον είχε στοιχειώσει η εικόνα ενός 9χρονου κοριτσιού που δολοφόνησε εκείνες τις μέρες, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους απολογητές των σερβικών εγκλημάτων.
Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα παιδιά που σκοτώθηκαν στο Σαράγεβο, -και ανήκαν σε όλες τις εθνικότητες, σερβάκια, κροατάκια, μουσουλμανάκια, τσιγγανάκια- είχαν την τραγική αυτήν κατάληξη εν μέσω –υποτίθεται– ανακωχών. Ενα έγκλημα μέσα στο έγκλημα (πολύ σκληρές σκηνές από βίντεο εδώ, ‘Siege of Sarajevo 1992-96: The human cost’).

Εντωμεταξύ, στα πάνω από 650 συνολικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στα σερβικά εδάφη της Β-Ε, με γνωστότερα εκείνα των περιοχών Omarska, Keraterm και Trnopolje, αναβιώνουν οι εικόνες από τον Β’ΠΠ, όπως αναβιώνει και μια παραλλαγή του ‘κίτρινου αστεριού’ στο Prijedor:
http://www.justice-report.com/en/articles/prijedor-authorities-silent-on-memorial-for-child-victims

Οι μη Σέρβοι ήταν υποχρεωμένοι να φέρουν λευκή κορδέλα στο μπράτσο και να τοποθετούν λευκή σημαία στα παράθυρα των σπιτιών (σκηνές από βίντεο εδώ, στο 2.00′).

Οπως είπαν, ‘Ποτέ ξανά!’.

[Σ.Σ.: Το κείμενο συνεχίζεται μετά τις εικόνες. Για τις περιγραφές, κλικ σε κάθε εικόνα για μεγέθυνση].

ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Οταν το πολυπολιτισμικό, σοφιστικέ και πολύπλοκο Σαράγεβο της ανοχής και της διαφορετικότητας αντιστεκόταν και πολεμούσε τη βαρβαρότητα, το φασισμό και τον εθνικισμό. Ηταν η σύγκρουση από τη μια ενός εθνικιστικού φιλοκληρικαλιστικού μεγαλοϊδεατικού ολοκληρωτισμού (Σερβία και Republika Srpska) με ένα κοσμικό ευρωπαϊκό νεογέννητο κράτος, όχι εξ ολοκλήρου μουσουλμανικό, όπως θέλει η σερβική ρατσιστική προπαγάνδα. Πριν τον πόλεμο, ο ένας στους τρεις μουσουλμάνους πάντρευε τα παιδιά του με Χριστιανούς, ο ένας στους δύο κατοίκους είχε στενό συγγενή Α’ βαθμού από άλλη εθνότητα ή θρησκεία, και δύο στα πέντε παιδιά προερχόταν από μικτό γάμο, άρα μόνο ένας συνειδητός πλαστογράφος θα μιλούσε για ‘τζιχάντ και ισλαμικό φανατισμό’. Αν ήταν αλήθεια αυτές οι εκ των υστέρων κατασκευές των Σέρβων πως δήθεν μάχονταν κάποιον ‘ισλαμικό φονταμενταλισμό’ για να μην δημιουργηθεί ‘κράτος-ταλιμπάν’ στην καρδιά της Ευρώπης, τότε που είναι η σαρία και η μπούργκα σήμερα; Πουθενά, ήταν όλα ψέματα. Αντίθετα, ακόμη και τους λίγους εξτρεμιστές που βρήκαν χώρο να εισχωρήσουν στην βοσνιακή κοινωνία λόγω της φτώχειας και της ανεργίας μετά το 2001 και την 11η Σεπτεμβρίου, ακόμη κι αυτούς τους διώκουν και τους βάζουν φυλακή, αυτή είναι η αλήθεια. Το Σαράγεβο θα είναι πάντα η πόλη που συμβολίζει πως η ζωή, η ειρήνη, η δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να νικήσουν τη βαρβαρότητα, το φασισμό και τον εθνικισμό. Στη μνήμη για τη Δικαιοσύνη: 1.601 παιδιά νεκρά στο Σαράγεβο, ένα μικρό μόνο δείγμα στα πέντε μέρη από το ντοκιμαντέρ αυτό, προειδοποιούμε, μόνο για πολύ δυνατά νεύρα.

 

– Συνεχίζουμε αύριο, με την επόμενη ενότητα, με τίτλο: ‘Ο ρόλος των ΜΜΕ και τα πραγματικά ψέματα της Δύσης
– Θυμίζουμε, ολόκληρη η νέα αυτή σειρά θα βρίσκεται κάτω από την κατηγορία ‘Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία‘, ενώ το ενιαίο κείμενο βρίσκεται εδώ, ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ‘.

 


 

Διαβάστε τις νέες μεγάλες έρευνες του XYZ Contagion με θέμα ‘Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα‘:

– ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία για την συμμετοχή Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα: Οι δεσμοί αίματος του ελληνικού με τον σερβικό εθνικισμό και της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς με τη Χρυσή Αυγή’
https://xyzcontagion.com/srebrenica-more-evidence/

Και:

– ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ‘.

Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ


[Για την Short version, κλικ εδώ ‘Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα’]
– ‘Ολη η αλήθεια για τη Σρεμπρένιτσα: Οι οκτώ συν μία αποδείξεις για το προσχεδιασμένο της οργανωμένης σφαγής’

Ολη η αλήθεια για τη Σρεμπρένιτσα: Οι οκτώ συν μία αποδείξεις για το προσχεδιασμένο της οργανωμένης σφαγής


– ‘Το θέμα της ελληνικής εμπλοκής στη Σρεμπρένιτσα στα μεγάλα ΜΜΕ (και όχι μόνο)
https://xyzcontagion.com/srebrenica-sta-mme/

Δείτε επίσης:

– ‘Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα‘ (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)

Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)


‘ΕΝΟΧΟΣ ο Κάρατζιτς! Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας στη Βοσνία’

ΕΝΟΧΟΣ ο Κάρατζιτς! Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας στη Βοσνία


– ‘Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα»): Ποιοι είναι οι Σέρβοι νεοναζί επισκέπτες της οργάνωσης;;;’
https://xyzcontagion.com/2016/03/25/golden-dawn-hymn-noz-zica-srebrenica/

Και:

– Μια νέα σειρά δημοσιεύσεων, μόνο για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν τι συνέβη στη Γιουγκοσλαβία στα χρόνια της δεκαετίας του 1990, …
… η οποία απαντά -πιστεύουμε- εις βάθος σε όλες τις πιθανές απορίες και αποδομεί όλα τα ψέματα και τις πλαστογραφίες των ελληνικών ΜΜΕ, των ακροδεξιών θυτών και των απολογητών τους, από δεξιά κι αριστερά.
Ολόκληρη η νέα αυτή σειρά βρίσκεται κάτω από την κατηγορία ‘Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία‘, ενώ το ενιαίο κείμενο βρίσκεται εδώ, ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ‘. Περιλαμβάνει:

Πρόλογος: Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #01)

Πρόλογος: Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #01)

Η ανύπαρκτη και εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη ‘ελληνοσερβική φιλία’

Η ανύπαρκτη και εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη ‘ελληνοσερβική φιλία’ (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #02)

Οι ‘αριστεροί αντιιμπεριαλιστές’ συνήγοροι των Σέρβων, οι ακροδεξιοί δωσίλογοι τσέτνικ και η σερβική ‘Μεγάλη Ιδέα’

Οι ‘αριστεροί αντιιμπεριαλιστές’ συνήγοροι των Σέρβων, οι ακροδεξιοί δωσίλογοι τσέτνικ και η σερβική ‘Μεγάλη Ιδέα’ (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #03)

Τα γεγονότα: Ο εθνικισμός διαλύει μια χώρα

Τα γεγονότα: Ο εθνικισμός διαλύει μια χώρα (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #04)

Η εσωτερική αντιεθνικιστική αντίσταση στη βαρβαρότητα και στο φασισμό και ο Μιλόσεβιτς, ο νεκροθάφτης του σοσιαλισμού

Η εσωτερική αντιεθνικιστική αντίσταση στη βαρβαρότητα και στο φασισμό και ο Μιλόσεβιτς, ο νεκροθάφτης του σοσιαλισμού (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #05)

Εθνοκάθαρση και γενοκτονία σε ευρωπαϊκό έδαφος στον 20ό αιώνα: Οταν το ‘Ποτέ ξανά!’ ακουγόταν σαν ανέκδοτο

Εθνοκάθαρση και γενοκτονία σε ευρωπαϊκό έδαφος στον 20ό αιώνα: Οταν το ‘Ποτέ ξανά!’ ακουγόταν σαν ανέκδοτο (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #06)

Ο ρόλος των ΜΜΕ και τα πραγματικά ψέματα της Δύσης

Ο ρόλος των ΜΜΕ και τα πραγματικά ψέματα της Δύσης (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #07)

Τα ρατσιστικά ψέματα της σερβικής προπαγανδιστικής μηχανής

Τα ρατσιστικά ψέματα της σερβικής προπαγανδιστικής μηχανής (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #08)

Η Κράινα, η πρόβα τζενεράλε του Μλάντιτς, η παράνομη κατοχή (κατά τον ΟΗΕ) και η εκδίωξη των Σέρβων – Η τελευταία πράξη του δράματος

Η Κράινα, η πρόβα τζενεράλε του Μλάντιτς, η παράνομη κατοχή (κατά τον ΟΗΕ) και η εκδίωξη των Σέρβων – Η τελευταία πράξη του δράματος (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #09)

Ρίχνοντας την ευθύνη στα θύματα: Συγκάλυψη και άρνηση, το όγδοο και τελικό στάδιο της ίδιας της γενοκτονίας: 8.372 έρευνες ανθρωποκτονίας και οκτώ συν μία αποδείξεις

Ρίχνοντας την ευθύνη στα θύματα: Συγκάλυψη και άρνηση, το όγδοο και τελικό στάδιο της ίδιας της γενοκτονίας: 8.372 έρευνες ανθρωποκτονίας και οκτώ συν μία αποδείξεις (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #10)

Οι ιδεολόγοι της αθλιότητας και η αθλιότητα της ιδεολογίας τους: Μια σημείωση για τους αρνητές, υπερασπιστές και απολογητές των εγκληματιών πολέμου, δεξιούς κι αριστερούς + Προτεινόμενη βιβλιογραφία
https://xyzcontagion.com/2016/04/11/yugo-11/

 

Δείτε επίσης: Φάκελος Σρεμπρένιτσα

Είπαμε ότι θα στείλουμε στον εισαγγελέα τους Ελληνες εθελοντές φασίστες που πήγαν το 1995 στη Βοσνία να βοηθήσουν τους Σέρβους στις σφαγές αθώων και αμάχων και στις εθνικές εκκαθαρίσεις όπως στην Σρεμπρένιτσα -και το κάναμε.
Τους στείλαμε στον εισαγγελέα.

Και μάλλον κάναμε καλά, αφού οι αμετανόητοι εξακολουθούν να εξυμνούν ανατριχιαστικά την γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και τα εγκλήματα πολέμου, λ.χ.
# Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα»)’: Ποιοι είναι οι Σέρβοι νεοναζί επισκέπτες της οργάνωσης;;;
https://xyzcontagion.com/2016/03/25/golden-dawn-hymn-noz-zica-srebrenica/

Ενας πρώτος στόχος, τον οποίο ελπίζαμε να καταφέρουμε αν και γνωρίζαμε τις δυσκολίες, ήταν, μετά την δημοσίευση της έρευνας και του υλικού (Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα), από τη δική μας δουλειά να γράψουν μεγάλες εφημερίδες και άλλα μέσα [Σ.Σ.: Δείτε επιλογή από τις κυριότερες δημοσιεύσεις σε μεγάλα ΜΜΕ εδώ αναλυτικά ‘Το θέμα της ελληνικής εμπλοκής στη Σρεμπρένιτσα στα μεγάλα ΜΜΕ (και όχι μόνο)‘, ή παρακάτω τον κατάλογο με όλες τις δημοσιεύσεις, μία προς μία].

Ενας δεύτερος, σε μια γωνιά του μυαλού μας, να γίνουν ερωτήσεις στη Βουλή. Εγινε κι αυτό (Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015). Και η απάντηση (Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015).

Και ο τελικός στόχος, που ομολογουμένως κανείς δεν περίμενε να συμβεί εύκολα, ήταν να γραφτεί απ’ τη δουλειά μας αναφορά στον εισαγγελέα. Τελικά δεν χρειάστηκε· οι στόχοι όλοι, όμως, επετεύχθησαν, και μία βδομάδα μάλιστα μετά την δημοσίευση της έρευνας, στις 22 Ιουνίου 2015, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κινήθηκε και διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα:

# Ολες οι εξελίξεις στην ‘μη στατική’ σελίδα (ενημερώνεται διαρκώς) ‘Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα‘:
https://xyzcontagion.com/justice-for-srebrenica/

Τον Ιούλιο του 2016, στην 21η επέτειο, παρουσιάσαμε τα ‘Νέα στοιχεία για την υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα‘: Διαβάστε την πλήρη νέα έρευνα ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Οι δεσμοί αίματος του ελληνικού με τον σερβικό εθνικισμό και της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς με τη Χρυσή Αυγή‘ ή τα αυτόνομα report με θέμα ‘Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα‘.

Τα περιεχόμενα των 11 νέων report

Μικρή παρουσίαση: Τι θα διαβάσουν οι επισκέπτες του XYZ Contagion στη νέα σειρά ‘Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα: Νέα αποκλειστικά στοιχεία

Μικρή παρουσίαση: Τι θα διαβάσουν οι επισκέπτες του XYZ Contagion στη νέα σειρά ‘Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα: Νέα αποκλειστικά στοιχεία’

Εισαγωγή & Ντοκουμέντο #01: Η μαρτυρία του αστυνομικού που είδε στα χέρια των εθελοντών τις φωτογραφίες με τους σφαγμένους μουσουλμάνους (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Εισαγωγή & Ντοκουμέντο #01: Η μαρτυρία του αστυνομικού που είδε στα χέρια των εθελοντών τις φωτογραφίες με τους σφαγμένους μουσουλμάνους (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #02: Η φωτογραφία που αποδεικνύει ότι ο Ράτκο Μλάντιτς συναντήθηκε με την ΕΕΦ και τον Σερβοβόσνιο διοικητή της Zβόνκο Μπάγιαγκιτς μέσα στη Σρεμπρένιτσα, λίγο πριν ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του VRS διατάξει την εκτέλεση των αμάχων στο γήπεδο της Nova Kasaba

Ντοκουμέντο #02: Η φωτογραφία που αποδεικνύει ότι ο Ράτκο Μλάντιτς συναντήθηκε με την ΕΕΦ και τον Σερβοβόσνιο διοικητή της Zβόνκο Μπάγιαγκιτς μέσα στη Σρεμπρένιτσα, λίγο πριν ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του VRS διατάξει την εκτέλεση των αμάχων στο γήπεδο της Nova Kasaba (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #03: Το βίντεο από την κατάθεση του Σερβοβόσνιου διοικητή της ΕΕΦ Zβόνκο Μπάγιαγκιτς υπέρ του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη και η πιεστική ανάκριση από τον κατήγορο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ντοκουμέντο #03: Το βίντεο από την κατάθεση του Σερβοβόσνιου διοικητή της ΕΕΦ Zβόνκο Μπάγιαγκιτς υπέρ του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη και η πιεστική ανάκριση από τον κατήγορο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #04: Ο Α2 αξιωματικός του VRS Vujadin Popovic επιβεβαιώνει το περιστατικό με τους Ελληνες εθελοντές και την κάμερα και την διαταγή να εκτελεστούν οι αιχμάλωτοι και οι άμαχοι που φωτογραφίζονταν από την ΕΕΦ στο γήπεδο της Nova Kasaba

Ντοκουμέντο #04: Ο Α2 αξιωματικός του VRS Vujadin Popovic επιβεβαιώνει το περιστατικό με τους Ελληνες εθελοντές και την κάμερα και την διαταγή να εκτελεστούν οι αιχμάλωτοι και οι άμαχοι που φωτογραφίζονταν από την ΕΕΦ στο γήπεδο της Nova Kasaba (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #05: Επίσημες καταθέσεις στη Χάγη και νέα τεκμήρια για το έγκλημα της καταστροφής του μιναρέ από μικτά τμήματα του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ και μελών της ΕΕΦ

Ντοκουμέντο #05: Επίσημες καταθέσεις στη Χάγη και νέα τεκμήρια για το έγκλημα της καταστροφής του μιναρέ από μικτά τμήματα του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ και μελών της ΕΕΦ (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #06: Νέα βίντεο από ειδησεογραφικά πρακτορεία με τους εθελοντές της ΕΕΦ τις ημέρες των επιχειρήσεων, να φυλάνε σκοπιά και να μεταφέρουν εξοπλισμό

Ντοκουμέντο #06: Νέα βίντεο από ειδησεογραφικά πρακτορεία με τους εθελοντές της ΕΕΦ τις ημέρες των επιχειρήσεων, να φυλάνε σκοπιά και να μεταφέρουν εξοπλισμό (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #07: Η επιβεβαίωση: Τα μέλη του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ προμηθεύτηκαν πλαστές ταυτότητες από τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών του Μιλόσεβιτς για να διαφύγουν και να κρυφτούν στη Σερβία μετά το έγκλημα πολέμου στην Σρεμπρένιτσα

Ντοκουμέντο #07: Η επιβεβαίωση: Τα μέλη του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ προμηθεύτηκαν πλαστές ταυτότητες από τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών του Μιλόσεβιτς για να διαφύγουν και να κρυφτούν στη Σερβία μετά το έγκλημα πολέμου στην Σρεμπρένιτσα (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #08: Επισκέπτες για τη ναζιστική οργάνωση ‘Χρυσή Αυγή’ από την Σερβία: Σημαίες των τσέτνικ, πορτρέτα του Αρκάν και Χρυσαυγίτες που εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται ‘Noz, zica, Srebrenica’ (‘Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #08: Επισκέπτες για τη ναζιστική οργάνωση ‘Χρυσή Αυγή’ από την Σερβία: Σημαίες των τσέτνικ, πορτρέτα του Αρκάν και Χρυσαυγίτες που εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται ‘Noz, zica, Srebrenica’ (‘Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα’) (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #09: Το χαμένο φιλμ με τον Σερβοβόσνιο διοικητή της ΕΕΦ Zβόνκο Μπάγιαγκιτς και τον Ράντοβαν Κάρατζιτς να φανατίζουν τα σερβικά πλήθη εναντίον των Μουσουλμάνων συμπολιτών τους

Ντοκουμέντο #09: Το χαμένο φιλμ με τον Σερβοβόσνιο διοικητή της ΕΕΦ Zβόνκο Μπάγιαγκιτς και τον Ράντοβαν Κάρατζιτς να φανατίζουν τα σερβικά πλήθη εναντίον των Μουσουλμάνων συμπολιτών τους (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #10: Ο τσέτνικ βοϊβόδας διοικητής της ΕΕΦ Ταγματάρχης Zβόνκο Μπάγιαγκιτς, ο Ράτκο Μλάντιτς και ο Ράντοβαν Κάρατζιτς σε κρυφή συγκέντρωση πίνουν ‘εις υγείαν του στόχου για τη Μεγάλη Σερβία’ (‘Velika Srbija’): Ενα ακόμη χαμένο φιλμ

Ντοκουμέντο #10: Ο τσέτνικ βοϊβόδας διοικητής της ΕΕΦ Ταγματάρχης Zβόνκο Μπάγιαγκιτς, ο Ράτκο Μλάντιτς και ο Ράντοβαν Κάρατζιτς σε κρυφή συγκέντρωση πίνουν ‘εις υγείαν του στόχου για τη Μεγάλη Σερβία’ (‘Velika Srbija’): Ενα ακόμη χαμένο φιλμ (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #11: Οι υποστηρικτές των σφαγέων, στο φως και στο σκοτάδι – Προτεινόμενα αναγνώσματα με ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον
https://xyzcontagion.com/2016/07/11/srebrenica-more-evid-11/

Από το 2015, με απόφαση του ΟΗΕ καθιερώθηκε Διεθνής Ημέρα για τα Θύματα των Γενοκτονιών, κι εμείς έχουμε σκοπό να την θυμόμαστε κάθε 9η Δεκεμβρίου. Srebrenica, Don't Forget 11 July 1995.

Από το 2015, με απόφαση του ΟΗΕ καθιερώθηκε Διεθνής Ημέρα για τα Θύματα των Γενοκτονιών, κι εμείς έχουμε σκοπό να την θυμόμαστε κάθε 9η Δεκεμβρίου. Srebrenica, Don’t Forget 11 July 1995.

 

# Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015
https://xyzcontagion.com/2015/06/22/eisaggelia-prodikon-proanakrisi-srebrenica/

 

[UPDATE 15 Ιουλίου 2015]

# Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015

Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015

Απάντηση, 15/07/2015, στην ερώτηση υπ' αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα 'Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα'.

Απάντηση, 15/07/2015, στην ερώτηση υπ’ αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα ‘Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα’.

 

[02 Ιουλίου 2015]

Σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως η ποινική δικογραφία ΑΒΜ Ω2015/89 κατά παντός υπευθύνου, με αντικείμενο την συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα. Η δικογραφία χρεώθηκε σε Εισαγγελέα για τη διενέργεια αυτοπρόσωπης προκαταρκτικής εξέτασης, και την ανάκριση έχει αναλάβει η εισαγγελέας η αρμόδια για τα ρατσιστικά εγκλήματα Ελένη Τουλουπάκη.
Με την ένδειξη ‘Ω’ είναι οι εμπιστευτικές δικογραφίες που χειρίζονται οι ίδιοι/ες οι εισαγγελείς.
Σχετικό έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών: 168.696/02-07-2015.
Το σχετικό με αριθμό εισερχ. πρωτ. 29719/22-06-2015 αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Εθνος’ με τίτλο ‘Εγκλήματα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής – Τα ελληνικά τάγματα πολέμου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα’

Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)

 

[25 Ιουνίου 2015]

# Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015

Ερώτηση υπ' αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο 'Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα'.

Ερώτηση υπ’ αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο ‘Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα’.

 

[22 Ιουνίου 2015]

# Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, Γραφείο Διευθύνοντος, Δελτίο Τύπου: Με αφορμή δημοσίευμα στο Εθνος, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015.

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, Γραφείο Διευθύνοντος, Δελτίο Τύπου: Με αφορμή δημοσίευμα στο Εθνος, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015.

 

Από το Γραφείο Διευθύνοντος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών εκδόθηκε το εξής Δελτίο Τύπου, με ημερομηνία 22/06/2015:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Εθνος της Κυριακής’ της 14/06/2015 που αφορούσε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν στη Σρεμπρένιτσα και στα οποία φέρονται να συμμετείχαν και Ελληνες υπήκοοι, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση. Επισημαίνεται ότι είχε διενεργηθεί και το έτος 2004 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έρευνα για το ίδιο ζήτημα που είχε ανατεθεί στην Εισαγγελέα κ. Αθηνά Θεοδωροπούλου από την οποία όμως δεν προέκυψε η ταυτότητα των δραστών.

 

Με λίγα λόγια, και αν καταλάβαμε σωστά, λέει ότι η έρευνα του 2005 είχε μεν διαγνώσει αδικήματα, αλλά δεν προσωποποιήθηκαν οι ευθύνες. Αυτή τη φορά, και με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως, αυτός ο στόχος έρχεται πιο κοντά. Αυτή τη φορά, προφανώς λόγω της δημοσιότητας από την 5η μεγάλη έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή, οι ευθύνες είναι πιο εύκολο -και υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις για- να αποδοθούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα (ελπίζουμε δηλαδή) -όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν προέκυψε η ταυτότητα των δραστών».

Το δημοσίευμα που αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου είναι το:
Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)

Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)

Περισσότερα στην ανάρτηση:
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015

Ολες οι δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης θα καταγράφονται στην εξής σελίδα, η οποία βρίσκεται στην στήλη ‘Srebrenica’, στο menu της front-page:
Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα
http://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

[ΤΕΛΟΣ UPDATE]

 

Η είδηση μεταδόθηκε σε πολλά συμβατικά και εμπορικά ΜΜΕ και πόρταλ, όπως λ.χ. (τυχαία παραδείγματα):

Μαρία Δήμα – Ερευνα για εγκλήματα Ελλήνων στη Σρεμπρένιτσα, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 22/06/2015
https://www.efsyn.gr/arthro/ereyna-gia-egklimata-ellinon-sti-sremprenitsa

Αντωνία Ξυνού – Προκαταρκτική εξέταση για τη Σρεμπρένιτσα – NEWS247.gr, 22/06/2015
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/prokatarktikh-eksetash-gia-th-sremprenitsa.3541554.html

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – Προκαταρκτική εξέταση για τη Σρεμπρένιτσα | δημοκρατία, 22/06/2015
http://www.dimokratianews.gr/content/47911/prokatarktiki-exetasi-gia-ti-sremprenitsa

theTOC.gr – Νέα στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου στη Σρεμπρένιτσα | thetoc.gr, 22/06/2015
http://www.thetoc.gr/diethni/article/nea-stoixeia-gia-ta-egklimata-polemou-sti-sremprenitsa

 

Το 2000 υπήρχαν 161 εντάλματα σύλληψης, 25 εκ των οποίων δεν είχαν εκτελεστεί· το 2011, στις 22 Ιουλίου, ακριβώς 16 χρόνια μετά, με την σύλληψη του τελευταίου καταζητούμενου Goran Hadzic, δεν υπήρχε ούτε ένας φυγόδικος, όλοι είχαν περάσει την πόρτα του δικαστηρίου (Ηλθεν η ώρα σας).

Το 2000 υπήρχαν 161 εντάλματα σύλληψης, 25 εκ των οποίων δεν είχαν εκτελεστεί· το 2011, στις 22 Ιουλίου, ακριβώς 16 χρόνια μετά, με την σύλληψη του τελευταίου καταζητούμενου Goran Hadzic, δεν υπήρχε ούτε ένας φυγόδικος, όλοι είχαν περάσει την πόρτα του δικαστηρίου (Ηλθεν η ώρα σας).

 

Λίγα λόγια απ’ το ιστορικό της υπόθεσης:

Με την ευκαιρία, πρέπει να πούμε εδώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αναγνώστες μας, που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη δουλειά μας με πολλούς τρόπους, αλλά και με την κατακόρυφη αύξηση των επισκέψεων, γύρω στις 200.000 σε λιγότερο από από έναν μήνα, και να σημειώσουμε, επίσης, ότι οι συντάκτες του XYZ Contagion (πρέπει να) είναι ικανοποιημένοι και υπερήφανοι από όσα φάνηκαν όλο αυτό το διάστημα με αφορμή και επίκεντρο την εξαιρετικά σημαντική ιστορία της Σρεμπρένιτσα:
Στα πλαίσια της δημοσίευσης της έρευνας μας για την Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή ‘Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα‘, πρώτα σκεφτήκαμε να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας μερικές πτυχές από τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο πόλεμο:

# ‘Τέσσερα χρόνια πόλεμος, 50 φωτογράφοι, 248 φωτογραφίες – Βοσνία 1992-1995’
https://xyzcontagion.com/2015/04/09/bosnia-248-photos/

Κατόπιν, προσπαθήσαμε ώστε η λέξη ‘Σρεμπρένιτσα’ να εμφανιστεί στην δημόσια συζήτηση, συνεπώς και να ανεβεί στην ιεράρχηση των μηχανών αναζήτησης, κι έτσι αποφασίσαμε να γράψουμε άρθρα για να θυμηθούν ή για να μάθουν τα γεγονότα όσοι και όσες ενδιαφέρονταν.

# ‘Πάνω από 8.000 εκτελεσμένοι άμαχοι, άοπλοι και αιχμάλωτοι, Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995: Ποιος θυμάται τη μεγαλύτερη θηριωδία σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;;;’

Πάνω από 8.000 εκτελεσμένοι άμαχοι, άοπλοι και αιχμάλωτοι, Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995: Ποιος θυμάται τη μεγαλύτερη θηριωδία σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;;; [Προειδοποίηση: Πολύ σκληρές εικόνες]

# ‘Τρεις ερωτήσεις δεν ακούγονται ποτέ εδώ και 20 χρόνια στη Σρεμπρένιτσα – Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία θυμάται τα 20 χρόνια από την μεγάλη σφαγή, 1995-2015’
https://xyzcontagion.com/2015/07/10/icty-remembers-20-years-srebrenica/

Εστιάσαμε στην μοναδική βαλκανική περίπτωση του Σερβοβόσνιου διοικητή της ΕΕΦ:

# ‘Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic): Ποιος ήταν ο Σερβοβόσνιος διοικητής της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς’
https://xyzcontagion.com/2015/06/12/prodimosiefsi-srebrenica-zvonko/

Με τη βοήθεια φίλων, φτιάχτηκε ένα βίντεο στο οποίο αναδείξαμε μεγάλο τμήμα από το κρίσιμο και χρήσιμο οπτικό υλικό:

# ‘Ελληνες εθελοντές και χρυσαυγίτες από την ΕΕΦ σε επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995 – YouTube‘,
κι εδώ σε αγγλική version:
# ‘Greek Volunteers and Golden Dawn members during operations in the Srebrenica massacre, July 1995 – YouTube

Κατόπιν, και με τη βοήθεια φίλων και συνοδοιπόρων, η έρευνα βρήκε τον δρόμο της σε μεγάλα ‘συμβατικά’ λεγόμενα ΜΜΕ:

Στην Εφημερίδα των Συντακτών, 13/06/2015:
# ‘Ιός – Οι άνθρωποι από την Ελλάδα, Νέα στοιχεία για την εμπλοκή των συμπατριωτών μας εθελοντών του σερβοβοσνιακού στρατού στο μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου των μεταπολεμικών χρόνων (άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών 2015-06-13)’

Ιός – Οι άνθρωποι από την Ελλάδα, Νέα στοιχεία για την εμπλοκή των συμπατριωτών μας εθελοντών του σερβοβοσνιακού στρατού στο μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου των μεταπολεμικών χρόνων (άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών 2015-06-13)

Στο Εθνος, 14/06/2015:
# ‘Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)’

Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)

Στην Αυγή, 14/06/2015:
# ‘Στρατής Μπουρνάζος – Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών, Είκοσι χρόνια από τη σφαγή, Μια αποκαλυπτική έρευνα του ιστολογίου ΧΥΖ Contagion (άρθρο στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της ΑΥΓΗΣ 2015-06-14)’

Στρατής Μπουρνάζος – Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών, Είκοσι χρόνια από τη σφαγή, Μια αποκαλυπτική έρευνα του ιστολογίου ΧΥΖ Contagion (άρθρο στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της ΑΥΓΗΣ 2015-06-14)

και στα αγγλικά:
# ‘Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)’

Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)

και στα ισπανικά:
# ‘Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)’

Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)

Στην ιταλική Manifesto, 25/06/2015:
# ‘Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)’

Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)

Στα Νέα, 19/06/2015:
# ‘Ηλίας Κανέλλης – Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; Ελληνες εγκληματίες πολέμου (άρθρο στην στήλη ‘Ενστάσεις’, Τα Νέα 2015-06-19)’

Ηλίας Κανέλλης – Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; Ελληνες εγκληματίες πολέμου (άρθρο στην στήλη ‘Ενστάσεις’, Τα Νέα 2015-06-19)

Στην Καθημερινή, 08/07/2015:
# ‘Διονύσης Γουσέτης – Ελληνες εγκληματίες στη Σρεμπρένιτσα (άρθρο στην Καθημερινή, 2015-07-08)’

Διονύσης Γουσέτης – Ελληνες εγκληματίες στη Σρεμπρένιτσα (άρθρο στην Καθημερινή, 2015-07-08)

Σε αυτήν την προσπάθεια να δείξουμε την ελληνική συμμετοχή, σαν ένα άγος, σαν μια βαριά ντροπή που βαραίνει δομικά την πολιτική και δημόσια ζωή της χώρας μας, προσπαθώντας παράλληλα να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι χωρίς να χαριστούμε σε κανένα, όπως σημείωσε και η Αυγή, 28/06/2015:
# ‘Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; (Σχόλιο στην στήλη ‘Ρήσεις & Παραπολιτικά’ της κυριακάτικης Αυγής, 28/06/2015)’

Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; (Σχόλιο στην στήλη ‘Ρήσεις & Παραπολιτικά’ της κυριακάτικης Αυγής, 2015-06-28)

… είχαμε τη βοήθεια, επίσης, από την πρώτη στιγμή, καλών φίλων από το περιοδικό Unfollow, 13/06/2015:
# ‘Θεόφιλος Τραμπούλης – Το άγος της Σρεμπρένιτσας (άρθρο στο UNFOLLOW 2015-06-13)’

Θεόφιλος Τραμπούλης – Το άγος της Σρεμπρένιτσας (άρθρο στο UNFOLLOW 2015-06-13)

… ή τον Χριστόφορο Κάσδαγλη από το περιοδικό ‘4 Τροχοί’ (άρθρο στο τεύχος Ιουλίου 2015, στήλη ‘Αντίλογος – Εφημερίδα αμφισβήτησης’)
# ‘Χριστόφορος Κάσδαγλης – Η ελληνική πτυχή μιας σφαγής (άρθρο στο περιοδικό ‘4 Τροχοί’, τεύχος Ιουλίου 2015, στήλη Αντίλογος – Εφημερίδα αμφισβήτησης)’

Χριστόφορος Κάσδαγλης – Η ελληνική πτυχή μιας σφαγής (άρθρο στο περιοδικό ‘4 Τροχοί’, τεύχος Ιουλίου 2015, στήλη ‘Αντίλογος – Εφημερίδα αμφισβήτησης’)

… ή το περιοδικό ‘Athens Review of Books’, ειδικά για τις φωτογραφίες που ανακαλύψαμε.
# ‘Filip David – Η Σρεμπρένιτσα τότε και σήμερα (Αρθρο στο περιοδικό Athens Review of Books, τεύχος #064, Ιούλιος-Αύγουστος 2015, Μετάφραση Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης)’

Filip David – Η Σρεμπρένιτσα τότε και σήμερα (Αρθρο στο περιοδικό Athens Review of Books, τεύχος #064, Ιούλιος-Αύγουστος 2015, Μετάφραση Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης)

… και αργότερα, από το The Books’ Journal
# ‘Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα’ (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)

Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)

Αν και έπρεπε να ξεπεράσουμε πολλούς σκοπέλους από πολλά χρόνια παραπληροφόρησης και μονόπλευρης κάλυψης των γεγονότων, όπως λ.χ. ένα παράδειγμα εδώ:
# ‘Η πλαστογραφία 19χρονου ψεκασμένου Σέρβου ακροδεξιού ψευτοδημοσιογράφου με τη μαϊμού συνέντευξη του πρώην πράκτορα της CIA για τη Γιουγκοσλαβία και τα ερωτηματικά για τα έγκριτα ΜΜΕ’

Η πλαστογραφία 19χρονου ψεκασμένου Σέρβου ακροδεξιού ψευτοδημοσιογράφου με τη μαϊμού συνέντευξη του πρώην πράκτορα της CIA για τη Γιουγκοσλαβία και τα ερωτηματικά για τα έγκριτα ΜΜΕ

… τελικά, οι στόχοι μας σαν ερευνητικό ιστολόγιο που κάτι έχει να πει επιτεύχθηκαν, ίσως και με το παραπάνω:
Υπήρξε στις 25/06/2015
# ‘Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015’

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015

Και στις 15/07/2015 υπήρξε η …
# ‘Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015’

Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015

Και τέλος, ο απώτερος στόχος:
# ‘Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015’

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015

Ολες οι ‘Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα’ θα βρίσκονται εδώ.
http://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

Και για όποιον/α θέλει το υλικό σε έντυπη μορφή, στο αρχείο pdf περιέχονται όλες οι σελίδες της έρευνας, με τις εικόνες, τα URL των βίντεο και με όλα τα λινκ στο τέλος κάθε κεφαλαίου, υπό μορφή παραπομπών:
# ‘Srebrenica – Η 5η μεγάλη έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή’

[XYZ Contagion] – Srebrenica Four pages – Intro + Two parts Study + Legal stuff [ALL Photo + Links] [May + June 2015] – xvbwczpq-book

Τέλος, όλες μας οι αποκαλύψεις συνοδεύονταν από μια σειρά δυσεύρετων φιλμ και βίντεο, τα οποία σκονίζονταν επί χρόνια σε κάποιες αποθήκες στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Τα ‘ξεθάψαμε’ και τα παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό:
# Η PlayList του XYZ Contagion στο YouTube: Srebrenica Massacre by XYZ Contagion
https://www.youtube.com/playlist?list=PLir9jywufW_wIkujp0cV_-T09wZ7-tHAm

Ενα μεγάλο ευχαριστώ για το συναρπαστικό ταξίδι, και … συνεχίζουμε!

 


 

For our non Greek readers: See also:

# Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)

Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)

# Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)

Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)

# Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)

Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)

# A tribute to the Srebrenica Massacre:
https://xyzcontagion.com/2015/06/10/do-you-know-srebrenica/

 

Watch a XYZ Contagion video:

Greek Volunteers and Golden Dawn members during operations in the Srebrenica massacre, July 1995

Two video scenes taken from unpublished, forgotten footage filmed by well-known international news agencies, like Associated Press, during the operations of the Bosnian Serb troops and paramilitaries in July of 1995 in Srebrenica. These reports were aired in July 1995 on TV stations all over the world and especially on Dutch national television.

From an XYZ Contagion study, based on 20 years of research, entitled:
‘The Srebrenica massacre, the Greek Volunteer Guard (EEF) and the involvement of Golden Dawn,’ which contains exclusive new evidence presented for the first time in Greece and internationally.

http://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/

This study contains evidence that proves that Golden Dawn members and functionaries and other Greeks fascists of the so-called Greek Volunteer Guard (EEF) were actually there. Not simply ‘somewhere near Srebrenica’, but they were at the exact locations, at the football fields and meadows and abandoned warehouses, while the mass executions of 8,000+ POWs and unarmed civilians took place, at the exact time of the killings.

On 11 July 1995, ten members of the Greek Volunteer Guard and an eleventh Greek serving in a death squad unit invaded Srebrenica, along with Ratko Mladic’s troops and paramilitaries. Five of them can be seen at 00:17 in the footage. Their names are Spyros Tzanopoulos (EEF sergeant and member of the central committee of the neonazi Golden Dawn gang), Anna Florin, K. Kyriakidis, G. Lymperidis and Charalambos Dimoulas. The same five men, together with another two Greeks, Tryfonas Vasiliadis (EEF deputy commander) and Dimitris Zavitsanos (EEF master sergeant) can be seen at 00:44 of the footage.

Also in the area around the same time was the EEF’s Greek commander Antonios Mitkos, as can be seen at 02:50 in a photograph along with the EEF’s Serb commander, who used the pseudonym Duga Puska, and Ratko Mladic himself.

You can see a photo of all ten of them at 01:10. The names of the other two volunteers were Konstantinos Kaltsounis and Vasilios Schizas, who can be seen again at 02:37 in the video, joking around with a pig’s head, meant as an insult to Muslims.

There’s also a photograph of them, at 01:28, which was taken on the actual street where Mladic’s troops entered Srebrenica that 11 July 1995.

The 11th Greek who participated in the invasion of Srebrenica was Angelos Latsios (aka Andjelko Todorovic), a completely different story. He was a member, along with another Greek, of an elite death squad, the notorious 10th Sabotage Detachment. The 10. Diverzantski Odred carried out 1,200 executions of Bosniaks in 5 hours, for 5 deutschmarks a head. The 10th SD was under the direct orders of infamous war criminals like Mladic, Tolimir, Salapura, Beara, Pelemis, Franc Kos, etc. This squad had ‘contracts with a licence to kill’, according to the Humanitarian Law Center (Fond za Humanitarno Pravo) dossier on the 10th SD (entitled ‘Dosije: 10. diverzantski odred Glavnog staba vojske Republike Srpske’, Sarajevo, August 2011).

In the above video, you can see footage of them on their way to organise ambushes and burn houses, again along with paramilitary soldiers. Insignia can be seen of both the EEF and the elite death Squad, the 10th SD, as smoke rises from the background, a clear sign that some houses had been set on fire a short time before. Next, there’s footage of a squad of 7 EEF members on the day of the killings, 13 July, again along with the notorious 10th SD paramilitary death squad. Four members of this squad were convicted to 40-43 years’ imprisonment for war crimes and mass executions of unarmed civilians at the exact same football field where, on the same day and around the same time, the Greek volunteers and their Serb commander were present, taking photographs of prisoners (or dead prisoners).

The security chief of the Bosnian Serb Army (VRS), the military intelligence chief and other officers were there too. They have all been convicted. The security chief demanded that the photographs be handed up because they were evidence of the massacre, but Mladic had ordered that nothing was to be documented. The Serb commander of the EEF refused to give him these photographs. So, these images probably exist. Can they be the same photographs depicting the corpses of Muslim civilians that the Greek police uncovered in 2003 during a search of the home of a former volunteer who was being investigated for smuggling drugs and weapons?

 

Δείτε επίσης:

 

Ελληνες εθελοντές και χρυσαυγίτες από την ΕΕΦ σε επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Το φορετό σήμα της ΕΕΦ με τον δικέφαλο αετό και τον ήλιο της Βεργίνας, που φοράνε στα μανίκια τους, δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Πρόκειται για άντρες της ΕΕΦ.
Διακρίνονται όλοι όσοι έλαβαν μέρος στην πτώση της Σρεμπρένιτσα, εκτός από τον Βασίλη Σχιζά, που φαίνεται δεν τον έπιασε η κάμερα (υπάρχει, όμως, σε άλλη φωτογραφία από εκείνη τη μέρα, όταν μαζί με δύο άλλους κάνουν κάτι αηδιαστικά αστεία με μια κεφαλή γουρουνιού, ύψιστη προσβολή για τους Μουσουλμάνους), και τον διοικητή της ΕΕΦ Αντώνη Μήτκο με τον βοηθό του Καλτσούνη Κωνσταντίνο, που εκείνες τις ώρες, σύμφωνα με στοιχεία από τις δίκες στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, συνόδευαν στις μετακινήσεις του τον Σερβοβόσνιο διοικητή της ΕΕΦ και υψηλόβαθμο στέλεχος-κλειδί στον σερβοβοσνιακό στρατό Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic) ή ‘Duga puska’.
Στη σκηνή από την ολλανδική δημόσια τηλεόραση, βλέπουμε τους Ελληνες της ΕΕΦ, να ετοιμάζονται για διασπορά στις περιοχές γύρω απ’ την Σρεμπρένιτσα όπου είχαν καταφύγει οι άντρες πρόσφυγες και οι υπερασπιστές της πόλης. Πρόκειται για επιχειρήσεις, κυρίως για στήσιμο ενεδρών κυνηγιού μουσουλμανικών κεφαλών, από σερβικά αποσπάσματα θανάτου, όπως αποδείχτηκε τις επόμενες μέρες.
Διακρίνεται να περνάει δεύτερος ο χρυσαυγίτης λοχίας της ΕΕΦ Σπύρος Τζανόπουλος, τρίτος ο Ελληνορουμάνος Αννα Φλορίν και οι άλλοι τρεις είναι οι Κυριακίδης Κ., Λυμπερίδης Γ. και Δημουλάς Xαράλαμπος.
Στη δεύτερη σκηνή του Associated Press (απ’ το 0.44′ και μετά), την ίδια μέρα, διακρίνονται οι άνδρες της ΕΕΦ μαζί με ένοπλους και άλλους παραστρατιωτικούς από το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ (10 Diverzantski Odred, 10th Sabotage Detachment). Πρώτος περνάει ο υποδιοικητής Βασιλειάδης Τρύφων, ο οποίος αποστρέφει ελαφρώς το πρόσωπό του μόλις αντιλαμβάνεται την κάμερα, ποιος ξέρει για ποιο λόγο. Ακολουθούν ο χρυσαυγίτης λοχίας της ΕΕΦ Σπύρος Τζανόπουλος, ο Ελληνορουμάνος Αννα Φλορίν, οι Κυριακίδης Κ., Λυμπερίδης Γ., Δημουλάς Xαράλαμπος, και τελευταίος με το τσιγάρο ο αρχιλοχίας της ΕΕΦ Ζαβιτσάνος Δημήτριος.
Το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ, στο οποίο υπερήφανα υπηρετούσαν δύο από τους Ελληνες της ΕΕΦ, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο Αγγελος Λάτσιος, ήταν η πιο αιμοσταγής μισθοφορική παραστρατιωτική μονάδα (1.200 εκτελέσεις σε 5 ώρες, προς 5 μάρκα το κεφάλι, μόνον οι 4 απ’ αυτούς έφαγαν 142 χρόνια φυλακή για εγκλήματα πολέμου).

 

Η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά, οι Λύκοι του Δρίνου και το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ στην Σρεμπρένιτσα

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Σκηνές από το Associated Press και το France 2 από τις επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, 11 Ιουλίου 1995: Η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά, οι Λύκοι του Δρίνου και το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ σε ενέδρες, πυρπόληση σπιτιών, μεταφορά εξοπλισμού και άλλες επιχειρήσεις γύρω και μέσα στην Σρεμπρένιτσα. Στην επιχείρηση κατάληψης της Σρεμπρένιτσα, φτιάχτηκαν ειδικά και έκτακτα σώματα, αποκλειστικά για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Λ.χ. ο αντισυνταγματάρχης Παντούρεβιτς της Zvornik Brigade έφτιαξε ένα επίλεκτο σχηματισμό με το όνομα TG-1 (Tactical Group 1) και υπέδειξε για διοικητή τον λοχαγό Milan Jolovic (με το ψευδώνυμο Legenda), τον διοικητή των ‘Λύκων του Δρίνου’, ο οποίος διακρίνεται με τα γυαλιά ηλίου. Διακρίνονται, επίσης, τα μέλη της ΕΕΦ Τζανόπουλος, Σχιζάς, Φλορίν, Ζαβιτσάνος κά. στο στρατόπεδο, μαζί με τους ‘Λύκους τους Δρίνου’ να μεταφέρουν εξοπλισμό.

 

Διαβάστε:

Η πέμπτη μεγάλη μας έρευνα με τίτλο ‘Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα‘, για την οποία χρειάστηκαν 20 χρόνια συστηματικής ενασχόλησης, συν 15 μήνες για να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά και σε ένα ενιαίο κείμενο, εν είδει μονογραφίας, το οποίο εστιάζει ιδιαίτερα στην ελληνική εμπλοκή στο έγκλημα αυτό.

Εχει δημοσιευτεί σε δύο versions, μια σύντομη (ή ορθότερα, συντομευμένη) που ανοίγει στο λινκ:

Short version: Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Short version: Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Και σε μια πλήρη μορφή, στο λινκ:

Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Το πλήρες κείμενο
https://xyzcontagion.com/srebrenica/

 

Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Μια σύνθεση έξι λεπτών με όλα τα σημεία-κλειδιά αυτής της ντροπιαστικής ιστορίας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτόνομα.

 

Η εσωτερική αντιεθνικιστική αντίσταση στη βαρβαρότητα και στο φασισμό και ο Μιλόσεβιτς, ο νεκροθάφτης του σοσιαλισμού (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #05)
Ο ρόλος των ΜΜΕ και τα πραγματικά ψέματα της Δύσης (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #07)

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published / Required fields are marked *