Β.Μ. | 18 Δεκεμβρίου 2014

Το θειικό οξύ, οι παράνομοι κομμουνιστές στα μετεμφυλιακά χρόνια, το ενδεχόμενο θανάτου σε σπίτια-κρυψώνες και μια ανεπιθύμητη σορός

– «Σύντροφε, έχεις μαζί σου τη φαινόλη;;;»

Αυτή ήταν μια συνθηματική φράση, που λογικά θα ακούγονταν συχνά ανάμεσα στους παράνομους κομμουνιστές, τα χρόνια της σκληρής παρανομίας, απ’ το 1947 και μετά. Δεν επρόκειτο για “φαινόλη”· στην πραγματικότητα ήταν θειικό οξύ.

Είναι μια πτυχή της παράνομης δράσης, που δύσκολα μπορεί κανείς να τη φανταστεί· ωστόσο ήταν ένα πραγματικό πρόβλημα κεφαλαιώδους σημασίας:

Για όσους παράνομους και καταδιωκόμενους κομμουνιστές ζούσαν στην παρανομία και κρύβονταν λ.χ. σε φιλικά σπίτια, υπήρχε ένα ενδεχόμενο το οποίο μπορεί να στοίχιζε πολλά.
Ο Πλουμπίδης, π.χ., ήταν φυματικός και έζησε 8 χρόνια στην παρανομία.
Τι θα γινόταν, αν, όντας φιλοξενούμενος σε κάποιο σπίτι εμπίστων, πέθαινε;;;

Ο Νίκος Πλουμπίδης συνελήφθη, Είχε πέντε κρησφύγετα εις τας Αθήνας, Καθημερινή, 26/11/1952

Ο Νίκος Πλουμπίδης συνελήφθη, Είχε πέντε κρησφύγετα εις τας Αθήνας, Καθημερινή, 26/11/1952

Η οικογένεια που τον φιλοξενούσε, θα έμενε με μια σορό στο σπίτι της, πράγμα επικίνδυνο, που θα μπορούσε να στοιχίσει δίκες και καταδίκες και ισόβια και εκτελέσεις για κατασκοπεία, όπως συνηθιζόταν τότε. Και, φυσικά, θα στοίχιζε και την εξάρθρωση κάποιου δικτύου και την καταστροφή του παράνομου μηχανισμού.

Ετσι, επίσης, ο Παναγιώτης Μαυρομμάτης, που όχι άδικα είχε επονομασθεί “Αρκούδος” γιατί ήταν πολύ εύσωμος και θα ζύγιζε πάνω από 100 κιλά, είπε χωρίς προλόγους και προετοιμασίες στην Ελλη Ζέη και στα κορίτσια της Λενούλα και Αλκη που τον φιλοξενούσαν:

– «Αν τυχόν πεθάνω, μην πανικοβληθείτε. Βάλτε με στη μπανιέρα και πάρτε αυτό (τους δείχνει ένα μπουκαλάκι με ένα υγρό) και περιλούστε με με αυτό. Μετά, περιμένετε λίγο για να διαλυθεί το σώμα μου κι έπειτα το μόνο που θα έχετε να κάνετε θα είναι να καθαρίσετε τη μπανιέρα».

Και τα δυο κορίτσια, η Αλκη και η αδελφή της, και μόνο στην γκραν γκινιόλ ιδέα, δεν άντεξαν και ζήτησαν από την Ελλη Παππά να του βρουν άλλο καταφύγιο.

Κι όμως, το κόμμα είχε μεριμνήσει και περί αυτού. Λένε ήταν ιδέα του ίδιου του Πλουμπίδη, αλλά η Ελλη Παππά [*] αποδίδει την πατρότητα της ιδέας στο Κόμμα -και ήταν μέσα στις οδηγίες για την παράνομη δουλειά: Ο παράνομος ή η οικογένεια έπρεπε, ήταν ανάμεσα στα καθήκοντά τους να βρουν και να έχουν θειικό οξύ, σε μεγάλες ποσότητες, πάντα διαθέσιμο, ακριβώς για παρόμοιες περιπτώσεις, για να εξαφανίσουν τη σορό.

Φυσικά, αυτά τα πράγματα δεν αντέχουν ούτε μισή γραμμή κριτικής. Είναι μόνο μια ιστορία, με σκοπό τη συντήρηση του μύθου ότι το κόμμα έχει μεριμνήσει για όλα. Καμία ποσότητα θειικού οξέος δεν θα ήταν αρκετή για να διαλυθεί ένα σώμα 100 κιλών σε μια μπανιέρα. οσο θειικό οξύ και να βάλει κανείς, και ειδικά σε ‘οικιακές ποσότητες’, το οξύ θα αδρανοποιηθεί από τα υγρά του σώματος, τα οποία στην περίπτωση του Αρκούδου θα ήταν 70 κιλά νερό με λίπος. Εμείς σήμερα μπορεί να βλέπουμε το ‘Breaking Bad’, αλλά επιτυχής εφαρμογή της μεθόδου είναι 100% βέβαιο ότι δεν σημειώθηκε ποτέ.

[*] Οι σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στο βιβλίο του Δημοσθένη Παπαχρίστου “Νίκος Πλουμπίδης: Ντοκουμέντα. Γράμματα από τη φυλακή 1953-1954“, εισαγωγή Δημήτρης Ν. Πλουμπίδης, τρίτη έκδοση, Το Ποντίκι, Αθήνα 1998, σελ. 235, στις επιστολές του διαλόγου Ελλης Παππά και Νίκανδρου Κεπέση στην εφημερίδα “Τα Νέα”, Ιούνιος 1993.

Αλλαγή, 26/11/1952, την επομένη της σύλληψης, όταν ο Πλουμπίδης ήταν «βαρειά άρρωστος σε σανατόριο στη Τσεχοσλοβακία».

Αλλαγή, 26/11/1952, την επομένη της σύλληψης, όταν ο Πλουμπίδης ήταν «βαρειά άρρωστος σε σανατόριο στη Τσεχοσλοβακία».

 

Η Αυγή, 26/11/1952, καταγγέλει τον Πλουμπίδη ως "πράκτορα της Ασφάλειας"

Η Αυγή, 26/11/1952, καταγγέλει τον Πλουμπίδη ως “πράκτορα της Ασφάλειας”

 

Η Αυγή, 26/11/1952, καταγγέλει τον Πλουμπίδη ως “πράκτορα της Ασφάλειας”

______________________

Δείτε επίσης:

# Ολα τα άρθρα του ιστολογίου μας με ετικέτα “Νίκος Πλουμπίδης” και “Νίκος Ζαχαριάδης” και “ΚΚΕ

# Είπε ποτέ κακό λόγο για το ΚΚΕ ο Νίκος Πλουμπίδης;;; + Βιβλιογραφία
http://xyzcontagion.wordpress.com/2013/10/11/ploumpidis-bibliografia/

# Εγχειρίδιο του χαφιέ-πράκτορα που είχε διεισδύσει στο παράνομο ΚΚΕ (+ Εγχειρίδιο επαγρύπνησης του παράνομου κομμουνιστή)
http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/10/16/egxeiridio-xafies-paranomo-kke/

# Ντοκουμέντο – “Πράκτορες του ΚΚΕ” – Η απόρρητη έκθεση της ΚΥΠ για τις “σχολές κατασκόπων” του ΚΚΕ στο παραπέτασμα, με την υπογραφή του Γεωργίου Παπαδόπουλου, 1964
http://xyzcontagion.wordpress.com/2014/07/29/kyp-ekthesi-sxoles-kataskopon/

# Περιοδικό Μαρξιστική Σκέψη – Πόρισμα Εξέτασης της κομματικής υπόθεσης του Πλουμπίδη Νίκου ή Μπάρμπα (“Πόρισμα Ρούνη”)
http://www.marxistikiskepsi.gr/index.php/el/firstvolume/70-ploumbidhs

# Το δελτίο προγραφών και καταγγελιών με τους στοχοποιημένους από την ΟΠΛΑ προδότες – Η “κόκκινη βία” [*] της εφημερίδας “Κατηγορώ”, έκδοση της ΚΟΑ του ΚΚΕ, Αθήνα, 1944 (Ο Πλουμπίδης ήταν ηγετικό στέλεχος της ΚΟΑ)
http://xyzcontagion.wordpress.com/2013/06/03/deltio-prografon-opla-katigoro/

# Νίκος Ζαχαριάδης – Το απόρρητο αυτοβιογραφικό του σημείωμα προς την ΚΕ του ΚΚΕ, 1946
http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/12/14/nikos-zaxariadis-autobiography/

# Νίκος Ζαχαριάδης – Η σοβιετική ταυτότητα-άδεια παραμονής, 1973 – Απατρις, μη κομματικός και χήρος
http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/02/08/nikos-zaxariadis-taytotita/

 

Δημήτρης Ψαρράς – Το αντιφασιστικό κίνημα και η δίκη της ΧΑ (Παρέμβαση στην εκδήλωση της συλλογικότητας “Ανήσυχοι Γονείς” στη Νέα Σμύρνη 2014-12-04)
Το 2014 στο ιστολόγιό μας (Ανασκόπηση, με τις πιο σημαντικές στιγμές, 2014 in review) + Τα 20 πιο δημοφιλή άρθρα του 2014

Comments

 1. Καλημέρα!

  Ανοησίες των σταλινικών, την εποχή που η ΕΣΣΔ καταργούσε τον νόμο της αξίας και είχαν κατισχύσει κάθε επιστημονικής λογικής οι απόψεις του Трофи́м Дени́сович Лысе́нко…
  Ο πρωτοετής φοιτητής της Χημείας γνωρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση ένα …μπουκαλάκι ή ακόμα και ποσότητες “οικιακής μπανιέρας” με θειικό οξύ να εξαφανίσουν(!) ένα ανθρώπινο σώμα: Το οξύ θα αδρανοποιηθεί από τα υγρά του σώματος, τα οποία στην περίπτωση του Αρκούδου θα ήταν 70 κιλά νερό με λίπος…
  Απλώς, πρόκειται για συντήρηση του μύθου ότι το κόμμα (ή κώμα) είχε μεριμνήσει για τα πάντα όλα.

  Πάντως, θα περίμενα, θα είχα την απαίτηση θα έλεγα, από την ομάδα του xyzcontagion να έχει κριτική γραφή και όχι απλή αναπαραγωγή των νεο- ή παλαιο-σταλινικών μυθευμάτων…

  Και για να παραφράσω τον Μαρξ (Κριτική της Εγελιανής Φιλοσοφίας του Κράτους και του Δικαίου): Η κριτική στο θειικό οξύ είναι προϋπόθεση για κάθε κριτική!

 2. Τέλος Χαρτοσήμου
  20 Δεκεμβρίου 2014 - 12:36

  Μια ιστορία είναι:

  «Κι όμως, το κόμμα είχε μεριμνήσει και περί αυτού».

  Δεν σημαίνει ότι είχε γίνει και επιτυχής εφαρμογή της μεθόδου ποτέ.

 3. TI εννοείτε ότι δεν έχει γίνει επιτυχής εφαρμογή της μεθόδου ποτέ?
  ΜΑ καλά “Breaking Bad” δεν έχετε δει?
  🙂

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published / Required fields are marked *