Κλέων Ι. | 5 Απριλίου 2016

Η εσωτερική αντιεθνικιστική αντίσταση στη βαρβαρότητα και στο φασισμό και ο Μιλόσεβιτς, ο νεκροθάφτης του σοσιαλισμού (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #05)

Μια νέα σειρά δημοσιεύσεων, μόνο για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν τι συνέβη στη Γιουγκοσλαβία στα χρόνια της δεκαετίας του 1990, από τη νέα μας έρευνα με τίτλο ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ: Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα‘ …
… η οποία απαντά -πιστεύουμε- εις βάθος σε όλες τις πιθανές απορίες και αποδομεί όλα τα ψέματα και τις πλαστογραφίες των ελληνικών ΜΜΕ, των ακροδεξιών θυτών και των απολογητών τους, από δεξιά κι αριστερά.
Η πρώτη ενότητα (όπου και μία απαραίτητη σημείωση, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, σχετικά με τη χρήση του όρου ‘η σερβική πλευρά’ και ποιους εννοούμε) βρίσκεται εδώ, ‘Πρόλογος: Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #01)‘, ενώ η προηγούμενη και η επόμενη, αντίστοιχα αριστερά και δεξιά επάνω από τον τίτλο της ανάρτησης.
Ολόκληρη η νέα αυτή σειρά θα βρίσκεται κάτω από την κατηγορία ‘Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία‘. Στο τέλος του κειμένου, υπάρχουν links για όλες τις σχετικές μας έρευνες, νέες και παλαιότερες, και όλα τα κείμενα σχετικά με την σφαγή στη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή.

Η σημερινή ενότητα έχει τίτλο: ‘Η εσωτερική αντιεθνικιστική αντίσταση στη βαρβαρότητα και στο φασισμό και ο Μιλόσεβιτς, ο νεκροθάφτης του σοσιαλισμού’

 

— $$$ Η εσωτερική αντιεθνικιστική αντίσταση στη βαρβαρότητα και στο φασισμό και ο Μιλόσεβιτς, ο νεκροθάφτης του σοσιαλισμού

Ισως ο αναγνώστης έχει ακούσει έναν νέο χρυσαυγίτικο μύθο σύμφωνα με τον οποίο «κανένας Σέρβος δεν λιποτάκτησε όπως λιποτακτούν σήμερα οι Σύριοι λαθρομετανάστες». Εντάξει, από τις χρυσαυγίτικες γραφίδες ξέρουμε όλοι ότι παράγονται μόνο ψέματα, διαστρεβλώσεις και πλαστογραφίες. Στην πραγματικότητα, τόσο στον πρώτο πόλεμο 1991-1995, όσο και στον δεύτερο του Κοσόβου, πολλοί Σέρβοι είχαν αρνηθεί να καταταγούν και πολλές χιλιάδες φυγάδες είχαν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα. Στον πόλεμο του Κοσόβου, για τον οποίο υπάρχουν κάποια αποσπασματικά στοιχεία, γνωρίζουμε ότι οι υποθέσεις φυγοστράτων στα στρατιωτικά δικαστήρια ήταν τουλάχιστον 23.000, και, μάλιστα, με την απειλή κάθειρξης 20 ετών «για προδοσία», όπως δημοσιεύτηκε από τη Διεθνή Αμνηστία.
http://www.refworld.org/docid/3ae6a9cdc.html

Για τους πρώτους πολέμους 1991-1995 δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί σχετικά με τους αριθμούς λιποτακτών και φυγοστράτων, όμως γνωρίζουμε τα εξής:
Στην Ελευθεροτυπία, 20/07/1994, είχε δημοσιευτεί ένα άρθρο από την Ελληνική Επιτροπή Υπεράσπισης Λιποτακτών και Ανυπότακτων της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με την υπογραφή των Σίσσυ Βωβού, Δημήτρη Σωτηρόπουλου και Γιάννη Φελέκη, με τίτλο ‘Πρώην Γιουγκοσλαβία: Ο μεγαλύτερος στρατός είναι οι λιποτάκτες‘. Μόνο το 24% όσων κλήθηκαν στα όπλα παρουσιάστηκαν. Στο Βελιγράδι το ποσοστό ήταν μόνο 12%. Ο αριθμός όσων αρνήθηκαν να καταταγούν είναι ένας μεγάλος εξαψήφιος αριθμός. Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν διότι θα ήταν, πρώτον, σαν να παραδέχονται οι μιλιταριστές σωβινιστές εθνικιστές ηγέτες ότι η Σερβία συμμετέχει σε πόλεμο, και δεύτερον, σαν να παραδέχονται την αποτυχία των ‘ιδεών’ τους, πράγμα που θα οδηγούσε σε πνεύμα ηττοπάθειας και τραυματισμού του δήθεν ‘μαχητικού πνεύματος’. Γι’ αυτό, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές προτιμούσαν να μιλάνε γενικά κι αόριστα για «φυγάδες με οικονομικά κίνητρα» που μετανάστευσαν στο εξωτερικό (κάποιοι τους υπολογίζουν σε 300.000) και να μην λένε κουβέντα για τους ανυπότακτους και τους λιποτάκτες. Στην πραγματικότητα, το κίνημα ενάντια στη στράτευση υπό τα σερβικά και τα σερβοβοσνιακά χρώματα, όπως και οι διαμαρτυρίες εφέδρων, οι μαζικές λιποταξίες και οι αποσκιρτήσεις από τα διάφορα μέτωπα, ήταν μια καθημερινή πραγματικότητα, ειδικά την περίοδο 1991-1993. Οι γονείς των στρατιωτών εισέβαλλαν για διαμαρτυρίες μέσα στο Κοινοβούλιο ενώ έφεδροι που καλούνταν για επανακατάταξη και στρατεύσιμοι που καλούνταν για πρώτη φορά συχνά έκλειναν δρόμους, έκαναν μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες πείνας ενώ υπήρχαν και ολόκληρα χωριά που αρνήθηκαν με μαζική διαμαρτυρία να στρατευθούν στο σύνολό τους. Ενας Σέρβος έφεδρος στο Κνιν (Κράινα) έκλεψε ένα τανκ και το πήγε μέχρι το Βελιγράδι. Το πάρκαρε έξω από την ομοσπονδιακή Βουλή -και δεν ήταν ο μόνος που με ανορθόδοξες μεθόδους ήθελε να δείξει την αντίθεσή του στον πόλεμο. Στο χωριό Τρέζνιεβατς ανακήρυξαν την ‘Πνευματική Δημοκρατία της Πιτσαρίας Ζίτσερ’ (το όνομα της πιτσαρίας του χωριού) και ανάγκασαν με μη βίαια μέσα τις αρχές να ακυρώσουν τη στράτευση, παρότι κάποιοι διώχθηκαν και φυλακίστηκαν. Μια χαρακτηριστική στιγμή του αισθήματος δυσαρέσκειας μεταξύ των Σέρβων εφέδρων ήταν η ανταρσία τριών μεγάλων σωμάτων στρατού στη Μπάνια-Λούκα, επί πολλές μέρες, τον Σεπτέμβριο του 1993. Εκαναν κατάληψη στα κτίρια του επιτελείου και στην τοπική τηλεόραση και ζητούσαν να τιμωρηθούν οι λαθρέμποροι και οι μαυραγορίτες. Αν και δεν ήταν κίνηση σε αντιπολεμική κατεύθυνση, τη δουλειά της την έκανε. Σταμάτησε τον πόλεμο επί δέκα μέρες και ταπείνωσε τους ένστολους γραφειοκράτες, αφού αναγκάστηκαν στο τέλος να διαπραγματευτούν.
Το μεγαλύτερο, όμως, μυστικό των εξουσιοφρενών μιλιταριστών ήταν η τύχη των προσφύγων που έρχονταν στη Σερβία από τις εμπόλεμες περιοχές. Αυτοί, αν και προστατεύονταν από τις διεθνείς συμβάσεις, υποχρεώνονταν να επιστρέφουν στο μέτωπο και στην πρώτη γραμμή του πυρός. Αυτό συνέβαινε χωρίς διακοπή από το 1991 μέχρι και το φθινόπωρο του 1995 και την εθνική εκκαθάριση της Κράινα από τους Κροάτες. Ο στρατός κατοχής του Κάρατζιτς προσπαθούσε να συλλάβει τους άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας προτού μπουν με τις οικογένειές του στη Νέα Γιουγκοσλαβία, ενώ οι υπηρεσίες του Μιλόσεβιτς περίμεναν στα τρία σημεία εισόδου στη Σερβία, προχωρούσαν σε συλλήψεις και κατόπιν έστελναν τους πρόσφυγες στις μονάδες του Μλάντιτς. Σημειώθηκαν ύποπτες δολοφονίες από Σέρβους στρατονόμους, ενώ όσοι αρνούνταν, καταδικάζονταν σε τουλάχιστον δέκα χρόνια κάθειρξη. Τα κυβερνητικά ΜΜΕ έδειχαν συνεχώς 500 πρόσφυγες από την πόλη Νις δήθεν ως εθελοντές που έκαναν όλο το μεγάλο ταξίδι μέχρι τη Σερβία μόνο για να ξαναγυρίσουν στο μέτωπο, ενώ ανεξάρτητα ραδιόφωνα και ξένοι ανταποκριτές διαβεβαίωναν ότι στάλθηκαν εκεί με τη βία και με την απειλή φυλακίσεων ή και εκτελεστικών αποσπασμάτων, ακόμα.

Η επόμενη μέρα του Σαράγεβο. Ο τοίχος από το 'Welcome to Sarajevo' (η κλασική φωτογραφία του Ron Haviv) βομβαρδισμένος.

Η επόμενη μέρα του Σαράγεβο. Ο τοίχος από το ‘Welcome to Sarajevo’ (η κλασική φωτογραφία του Ron Haviv) βομβαρδισμένος.

 

Μικρές αριστερές οργανώσεις προσπαθούσαν να τους βοηθήσουν, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωβουλής και του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες όριζαν ότι λιποτάκτες και ανυπότακτοι ήταν ‘προστευόμενα πρόσωπα’. Οι ελληνικές αρχές, βέβαια, με τη βοήθεια της ΚΥΠ και με σερβικές ‘λίστες κατάταξης’ στα χέρια, τους έψαχναν, τους έβρισκαν ή τους απαγόρευαν την είσοδο, και όταν τους συλλάμβαναν, τους έστελναν πακέτο στον Μιλόσεβιτς και στον Κάρατζιτς.
Στην Κροατία, επίσης, υπήρξαν αντιπολεμικά κινήματα που προσπαθούσαν να βρουν το χώρο τους και να απευθυνθούν στην κοινωνία εν μέσω της εθνικιστικής παράνοιας. Π.χ. κάποιοι αναρχικοί, σρκετά φανζίν περιοδικά, οι ‘Μητέρες των Φαντάρων’ που πήγαιναν έξω από τα στρατόπεδα και ζητούσαν τους γιους τους πίσω, πανκ και underground μουσικές κοινότητες που μιλούσαν για συμβίωση, δίκτυα που υποστήριζαν Σέρβους εντός της Κροατίας να μην τους πάρουν τα σπίτια τους οι αρχές και άτυπες οργανώσεις πολιτών που βοηθούσαν λιποτάκτες και φυγόστρατους. Στη Βοσνία, το καλοκαίρι του 1992, σε ένα χωριό κοντά στο Γκόραζντε, συγκινεί ακόμα και σήμερα η ιστορία του Amir Reko ή ‘Makedonac’, ενός Βόσνιου πρώην αξιωματικού του JNA, ο οποίος με τη βοήθεια ενός Σέρβου συναδέλφου του, που διακινδύνεψε τη ζωή του γι’ αυτό, μπόρεσε να περάσει τα σύνορα προς το χωριό του στη Β-Ε, μόνο για να βρει ότι η μητέρα του και άλλα έξι μέλη της οικογένειας του είχαν δολοφονηθεί από Σερβοβοσνιακές δυνάμεις. Και παρά το σοκ, κατόρθωσε να αποτρέψει τη δολοφονία 44 Σέρβων συγχωριανών του από τους συμπολεμιστές του και υφισταμένους τους Βόσνιους που ζητούσαν εκδίκηση για τους δικούς τους νεκρούς -ένα συγκινητικό φιλμάκι με την ιστορία του ‘Μακεδόνα’, και με τους επιζώντες Σέρβους να τον ευχαριστούν για τη ζωή τους 20 χρόνια μετά, εδώ.

Μετά τη λύση της πολιορκίας του Σαράγεβο και την χαλάρωση της ασφυκτικής σερβικής λογοκρισίας, έγιναν, επίσης, γνωστές συγκινητικές ιστορίες Σέρβων κατοίκων που αρνούνταν να φύγουν ή να στρατευτούν και έμεναν στην πόλη, υπερασπιζόμενοι τον πολυεθνικό χαρακτήρα της, και έκρυβαν επί τρία ή τέσσερα χρόνια Κροάτες και μουσουλμάνους γείτονές τους. Σήμερα αυτοί οι Σέρβοι είναι σχεδόν ελεύθεροι να πουν τις ιστορίες τους σαν ‘Obicni heroji’ (‘Ordinary heroes’), όταν με κίνδυνο της ζωής τους έκρυψαν και έσωσαν αλλόθρησκους συμπολίτες τους. Αλλά και το αντίστροφο, πάλι, μετά τη λήξη του πολέμου: Σέρβοι που δεν ήθελαν να υπακούσουν στις εντολές των εθνικιστών του Κάρατζιτς να φύγουν από την πόλη καίγοντας τα πάντα πίσω τους, και κρύβονταν με τη βοήθεια Κροατών και μουσουλμάνων, αφού πλέον καταζητούνταν επειδή θεωρούνταν προδότες· αυτοί οι Σέρβοι και αυτή τους η στάση ήταν ό,τι χειρότερο για τους φασίστες του Πάλε, αφού αποδείκνυε στην πράξη τη δυνατότητα της συμβίωσης με τον ‘άλλο’.

Φυσικά, αποκλείεται ο Ελλην τηλεθεατής να το γνωρίζει αυτό, αλλά υπήρξαν εκατοντάδες χιλιάδες Σερβοβόσνιοι που θεωρούσαν τους Μιλόσεβιτς-Κάρατζιτς-Μλάντιτς-Σέσελι-σύζυγο Μιλόσεβιτς εγκληματίες και πολεμοκάπηλους φασίστες. Η εγκληματική τους οργάνωση μπορούσε να επιβληθεί και να τους κάνει να σιωπήσουν μόνο με την τρομοκρατία, τις φυλακίσεις και την αναγκαστική στρατολόγηση. Ηταν ένας μικρός εμφύλιος πόλεμος. Το καλοκαίρι του 1995 μεγάλωσε τόσο η απέχθεια στο καθεστώς του Πάλε, ώστε το στράτευμα του Μλάντιτς να έχει μειωθεί από 135.000 σε μόλις 75.000 και οι φαντάροι στην πρώτη γραμμή να καταριούνται πλέον τον Κάρατζιτς. Οι αντιεθνικιστές Σερβοβόσνιοι είχαν δημιουργήσει το ‘Φόρουμ Σέρβων Πολιτών’ της Β-Ε, με τη συμμετοχή μεγάλων προσωπικοτήτων, πολιτικών και διανοούμενων της χώρας, ακόμη και με βετεράνους παρτιζάνους του Β’ΠΠ, με σκοπό όλοι μαζί να καταγγείλουν σαν εγκληματίες και φασίστες τους Μιλόσεβιτς, Κάρατζιτς, Μλάντιτς και Σέσελι. Εκπροσωπούσαν 160.000 με 200.000 Σέρβους που ήθελαν να παραμείνουν στην ενωμένη πολυεθνική Βοσνία και έλεγαν από την πρώτη στιγμή την αλήθεια, απέναντι στη μαύρη προπαγάνδα των τσέτνικ: Πως ο πόλεμος ήταν εισβολή και όχι ‘εμφύλιος’ ή ‘διακοινοτικός’. Στις περιοχές τους είχαν μείνει μόνο δύο ορθόδοξοι ιερείς (ο ένας ήταν μάλιστα στέλεχος και αντιπρόσωπος του Φόρουμ) και η έκκλησή τους στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία να στείλει περισσότερους απορρίφθηκε από τον Πατριάρχη Παύλο και τους μητροπολίτες που είχαν ταχθεί όλοι ανεξαιρέτως υπέρ των φασιστών τσέτνικ. Ο Πατριάρχης διοργάνωνε επίσημες εκκλησιαστικές τελετουργικές πομπές στους δρόμους του Βελιγραδίου, με τιμώμενο πρόσωπο τον αρχιμαφιόζο εγκληματία πολέμου Αρκάν και έστελνε ιερείς να λειτουργήσουν σε όλες τις παραστρατιωτικές μιλίτσιες πριν τις σφαγές αμάχων (θυμηθείτε και την αρχή του γνωστού βίντεο με τους Σκόρπιονς).

Ανοίγει παρένθεση: Αντίθετα, στην Κροατία, η επίσημη Εκκλησία καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τις πρακτικές εθνικών εκκαθαρίσεων, ακόμη και με επίσημους λόγους του Καρδινάλιου του Ζάγκρεμπ (=Καθολικού Αρχιεπισκόπου) ή με editorial στο επίσημο περιοδικό της. Στις αρχές του 1994 το κόμμα του Τούτζμαν HDZ (Κροατική Δημοκρατική Ενωση) διασπάστηκε λόγω αντικρουόμενων απόψεων επάνω στο ζήτημα της πολιτικής προς τη Βοσνία, και μέσα στο κροατικό κοινοβούλιο ο υπαρχηγός και έμπιστος του Τούτζμαν πρώην σκηνοθέτης και πρώην Αντιπρόεδρος της Κροατίας Antun Vrdoljak συγκρούστηκε με τον μοναδικό καθολικό ιερέα-βουλευτή Tomislav Duka, κατηγορώντας τον ιερέα για προδότη επειδή υποστήριζε το αδιαίρετο της Β-Ε. Στην Κροατία δεν επικράτησε το επιχείρημα των Σέρβων εθνικιστών περί ‘ισλαμικής Β-Ε’, και η κοινή γνώμη, τουλάχιστον στην αρχή, ήταν δύο προς ένα υπέρ της ενιαίας Β-Ε, όπως επίσης και η γενική στάση του πληθυσμού ήταν κατά του πολέμου. Αυτό αργότερα άλλαξε, όμως είναι γεγονός ότι την πολιτική της διαίρεσης και της μη ανοχής στο διαφορετικό την αντιστρατεύτηκαν από πολύ νωρίς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και οι κύκλοι των διανοουμένων γύρω από το ίδρυμα ‘Matica Hrvatska’, και αυτόνομες κινήσεις και φόρουμ πολιτών όπως το ‘Κροατικό Εθνικό Συμβούλιο’, αλλά και η ίδια η Καθολική Εκκλησία στην συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της. Την περίοδο 1991-1995 αναπτύχθηκε σε συνεργασία με ιταλικές κινήσεις ένα είδος κροατικής Θεολογίας της Απελευθέρωσης με σαφή αντιπολεμικά και φιλειρηνικά χαρακτηριστικά. Δεν δίσταζε να καταγγέλλει την δική της κυβέρνηση για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και για εγκλήματα πολέμου, και να παραδέχεται δημόσια ότι ο βοσνιακός στρατός ποτέ δεν κακομεταχείριστηκε παπάδες και καλόγριες και ποτέ δεν κατέστρεψε θρησκευτικά μνημεία όπως έκαναν Σέρβοι και Κροάτες. Κλείνει η παρένθεση.

Το Φόρουμ των αντιεθνικιστών Σέρβων του Σαράγεβο, μαζί με το ‘Σερβικό Συμβουλευτικό Σώμα’ (που εκπροσωπούσε τους Σέρβους που προτίμησαν να μείνουν στα εδάφη που ελέγχονταν από τη νόμιμη εξουσία της Β-Ε και όχι να πάνε και να συστρατευθούν στο μιλιταριστικό δικτατορικό καθεστώς του Πάλε), και με τη βοήθεια του ‘Κύκλου 99’ (μιας ανεξάρτητης φιλειρηνικής ένωσης των Σέρβων διανοούμενων του Σαράγεβο) ήρθε σε επαφή με τους πολίτες του Βελιγραδίου που δραστηριοποιούνταν στην καμπάνια ‘Ζώντας στο Σαράγεβο’, μια οργάνωση-ομπρέλα πολλών συλλογικοτήτων και κινημάτων Σέρβων πολιτών του Βελιγραδίου, αλλά τελικά το δίκαιο αίτημά του Φόρουμ και όλων των παραπάνω προς τη διεθνή κοινότητα να θεωρήσει το δικό τους σώμα σαν τους εκπροσώπους των Σέρβων της Βοσνίας και νόμιμους συνομιλητές, και όχι τους πολεμοκάπηλους του Κάρατζιτς και του SDS, τελικά δεν βρήκε ανταπόκριση. Ομοίως, αγνοήθηκε και η φωνή των γυναικείων οργανώσεων, όπως λ.χ. η μακρόβια ‘Γυναίκες στα Μαύρα’, που ακόμη και σήμερα στη Σερβία εκπροσωπεί τον αντιεθνικισμό από την γυναικεία σκοπιά· δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε περίοδο πολέμου, όταν οι αδύναμοι βρίσκονται στην πιο μειονεκτική θέση, οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτικότερη, και όχι μόνο λόγω της κρατικά εκπορευόμενης τρομοκρατίας των βιασμών. [Σ.Σ. Θυμίζουμε διότι ήταν πρωτοφανές: Ο βιασμός, επίσημη στρατηγική εθνοκάθαρσης, γιατί μετά οι βιασθείσες δεν ξαναγύριζαν στα χωριά τους απο ντροπή]. Είναι εκείνες που επιφορτίζονται με το καθήκον της προσπάθειας επιβίωσης των ακόμη πιο αδύνατων, δηλαδή των παιδιών και των ηλικιωμένων, κι αυτό από μόνο του φτάνει.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σ’ αυτό το σημείο, στους εναλλακτικούς ραδιοσταθμούς που υπερασπίζονταν την πολυεθνικότητα, όπως στο ‘Στούντιο 99’, ο οποίος ήταν παράλληλο εγχείρημα του ‘Κύκλου 99’ των διανοούμενων που προαναφέρθηκαν, όπως και στην ανεξάρτητη ‘Τηλεόραση 99’, υπό την αιγίδα της UNESCO. Επίσης το ‘Radio Zid’ (‘Τοίχος’), το οποίο οργάνωσε τη μεγάλη συναυλία ‘Ροκ μέσα στην πολιορκία’ (κατά τα πρότυπα του ‘Rock against Racism’). Κράτησε ζωντανή τη ροκ σκηνή της πόλης, και με το 24ωρο πρόγραμμά του και την ολονύχτια εκπομπή ‘Μην κοιμάστε ακόμα’ και τα ανεξάρτητα μη ελεγχόμενα δελτία ειδήσεων έδινε διέξοδο στη χυδαιότητα της πολιορκίας. Το ίδιο και το ‘Ράδιο Χαμαιλέων’ της Τούζλα. Οι ραδιοσταθμοί αυτοί, μαζί με τους ραδιοερασιτέχνες, ήταν σε μεγάλες και συχνές χρονικές περιόδους ο μοναδικός αγωγός ειδήσεων από και προς τις πολιορκημένες περιοχές. Ακόμη και η ηρωική εφημερίδα ‘Oslobodjenje’, -η οποία είχε πρωτοεκδοθεί μέσα στην Κατοχή, 30 Αυγούστου 1943, και κατόρθωσε να κλείσει την 50ετία της τον Αϋγουστο του 1993, χωρίς να σταματήσει ούτε μια μέρα την έκδοσή της, εν μέσω βομβαρδισμών, κατεστραμμένων γραφείων, με τους συντάκτες στο καταφύγιο, χωρίς ηλεκτρικό και με χειροκίνητα τυπογραφεία-, παρά πολύ συχνά μέσω των ερτζιανών κυμάτων, μπόρεσε να κρατήσει την επικοινωνία και το δημοσιογραφικό λειτούργημα ζωντανά. Την ίδια ώρα που η τηλεόραση του Μιλόσεβιτς μετέδιδε ειδήσεις όπως «οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι έριξαν ζωντανά μικρά Σερβάκια για να ταΐσουν τα λιοντάρια του ζωολογικού κήπου», -παρότι ούτε ζωολογικός κήπος υπήρχε, ούτε λιοντάρια-, και η είδηση γινόταν πιστευτή σε πανεθνικό επίπεδο, η Oslobodjenje δεχόταν εμπρηστικά και αντιαεροπορικά βλήματα από τις σερβικές θέσεις διότι σε αυτήν δούλευαν πλάι-πλάι Σέρβοι, Κροάτες και Μουσουλμάνοι, και αυτό δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό από τους εθνικιστές Σέρβους, αφού αποδείκνυε στην πράξη τη δυνατότητα συμβίωσης και ανοχής στο διαφορετικό.

Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν οι αντιεθνικιστές Σέρβοι εκείνοι που επικράτησαν. Επικράτησαν οι οπαδοί των απαρτχάιντ και του ‘εθνικά καθαρού κράτους’, δηλαδή οι επεκτατιστές και οι αποσχιστές και αυτοί που ονόμαζαν την εισβολή με τον παραπλανητικό όρο ‘εμφύλιος’ ή ‘αμυντικός πόλεμος’ ή ‘αγώνας για την επιβίωση του σερβικού έθνους’, την ίδια ώρα που προχωρούσαν σε εθνοκαθάρσεις και σε πράξεις γενοκτονίας. Ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Ante Markovic παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1991, αρνούμενος να αποδεχθεί έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό στον οποίο ο γιουγκοσλαβικός στρατός θα έπαιρνε το 86% των συνολικών κονδυλίων του κράτους! Ηταν ένας πόλεμος ενός υπεροπλισμένου -και ‘μεταμφιεσμένου‘ στρατού (αφού διατήρησαν την ονομασία JNA και δεν τον είπαν σερβικό)- εναντίον αμάχων, και ένας πόλεμος χωρίς τιμή από την πλευρά των Σέρβων, αφού παραβιάστηκαν όλες και καθεμία ξεχωριστά οι Συνθήκες της Γενεύης.
Και τελικά το τίμημα το πλήρωσαν όλοι.

Ενα άλλο παραμύθι που ακόμη πιστεύουν οι Ελληνες αριστεροί είναι πως δήθεν «η Δύση ήθελε να καταστρέψει τη Γιουγκοσλαβία επειδή ήταν σοσιαλιστική χώρα» (αργότερα με το Κόσοβο έγινε «η τελευταία σοσιαλιστική χώρα«). Λάθος. Η Γιουγκοσλαβία υπό τον Μιλόσεβιτς ήταν μια χώρα της ‘ελεύθερης αγοράς’, και ο καιροσκόπος Νονός των ολιγαρχών την έθαψε ολοκληρωτικά, άσχετα που πολύ πριν τον Μιλόσεβιτς είχαν αρχίσει να φαίνονται σημάδια καπιταλιστικής κρίσης στην μικτή οικονομία της χώρας, μεγάλο χρέος και ανεργία. Οπως είχαμε γράψει:

«Οι Σέρβοι σκέφτηκαν ότι «δεν είναι δυνατόν να δίνουμε εμείς τις πρώτες ύλες στις άλλες δημοκρατίες κι εκείνες να απολαμβάνουν τα κέρδη και την ευημερία εις βάρος μας». Και ξεκίνησαν μια επιθετική πολιτική ενάντια στις άλλες εθνότητες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που γρήγορα διολίσθησε σε ρατσιστική επιθετική πολιτική και, τελικά, σε πόλεμο.

Ηταν ο Μιλόσεβιτς, όμως, που έδωσε τη χαριστική βολή, πολύ πριν τις αλλαγές στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, και πολύ πριν την πτώση του Τείχους: Σαν πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας ακόμη, από τη δεκαετία του 1980, ήταν υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στους φίλους του ολιγάρχες. Οταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση βγήκε στην τηλεόραση υποστηρίζοντας τις δήθεν ‘μεταρρυθμίσεις’ του και κάλεσε τους πολίτες «να εγκαταλείψουν τον πρωτόγονο φόβο τους για εκμετάλλευση από το ξένο και το ιδιωτικό κεφάλαιο». Δίπλα του βρίσκονταν οι ‘σύμβουλοι’ του ΔΝΤ και της World Bank τους οποίους ο ίδιος έφερε στη χώρα για να τον καθοδηγήσουν στις ιδιωτικοποιήσεις και στην άποπληρωμή του χρέους. Τους είχε γνωρίσει κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980, όταν υπηρετούσε στις ΗΠΑ σαν διευθυντής της Beobanka, και από τότε είχαν πολύ καλές σχέσεις, ήταν ο εκλεκτός τους. Το πρώτο χρηματιστήριο σε ανατολική χώρα φτιάχτηκε από τον Μιλόσεβιτς, πρώτα στην Σερβία το 1988 και αμέσως μετά στη Σλοβενία (προτού την ανεξαρτησία). Επί Μιλόσεβιτς, ο (υπερ)πληθωρισμός έφτανε το 1.000%, η ανεργία το 15%, η αγοραστική δύναμη είχε πέσει κατά 25% και η φτώχεια, ειδικά στις νότιες περιοχές της χώρας εξαπλωνόταν με γεωμετρική πρόοδο. Ακριβώς σε εκείνη τη στιγμή (Ιανουάριος του 1990), ο Μιλόσεβιτς υιοθέτησε και εφάρμοσε την νεοφιλελεύθερη ‘θεραπεία σοκ’ με τη συνεργασία του ΔΝΤ. Εν μέσω του πολέμου στην Κροατία ξεπούλησε σε ξένα κεφάλαια τον μισό κρατικό οικονομικό τομέα και λίγο μετά ανακήρυξε τη χώρα ‘free economic zone’ για ξένους κεφαλαιούχους, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικότατες εταιρείες Δέλτα, Βιοχάλκο, Panafon, Εθνική Τράπεζα, Ιντρακόμ και ΟΤΕ, Mytilinaios AG κά. Οσες επιχειρήσεις βρίσκονταν υπό καθεστώς αυτοδιαχείρισης όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, με ένα διάταγμα πέρασαν στα χέρια του κράτους, δηλαδή του ίδιου του Μιλόσεβιτς και της οικογένειας του. Οι μετοχές αγοράστηκαν σε τιμές κλασμάτων του δηναρίου από το ιδιωτικό ‘Σοσιαλιστικό Κόμμα’ και το επίσης ιδιωτικό κόμμα της συζύγου του, την ‘Γιουγκοσλαβική Αριστερά’. Από κει και πέρα, όλη η οικονομία ήταν στα χέρια του. Εδωσε όλα τα duty free shops στον γιο του Μάρκο, μια σειρά από επιχειρήσεις τις έγραψε στο όνομα της συζύγου του και φρόντισε ώστε όλοι οι άμεσοι φίλοι του και συνεργάτες παρατρεχάμενοι υπουργοί και πολιτευτές να αποκτήσουν κι αυτοί περιουσιακά στοιχεία που μέχρι τότε ανήκαν στο κράτος με αξία σε τάξη μεγέθους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό συνεχιζόταν επί μια δεκαετία και το συνολικό προσωπικό όφελος μετριόταν πλέον σε δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο οι καταθέσεις του σε ελληνικές και κυπριακές τράπεζες ήταν 3,8 δις δολάρια. Ελεγε ότι τα πήγαινε εκεί για να τα … ασφαλίσει, αν και σύμφωνα με την οργάνωση ‘Human Rights Watch’ (‘Weighing the Evidence: Lessons from the Slobodan Milosevic Trial‘) πάνω από 770 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να αγοραστούν όπλα για τους Σερβοβόσνιους από τη Ρωσία και το Ισραήλ. Η υπόθεση στο κυπριακό της σκέλος έγινε ευρέως γνωστή από μια … τσιγκουνιά (;) της Λαϊκής Τράπεζας. Οι υπάλληλοι που μετρούσαν τα λεφτά σχεδόν κάθε βράδυ ζήτησαν να πληρώνονται υπερωρίες. Η Λαϊκή αρνήθηκε και οι υπάλληλοι παραπονέθηκαν στη συντεχνία τους, την ΕΤΥΚ, κι έτσι το θέμα με τις νυχτερινές ιδιωτικές παράνομες μεταφορές μεγάλων ποσών μετρητών σε σακούλες και βαλίτσες αποκαλύφθηκε, βλ. και Νάνσια Παλάλα, ‘Τα δις Μιλόσεβιτς που άνοιξε η γη και τα κατάπιε’, εφημερίδα Σημερινή, 11/04/2015.

Χαρτονόμισμα των 500.000.000 δηναρίων του 1993. Ο 'σοσιαλισμός' του Μιλόσεβιτς. Εκείνος, βέβαια, και η οικογένειά του και οι παρατρεχάμενοι φίλοι του πολιτευτές και ολιγάρχες (σοσιαλιστές κι εκείνοι, 1.000%) έστελναν σε ελληνικές και κυπριακές τράπεζες μόνο σκληρό συνάλλγμα και χρυσό.

Χαρτονόμισμα των 500.000.000 δηναρίων του 1993. Ο ‘σοσιαλισμός’ του Μιλόσεβιτς. Εκείνος, βέβαια, και η οικογένειά του και οι παρατρεχάμενοι φίλοι του πολιτευτές και ολιγάρχες (σοσιαλιστές κι εκείνοι, 1.000%) έστελναν σε ελληνικές και κυπριακές τράπεζες μόνο σκληρό συνάλλγμα και χρυσό.

 

Η μεγαλύτερη καπιταλιστική επιχείρηση των Βαλκανίων, με ορυχεία, τραπεζικό τομέα και τηλεπικοινωνίες ήταν ιδιοκτησία ενός φίλου του Σέρβου, του Boguljub Karic, του οποίου η βίλα ήταν δίπλα στη δική του. Με λίγα λόγια, η καπιταλιστική παλινόρθωση στη Γιουγκοσλαβία ήταν η εμπροσθοφυλακή στις καπιταλιστικές παλινορθώσεις ολόκληρης της Ανατολικής Ευρώπης και συνέβη πολύ πριν εκδηλωθούν οι τάσεις ανεξαρτησίας των άλλων δημοκρατιών -και όχι το αντίθετο όπως πιστεύουν πολλοί ‘ειδήμονες’ της κακιάς ώρας εδώ στη χώρα μας. Ετσι, η πολιτική του οδήγησε σε τεράστιο πληθωρισμό, ακόμα μεγαλύτερη ανεργία και φτωχοποίηση.

Για εκείνους που ακόμα πιστεύουν την αθεμελίωτη αντίληψη πως ο Μιλόσεβιτς δήθεν ήταν ‘μάρτυρας του σοσιαλισμού’ και γι’ αυτό οργανώθηκε ολόκληρη συνωμοσία των πιο ετερόκλητων δυνάμεων (από την Αλ-Κάιντα μέχρι τα γεράκια των ΗΠΑ και από το Βατικανό μέχρι τους φονταμενταλιστές και τους σιωνιστές) για να ρίξουν και το τελευταίο ‘σοσιαλιστικό’ προπύργιο, ας θυμίσουμε στους υποστηρικτές του ψέματος αυτού μερικά ακόμη γεγονότα, σχετικά με την καπιταλιστική παλινόρθωση που ήταν εξαρχής στόχος του τραπεζίτη, της γυναίκας του και των φίλων του μαφιόζων ολιγαρχών:
Πρώτ’ απ’ όλα, ο πρώτος στόχος του σωβινιστή καιροσκόπου, πριν ακόμη και από την Αλβανική κοινότητα, ήταν οι παλιοί αφοσιωμένοι κομμουνιστές: Οι υποστηρικτές των αντιπολιτευόμενων Dragisa Pavlovic (πρόεδρος της Επιτροπής Πόλης του Βελιγραδίου) και Ivan Stambolic (προηγούμενος Πρόεδρος της Σερβίας και μέντορας του Μιλόσεβιτς). Ο τελευταίος, μάλιστα, δολοφονήθηκε από τους πράκτορες του μεγάλου ηγέτη λίγο πριν την πτώση του. Αλλοι επιφανείς Γιουγκοσλάβοι έντιμοι κομμουνιστές, που προειδοποίησαν έγκαιρα για την πολεμοκαπηλία και τον σωβινισμό του, ήταν οι Bogdan Bogdanovic (πρώην δήμαρχος του Βελιγραδίου), Draza Markovic (θείος της συζύγου του Μιλόσεβιτς Mirjana Markovic), Milos Minic (ο εισαγγελέας στη δίκη του τσέτνικ Draza Mihailovic), η Latinka Perovic (γενική γραμματέας του ΚΚ Σερβίας 1968-1972 η οποία απομακρύνθηκε από τον Τίτο λόγω ‘φιλελεύθερων απόψεων’ και αφοσιώθηκε στην Ιστορία) και άλλοι πολλοί.

Επειτα, πρέπει κανείς να κοιτάξει προσεκτικά κάτι ακόμα, πολύ χαρακτηριστικό. Στη Σλοβενία δεν είχαμε ουσιαστικά σύρραξη, παρά μόνο κάποιες σχεδόν εικονικές εχθροπραξίες με ελάχιστες απώλειες. Ο Μιλόσεβιτς έστειλε όλο κι όλο 2.000 άπειρους ανεκπαίδευτους νεοσύλλεκτους σε ελάχιστα επιλεγμένα σημεία της συνοριακής γραμμής της Σλοβενίας, βόρεια και νότια, και μάλιστα σε πολύ μικρές ομάδες, μικρότερες κι από λόχους, χωρίς γραμμές επικοινωνίας. Γνωρίζοντας ότι η Σλοβενία θα μπορούσε να παρατάξει πάνω από 40.000 έμπειρους ενόπλους.
Γιατί;
Διότι η Σλοβενία δεν τον ενδιέφερε τον Μιλόσεβιτς. Δεν είχε φυσικούς πόρους, δεν είχε αρκετό τουρισμό, δεν είχε και τόσα εργοστάσια, και κυρίως, δεν βρίσκονταν εκεί οι βιομηχανίες όπλων. Είχε προλάβει να κλέψει τα αποθεματικά της και να τα μεταβιβάσει στο σερβικό κράτος, και είχε διατάξει οι δασμοί από τα τελωνεία (η Σλοβενία ήταν η ‘τελωνειακή πύλη’ της Γιουγκοσλαβίας δυτικά) να πηγαίνουν στην Ομοσπονδία, δηλαδή στο λογαριασμό του ουσιαστικά. Και βέβαια, ήταν ‘εθνικά ομοιογενής’, κατοικούσαν εκεί μόνο Σλοβένοι. Χρησιμοποίησε την υπόθεσή της απόσχισής της μόνο σαν αφορμή για να έχει μια δικαιολογία να αναπτύξει στρατό σε ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα, και να υπαγορεύσει τους όρους του, ειδικά στην Κροατία και στην Β-Ε. Με τη Σλοβενία, λοιπόν, τα βρήκε αμέσως (παρότι ένας από τους βασικούς υλικούς λόγους της αντιπαράθεσης ήταν το γεγονός πως η Σλοβενία ήθελε να παρακρατάει τα δικά της αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού και να μην τα στέλνει στην κεντρική γιουγκοσλαβική τράπεζα στο Βελιγράδι), και υπέγραψε αμέσως τις συμφωνίες για το μοίρασμα της κρατικής περιουσίας. Το ίδιο δεν ασχολήθηκε καθόλου και με την φτωχή, πάμπτωχη Μακεδονία. Εκεί δεν υπήρχαν ιδιαιτέρως πολλά κρατικά περιουσιακά στοιχεία για να μοιραστούν, και φυσικά, όπως και με τη Σλοβενία, δεν ζούσαν εκεί και τόσο πολλοί Σέρβοι όπως σε Κροατία και Β-Ε, ώστε να τους χρησιμοποιήσει για να αποσπάσει εδάφη -χώρια που ήταν μακριά, η Σλοβενία στο βόρειο άκρο και η Μακεδονία στο νότιο, και αυτό θα κόστιζε. Με τη Βοϊβοντίνα και με το Μαυροβούνιο δεν χρειάστηκε ν’ ασχοληθεί ιδιαιτέρως διότι σε αυτές τις δύο περιοχές είχε τον έλεγχο αφού είχε εγκαταστήσει σαν κυβερνήτες δικές του μαριονέτες. Υπάρχει εδώ ένα μοτίβο, ένα pattern. Με τις άλλες δύο δημοκρατίες, Κροατία και Β-Ε, γιατί δεν τα βρήκε;
Διότι εκείνες είχαν υλικούς πόρους, όπως είχαν και σημαντικές μειονότητες Σέρβων για να τους χρησιμοποιήσει.
Και τους χρειαζόταν για τη Μεγάλη του Σερβία.

Το χειρότερο, όμως, ‘επίτευγμα’ του εξουσιοφρενούς καιροσκόπου ήταν ότι κατάφερε να μεταλλάξει το σύστημα αξιών μιας ολόκληρης γενιάς Σέρβων. Κατάφερε να πείσει τους δυσαρεστημένους Σέρβους απεργούς και ανέργους πως για τα δεινά τους έφταιγαν οι ‘άλλοι’. Είναι ένα πολύ λεπτό σημείο, που ίσως δύσκολα θα γίνει κατανοητό από εμάς που έχουμε μεγαλώσει σε αστικό καπιταλιστικό κράτος. Τα συνδικάτα στην πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν τμήμα του κράτους. Τα στελέχη και οι επικεφαλής, δηλαδή η ελίτ, ήταν υπάλληλοι και ταυτόχρονα εργοδότες, λόγω του μικτού συστήματος. Οι απεργίες στη Γιουγκοσλαβία ήταν κάτι πολύ διαφορετικό από τις απεργίες στην υπόλοιπη Δύση, όπως τις ξέρουμε. Οι εργάτες ήξεραν πως με τα μέτρα του ΔΝΤ, τον πληθωρισμό και τις συνεχείς υποτιμήσεις του νομίσματος, απλά δεν μπορούσαν να ζήσουν, κι αυτό τους έβγαλε στο δρόμο. Τις χρονιές 1988-1990 οι απεργίες ήταν αμέτρητες, πολυπληθείς, μακροχρόνιες, ορισμένες κρατούσαν μήνες ολόκληρους -και, βεβαίως, πολύ πιο active από το στυλ των απεργιών που ξέρουμε εμείς. Καταλήψεις, μπλόκα στους δρόμους, πολιορκίες σημαντικών κτιρίων κ.ο.κ. Εκεί, λοιπόν, ο Μιλόσεβιτς έπεισε μια ολόκληρη γενιά Σέρβων πως για τα δεινά της έφταιγαν οι άλλες δημοκρατίες και κάθε άλλος που δεν ήταν Σέρβος και Ορθόδοξος. Με την αδιάλειπτη προπαγάνδιση μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ, κατόρθωσε να εξαπατήσει τον κόσμο και να τον κάνει συνεργό του στο σχέδιο: Ηθελε να αντικαταστήσει όλους τους Γιουγκοσλάβους γραφειοκράτες με Σέρβους εθνικιστές γραφειοκράτες. Οπως σημειώσαμε και στην ενότητα ‘Τα γεγονότα: Ο εθνικισμός διαλύει μια χώρα‘, όλα αυτά (και με μια πρωτοφανή για τα γιουγκοσλαβικά δεδομένα, προσωπολατρεία, ανώτερη και συστηματικότερη ακόμη κι από εκείνη του Τίτο, με το πορτρέτο του ‘εθνικού ηγέτη και σωτήρα των Σέρβων Σλόμπο’ σε κάθε γωνιά και σε κάθε δρόμο), τα ονόμασε ευφημιστικά ‘αντιγραφειοκρατική επανάσταση’ και αυτό ήταν το σύνθημα με το οποίο κατόρθωσε να ξεσηκώσει τους συμπατριώτες του. Παρουσίαζε τους ηγέτες των άλλων Δημοκρατιών σαν προδότες που δήθεν δεν ήθελαν αλλαγές, ενώ στην πραγματικότητα ήθελε να τους δυσφημήσει και να τους εξουδετερώσει ώστε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του κράτους και των κομματικών μηχανισμών. Στρέφοντας τη δυσαρέσκεια των Σέρβων πολιτών για την χειροτέρευση της οικονομικής τους κατάστασης στο εθνικιστικό μονοπάτι, μέσω μιας επίμονης και μεθοδικής καμπάνιας δαιμονοποίησης του ‘άλλου’, κατάφερε να μετατρέψει τις διαμαρτυρίες τους από εργατικές-συνδικαλιστικές σε εθνοφυλετικό μίσος. Η όξυνση των σχέσεων μεταξύ των πολιτών δεν εξελίχθηκε ούτε αυθόρμητα, ούτε αναπόφευκτα. Ηταν μια διαδικασία ‘από τα πάνω’. Η παροιμιώδης ‘ταξική αλληλεγγύη’ μεταξύ των πολιτών της χώρας έγινε κομμάτια και θρύψαλλα λόγω αυτής της πολιτικής. Πλέον οι εργάτες δεν λειτουργούσαν σύμφωνα με το δόγμα ‘Ενότητα και Αδελφότητα’. Λειτουργούσαν σύμφωνα με το ‘blame game’ και το συνακόλουθο μίσος για τους άλλους εργάτες. Στις αρχές του 1989 ο Μιλόσεβιτς έστειλε ομοσπονδιακά στρατεύματα στο Κόσοβο για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις, σκότωσε 24 απεργούς και απέλυσε 13.000 Αλβανούς εργάτες από τα ορυχεία Trepca, ολόκληρο το εργατικό δυναμικό της περιοχής. Υπόψη, οι διαδηλωτές Αλβανοί εργάτες τραγουδούσαν εν χορώ ‘Γιουγκοσλαβία, Γιουγκοσλαβία’ με πορτρέτα του Τίτο και γιουγκοσλαβικές σημαίες με το κόκκινο αστέρι στα χέρια. Η ίδια ακριβώς διαλυτική παρέμβαση του εθνικισμού προκάλεσε την διάσπαση στο εργατικό κίνημα γενικότερα και σε πανεθνικό επίπεδο, όταν Σέρβοι, Κροάτες, Βόσνιοι και Αλβανοί μαζεύονταν από όλη τη χώρα και κατευθύνονταν στο Βελιγράδι για να διαδηλώσουν ενάντια στο ΔΝΤ που ο Μιλόσεβιτς έφερε στη χώρα -κι εκείνος απαντούσε με πυροβολισμούς και με άπειρη βία. Το ίδιο έκανε κι ο Κάρατζιτς το 1992 στο Σαράγεβο: Μια πολυεθνική διαδήλωση διαλύθηκε με νεκρούς, όταν οι τσέτνικ αντικομμουνιστές σνάιπερ έβαλαν εναντίον διαδηλωτών που κρατούσαν στα χέρια την παλιά σημαία με το κόκκινο αστέρι και τη σημαία του κόμματος. Ο Μιλόσεβιτς, για να κλέψει την ψήφο των απεργών, έδωσε διαταγή η σερβική κυβέρνηση να πάρει ένα τεράστιο δάνειο δισεκατομμυρίων μάρκων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και με αυτό να πληρώσει, ακριβώς πριν τις εκλογές, μισθούς και συντάξεις, και να υποσχεθεί αυξήσεις στους εργαζόμενους. Μόλις πέτυχε την πλειοψηφία στη Βουλή, το κράτος σταμάτησε να πληρώνει. Και αυτό θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερη δυσαρέσκεια και οργή, που στιγμιαία μετασχηματίζονταν σε εθνοφυλετικό μίσος, αλλά και σε μεγαλειώδεις απεργίες, όπως εκείνη του Απριλίου 1991.

Η δήλωση των αντιστεκόμενων εργατών της Τούζλα αξίζει ξεχωριστής μνείας: «Ολοι οι τσέτνικ είναι Σέρβοι, αλλά όλοι οι Σέρβοι δεν είναι τσέτνικ» είχαν πει σε ελληνική αντιπολεμική αποστολή, και τους έδειξαν έναν τοίχο με αναγγελίες θανάτων (κηδειόχαρτα) από τις μάχες τους ενάντια στις παραστρατιωτικές ορδές των Κάρατζιτς και Μλάντιτς: Το ένα είχε σταυρό, δείγμα πως ο νεκρός ήταν Χριστιανός. Το επόμενο είχε το σήμα της Β-Ε σε μπλε χρώμα με τα λουλούδια, δείγμα ότι ο στρατιώτης ήταν άθεος. Το τρίτο είχε ημισέληνο σε πράσινο χρώμα, δηλαδή μουσουλμάνος. Το τέταρτο είχε κόκκινο αστέρι, κομμουνίστρια.

Η δήλωση των αντιστεκόμενων εργατών της Τούζλα αξίζει ξεχωριστής μνείας: «Ολοι οι τσέτνικ είναι Σέρβοι, αλλά όλοι οι Σέρβοι δεν είναι τσέτνικ» είχαν πει σε ελληνική αντιπολεμική αποστολή, και τους έδειξαν έναν τοίχο με αναγγελίες θανάτων (κηδειόχαρτα) από τις μάχες τους ενάντια στις παραστρατιωτικές ορδές των Κάρατζιτς και Μλάντιτς: Το ένα είχε σταυρό, δείγμα πως ο νεκρός ήταν Χριστιανός. Το επόμενο είχε το σήμα της Β-Ε σε μπλε χρώμα με τα λουλούδια, δείγμα ότι ο στρατιώτης ήταν άθεος. Το τρίτο είχε ημισέληνο σε πράσινο χρώμα, δηλαδή μουσουλμάνος. Το τέταρτο είχε κόκκινο αστέρι, κομμουνίστρια.

 

Στην Τούζλα, μια βιομηχανική εργατική πόλη 120.000 (συν 60.000 πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν μετά την έναρξη των εθνικών εκκαθαρίσεων), με παράδοση στην διεθνιστική αλληλεγγύη και στην ιδέα της συνύπαρξης (το 20% των κατοίκων δήλωσαν ‘Γιουγκοσλάβοι’ στην τελευταία απογραφή του 1991 και οι μικτοί γάμοι εκεί ήταν προπολεμικά ο κανόνας και όχι το μειοψηφικό ποσοστό), το τοπικό εργατικό συνδικάτο των ορυχείων αντιστάθηκε σύσσωμο στους μοναρχικούς του Κάρατζιτς και τους νίκησε -μόνο προσωρινά, βέβαια. Η σύνθεση του προεδρείου του συνδικάτου ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης για τους τσέτνικ φασίστες: Οι εκλεγμένοι ηγέτες των ανθρακορύχων ήταν 4 Βόσνιοι μουσουλμάνοι, 3 Βόσνιοι Κροάτες και 3 Βόσνιοι Σέρβοι. Η δήλωση των αντιστεκόμενων εργατών της Τούζλα αξίζει ξεχωριστής μνείας: «Ολοι οι τσέτνικ είναι Σέρβοι, αλλά όλοι οι Σέρβοι δεν είναι τσέτνικ» είχαν πει σε ελληνική αντιπολεμική αποστολή, και τους έδειξαν έναν τοίχο με αναγγελίες θανάτων (κηδειόχαρτα) από τις μάχες τους ενάντια στις παραστρατιωτικές ορδές των Κάρατζιτς και Μλάντιτς: Το ένα είχε σταυρό, δείγμα πως ο νεκρός ήταν Χριστιανός. Το επόμενο είχε το σήμα της Β-Ε σε μπλε χρώμα με τα λουλούδια, δείγμα ότι ο στρατιώτης ήταν άθεος. Το τρίτο είχε ημισέληνο σε πράσινο χρώμα, δηλαδή μουσουλμάνος. Το τέταρτο είχε κόκκινο αστέρι, κομμουνίστρια. Και όλα αυτά, επειδή οι κάτοικοι της Τούζλα, ανεξαρτήτως θρησκείας και επιλογής ή όχι εθνικότητας, είχαν στρατευτεί στην υπόθεση της ακέραιας ελεύθερης δημοκρατικής πολυπολιτισμικής Β-Ε, και ανάμεσά τους ασφαλώς και οι αντιεθνικιστές Σέρβοι ή/και Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Αλλοι Σέρβοι αντιεθνικιστές διάλεξαν να ενσωματωθούν στον βοσνιακό στρατό, και άλλοι να φτιάξουν δικά τους ξεχωριστά σερβικά τμήματα εντός του βοσνιακού στρατεύματος. Η Τούζλα της συνεννοήσης, της αλληλεγγύης και της αντίστασης ήταν ίσως το πιο μισητό σύμβολο στο μυαλό των εθνικιστών τσέτνικ και του (γνωστού μας παιδεραστή φασίστα) τοπικού Μητροπολίτη Zvornik-Tuzla Vasilije Kacavenda , γι’ αυτό και χτυπήθηκε άγρια όχι μία, αλλά δύο φορές σε διάστημα 65 ημερών, (και χώρια η αρχική προσπάθεια εθνικής εκκαθάρισης τρία χρόνια πριν, το 1992), και πλήρωσε εξαιρετικά βαρύ φόρο αίματος αμάχων.
Η παράδοση της Τούζλα ήταν, επίσης, και σε μικρογραφία η παράδοση των εργατικών αγώνων όλης της χώρας, και αυτό ακριβώς ήταν που φοβόταν οι τσέτνικ. Γι’ αυτό φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να την καταστρέψουν. Και το πέτυχαν χρησιμοποιώντας όλους τους τρόπους: Η εγκληματική οργάνωση των Μιλόσεβιτς-Κάρατζιτς έδωσε στους εκλεκτούς της προνόμια και υλικά κίνητρα και παροχές, σπίτια, αξιώματα, θέσεις εργασίας, χρήματα, ακόμη και οικιακές συσκευές. Σκοπός τους ήταν, ειδικά στην πρωτεύουσα Σαράγεβο, να πείσουν τους Σέρβους εκεί να εγκαταλείψουν την πόλη, να μετακομίσουν στις κατεχόμενες σερβικές περιοχές και να ντυθούν στο χακί για να βοηθήσουν στην εξόντωση των αλλόθρησκων και των μη Σέρβων.

Οι Σέρβοι, λοιπόν, όντας μόνο γύρω στο 40% του πληθυσμού της Γιουγκοσλαβίας, αποτελούσαν το 80% των δημόσιων υπαλλήλων και στρατιωτικών (έναντι λ.χ. μόνο 1% για τους Αλβανούς). Ο Μιλόσεβιτς άφησε απείραχτα τα προνόμια των στρατιωτικών και των άλλων ένστολων που απολάμβαναν έξι φορές μεγαλύτερο μέσο μισθό και δέκα φορές μεγαλύτερη σύνταξη διότι ήξερε ότι εντός ολίγου θα τους χρειαζόταν και έπρεπε να τους πάρει με το μέρος του. Ηταν η ώρα να ανοίξει τις πύλες της κόλασης. Η ώρα του εθνικισμού και της αναβίωσης των παθών της δεκαετίας του 1940 σαν πρόσχημα για τη διατήρηση της εξουσίας της γραφειοκρατικής του τάξης και των προνομίων των λίγων και εκλεκτών ολιγαρχών φίλων του.

Και, ναι, όταν έπεσε ο Μιλόσεβιτς, η επόμενη κυβέρνηση της Σερβίας ανακάλυψε ότι τα ταμεία της χώρας ήταν σχεδόν άδεια. Που πήγαν τα λεφτά; Ε, καλά τώρα, τα ορθόδοξα αδέρφια να ‘ναι καλά. Δείτε εδώ.

«Βαλίτσες γεμάτες Σέρβικο χρήμα προσγειώνονταν νύχτα στην Κύπρο και κατέληγαν σε οχτώ υπεράκτιες εταιριών που ενέγραψε το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος και ΣΙΑ στην Λευκωσία».

 

– Συνεχίζουμε αύριο, με την επόμενη ενότητα, με τίτλο: ‘Εθνοκάθαρση και γενοκτονία σε ευρωπαϊκό έδαφος στον 20ό αιώνα: Οταν το ‘Ποτέ ξανά!’ ακουγόταν σαν ανέκδοτο

– Θυμίζουμε, ολόκληρη η νέα αυτή σειρά θα βρίσκεται κάτω από την κατηγορία ‘Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία‘, ενώ το ενιαίο κείμενο βρίσκεται εδώ, ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ‘.

 


 

Διαβάστε τις νέες μεγάλες έρευνες του XYZ Contagion με θέμα ‘Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα‘:

– ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία για την συμμετοχή Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα: Οι δεσμοί αίματος του ελληνικού με τον σερβικό εθνικισμό και της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς με τη Χρυσή Αυγή’
https://xyzcontagion.com/srebrenica-more-evidence/

Και:

– ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ‘.

Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ


[Για την Short version, κλικ εδώ ‘Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα’]
– ‘Ολη η αλήθεια για τη Σρεμπρένιτσα: Οι οκτώ συν μία αποδείξεις για το προσχεδιασμένο της οργανωμένης σφαγής’

Ολη η αλήθεια για τη Σρεμπρένιτσα: Οι οκτώ συν μία αποδείξεις για το προσχεδιασμένο της οργανωμένης σφαγής


– ‘Το θέμα της ελληνικής εμπλοκής στη Σρεμπρένιτσα στα μεγάλα ΜΜΕ (και όχι μόνο)
https://xyzcontagion.com/srebrenica-sta-mme/

Δείτε επίσης:

– ‘Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα‘ (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)

Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)


‘ΕΝΟΧΟΣ ο Κάρατζιτς! Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας στη Βοσνία’

ΕΝΟΧΟΣ ο Κάρατζιτς! Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας στη Βοσνία


– ‘Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα»): Ποιοι είναι οι Σέρβοι νεοναζί επισκέπτες της οργάνωσης;;;’
https://xyzcontagion.com/2016/03/25/golden-dawn-hymn-noz-zica-srebrenica/

Και:

– Μια νέα σειρά δημοσιεύσεων, μόνο για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν τι συνέβη στη Γιουγκοσλαβία στα χρόνια της δεκαετίας του 1990, …
… η οποία απαντά -πιστεύουμε- εις βάθος σε όλες τις πιθανές απορίες και αποδομεί όλα τα ψέματα και τις πλαστογραφίες των ελληνικών ΜΜΕ, των ακροδεξιών θυτών και των απολογητών τους, από δεξιά κι αριστερά.
Ολόκληρη η νέα αυτή σειρά βρίσκεται κάτω από την κατηγορία ‘Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία‘, ενώ το ενιαίο κείμενο βρίσκεται εδώ, ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ‘. Περιλαμβάνει:

Πρόλογος: Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #01)

Πρόλογος: Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #01)

Η ανύπαρκτη και εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη ‘ελληνοσερβική φιλία’

Η ανύπαρκτη και εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη ‘ελληνοσερβική φιλία’ (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #02)

Οι ‘αριστεροί αντιιμπεριαλιστές’ συνήγοροι των Σέρβων, οι ακροδεξιοί δωσίλογοι τσέτνικ και η σερβική ‘Μεγάλη Ιδέα’

Οι ‘αριστεροί αντιιμπεριαλιστές’ συνήγοροι των Σέρβων, οι ακροδεξιοί δωσίλογοι τσέτνικ και η σερβική ‘Μεγάλη Ιδέα’ (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #03)

Τα γεγονότα: Ο εθνικισμός διαλύει μια χώρα

Τα γεγονότα: Ο εθνικισμός διαλύει μια χώρα (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #04)

Η εσωτερική αντιεθνικιστική αντίσταση στη βαρβαρότητα και στο φασισμό και ο Μιλόσεβιτς, ο νεκροθάφτης του σοσιαλισμού

Η εσωτερική αντιεθνικιστική αντίσταση στη βαρβαρότητα και στο φασισμό και ο Μιλόσεβιτς, ο νεκροθάφτης του σοσιαλισμού (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #05)

Εθνοκάθαρση και γενοκτονία σε ευρωπαϊκό έδαφος στον 20ό αιώνα: Οταν το ‘Ποτέ ξανά!’ ακουγόταν σαν ανέκδοτο

Εθνοκάθαρση και γενοκτονία σε ευρωπαϊκό έδαφος στον 20ό αιώνα: Οταν το ‘Ποτέ ξανά!’ ακουγόταν σαν ανέκδοτο (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #06)

Ο ρόλος των ΜΜΕ και τα πραγματικά ψέματα της Δύσης

Ο ρόλος των ΜΜΕ και τα πραγματικά ψέματα της Δύσης (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #07)

Τα ρατσιστικά ψέματα της σερβικής προπαγανδιστικής μηχανής

Τα ρατσιστικά ψέματα της σερβικής προπαγανδιστικής μηχανής (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #08)

Η Κράινα, η πρόβα τζενεράλε του Μλάντιτς, η παράνομη κατοχή (κατά τον ΟΗΕ) και η εκδίωξη των Σέρβων – Η τελευταία πράξη του δράματος

Η Κράινα, η πρόβα τζενεράλε του Μλάντιτς, η παράνομη κατοχή (κατά τον ΟΗΕ) και η εκδίωξη των Σέρβων – Η τελευταία πράξη του δράματος (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #09)

Ρίχνοντας την ευθύνη στα θύματα: Συγκάλυψη και άρνηση, το όγδοο και τελικό στάδιο της ίδιας της γενοκτονίας: 8.372 έρευνες ανθρωποκτονίας και οκτώ συν μία αποδείξεις

Ρίχνοντας την ευθύνη στα θύματα: Συγκάλυψη και άρνηση, το όγδοο και τελικό στάδιο της ίδιας της γενοκτονίας: 8.372 έρευνες ανθρωποκτονίας και οκτώ συν μία αποδείξεις (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #10)

Οι ιδεολόγοι της αθλιότητας και η αθλιότητα της ιδεολογίας τους: Μια σημείωση για τους αρνητές, υπερασπιστές και απολογητές των εγκληματιών πολέμου, δεξιούς κι αριστερούς + Προτεινόμενη βιβλιογραφία
https://xyzcontagion.com/2016/04/11/yugo-11/

 

Δείτε επίσης: Φάκελος Σρεμπρένιτσα

Είπαμε ότι θα στείλουμε στον εισαγγελέα τους Ελληνες εθελοντές φασίστες που πήγαν το 1995 στη Βοσνία να βοηθήσουν τους Σέρβους στις σφαγές αθώων και αμάχων και στις εθνικές εκκαθαρίσεις όπως στην Σρεμπρένιτσα -και το κάναμε.
Τους στείλαμε στον εισαγγελέα.

Και μάλλον κάναμε καλά, αφού οι αμετανόητοι εξακολουθούν να εξυμνούν ανατριχιαστικά την γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και τα εγκλήματα πολέμου, λ.χ.
# Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα»)’: Ποιοι είναι οι Σέρβοι νεοναζί επισκέπτες της οργάνωσης;;;
https://xyzcontagion.com/2016/03/25/golden-dawn-hymn-noz-zica-srebrenica/

Ενας πρώτος στόχος, τον οποίο ελπίζαμε να καταφέρουμε αν και γνωρίζαμε τις δυσκολίες, ήταν, μετά την δημοσίευση της έρευνας και του υλικού (Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα), από τη δική μας δουλειά να γράψουν μεγάλες εφημερίδες και άλλα μέσα [Σ.Σ.: Δείτε επιλογή από τις κυριότερες δημοσιεύσεις σε μεγάλα ΜΜΕ εδώ αναλυτικά ‘Το θέμα της ελληνικής εμπλοκής στη Σρεμπρένιτσα στα μεγάλα ΜΜΕ (και όχι μόνο)‘, ή παρακάτω τον κατάλογο με όλες τις δημοσιεύσεις, μία προς μία].

Ενας δεύτερος, σε μια γωνιά του μυαλού μας, να γίνουν ερωτήσεις στη Βουλή. Εγινε κι αυτό (Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015). Και η απάντηση (Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015).

Και ο τελικός στόχος, που ομολογουμένως κανείς δεν περίμενε να συμβεί εύκολα, ήταν να γραφτεί απ’ τη δουλειά μας αναφορά στον εισαγγελέα. Τελικά δεν χρειάστηκε· οι στόχοι όλοι, όμως, επετεύχθησαν, και μία βδομάδα μάλιστα μετά την δημοσίευση της έρευνας, στις 22 Ιουνίου 2015, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κινήθηκε και διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα:

# Ολες οι εξελίξεις στην ‘μη στατική’ σελίδα (ενημερώνεται διαρκώς) ‘Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα‘:
https://xyzcontagion.com/justice-for-srebrenica/

Τον Ιούλιο του 2016, στην 21η επέτειο, παρουσιάσαμε τα ‘Νέα στοιχεία για την υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα‘: Διαβάστε την πλήρη νέα έρευνα ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Οι δεσμοί αίματος του ελληνικού με τον σερβικό εθνικισμό και της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς με τη Χρυσή Αυγή‘ ή τα αυτόνομα report με θέμα ‘Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα‘.

Τα περιεχόμενα των 11 νέων report

Μικρή παρουσίαση: Τι θα διαβάσουν οι επισκέπτες του XYZ Contagion στη νέα σειρά ‘Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα: Νέα αποκλειστικά στοιχεία

Μικρή παρουσίαση: Τι θα διαβάσουν οι επισκέπτες του XYZ Contagion στη νέα σειρά ‘Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα: Νέα αποκλειστικά στοιχεία’

Εισαγωγή & Ντοκουμέντο #01: Η μαρτυρία του αστυνομικού που είδε στα χέρια των εθελοντών τις φωτογραφίες με τους σφαγμένους μουσουλμάνους (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Εισαγωγή & Ντοκουμέντο #01: Η μαρτυρία του αστυνομικού που είδε στα χέρια των εθελοντών τις φωτογραφίες με τους σφαγμένους μουσουλμάνους (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #02: Η φωτογραφία που αποδεικνύει ότι ο Ράτκο Μλάντιτς συναντήθηκε με την ΕΕΦ και τον Σερβοβόσνιο διοικητή της Zβόνκο Μπάγιαγκιτς μέσα στη Σρεμπρένιτσα, λίγο πριν ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του VRS διατάξει την εκτέλεση των αμάχων στο γήπεδο της Nova Kasaba

Ντοκουμέντο #02: Η φωτογραφία που αποδεικνύει ότι ο Ράτκο Μλάντιτς συναντήθηκε με την ΕΕΦ και τον Σερβοβόσνιο διοικητή της Zβόνκο Μπάγιαγκιτς μέσα στη Σρεμπρένιτσα, λίγο πριν ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του VRS διατάξει την εκτέλεση των αμάχων στο γήπεδο της Nova Kasaba (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #03: Το βίντεο από την κατάθεση του Σερβοβόσνιου διοικητή της ΕΕΦ Zβόνκο Μπάγιαγκιτς υπέρ του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη και η πιεστική ανάκριση από τον κατήγορο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ντοκουμέντο #03: Το βίντεο από την κατάθεση του Σερβοβόσνιου διοικητή της ΕΕΦ Zβόνκο Μπάγιαγκιτς υπέρ του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη και η πιεστική ανάκριση από τον κατήγορο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #04: Ο Α2 αξιωματικός του VRS Vujadin Popovic επιβεβαιώνει το περιστατικό με τους Ελληνες εθελοντές και την κάμερα και την διαταγή να εκτελεστούν οι αιχμάλωτοι και οι άμαχοι που φωτογραφίζονταν από την ΕΕΦ στο γήπεδο της Nova Kasaba

Ντοκουμέντο #04: Ο Α2 αξιωματικός του VRS Vujadin Popovic επιβεβαιώνει το περιστατικό με τους Ελληνες εθελοντές και την κάμερα και την διαταγή να εκτελεστούν οι αιχμάλωτοι και οι άμαχοι που φωτογραφίζονταν από την ΕΕΦ στο γήπεδο της Nova Kasaba (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #05: Επίσημες καταθέσεις στη Χάγη και νέα τεκμήρια για το έγκλημα της καταστροφής του μιναρέ από μικτά τμήματα του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ και μελών της ΕΕΦ

Ντοκουμέντο #05: Επίσημες καταθέσεις στη Χάγη και νέα τεκμήρια για το έγκλημα της καταστροφής του μιναρέ από μικτά τμήματα του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ και μελών της ΕΕΦ (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #06: Νέα βίντεο από ειδησεογραφικά πρακτορεία με τους εθελοντές της ΕΕΦ τις ημέρες των επιχειρήσεων, να φυλάνε σκοπιά και να μεταφέρουν εξοπλισμό

Ντοκουμέντο #06: Νέα βίντεο από ειδησεογραφικά πρακτορεία με τους εθελοντές της ΕΕΦ τις ημέρες των επιχειρήσεων, να φυλάνε σκοπιά και να μεταφέρουν εξοπλισμό (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #07: Η επιβεβαίωση: Τα μέλη του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ προμηθεύτηκαν πλαστές ταυτότητες από τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών του Μιλόσεβιτς για να διαφύγουν και να κρυφτούν στη Σερβία μετά το έγκλημα πολέμου στην Σρεμπρένιτσα

Ντοκουμέντο #07: Η επιβεβαίωση: Τα μέλη του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ προμηθεύτηκαν πλαστές ταυτότητες από τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών του Μιλόσεβιτς για να διαφύγουν και να κρυφτούν στη Σερβία μετά το έγκλημα πολέμου στην Σρεμπρένιτσα (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #08: Επισκέπτες για τη ναζιστική οργάνωση ‘Χρυσή Αυγή’ από την Σερβία: Σημαίες των τσέτνικ, πορτρέτα του Αρκάν και Χρυσαυγίτες που εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται ‘Noz, zica, Srebrenica’ (‘Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #08: Επισκέπτες για τη ναζιστική οργάνωση ‘Χρυσή Αυγή’ από την Σερβία: Σημαίες των τσέτνικ, πορτρέτα του Αρκάν και Χρυσαυγίτες που εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται ‘Noz, zica, Srebrenica’ (‘Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα’) (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #09: Το χαμένο φιλμ με τον Σερβοβόσνιο διοικητή της ΕΕΦ Zβόνκο Μπάγιαγκιτς και τον Ράντοβαν Κάρατζιτς να φανατίζουν τα σερβικά πλήθη εναντίον των Μουσουλμάνων συμπολιτών τους

Ντοκουμέντο #09: Το χαμένο φιλμ με τον Σερβοβόσνιο διοικητή της ΕΕΦ Zβόνκο Μπάγιαγκιτς και τον Ράντοβαν Κάρατζιτς να φανατίζουν τα σερβικά πλήθη εναντίον των Μουσουλμάνων συμπολιτών τους (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #10: Ο τσέτνικ βοϊβόδας διοικητής της ΕΕΦ Ταγματάρχης Zβόνκο Μπάγιαγκιτς, ο Ράτκο Μλάντιτς και ο Ράντοβαν Κάρατζιτς σε κρυφή συγκέντρωση πίνουν ‘εις υγείαν του στόχου για τη Μεγάλη Σερβία’ (‘Velika Srbija’): Ενα ακόμη χαμένο φιλμ

Ντοκουμέντο #10: Ο τσέτνικ βοϊβόδας διοικητής της ΕΕΦ Ταγματάρχης Zβόνκο Μπάγιαγκιτς, ο Ράτκο Μλάντιτς και ο Ράντοβαν Κάρατζιτς σε κρυφή συγκέντρωση πίνουν ‘εις υγείαν του στόχου για τη Μεγάλη Σερβία’ (‘Velika Srbija’): Ενα ακόμη χαμένο φιλμ (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)

Ντοκουμέντο #11: Οι υποστηρικτές των σφαγέων, στο φως και στο σκοτάδι – Προτεινόμενα αναγνώσματα με ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον
https://xyzcontagion.com/2016/07/11/srebrenica-more-evid-11/

Από το 2015, με απόφαση του ΟΗΕ καθιερώθηκε Διεθνής Ημέρα για τα Θύματα των Γενοκτονιών, κι εμείς έχουμε σκοπό να την θυμόμαστε κάθε 9η Δεκεμβρίου. Srebrenica, Don't Forget 11 July 1995.

Από το 2015, με απόφαση του ΟΗΕ καθιερώθηκε Διεθνής Ημέρα για τα Θύματα των Γενοκτονιών, κι εμείς έχουμε σκοπό να την θυμόμαστε κάθε 9η Δεκεμβρίου. Srebrenica, Don’t Forget 11 July 1995.

 

# Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015
https://xyzcontagion.com/2015/06/22/eisaggelia-prodikon-proanakrisi-srebrenica/

 

[UPDATE 15 Ιουλίου 2015]

# Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015

Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015

Απάντηση, 15/07/2015, στην ερώτηση υπ' αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα 'Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα'.

Απάντηση, 15/07/2015, στην ερώτηση υπ’ αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα ‘Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα’.

 

[02 Ιουλίου 2015]

Σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως η ποινική δικογραφία ΑΒΜ Ω2015/89 κατά παντός υπευθύνου, με αντικείμενο την συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα. Η δικογραφία χρεώθηκε σε Εισαγγελέα για τη διενέργεια αυτοπρόσωπης προκαταρκτικής εξέτασης, και την ανάκριση έχει αναλάβει η εισαγγελέας η αρμόδια για τα ρατσιστικά εγκλήματα Ελένη Τουλουπάκη.
Με την ένδειξη ‘Ω’ είναι οι εμπιστευτικές δικογραφίες που χειρίζονται οι ίδιοι/ες οι εισαγγελείς.
Σχετικό έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών: 168.696/02-07-2015.
Το σχετικό με αριθμό εισερχ. πρωτ. 29719/22-06-2015 αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Εθνος’ με τίτλο ‘Εγκλήματα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής – Τα ελληνικά τάγματα πολέμου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα’

Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)

 

[25 Ιουνίου 2015]

# Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015

Ερώτηση υπ' αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο 'Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα'.

Ερώτηση υπ’ αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο ‘Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα’.

 

[22 Ιουνίου 2015]

# Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, Γραφείο Διευθύνοντος, Δελτίο Τύπου: Με αφορμή δημοσίευμα στο Εθνος, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015.

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, Γραφείο Διευθύνοντος, Δελτίο Τύπου: Με αφορμή δημοσίευμα στο Εθνος, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015.

 

Από το Γραφείο Διευθύνοντος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών εκδόθηκε το εξής Δελτίο Τύπου, με ημερομηνία 22/06/2015:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Εθνος της Κυριακής’ της 14/06/2015 που αφορούσε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν στη Σρεμπρένιτσα και στα οποία φέρονται να συμμετείχαν και Ελληνες υπήκοοι, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση. Επισημαίνεται ότι είχε διενεργηθεί και το έτος 2004 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έρευνα για το ίδιο ζήτημα που είχε ανατεθεί στην Εισαγγελέα κ. Αθηνά Θεοδωροπούλου από την οποία όμως δεν προέκυψε η ταυτότητα των δραστών.

 

Με λίγα λόγια, και αν καταλάβαμε σωστά, λέει ότι η έρευνα του 2005 είχε μεν διαγνώσει αδικήματα, αλλά δεν προσωποποιήθηκαν οι ευθύνες. Αυτή τη φορά, και με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως, αυτός ο στόχος έρχεται πιο κοντά. Αυτή τη φορά, προφανώς λόγω της δημοσιότητας από την 5η μεγάλη έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή, οι ευθύνες είναι πιο εύκολο -και υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις για- να αποδοθούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα (ελπίζουμε δηλαδή) -όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν προέκυψε η ταυτότητα των δραστών».

Το δημοσίευμα που αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου είναι το:
Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)

Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)

Περισσότερα στην ανάρτηση:
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015

Ολες οι δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης θα καταγράφονται στην εξής σελίδα, η οποία βρίσκεται στην στήλη ‘Srebrenica’, στο menu της front-page:
Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα
http://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

[ΤΕΛΟΣ UPDATE]

 

Η είδηση μεταδόθηκε σε πολλά συμβατικά και εμπορικά ΜΜΕ και πόρταλ, όπως λ.χ. (τυχαία παραδείγματα):

Μαρία Δήμα – Ερευνα για εγκλήματα Ελλήνων στη Σρεμπρένιτσα, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 22/06/2015
https://www.efsyn.gr/arthro/ereyna-gia-egklimata-ellinon-sti-sremprenitsa

Αντωνία Ξυνού – Προκαταρκτική εξέταση για τη Σρεμπρένιτσα – NEWS247.gr, 22/06/2015
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/prokatarktikh-eksetash-gia-th-sremprenitsa.3541554.html

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – Προκαταρκτική εξέταση για τη Σρεμπρένιτσα | δημοκρατία, 22/06/2015
http://www.dimokratianews.gr/content/47911/prokatarktiki-exetasi-gia-ti-sremprenitsa

theTOC.gr – Νέα στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου στη Σρεμπρένιτσα | thetoc.gr, 22/06/2015
http://www.thetoc.gr/diethni/article/nea-stoixeia-gia-ta-egklimata-polemou-sti-sremprenitsa

 

Το 2000 υπήρχαν 161 εντάλματα σύλληψης, 25 εκ των οποίων δεν είχαν εκτελεστεί· το 2011, στις 22 Ιουλίου, ακριβώς 16 χρόνια μετά, με την σύλληψη του τελευταίου καταζητούμενου Goran Hadzic, δεν υπήρχε ούτε ένας φυγόδικος, όλοι είχαν περάσει την πόρτα του δικαστηρίου (Ηλθεν η ώρα σας).

Το 2000 υπήρχαν 161 εντάλματα σύλληψης, 25 εκ των οποίων δεν είχαν εκτελεστεί· το 2011, στις 22 Ιουλίου, ακριβώς 16 χρόνια μετά, με την σύλληψη του τελευταίου καταζητούμενου Goran Hadzic, δεν υπήρχε ούτε ένας φυγόδικος, όλοι είχαν περάσει την πόρτα του δικαστηρίου (Ηλθεν η ώρα σας).

 

Λίγα λόγια απ’ το ιστορικό της υπόθεσης:

Με την ευκαιρία, πρέπει να πούμε εδώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αναγνώστες μας, που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη δουλειά μας με πολλούς τρόπους, αλλά και με την κατακόρυφη αύξηση των επισκέψεων, γύρω στις 200.000 σε λιγότερο από από έναν μήνα, και να σημειώσουμε, επίσης, ότι οι συντάκτες του XYZ Contagion (πρέπει να) είναι ικανοποιημένοι και υπερήφανοι από όσα φάνηκαν όλο αυτό το διάστημα με αφορμή και επίκεντρο την εξαιρετικά σημαντική ιστορία της Σρεμπρένιτσα:
Στα πλαίσια της δημοσίευσης της έρευνας μας για την Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή ‘Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα‘, πρώτα σκεφτήκαμε να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας μερικές πτυχές από τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο πόλεμο:

# ‘Τέσσερα χρόνια πόλεμος, 50 φωτογράφοι, 248 φωτογραφίες – Βοσνία 1992-1995’
https://xyzcontagion.com/2015/04/09/bosnia-248-photos/

Κατόπιν, προσπαθήσαμε ώστε η λέξη ‘Σρεμπρένιτσα’ να εμφανιστεί στην δημόσια συζήτηση, συνεπώς και να ανεβεί στην ιεράρχηση των μηχανών αναζήτησης, κι έτσι αποφασίσαμε να γράψουμε άρθρα για να θυμηθούν ή για να μάθουν τα γεγονότα όσοι και όσες ενδιαφέρονταν.

# ‘Πάνω από 8.000 εκτελεσμένοι άμαχοι, άοπλοι και αιχμάλωτοι, Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995: Ποιος θυμάται τη μεγαλύτερη θηριωδία σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;;;’

Πάνω από 8.000 εκτελεσμένοι άμαχοι, άοπλοι και αιχμάλωτοι, Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995: Ποιος θυμάται τη μεγαλύτερη θηριωδία σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;;; [Προειδοποίηση: Πολύ σκληρές εικόνες]

# ‘Τρεις ερωτήσεις δεν ακούγονται ποτέ εδώ και 20 χρόνια στη Σρεμπρένιτσα – Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία θυμάται τα 20 χρόνια από την μεγάλη σφαγή, 1995-2015’
https://xyzcontagion.com/2015/07/10/icty-remembers-20-years-srebrenica/

Εστιάσαμε στην μοναδική βαλκανική περίπτωση του Σερβοβόσνιου διοικητή της ΕΕΦ:

# ‘Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic): Ποιος ήταν ο Σερβοβόσνιος διοικητής της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς’
https://xyzcontagion.com/2015/06/12/prodimosiefsi-srebrenica-zvonko/

Με τη βοήθεια φίλων, φτιάχτηκε ένα βίντεο στο οποίο αναδείξαμε μεγάλο τμήμα από το κρίσιμο και χρήσιμο οπτικό υλικό:

# ‘Ελληνες εθελοντές και χρυσαυγίτες από την ΕΕΦ σε επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995 – YouTube‘,
κι εδώ σε αγγλική version:
# ‘Greek Volunteers and Golden Dawn members during operations in the Srebrenica massacre, July 1995 – YouTube

Κατόπιν, και με τη βοήθεια φίλων και συνοδοιπόρων, η έρευνα βρήκε τον δρόμο της σε μεγάλα ‘συμβατικά’ λεγόμενα ΜΜΕ:

Στην Εφημερίδα των Συντακτών, 13/06/2015:
# ‘Ιός – Οι άνθρωποι από την Ελλάδα, Νέα στοιχεία για την εμπλοκή των συμπατριωτών μας εθελοντών του σερβοβοσνιακού στρατού στο μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου των μεταπολεμικών χρόνων (άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών 2015-06-13)’

Ιός – Οι άνθρωποι από την Ελλάδα, Νέα στοιχεία για την εμπλοκή των συμπατριωτών μας εθελοντών του σερβοβοσνιακού στρατού στο μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου των μεταπολεμικών χρόνων (άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών 2015-06-13)

Στο Εθνος, 14/06/2015:
# ‘Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)’

Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)

Στην Αυγή, 14/06/2015:
# ‘Στρατής Μπουρνάζος – Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών, Είκοσι χρόνια από τη σφαγή, Μια αποκαλυπτική έρευνα του ιστολογίου ΧΥΖ Contagion (άρθρο στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της ΑΥΓΗΣ 2015-06-14)’

Στρατής Μπουρνάζος – Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών, Είκοσι χρόνια από τη σφαγή, Μια αποκαλυπτική έρευνα του ιστολογίου ΧΥΖ Contagion (άρθρο στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της ΑΥΓΗΣ 2015-06-14)

και στα αγγλικά:
# ‘Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)’

Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)

και στα ισπανικά:
# ‘Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)’

Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)

Στην ιταλική Manifesto, 25/06/2015:
# ‘Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)’

Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)

Στα Νέα, 19/06/2015:
# ‘Ηλίας Κανέλλης – Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; Ελληνες εγκληματίες πολέμου (άρθρο στην στήλη ‘Ενστάσεις’, Τα Νέα 2015-06-19)’

Ηλίας Κανέλλης – Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; Ελληνες εγκληματίες πολέμου (άρθρο στην στήλη ‘Ενστάσεις’, Τα Νέα 2015-06-19)

Στην Καθημερινή, 08/07/2015:
# ‘Διονύσης Γουσέτης – Ελληνες εγκληματίες στη Σρεμπρένιτσα (άρθρο στην Καθημερινή, 2015-07-08)’

Διονύσης Γουσέτης – Ελληνες εγκληματίες στη Σρεμπρένιτσα (άρθρο στην Καθημερινή, 2015-07-08)

Σε αυτήν την προσπάθεια να δείξουμε την ελληνική συμμετοχή, σαν ένα άγος, σαν μια βαριά ντροπή που βαραίνει δομικά την πολιτική και δημόσια ζωή της χώρας μας, προσπαθώντας παράλληλα να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι χωρίς να χαριστούμε σε κανένα, όπως σημείωσε και η Αυγή, 28/06/2015:
# ‘Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; (Σχόλιο στην στήλη ‘Ρήσεις & Παραπολιτικά’ της κυριακάτικης Αυγής, 28/06/2015)’

Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; (Σχόλιο στην στήλη ‘Ρήσεις & Παραπολιτικά’ της κυριακάτικης Αυγής, 2015-06-28)

… είχαμε τη βοήθεια, επίσης, από την πρώτη στιγμή, καλών φίλων από το περιοδικό Unfollow, 13/06/2015:
# ‘Θεόφιλος Τραμπούλης – Το άγος της Σρεμπρένιτσας (άρθρο στο UNFOLLOW 2015-06-13)’

Θεόφιλος Τραμπούλης – Το άγος της Σρεμπρένιτσας (άρθρο στο UNFOLLOW 2015-06-13)

… ή τον Χριστόφορο Κάσδαγλη από το περιοδικό ‘4 Τροχοί’ (άρθρο στο τεύχος Ιουλίου 2015, στήλη ‘Αντίλογος – Εφημερίδα αμφισβήτησης’)
# ‘Χριστόφορος Κάσδαγλης – Η ελληνική πτυχή μιας σφαγής (άρθρο στο περιοδικό ‘4 Τροχοί’, τεύχος Ιουλίου 2015, στήλη Αντίλογος – Εφημερίδα αμφισβήτησης)’

Χριστόφορος Κάσδαγλης – Η ελληνική πτυχή μιας σφαγής (άρθρο στο περιοδικό ‘4 Τροχοί’, τεύχος Ιουλίου 2015, στήλη ‘Αντίλογος – Εφημερίδα αμφισβήτησης’)

… ή το περιοδικό ‘Athens Review of Books’, ειδικά για τις φωτογραφίες που ανακαλύψαμε.
# ‘Filip David – Η Σρεμπρένιτσα τότε και σήμερα (Αρθρο στο περιοδικό Athens Review of Books, τεύχος #064, Ιούλιος-Αύγουστος 2015, Μετάφραση Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης)’

Filip David – Η Σρεμπρένιτσα τότε και σήμερα (Αρθρο στο περιοδικό Athens Review of Books, τεύχος #064, Ιούλιος-Αύγουστος 2015, Μετάφραση Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης)

… και αργότερα, από το The Books’ Journal
# ‘Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα’ (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)

Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)

Αν και έπρεπε να ξεπεράσουμε πολλούς σκοπέλους από πολλά χρόνια παραπληροφόρησης και μονόπλευρης κάλυψης των γεγονότων, όπως λ.χ. ένα παράδειγμα εδώ:
# ‘Η πλαστογραφία 19χρονου ψεκασμένου Σέρβου ακροδεξιού ψευτοδημοσιογράφου με τη μαϊμού συνέντευξη του πρώην πράκτορα της CIA για τη Γιουγκοσλαβία και τα ερωτηματικά για τα έγκριτα ΜΜΕ’

Η πλαστογραφία 19χρονου ψεκασμένου Σέρβου ακροδεξιού ψευτοδημοσιογράφου με τη μαϊμού συνέντευξη του πρώην πράκτορα της CIA για τη Γιουγκοσλαβία και τα ερωτηματικά για τα έγκριτα ΜΜΕ

… τελικά, οι στόχοι μας σαν ερευνητικό ιστολόγιο που κάτι έχει να πει επιτεύχθηκαν, ίσως και με το παραπάνω:
Υπήρξε στις 25/06/2015
# ‘Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015’

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015

Και στις 15/07/2015 υπήρξε η …
# ‘Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015’

Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015

Και τέλος, ο απώτερος στόχος:
# ‘Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015’

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015

Ολες οι ‘Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα’ θα βρίσκονται εδώ.
http://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

Και για όποιον/α θέλει το υλικό σε έντυπη μορφή, στο αρχείο pdf περιέχονται όλες οι σελίδες της έρευνας, με τις εικόνες, τα URL των βίντεο και με όλα τα λινκ στο τέλος κάθε κεφαλαίου, υπό μορφή παραπομπών:
# ‘Srebrenica – Η 5η μεγάλη έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή’

[XYZ Contagion] – Srebrenica Four pages – Intro + Two parts Study + Legal stuff [ALL Photo + Links] [May + June 2015] – xvbwczpq-book

Τέλος, όλες μας οι αποκαλύψεις συνοδεύονταν από μια σειρά δυσεύρετων φιλμ και βίντεο, τα οποία σκονίζονταν επί χρόνια σε κάποιες αποθήκες στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Τα ‘ξεθάψαμε’ και τα παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό:
# Η PlayList του XYZ Contagion στο YouTube: Srebrenica Massacre by XYZ Contagion
https://www.youtube.com/playlist?list=PLir9jywufW_wIkujp0cV_-T09wZ7-tHAm

Ενα μεγάλο ευχαριστώ για το συναρπαστικό ταξίδι, και … συνεχίζουμε!

 


 

For our non Greek readers: See also:

# Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)

Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)

# Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)

Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)

# Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)

Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)

# A tribute to the Srebrenica Massacre:
https://xyzcontagion.com/2015/06/10/do-you-know-srebrenica/

 

Watch a XYZ Contagion video:

Greek Volunteers and Golden Dawn members during operations in the Srebrenica massacre, July 1995

Two video scenes taken from unpublished, forgotten footage filmed by well-known international news agencies, like Associated Press, during the operations of the Bosnian Serb troops and paramilitaries in July of 1995 in Srebrenica. These reports were aired in July 1995 on TV stations all over the world and especially on Dutch national television.

From an XYZ Contagion study, based on 20 years of research, entitled:
‘The Srebrenica massacre, the Greek Volunteer Guard (EEF) and the involvement of Golden Dawn,’ which contains exclusive new evidence presented for the first time in Greece and internationally.

http://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/

This study contains evidence that proves that Golden Dawn members and functionaries and other Greeks fascists of the so-called Greek Volunteer Guard (EEF) were actually there. Not simply ‘somewhere near Srebrenica’, but they were at the exact locations, at the football fields and meadows and abandoned warehouses, while the mass executions of 8,000+ POWs and unarmed civilians took place, at the exact time of the killings.

On 11 July 1995, ten members of the Greek Volunteer Guard and an eleventh Greek serving in a death squad unit invaded Srebrenica, along with Ratko Mladic’s troops and paramilitaries. Five of them can be seen at 00:17 in the footage. Their names are Spyros Tzanopoulos (EEF sergeant and member of the central committee of the neonazi Golden Dawn gang), Anna Florin, K. Kyriakidis, G. Lymperidis and Charalambos Dimoulas. The same five men, together with another two Greeks, Tryfonas Vasiliadis (EEF deputy commander) and Dimitris Zavitsanos (EEF master sergeant) can be seen at 00:44 of the footage.

Also in the area around the same time was the EEF’s Greek commander Antonios Mitkos, as can be seen at 02:50 in a photograph along with the EEF’s Serb commander, who used the pseudonym Duga Puska, and Ratko Mladic himself.

You can see a photo of all ten of them at 01:10. The names of the other two volunteers were Konstantinos Kaltsounis and Vasilios Schizas, who can be seen again at 02:37 in the video, joking around with a pig’s head, meant as an insult to Muslims.

There’s also a photograph of them, at 01:28, which was taken on the actual street where Mladic’s troops entered Srebrenica that 11 July 1995.

The 11th Greek who participated in the invasion of Srebrenica was Angelos Latsios (aka Andjelko Todorovic), a completely different story. He was a member, along with another Greek, of an elite death squad, the notorious 10th Sabotage Detachment. The 10. Diverzantski Odred carried out 1,200 executions of Bosniaks in 5 hours, for 5 deutschmarks a head. The 10th SD was under the direct orders of infamous war criminals like Mladic, Tolimir, Salapura, Beara, Pelemis, Franc Kos, etc. This squad had ‘contracts with a licence to kill’, according to the Humanitarian Law Center (Fond za Humanitarno Pravo) dossier on the 10th SD (entitled ‘Dosije: 10. diverzantski odred Glavnog staba vojske Republike Srpske’, Sarajevo, August 2011).

In the above video, you can see footage of them on their way to organise ambushes and burn houses, again along with paramilitary soldiers. Insignia can be seen of both the EEF and the elite death Squad, the 10th SD, as smoke rises from the background, a clear sign that some houses had been set on fire a short time before. Next, there’s footage of a squad of 7 EEF members on the day of the killings, 13 July, again along with the notorious 10th SD paramilitary death squad. Four members of this squad were convicted to 40-43 years’ imprisonment for war crimes and mass executions of unarmed civilians at the exact same football field where, on the same day and around the same time, the Greek volunteers and their Serb commander were present, taking photographs of prisoners (or dead prisoners).

The security chief of the Bosnian Serb Army (VRS), the military intelligence chief and other officers were there too. They have all been convicted. The security chief demanded that the photographs be handed up because they were evidence of the massacre, but Mladic had ordered that nothing was to be documented. The Serb commander of the EEF refused to give him these photographs. So, these images probably exist. Can they be the same photographs depicting the corpses of Muslim civilians that the Greek police uncovered in 2003 during a search of the home of a former volunteer who was being investigated for smuggling drugs and weapons?

 

Δείτε επίσης:

 

Ελληνες εθελοντές και χρυσαυγίτες από την ΕΕΦ σε επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Το φορετό σήμα της ΕΕΦ με τον δικέφαλο αετό και τον ήλιο της Βεργίνας, που φοράνε στα μανίκια τους, δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Πρόκειται για άντρες της ΕΕΦ.
Διακρίνονται όλοι όσοι έλαβαν μέρος στην πτώση της Σρεμπρένιτσα, εκτός από τον Βασίλη Σχιζά, που φαίνεται δεν τον έπιασε η κάμερα (υπάρχει, όμως, σε άλλη φωτογραφία από εκείνη τη μέρα, όταν μαζί με δύο άλλους κάνουν κάτι αηδιαστικά αστεία με μια κεφαλή γουρουνιού, ύψιστη προσβολή για τους Μουσουλμάνους), και τον διοικητή της ΕΕΦ Αντώνη Μήτκο με τον βοηθό του Καλτσούνη Κωνσταντίνο, που εκείνες τις ώρες, σύμφωνα με στοιχεία από τις δίκες στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, συνόδευαν στις μετακινήσεις του τον Σερβοβόσνιο διοικητή της ΕΕΦ και υψηλόβαθμο στέλεχος-κλειδί στον σερβοβοσνιακό στρατό Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic) ή ‘Duga puska’.
Στη σκηνή από την ολλανδική δημόσια τηλεόραση, βλέπουμε τους Ελληνες της ΕΕΦ, να ετοιμάζονται για διασπορά στις περιοχές γύρω απ’ την Σρεμπρένιτσα όπου είχαν καταφύγει οι άντρες πρόσφυγες και οι υπερασπιστές της πόλης. Πρόκειται για επιχειρήσεις, κυρίως για στήσιμο ενεδρών κυνηγιού μουσουλμανικών κεφαλών, από σερβικά αποσπάσματα θανάτου, όπως αποδείχτηκε τις επόμενες μέρες.
Διακρίνεται να περνάει δεύτερος ο χρυσαυγίτης λοχίας της ΕΕΦ Σπύρος Τζανόπουλος, τρίτος ο Ελληνορουμάνος Αννα Φλορίν και οι άλλοι τρεις είναι οι Κυριακίδης Κ., Λυμπερίδης Γ. και Δημουλάς Xαράλαμπος.
Στη δεύτερη σκηνή του Associated Press (απ’ το 0.44′ και μετά), την ίδια μέρα, διακρίνονται οι άνδρες της ΕΕΦ μαζί με ένοπλους και άλλους παραστρατιωτικούς από το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ (10 Diverzantski Odred, 10th Sabotage Detachment). Πρώτος περνάει ο υποδιοικητής Βασιλειάδης Τρύφων, ο οποίος αποστρέφει ελαφρώς το πρόσωπό του μόλις αντιλαμβάνεται την κάμερα, ποιος ξέρει για ποιο λόγο. Ακολουθούν ο χρυσαυγίτης λοχίας της ΕΕΦ Σπύρος Τζανόπουλος, ο Ελληνορουμάνος Αννα Φλορίν, οι Κυριακίδης Κ., Λυμπερίδης Γ., Δημουλάς Xαράλαμπος, και τελευταίος με το τσιγάρο ο αρχιλοχίας της ΕΕΦ Ζαβιτσάνος Δημήτριος.
Το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ, στο οποίο υπερήφανα υπηρετούσαν δύο από τους Ελληνες της ΕΕΦ, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο Αγγελος Λάτσιος, ήταν η πιο αιμοσταγής μισθοφορική παραστρατιωτική μονάδα (1.200 εκτελέσεις σε 5 ώρες, προς 5 μάρκα το κεφάλι, μόνον οι 4 απ’ αυτούς έφαγαν 142 χρόνια φυλακή για εγκλήματα πολέμου).

 

Η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά, οι Λύκοι του Δρίνου και το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ στην Σρεμπρένιτσα

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Σκηνές από το Associated Press και το France 2 από τις επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, 11 Ιουλίου 1995: Η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά, οι Λύκοι του Δρίνου και το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ σε ενέδρες, πυρπόληση σπιτιών, μεταφορά εξοπλισμού και άλλες επιχειρήσεις γύρω και μέσα στην Σρεμπρένιτσα. Στην επιχείρηση κατάληψης της Σρεμπρένιτσα, φτιάχτηκαν ειδικά και έκτακτα σώματα, αποκλειστικά για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Λ.χ. ο αντισυνταγματάρχης Παντούρεβιτς της Zvornik Brigade έφτιαξε ένα επίλεκτο σχηματισμό με το όνομα TG-1 (Tactical Group 1) και υπέδειξε για διοικητή τον λοχαγό Milan Jolovic (με το ψευδώνυμο Legenda), τον διοικητή των ‘Λύκων του Δρίνου’, ο οποίος διακρίνεται με τα γυαλιά ηλίου. Διακρίνονται, επίσης, τα μέλη της ΕΕΦ Τζανόπουλος, Σχιζάς, Φλορίν, Ζαβιτσάνος κά. στο στρατόπεδο, μαζί με τους ‘Λύκους τους Δρίνου’ να μεταφέρουν εξοπλισμό.

 

Διαβάστε:

Η πέμπτη μεγάλη μας έρευνα με τίτλο ‘Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα‘, για την οποία χρειάστηκαν 20 χρόνια συστηματικής ενασχόλησης, συν 15 μήνες για να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά και σε ένα ενιαίο κείμενο, εν είδει μονογραφίας, το οποίο εστιάζει ιδιαίτερα στην ελληνική εμπλοκή στο έγκλημα αυτό.

Εχει δημοσιευτεί σε δύο versions, μια σύντομη (ή ορθότερα, συντομευμένη) που ανοίγει στο λινκ:

Short version: Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Short version: Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Και σε μια πλήρη μορφή, στο λινκ:

Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Το πλήρες κείμενο
https://xyzcontagion.com/srebrenica/

 

Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Μια σύνθεση έξι λεπτών με όλα τα σημεία-κλειδιά αυτής της ντροπιαστικής ιστορίας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτόνομα.

 

Τα γεγονότα: Ο εθνικισμός διαλύει μια χώρα (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #04)
Εθνοκάθαρση και γενοκτονία σε ευρωπαϊκό έδαφος στον 20ό αιώνα: Οταν το ‘Ποτέ ξανά!’ ακουγόταν σαν ανέκδοτο (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #06)

Comments

 1. Χαίρομαι που επισημαίνετε τόσο καίρια τις πελώριες ευθύνες της Εκκλησίας στον εθνικισμό και προσωπικά του πατριάρχη Παύλου, ενός ύποπτου κληρικού που εκλέχτηκε με τη μεσαιωνική μέθοδο της θεοκρισίας (!) και στην Ελλάδα παρουσιάζεται ως Άγιος.
  Για την Αγιότητά του, που διέπρεψε και στην προστασία της ιερής παιδεραστίας (με κορυφαίους δυο εθνικιστές επισκόπους τους αγίους Βρανίων Παχώμιο και Τούζλας Βασίλειο), έχουμε γράψει επανειλημμένα και επιτρέψτε μου να παραθέσω μερικούς συνδέσμους, χάριν της πληρότητας της εξέτασης του θέματος:

  https://roides.wordpress.com/2009/11/18/18nov09/
  18/11/2009
  ……………….
  Στον συνταγματάρχη Μιχαήλοβιτς που εκτελέστηκε το 1946 για συνεργασία με τους Γερμανοϊταλούς, στήθηκε άγαλμα παρουσία πολλών ιερέων. Ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου παρασημοφόρησε τον παρακρατικό φονιά Αρκάν, οπλισμένο μέσα στην εκκλησία, τα Χριστούγεννα του 1991 (Αυγή, 6-6-1999). Ο Παύλος, υποδέχτηκε στην έδρα του τον ανισόρροπο ναζιστή Ζιρινόφσκι. Ο πατριάρχης κατήγγειλε από κάποια στιγμή και μετά το καθεστώς Μιλόσεβιτς, όχι όμως για εθνοκάθαρση, λογοκρισία και διωγμούς δημοκρατικών.

  Ο Ερζεγοβίνης Αθανάσιος προκαλεί: «Ο Μιλόσεβιτς είναι σταυρωμένος. Ένα τραγικό πρόσωπο, παλεύει, προσπαθεί να σταθούμε όρθιοι…» («Ταχυδρόμος», Ιανουάριος, 1992). Ο Καρελίας Ιωάννης όμως, αρχιεπίσκοπος της φινλανδικής ορθόδοξης Εκκλησίας δεν δείχνει την κατανόηση που δείχνουν οι Έλληνες: “εμείς δεν πιστεύουμε όπως εσείς στην Ελλάδα, ότι οι ορθόδοξοι της Σερβίας είναι και τόσο καλοί……όλες οι ομάδες εκεί λένε ψέματα. Όσοι από τους ..Αλβανούς και τους Σέρβους, έχουν σε κάποιο μέρος την εξουσία, δυστυχώς διαπράττουν τρομερά λάθη…” (“Κ. Ελευθεροτυπία”, 30-5-’99). Δεν είναι τυχαίο πως ζει σε μια χώρα που είναι η προτελευταία (151η) στον κόσμο στην διαφθορά, ενώ η Ελλάδα είναι η πρώτη στην Ε.Ε. των 15 («Ελευθεροτυπία», 19.10.’05).
  ………………

  https://roides.wordpress.com/2009/11/19/19nov09/
  …………….
  ο θεολόγος κ. Γιανναράς διαμαρτύρεται (“Καθημερινή”), γιατί την Μ. Εβδομάδα στο Παρίσι “έξω από τους ελληνορθόδοξους ναούς Γάλλοι πολίτες αποδοκίμαζαν τους Έλληνες με την κραυγή ‘Ορθόδοξοι! Δολοφόνοι!”, ενώ η “Μοντ”, δημοσίευσε ολοσέλιδο άρθρο του Ισμαήλ Κανταρέ “που καταλογίζει σε όλους τους Ορθόδοξους ιστορικό εθισμό να επιδίδονται σε σφαγές…”. Ο Αλβανός συγγραφέας δίνει μέσω της Monde ένα μάθημα στους Ελληνοσέρβους επισκόπους: «Οι Αλβανοί πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τους Σέρβους για τις βιαιοπραγίες τους, έστω κι αν οι Σέρβοι δεν έχουν απολογηθεί ποτέ για τα εγκλήματά τους» (Κ.Σχινά, Βιβλιοθήκη Ελευθεροτυπίας. 23-4-’04).
  ……………
  _____________

  Για την (σταθερά ατιμώρητη) παιδοφιλία στη σερβική Εκκλησία:
  Μια ισχυρή συμμαχία Ορθόδοξου κλήρου, δικαστικών αξιωματούχων και πολιτικών….
  A powerful alliance of Orthodox clergy, judicial officials and politicians

  Serbian Church Accused of Sex Abuse Cover-up :: Balkan …

  http://www.balkaninsight.com/…/serbian-church-...

  1 Νοε 2010 – Serbian Church Accused of Sex Abuse Cover-up. A powerful alliance of Orthodox clergy, judicial officials and politicians may have succeeded …

  Serbian Orthodox Church Rocked By Sex Scandal

  http://www.rferl.org/…/serbia…church…/249652...

  – But his apparent fall from grace is likely to embolden critics of the Serbian Orthodox Church, which has already stifled a series of sex-abuse …

  Serbian Patriarchate Bishop Resigns Over Sexual Abuse …

  nftu.net/serbian-patriarchate-bishop-horrifi…

  2 Ιουν 2013 – Serbian Patriarchate Bishop Resigns Over Sexual Abuse. 57 … while also calling on church officials to organize sexual liaisons with young …

  Serb Church accused of sex abuse cover-up – Opinions …

  http://www.b92.net/eng/insight/opinions.php?...

  8 Νοε 2010 – Serb Church accused of sex abuse cover-up. “A powerful alliance of Orthodox clergy, judicial officials and politicians may have succeeded in …

  Serbian priest accused for sexual abuse of minors [video …

  inserbia.info › Home › Today › Society

  – After the Synod of the Serbian Orthodox Church heard about the unfortunate news, they decided to “punish” Kacavenda by retiring him.

  Serbian True Orthodox Church – Wikipedia, the free …

  https://en.wikipedia.org/…/Serbian_True_O…

  The Serbian True Orthodox Church (Serbian Cyrillic: Српска Истинска Православна … The organizers were criticized of child recruitment and child abuse.

  Serbian priest charged with sex abuse – Poynter

  http://www.poynter.org/…/serbian…abuse/10235/

  Μετάφραση αυτής της σελίδαςSERBIA BBC News A bishop of the Serbian Orthodox Church has been charged with the sexually molesting five teenage boys. Bishop Pahomije is accused of …

  BBC NEWS | Europe | Serbian priest charged with sex abuse

  news.bbc.co.uk/2/hi/europe/2964793.stm

  21 Απρ 2003 – Bishop Pahomije of the Serbian Orthodox Church is charged with sexually molesting five teenage boys.

  Serbian Orthodox Church Abuse – Discussion on Topix

  http://www.topix.com › Serbia

  9 Μαΐ 2011 – Serbian Orthodox Church Abuse. Posted in the Serbia Forum. Leave a Comment Track Replies. Comments. 1 – 20 of 25 Comments Last …

  Sexual abuse: Catholic Church is not alone, Serbian affair …

  https://esmirmilavic.wordpress.com/…/sexu…

  Μετάφραση αυτής της σελίδας24 Απρ 2013 – Catholic Church is usual news theme when it comes to sexual abuse among religious communities in the world. Priests, Bishops and
  ____________

  Σέρβος παπάς (φιλάνθρωπος που διηύθυνε κέντρο αποτοξίνωσης ναρκομανών), δολοφονεί

  http://www.balkaninsight.com/en/article/serbian-priest-killed-drug-addict

  07 Aug 122013-05-09 16:47:44
  Serbian Priest Kills Drug Addict A Serbian Orthodox Church priest has killed a man at a rehab centre, reviving memories of brutal beatings at a church run addiction treatment centre in the country. Bojana Barlovac BIRN Belgrade Priest Branislav Peranovic, former manager of the notorious rehab centre of the Serbian Orthodox Church, Crna Reka, killed a drug addict at the church-run rehabilitation centre Jadranska Lesnica, in Eastern Serbia, on Monday night by hitting him in the head with a bar. –

  Εδώ βλέπετε τις μεθόδους αποτοξίνωσης που χρησιμοποιούσε κάτω από τις εικόνες των ορθόδοξων Αγίων:
  https://www.youtube.com/watch?v=etEGO2e9At8

  ____________

  Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, σε επίσημη επίσκεψη στον παιδεραστή εθνικιστή Βρανίων Παχώμιο (2013)

  http://www.amen.gr/article/o-dimitriados-ignatios-sta-brania-gia-tin-eorti-tou-agiou-ioustinou-popobits
  Δημοσίευση: 15 Ιουν. 13 (20:09)
  Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος στα Βράνια για την εορτή του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς

  ……….

  http://www.amen.gr/article/episimi-upodoxi-orthodokswn-antiproswpeiwn-sto-bolo

  Δημοσίευση: 21 Αυγ. 12 (12:42)

  …….τελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Βρανίων κ. Παχώμιου

  Υπό την αιγίδα του Χριστόδουλου:

  http://imd.gr/site/news/3/2601

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ Η Α’ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ «ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» ΣΤΟ ΒΟΛΟ

  Παρασκευή, 26 Ιουνίου, 2015
  Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθησαν στο Βόλο, στο Παν/μιο Θεσσαλίας από τις 30/06/2000 έως 02/07/2000 οι εργασίες της Α’ Διεθνούς Συναντήσεως των «Λειτουργών της Αγάπης » που διοργάνωσε η Ι. Μητρόπολις Δημητριάδος υπό την αιγίδα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου
  …………….
  Στα πλαίσια της συναντήσεως οι σύνεδροι είχαν την ευλογία να συμμετάσχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς μας Μητροπόλεως και συγκεκριμένα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Βόλου στον οποίο προεξήρχε ο Θεοφ. Επίσκοπος Βρανίων κ. Παχώμιος,συγχοροσταντούντος του Σεβ . Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου
  ………….
  ______________

  Όμως ήταν διεθνώς γνωστή πως κατηγορείτο ακόμη και από κληρικούς για πέντε υποθέσεις παιδεραστίας σε βάρος ανήλικων αγοριών:
  BBC

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/2964793.stm

  Last Updated: Monday, 21 April, 2003, 16:45 GMT 17:45 UK

  Serbian priest charged with sex abuse

  http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/39121000/jpg/_39121873_bishop_ap_203body.jpg

  A bishop of the Serbian Orthodox Church has been charged with the sexually molesting five teenage boys.
  Bishop Pahomije is accused of lewd behaviour and attempts to force intimacy with the boys during last year’s visit to a monastery in the southern town of Vranje, about 250 kilometres (155 miles) south of the capital Belgrade.

  The bishop – whose secular name is Tomislav Gacic – has strenuously denied any wrongdoing, dismissing the accusations as “lies”.

  The charges are the first of their kind ever brought against a senior dignitary in the Serbian Orthodox Church – if convicted he faces several years in prison. …..
  ______________

  Από το πάνθεον της ιερής σερβικής παιδεραστίας:

  https://roides.wordpress.com/2011/11/20/20noe11/
  ……………..

  Ενώ ο ορθόδοξος Καναδός αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ αγωνίζεται (17.11) να αποδείξει πως οι κατηγορίες για αποπλανήσεις αγοριών εναντίον του είναι ψευδείς, δυο νέα σκάνδαλα ιερής παιδεραστίας απασχολούν τη σερβική Εκκλησία………..

  Έχουμε επίσης αναφερθεί στην περίπτωση του Σέρβου μητροπολίτη Αλάσκας αγίου Νικόλαου Soraich (παραιτήθηκε), ο οποίος προήγαγε σε Αναγνώστη σεσημασμένο παιδόφιλο (κατηγορούμενο για 11 περιπτώσεις) τον ευλαβέστατο Τερέντιο D.
  ……..
  Έχουμε μνημονεύσει και τον πανσεβάσμιο ηγούμενο τον όσιο Ισίδωρο της μονής Χόποβο της Βοϊβοντίνας που έχει κατηγορηθεί για αποπλάνηση 10 αγοριών και αναγκάστηκε να αποσυρθεί στη σύνταξη, χωρίς να υποστεί καμία απολύτως άλλη συνέπεια από την Εκκλησία.
  Τον τελευταίο καιρό προέκυψαν άλλες δυο υποθέσεις. Αυτή του Σέρβου παπά που συνελήφθη ως αναμεμιγμένος σε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας (16.11.2011) και η υπόθεση του επισκόπου Βασιλείου.

  Η δεύτερη αυτή υπόθεση δείχνει και την απόλυτη σήψη της σερβικής Ορθοδοξίας που αδυνατεί να πάρει το παραμικρό μέτρο για να τιμωρήσει την κακουργία. Το περίεργο είναι ότι ο ελληνικός Τύπος δεν έχει πάρει χαμπάρι την υπόθεση. Ούτε ακόμη η ευσεβής «Εσπρέσσο». Από τον Ιούλιο του 2011, ένας Σέρβος ο 36χρονος πρώην παπάς Βογιανός Jovanovic, κατηγορεί τον επίσκοπο Zvornik και Tuzla, τον ιερό Βασίλειο Kacavenda (φωτ.1 α λα μπρατσέτα με τον αγιότατο πατριάρχη Ειρηναίο), για παιδοφιλία.
  ……………..
  Αγοράκια μικρότερα από 11 χρονών, ορφανά ή φτωχά, υπηρετούσαν τον επίσκοπο στο πολυτελές του μέγαρο στην Bijeljina. Ένας από τους νεαρούς παπάδες, ο Milic Blazenovic, που αρνήθηκαν να κοιμηθούν μαζί με τον μητροπολίτη Βασίλειο (θα τον δούμε κι αυτόν να φιλοξενείται στην πολυτελέστατη βίλα της Μητρόπολης Βώλου;) που σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας σε Μοναστήρι και ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοκτονία, δολοφονήθηκε κατά τον Τζοβάνοβιτς.
  …………………
  _________
  Οικονομική διαφθορά:
  http://www1.adnkronos.com/AKI/English/Religion/?id=3.1.81954556
  Serbia: Orthodox church shocked by corruption Claims
  ………..

  Μεγάλα έσοδα, μια άτυπη επιτυχής “εταιρεία”

  http://inserbia.info/today/2015/05/serbian-orthodox-church-one-the-most-successful-companies-in-serbia/

  BELGRADE – Serbian Orthodox Church (SPC) is one the most successful “companies” in Serbia, and according to revenue is in third place, just behind NIS (Oil Industry of Serbia) and EPS (Electric Industry of Serbia), writes Serbian daily “Blic”.
  Of course, SPC is not registered as a company, but 40 dioceses annually collect about 140 million euros, according to a survey conducted by “Blic”.

  The Church is unaccountable for its financial statements, not even to the public. That is why, with the help of insiders in the top of the Patriarchate of the SPC, the daily tried to discover one of their biggest secrets.
  …………

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published / Required fields are marked *