Β.Μ. | 17 Φεβρουαρίου 2014

Μετά 69 χρόνια, η μοναδική ανφάς χαμένη φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη από τον φανοστάτη της πλατείας στα Τρίκαλα + Βιβλιογραφία

[Πρωθυστερόγραφο: Υπενθυμίζουμε την ‘Πολιτική Αναδημοσιεύσεων‘, την οποία, παρακαλούμε διαβάστε την, σε περίπτωση αντιγραφής του άρθρου –ευχαριστούμε. Φυσικά, αναδημοσιεύσεις και reblog, με αναφορά στην πηγή, είναι πάντα ευπρόσδεκτες].

«Γύρω από τα κρεμασμένα κεφάλια οι παρακρατικοί βάραγαν νταούλια και κέρναγαν από νταμιζάνες κρασί. Aς μην επιχαίρουν οι εχθροί του. Κανείς δεν δικαιούται να υπερηφανευτεί ότι έπιασε ζωντανό, ότι νίκησε ή ότι σκότωσε τον αρχηγό του ΕΛΑΣ. O Άρης αποχώρησε μόνος του. H αυτοκτονία είναι μια πράξη οριστική και τελεσίδικη, που ουδείς δικαιούται να κρίνει, να εξάρει ή να καταδικάσει. Είναι απολύτως προσωπική και μυστηριώδης. Και επειδή ποτέ δεν στερείται νοήματος, ήταν το ύστατο διάβημα του αυτόχειρα προς τους Έλληνες.Tα τρία χρόνια ελευθερίας στα βουνά δεν ήταν όνειρο, αλλά μια υποθήκη για το μέλλον».

Ετσι περιγράφει ο Διονύσης Χαριτόπουλος την γνωστή σκηνή στην πλατεία των Τρικάλων (από ένα πολύ καλό αφιέρωμα, εδώ), και σήμερα, που προσγειώθηκε στο γραφείο μας αυτή η χαμένη φωτογραφία, η πρώτη μας σκέψη, ασφαλώς, ήταν πως θα έπρεπε να μοιραστούμε αυτό το μοναδικό ντοκουμέντο ιστορικής/ταξικής μνήμης.

Το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη. Φαίνεται και το οριζόντιο δοκάρι του φανοστάτη

Το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη. Στη φωτογραφία, φαίνεται και το οριζόντιο δοκάρι του φανοστάτη

___

Δεν έχουμε να προσθέσουμε πολλά. Γνωρίζουμε ότι είχε σταλεί γύρω στις 18-20 Ιουνίου 1945 στην εφημερίδα ‘Ακρόπολις’ από τον ανταποκριτή της, με σκοπό να δημοσιευτεί.

[UPDATE 20/03/2014:
Τελικά, όπως μάθαμε λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου, πράγματι η φωτογραφία είχε δημοσιευτεί στο φύλλο της ‘Ακρόπολης’ στις 21/06/1945. Να σημειώσουμε εδώ, ότι αυτό το γεγονός (πως τελικά δημοσιεύτηκε) το γνωρίζαμε, αλλά δεν το είχαμε διασταυρώσει εκείνη την στιγμή που γράφαμε το άρθρο μας, γι αυτό και προτιμήσαμε τη διατύπωση «[…] με σκοπό να δημοσιευτεί», που ισχύει σε όλα τα ενδεχόμενα.
Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η ποιότητα στην αυθεντική εκτύπωση του φύλλου της ‘Ακρόπολης’ είναι πολύ χαμηλή, σε σχέση με την ποιότητα της φωτογραφίας που δημοσιεύσαμε εμείς, που είναι πολύ καθαρότερη, κι αυτό διότι η ‘δική’ μας φωτογραφία προέρχεται από ΑΛΛΗ ΠΗΓΗ και ΔΕΝ ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ στις λεπτομέρειες με εκείνη από την Ακρόπολη (Προσοχή εδώ: Λέμε ‘στις λεπτομέρειες‘ και όχι στο ίδιο το κεφάλι, που είναι 100% όμοιο). Μαζί φαίνεται η πινακίδα που είχαν κρεμάσει στο δοκάρι, όπου διαβάζουμε (η ορθογραφία διατηρείται):

– ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ Ο Αρχηδίμιος του Ελληνικού Λαού

Τέλος UPDATE]

Με επιγραφή 'Ο αρχιδήμιος του ελληνικού λαού'.

Με επιγραφή ‘Ο αρχιδήμιος του ελληνικού λαού’.

 

Το μόνο βέβαιο είναι, πως από το 1974 μέχρι τώρα, απ’ όταν επιτράπηκαν τα βιβλία για τον ΕΛΑΣ και για την Εθνική Αντίσταση και για τον Αρη Βελουχιώτη, ποτέ δεν έτυχε να δούμε τη συγκεκριμένη φωτογραφία, ούτε σε βιβλία, ούτε σε ντοκιμαντέρ, ούτε σε φωτογραφικά αφιερώματα, και, σίγουρα, δεν υπάρχει πουθενά στο διαδίκτυο, όπως όλες οι άλλες γνωστές φωτογραφίες από εκείνη την ημέρα.

Μοναδική επεξεργασία, να την περιστρέψουμε κατά 27 περίπου μοίρες, ώστε να ευθυγραμμιστούν οριζόντια τα μάτια· ανφάς, που λένε.

Το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη. Η φωτογραφία σε οριζόντια ευθυγράμμιση.

Το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη. Η φωτογραφία σε οριζόντια ευθυγράμμιση.

 

Τον λόγο έχουν οι ειδικοί. Μια παρατήρηση μόνο:

Υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που έδωσε τέλος στη ζωή του ο Αρης: Αν αυτοπυροβολήθηκε με το πιστόλι του ή αν ο θάνατος επήλθε από την χειροβομβίδα, όταν, όπως λέγεται, τον αγκάλιασε ο Τζαβέλας. Αν ισχύει το δεύτερο, φαίνεται ότι δεν τον βρήκε η χειροβομβίδα -τουλάχιστον στο πρόσωπο.

 


Δείτε επίσης:

# Πότε και από ποιους διακινήθηκε για πρώτη φορά η φήμη πως ο Αρης Βελουχιώτης ήταν ομοφυλόφιλος
http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/06/16/proti-fora-fimi-aris-velouxiotis-omofylofilos/

Απόσπασμα:

Επέτειος του θανάτου του Αρη Βελουχιώτη, σαν σήμερα πριν 67 χρόνια, στις 16 Ιουνίου του 1945, αν και όποιος μελετήσει προσεκτικά το time-line των τελευταίων στιγμών της ζωής του, ίσως καταλήξει στο ότι τις πρώτες πρωινές (νυχτερινές) ώρες της 16ης Ιουνίου ήταν ήδη νεκρός, και ότι αυτό συνέβη μάλλον αργά το βράδυ της 15ης Ιουνίου. Βέβαια, αυτά είναι λεπτομέρειες· το βέβαιον είναι ότι ο αποκεφαλισμός του Αρη και του Τζαβέλλα συνέβη με το φως της μέρας. Η πλέον αξιόπιστη μαρτυρία του αντάρτη Βαγγέλη Γκονέζου, όπως καταγράφηκε από το δημοσιογράφο Δημήτρη Γουσίδη, στην Τασκένδη, τέλη 1974 ή αρχές του 1975, για λογαριασμό της εφημερίδας “Τα Νέα” (αργότερα, μέσα στο 1975, συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο “Οπου ζεις, δεν πατρίζεις”, εκδόσεις Εξάντας, Αθήνα, 1975). Η μαρτυρία του δάσκαλου και έφεδρου αξιωματικού στην Αλβανία, αντάρτη Βαγγέλη Γκονέζου:

«Μείναμε εκεί τρεις ημέρες [Σ.Σ.: Σε μια σπηλιά, στην απέναντι πλευρά, αυτός και ο μαυροσκούφης Λέων, Γιάννης Νικόπουλος], δέκα μέτρα από τα πτώματα. Την άλλη μέρα κατέβηκε μια διμοιρία μαζί με τους δυο παρατηρητές τους δικούς μας, που είχαν συλλάβει. [Σ.Σ.: Ο ένας ήταν ο Σωτήρης Δράκος, ο άλλος ο Θωμάς Αρχιμανδρίτης]. Κόψανε το κεφάλι του Αρη, τα δυο χέρια από τους ώμους, τα πόδια από τα γόνατα. Του Τζαβέλλα του κόψανε το κεφάλι και το δεξί χέρι. Πήρανε τα ρούχα του Αρη, τον σκούφο, τον οπλισμό του. Τον άφησαν γυμνό με τη φανέλλα και το σώβρακο.Ο Αρης έμοιαζε σαν σπασμένη στάμνα»

# Ολα τα άρθρα του ιστολογίου με ετικέτα ‘Αρης Βελουχιώτης‘ και ‘ΕΛΑΣ

# Μια όχι και τόσο γνωστή συνέντευξη του Διονύση Χαριτόπουλου στον Βασίλη Βασιλικό, με πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή και η δράση του Αρη.

 

# Μια βασική (αλλά αρκετά πλήρης) βιβλιογραφία για τον αρχικαπετάνιο, εν πολλοίς βασισμένη στον ‘Βιβλιοανιχνευτή‘ με αρκετές δικές μας προσθήκες, αλλά και με βιβλία “της άλλης πλευράς”:

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ: Ο Αρης Βελουχιώτης, όπως τον γνώρισα 1923-1944. Αναμνήσεις και εκτιμήσεις από τον πρώτο γραμματέα του ΕΑΜ, εισαγωγή-έρευνα Μπάμπης Γραμμένος, <Φιλίστωρ>, Αθήνα 2003, σελ. 93 [Λευτέρης Αποστόλου: «Ο Αρης Βελουχιώτης, όπως τον γνώρισα» / Παράρτημα: Το τέλος του Αρη Βελουχιώτη. Δύο μαρτυρίες {Στο φαράγγι της Μεσούντας … Η μαρτυρία του Αγγελου Λύκκα … Και η συνέχεια. Μαρτυρία Ρίζου Μπόκοτα} / Ρίτα Μπούμη Παπά: «Ο καπετάνιος Αρης Βελουχιώτης» {Ποίημα} / Μπάμπης Δ. Κλάρας: «Αδερφέ μου» {Ποίημα} / Φωτογραφικό παράρτημα]

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ: Αρης Βελουχιώτης, <Εκδόσεις Πασχάλη>, Θεσσαλονίκη χ.χ., σελ. 79 [Συμπεριλαμβάνεται ο λόγος του Αρη Βελουχιώτη στη Λαμία] [Σειρά: Μορφές της σύγχρονης ιστορίας]

Βελουχιώτης Αρης, Ο λόγος τής Λαμίας, χ.τ.ε., 1944, Ανατύπωση Ελληνικά Θέματα Κατοχή – Αντίσταση-Εμφύλιος #12
http://62.103.28.111/askibib/rec.asp?id=7768

ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ, ΜΠΑΜΠΗΣ: Το άκρως απόρρητο αρχείο της εξόντωσης του Αρη, <Εκδόσεις Ρεπόρτερ>, Αθήνα χ.χ., σελ. 96 [Η έρευνα / Αυτούς κατηγορώ σήμερα για τη διπλή δολοφονία του Αρη. Τη φυσική εξόντωσή του και την απόκρυψη των δολοφόνων του / Ποιος ήταν ο Αρης / Το άκρως απόρρητο σχέδιο “Η Κιβωτός του Νώε’ / Τα όχι του Αρη / Η δημιουργία των ΜΕΑ / Το χρονικό της προδοσίας και της σφαγής / Το “Κόκκινο’ 118 Τάγμα κι ο σατανικός αντιπερισπασμός / Στη Μεσούντα / Ο μακάβριος χορός της Μεσούντας / Αυτά που θέλησαν να θάψουν στο χρόνο / Η Αριστερά μετά τον Αρη / Υστερόγραφο / Ντοκουμέντα]

Γεωργούλας Μπάμπης, Αρης: Τα απόρρητα αρχεία της δολοφονίας, Αντίσταση, 2009, 126 σελ.,
http://www.biblionet.gr/book/142731/

ΓΚΙΟΥΣΑΣ, ΑΣΗΜΑΚΗΣ: Αρης Βελουχιώτης και το “ματωμένο Κρίκελλο’, Αθήναι 1972, σελ. 287

ΓΚΡΙΤΖΩΝΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ: Ο Αρης Βελουχιώτης και οι Αγγλοι. Στοιχεία και αναφορές που συνθέτουν την αγωνία και διορατικότητα του καπετάνιου του ΕΛΑΣ για την υπονόμευση του ελληνικού αριστερού κινήματος από τους Αγγλους συμμάχους, εξώφυλλο Γιώργος Γαλάντης, <Γλάρος>, Αθήνα 1983(;), σελ. 168 [Προλεγόμενα / Η Συμφωνία της Βάρκιζας και ο Αρης Βελουχιώτης / Το μεγάλο ερώτημα / Οι απόψεις του Αρη / Ο Αρης προειδοποιεί / Αντίθετος με τον πηγαιμό στο Κάιρο / Η σύσκεψη της Λαμίας / Ιστορικοί παραλληλισμοί / Γενικό αντιβρετανικό πνεύμα / Διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων / Επιδρομή… ακρίδων… / Μνήμες και μαρτυρίες / Πολέμαρχος και πολιτικός / Θλιβερός επίλογος]

ΔΗΜΑΚΟΣ, ΓΕΡΜΑΝΟΣ Κ. [ΠΑΤΕΡ ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΣ]: Στο βουνό με τον Σταυρό, κοντά στον Αρη. Στρατιωτικός ιερεύς στο Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ, προλογικό σημείωμα σεβ. μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Νικόλαος, πρόλογος πρωτοπρ. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός, εισαγωγή Δημήτριος Ζ. Σοφιανός, σημείωμα-επιμέλεια Λαυρέντιος Γρ. Ντετζιόρτζιο, <Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις>, Τρίκαλα – Αθήνα 2004, σελ. 399

ΖΑΧΑΡΙΑΣ, ΚΩΣΤΗΣ: Ο αρχικαπετάνιος Αρης Βελουχιώτης και οι Ελληνες αντάρτες, <Δρόμων>, Αθήνα 2012, σελ. 140 [Σαν εισαγωγή / Ο αρχικαπετάνιος Αρης Βελουχιώτης / Γοργοπόταμος / Στην Πελοπόννησο / Προς το τέλος / Περιληπτικά προς ολοκλήρωση τρεις θέσεις / Πληροφορίες / Πηγές που χρησιμοποίησα]

ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΑΛΕΚΟΣ: Ο Αρης Βελουχιώτης και η αλήθεια για το Γοργοπόταμο, <Ασκραίος>, Αθήνα 1975², σελ. 176

ΙΩΑΝΝΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ Ε.: Η αλήθεια από τον Αρη, επιστολή Ναπολέων Ζέρβας, εισαγωγικό σημείωμα Γεράσιμος Αποστολάτος, δεύτερη έκδοση, <Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας>, Αθήνα χ.χ., σελ. 165 [Πρόλογος / Εισαγωγή / Ο κ. Κλόουζ “στα χνάρια’ του κ. Φλάισερ / “Κόμματα και οργανώσεις αναγνωρίζουν ως εθνικό ηγέτη τον στρατηγό Ζέρβα’ / Ο εμφύλιος δεν ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών αλλά προσπάθεια άλωσης της εξουσίας και επιβουλή κομμουνιστικής δικτατορίας / Οι Ελληνες στην κατοχή ήσαν σχεδόν στην ολότητά τους Αγγλόφιλοι γιατί από τους Αγγλους περίμεναν την χαμένη λευτεριά τους / Η επιβουλή κατά του ΕΔΕΣ αρχίζει μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου / Οι συμμαχίες με τους Γερμανούς έγιναν από το ΕΑΜ -ΕΛΑΣ και όχι από τον Ζέρβα / Ο κ. Κλόουζ ομολογεί την συμφωνία ΕΛΑΣ – Γερμανών / Οι Γερμανοί επιμένουν στην παύση των εχθροπραξιών με τον ΕΔΕΣ, αφού εξασφάλισαν συμφωνία με τον ΕΛΑΣ / Ενα έγγραφο ενοχοποιεί οριστικά τον ΕΛΑΣ / Γερμανοί και Ελασίτες επιτίθενται συγχρόνως κατά του Ζέρβα / Οι συκοφαντίες πρέπει να επιβεβαιώνονται από τα γεγονότα. Πλην όμως τα γεγονότα επιβαρύνουν τον ΕΛΑΣ / “Από τριημέρου αγωνίζομαι σκληρά κατά Γερμανών ενώ ο ΕΛΑΣ μού επιτίθεται συγχρόνως’ / Ο κ. Κλόουζ ομολογεί τον διμέτωπο του ΕΔΕΣ / Ο κ. Κλόουζ επαναλαμβάνει τις φαντασιώσεις του κ. Φλάισερ / Δύο επιστολές του στρατηγού Ζέρβα κονιορτοποιούν τις φαντασιώσεις του κ. Φλάισερ / Το ΚΚΕ, ΕΑΜ – ΕΛΑΣ επανειλημμένα επεχείρησε να θέσει υπό τον έλεγχό του την Ελλάδα, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να την αιματοκυλίσει / Η γενική έκθεση του Αρη Βελουχιώτη δυναμιτίζει τους μύθους και τους θρύλους που πλάσθηκαν για τον ΕΛΑΣ / Επίλογος / Ευρετήριο ονομάτων]

Καραγεώργος Γεώργιος Κων., Οι αντάρτες του Αρη Βελουχιώτη και του Δημοκρατικού Στρατού Αγνωστες σελίδες από την τραγωδία του εμφυλίου πολέμου 1942-1949, Αθήνα, 2010

Καραγιώργης Γιώργος Αριστοτέλη, Οι τελευταίες μέρες του Αρη Βελουχιώτη, Ανηφορικοί δρόμοι Μετά τη Βάρκιζα, Τρίκαλα, 2010

ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Αντίο καπετάνιε. Μια ζωντανή μαρτυρία για τις τελευταίες στιγμές του Αρη Βελουχιώτη, σκίτσο εξωφύλλου Σπύρος Ορνεράκης, <Φιλίστωρ>, Αθήνα 1996, σελ. 159 [Μαζί με τον Αρη Βελουχιώτη {Οι φωτοβολίδες της ανακωχής – “”Δεν βαδίζω ενάντια στο Κόμμα, προσπαθώ να το σώσω απ’ το γκρεμό’’. Η πρώτη ομιλία του Αρη μετά από τη Βάρκιζα – Η γλυκιά φωτιά του τζακιού και το πικρό παράπονο – Οι άνθρωποι του Κόμματος συναντούν τον Αρη. Ο Αρης ξαναγίνεται Θανάσης – “Α, ρε Θανάση! Δε φανταζόμουν να σου τη σκάσει έτσι ο Σιάντος’ – Η τρυφερή συνάντηση του Εκτορα με το άλογό του – Η μεταστροφή του αχτιδικού που καταδίωκε τον Αρη – Ο Τζαβέλας γυρίζει με άδεια χέρια. Η έκρηξη του Αρη: “Μπορούσα να χτυπήσω το Καρπενήσι’ – Γιατί ο Αρης δεν χτύπησε την Κόνιτσα – Η καρδιά του Μανόλη Τσάφου – Το τέλος μιας αυταπάτης – Ο Παράκλητος. “Τώρα θα βρω το δίκιο μου’ – “”Ας μ’ ακούσει πρώτα ο Νίκος κι ας μ’ εκτελέσουν μετά’’ – Η τελευταία φορά που είδα τον Αρη – Η παγιδευμένη χαράδρα – Το φαναράκι του Αρη. Οι τελευταίες αναλαμπές μιας σβησμένης ελπίδας – “Σκότωσέ με να μην πέσω στα χέρια τους’ – Ενα σκούντημα και δυο όπλα προτεταμένα} / Η “Εκθεση Καραθάνου’ {Η εντολή να συνταχθεί η Εκθεση. Η μοιραία αλλαγή πορείας και η τσάντα του Αρη. “”Φώτη, δώσ’ μου το περίστροφο. Παιδιά είμαστε;…’’ – Ερωτήματα μετά από την Εκθεση. Πολιτική πράξη η αυτοκτονία του Αρη – Αντίο, καπετάνιε}]

Καψάλης Γιάννης Δ., Ο Αρης Βελουχιώτης και η εποχή του, Κοινωνική, Αντιστασιακή, Διπλωματική, Πολιτική, Συνύφανση του έπους και της τραγωδίας, 4 τόμοι, Ηβος, 1997, σελ 328+322+324+312, ISBN 960-7749-05-7 set

ΚΛΑΡΑΣ, ΜΠΑΜΠΗΣ Δ.: Ο αδερφός μου ο Αρης. Αντιμυθιστόρημα, <Δωρικός>, Αθήνα 1983, σελ. 463 [Ο άνθρωπος {Παζαριώτης – Γεωπόνος – Επαναστάτης – Τα μεγάλα γεγονότα – Ο πόλεμος του ’40 – Παλλαϊκή αντίσταση – Πρώτες μάχες – Ο Αρης στην Αθήνα – Το τραγικό τέλος – Σύνοψη} / Εικόνες και γραφές / Μεταθανάτια ζωή {Νεκρανάσταση του Αντρέα Τζήμα – Διάλογος με τον Θανάση Χατζή – Συνομιλίες με τον καπετάν-Κικίτσα (Σαράντη Πρωτοπαπά) – Τι γράφει ο Μάρκος Βαφειάδης – Μια άποψη του Φώτη Πανάγου-Σαράνταινα – Αλήθειες και αναλήθειες – Οι αναμνήσεις του Ιωαννίδη – Τα πράγματα στη θέση τους – Επίμαχα θέματα – Ακροτελεύτιο}]

ΚΟΤΖΙΟΥΛΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ: Οταν ήμουν με τον Αρη. Αναμνήσεις, επίλογος-σημειώσεις-επιμέλεια Κώστας Κουλουφάκος, <Θεμέλιο>, Αθήνα 1977², σελ. 8+199 [Πρόλογος / Πώς πρωτακούστηκε τ’ όνομά του / Το πέρασμά του απ’ τα Τζουμέρκα / Μπροστά στο λαό / Μαζί με το Ζέρβα / Στο ξεπροβόδισμα / Πώς πέρασα τον Αραχθο / Δίπλα στον Αρη / Φεύγοντας προς τη Θεσσαλία / Αντίπερα στον Αχελώο / Το κλιμάκιο στο Βουργαρέλι / Η συμφωνία της Πλάκας / Οι μαυροσκούφηδες / Το τέλος του Οκτωβριανού / Ο Αρης κι οι γυναίκες / Πώς είδαν τον Αρη οι σύντροφοί του / Επανάσταση {Ποίημα} / Εκδικητής {Ποίημα} / Χιόνια στην Πίνδο {Ποίημα} / Η πληρωμή του Ιούδα {Ποίημα}]

Κούκουνας Δημοσθένης, Αρης Βελουχιώτης Ο αμφιλεγόμενος αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ, Σειρά Ιστορικές Μορφές #01, εκδόσεις Μέτρον, 2006, σ. 144, ISSN 1790-9481

ΛΑΓΔΑΣ, ΠΑΝΟΣ: Αρης Βελουχιώτης: Ο πρώτος του αγώνα. (Βιογραφία 1905-1945) [2 τόμοι], <Κυψέλη>, Αθήνα 1964, σελ. 415+509

ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ-ΓΙΑΝΝΗΣ: Χρονικό. Το λαϊκό κίνημα στο νομό Αρτας (1931-1945). Ο τελευταίος πολιτικός λόγος του Αρη Βελουχιώτη στους Μελισσουργούς, <Πέτρα>, Αθήνα 2004, σελ. 174

ΜΟΣΧΑΤΟΣ, ΘΕΜΗΣ: Η σύσκεψη των καπεταναίων στη Λαμία. Η ευκαιρία που χάθηκε. Η πρωτοβουλία του Αρη Βελουχιώτη και δειλία του Μάρκου Βαφειάδη, <Γλάρος>, Αθήνα 1985(;), σελ. 75 (και 5 σελ. με φωτογραφίες εκτός κειμένου) [Τι προηγήθηκε. Συνοπτική αναδρομή / Η σύσκεψη των καπεταναίων / Τι έγινε στη σύσκεψη / Μετά τη σύσκεψη των καπεταναίων / Δεκέμβρης]

ΜΟΥΤΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛ. (Ταγματάρχης πυροβολικού), «Και διηγώντας τα να κλαις  …». Εξη μήνες αιχμάλωτος του Αρη Βελουχιώτη – Οι θηριωδίες των συγχρόνων ιεροεξεταστών. Αθήναι, 1959, σελ. 83.

ΜΠΟΚΟΤΑΣ, ΡΙΖΟΣ: Μια παγίδα για τον Αρη. Ο ρόλος του Κώστα Καραγιώργη στο πανθεσσαλικό συνέδριο των ανταρτών, προλογικό σημείωμα Γιάννης Λιανάς, πρόλογος Γιώργος Ζαρογιάννης (Καβαλάρης), <Γλάρος>, Αθήνα 1985(;), σελ. 94 [Τα ίδια τα γεγονότα / Για μια επιβεβαίωση!… / Ο εντολοδόχος / Αυτός δε θα μιλήσει / Στην αρχή και στο τέλος / Γιατί η παγίδα εδώ; / Το κοινό Βαλκανικό Στρατηγείο / Γνωριμία με τον Αρη / Το πρώτο ξάφνιασμα / Ο “πλάτης’ που μίλησε / Κονταροχτυπήματα … / Αχός απ’ το Γοργοπόταμο! / Ο λόγος και το ξίφος / “Το είχα καταλάβει!…’ / Λίγα απ’ τον Τέμπο / Ενας άλλος εντολοδόχος! / Βολές κατά τριών…. / Μία σημείωση [Υπογραμμισμένο με μολύβι σε αρκετές σελίδες]

ΜΠΟΚΟΤΑΣ, ΡΙΖΟΣ: Ποιος κρύβει το κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη, εισαγωγή Μπάμπης Γραμμένος, <Γλάρος>, Αθήνα 1984(;), σελ. 93 [Οταν ζεις τα ίδια τα γεγονότα / Το άγριο γλέντι / Με εντολή του Ζέρβα / Η εξαφάνιση / Ανεξήγητα πράγματα! / Τα πήρε μαζί του! / Γιατί στην Αθήνα; / Μια πλάγια επιβεβαίωση / Το καθήκον της πολιτείας / Ο λόγος της Λαμίας {Ο λόγος που εκφώνησε ο Αρης Βελουχιώτης στην Λαμία, τον Οκτώβριο του 1944, όπως τον κατέγραψε ο Ορφέας Οικονομίδης}]

ΝΙΚΑΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ: Ο Αρης στο Μοριά. Ιστορικές μνήμες και μαρτυρίες, <Αιολίς>, Αθήνα 2001, σελ. 193 [Υπογραμμισμένο με κίτρινο διαφανή μαρκαδόρο σε αρκετές σελίδες] [Τιμή πώλησης: 16,00 ευρώ. Με έκπτωση: 12,00 ευρώ] [ΕΠΩΛΗΘΗ]

Ξανθόπουλος Γεώργιος, Κισαμπατζάκ, ο Τραντέλλενας της Μακεδονίας. Βελουχιώτης, ο σταρ της Ρούμελης , 272 σελ, Κυριακίδη Αφοί, Θεσσαλονίκη, 2011, σελ 272, 21×14εκ, ISBN 978-960-467-295-0
http://www.biblionet.gr/book/170822/

ΠΑΠΑΚΟΓΚΟΣ, ΚΩΣΤΗΣ: Γράμματα για τον Αρη. Γράφουν ένας πολιτικός, ένας καπετάνιος, ένας αντάρτης και ο αδελφός του Αρη: Ο Ανδρέας Τζήμας ή Βασίλης Σαμαρινιώτης, ο Γιώργος Χουλιάρας ή καπετάν Περικλής, ο Φώτης Πανάγος ή αντάρτης Σαράνταινας, ο αδελφός του Αρη Μπάμπης Δ. Κλάρας, εκλογή-εισαγωγή Κωστής Παπακόγκος, <Εκδόσεις Παπαζήση>, Αθήνα 1976, σελ. 187

ΠΑΠΑΚΟΓΚΟΣ, ΚΩΣΤΗΣ: Καπετάν Αρης. Ο ανταρτοπόλεμος στην Ελλάδα 1940-45, εισαγωγή Artur Lundkvist, <Εκδόσεις Παπαζήση>, Αθήνα 1976, σελ. 469 [Μερικές εξηγήσεις / Απ’ τον Μπενίτο στον Αδόλφο / Ενα χρόνο στην παρανομία / Ο Αρης ξεκινά το αντάρτικο / Τ’ άρματα του ΕΛΑΣ σε δράση / Οι Εγγλέζοι / Ο Γοργοπόταμος / Το άνοιγμα προς την Ηπειρο και τη Θεσσαλία / Ο Αρης στην Αθήνα / Σαράφης και Σαμαρινιώτης / Κοινό Γενικό Στρατηγείο Ανταρτών / Η λυκοφιλία / Στον τορό της προδοσίας / Η ανάσταση του Μοριά / Απ’ το Λίβανο στη Γκαζέρτα / Ο Αρης γυρνά στον τόπο του / Ο λόγος της Λαμίας / Αλλαγή φρουράς / Βάρκιζα, η ταφόπετρα / Το στερνό “γατοκέφαλο’ / Η τραγωδία / Διάφορα στοιχεία / Βιβλιοπεριο-δικογραφία]

ΠΑΠΑΚΟΓΚΟΣ, ΚΩΣΤΗΣ – ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Ο Αρης στη Λαμία, <Φιλίστωρ>, Αθήνα 2006, σελ. 151 [Κωστής Παπακόγκος: «Ο Αρης στη Λαμία» / Αρης Βελουχιώτης: «Ο λόγος της Λαμίας» / Νίκος Κοταρίδης: «Επίμετρο: Η ιστορία και η αντιπαλότητα στο λόγο του Αρη Βελουχιώτη» / Ανυπόγραφο: «Χρονολόγιο»]

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ι.: Ενας δάσκαλος θυμάται. Μυρόφυλλο – Τετράκωμο – Μεσούντα – Κατοχή – Αντίσταση – Αρης Βελουχιώτης, <Σύλλογος “Οι Φίλοι της Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων”>, Αθήνα 1985, σελ. 124 [Πρόλογος / Σύντομη γνωριμία με το χωριό Μυρόφυλλο / Το Μυρόφυλλο πριν από το πόλεμο του ’40 και την κατοχή / Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος και η γερμανική κατοχή / Το Μυρόφυλλο στα χρόνια της κατοχής / Η συγκρότηση του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Ο ρόλος των Αγγλων στην κατοχή / Ο Γοργοπόταμος / Οι σχέσεις των αντάρτικων σωμάτων. Ο Αρης συναντά το Ζέρβα / Το Μυρόφυλλο και η γειτονική περιοχή στην αντίσταση / Το πάθημα – μάθημα δύο αστυνομικών / Οι πρώτες απόπειρες για καταστολή του αντάρτικου. Οι Ιταλοί στα Ραδοβίζια / Η εγγλέζικη ρίψη οπλισμού στο Νεραϊδοχώρι Τρικάλων / Ο Σαράφης, ο Κωστόπουλος, ο Κόζιακας συναντιούνται στο Βουνέσι Καρδίτσας / Ο Βρετανός συνταγματάρχης Εντυ στο Μυρόφυλλο / Η περιπέτεια του κοινοτικού συμβούλου Μεσούντας / Η ενέργεια του Αθ. Παπαγεωργίου στο Μυρόφυλλο και η σύλληψή μου από τους Εδεσίτες / Πώς αποφεύχθηκε η σύγκρουση του Βλάχου και του Τζουμερκιώτη στο Μυρόφυλλο / Ο τραυματισμός του Οδυσσέα Μάρου / Μου προτείνουν να γίνω ζερβικός σύνδεσμος / Η Σχολή Αξιωματικών της Μεσούντας / Ο Ζέρβας αφοπλίζει ομάδες του ΕΛΑΣ / Η κατάληψη του Μυρόφυλλου / Ο θάνατος του πατέρα μου και η φυγή μας από το Τετράκωμο / Η επιστροφή μου στο Μυρόφυλλο. Τα βασανιστήρια της γυναίκας μου και των άλλων κρατουμένων χωριανών μας / Η τύχη των Ελασιτών κρατουμένων στο Βουργαρέλι / Η τύχη της ομάδας του Κωστόπουλου / Η συμπλοκή ζερβικών με Ελασίτες στην Αρέντα. Ο φόβος απλώνεται στο Μυρόφυλλο / Αντάρτες στην περιοχή του Χατζή / Το πολεμικό υλικό της ομάδας του Κωνσταντόπουλου / Οι Γερμανοί κατευθύνονται μέσω Νεράιδας – Μεσοχώρας στη Θεσσαλία / Ο Κόζιακας στο Μυρόφυλλο και στο Τετράκωμο / Οκόζιακας διατάζει να συλληφτούν οι αγωγιάτες απ’ το Μυρόφυλλο / Ο Χείμαρρος στη Μεσούντα / Ο αφοπλισμός των υπόλοιπων χωριών του Ραδοβιζίου / Το πάθημα ενός γιατρού στο νοσοκομείο του Μυρόφυλλου / Τα ανταρτοδικεία του αγώνα / Οι άλλες οργανώσεις στην περιοχή μας / Ο Γιώργος Κοτζιούλας στο Μυρόφυλλο / Η φυγάδευση του γιατρού Παπαγεωργίου από το Μυρόφυλλο / Ο Ζέρβας αντεπιτίθεται / Κινδυνεύει η ζωή μου / Οι μάχες στο Τετράκωμο συνεχίζονται / Η οπισθοχώρηση των ζερβικών δυνάμεων / Συσκέψεις ηγετών αντάρτικων δυνάμεων στο Μυρόφυλλο και στην Πλάκα / Η έκθεση του Εντυ Μάυερς στις 12 Αυγούστου 1943 / Αλλα γεγονότα στο Μυρόφυλλο / Η ΠΕΕΑ / Οι μαυροσκούφηδες / Ο θάνατος του Ψαρρού / Ο Λίβανος / Τα Δεκεμβριανά / Διάλυση του ΕΔΕΣ / Συμφωνία της Βάρκιζας / Εξοδος και θάνατος του Αρη Βελουχιώτη / Επιδημία τύφου στο Μυρόφυλλο / Τρομοκρατία στην Αθήνα. Οι τόποι εξορίας / Τρομοκρατία στην ύπαιθρο / Ο Κόκκινος και ο Σταμούλης στο Μυρόφυλλο / Η σύλληψή μου και η φυλάκισή μου στις φυλακές Αρτας / Η συνάντησή μου με τον επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης / Πάλι στο Μυρόφυλλο / Φεύγω από το Μυρόφυλλο]

Παπανικολάου Νίκος Α., Στα χρόνια του Αρη, Συντήρηση μνήμης, Λογοσοφία, 2004, 327 σελ., ISBN 960-86800-3-4, ISBN-13 978-960-86800-3-6, Τιμή € 17,22
Ενας γιατρός που έζησε τα χρόνια της Εθνικής αντίστασης μεταφέρει στους νέους μερικές προσωπικές μνήμες από την πρόσφατη, ζωντανή πολιτική μας ιστορία που δεν πρέπει να ξεχαστούν.
http://www.biblionet.gr/book/108024/

Προβόπουλος Ηλίας Γ. & Παπαζάχος Κώστας
Ο Αρης κάνει πόλεμο Ετσι τραγούδησαν τον πρωτοκαπετάνιο
Ανθολόγηση: Προβόπουλος Ηλίας Γ. & Παπαζάχος Κώστας
Βιβλιοθήκη Εθνικής Αντίστασης. Κοινότητα Δομνίστας Ευρυτανίας, 1998
97 σελ.
ISBN 978-960-86243-0-6
Η Ελλάδα βγήκε στα βουνά το δίκιο της να πάρει, το δίκιο που της τό ‘πνιξαν φονιάδες και προδότες. Εχει λεβέντικα παιδιά, που χάρο δε λογιάζουν, Εχει πρωτοπαλήκαρο, τον Αρη Βελουχιώτη!
http://www.biblionet.gr/book/151534/

C:\- Σπάνια βιβλία Εξώφυλλα\Ηλίας Προβόπουλος & Κώστας Παπαζάχος - Ο Αρης κάνει πόλεμο Ετσι τραγούδησαν τον πρωτοκαπετάνιο [Βιβλιοθήκη Εθνικής Αντίστασης] [Κοινότητα Δομνίστας Ευρυτανίας 1998]

C:\- Σπάνια βιβλία Εξώφυλλα\Ηλίας Προβόπουλος & Κώστας Παπαζάχος – Ο Αρης κάνει πόλεμο Ετσι τραγούδησαν τον πρωτοκαπετάνιο [Βιβλιοθήκη Εθνικής Αντίστασης] [Κοινότητα Δομνίστας Ευρυτανίας 1998]

Τραχήλης Θανάσης – Το ξεκίνημα του αγώνα και το Κρίκελλο Ευρυτανίας Βασίλης Παπανικολάου Ο δάσκαλος Ο ήρωας Ο μάρτυρας, Αυτοέκδοση, 2004
http://www.tobiblio.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=9822

Θανάσης Τραχήλης - Το ξεκίνημα του αγώνα και το Κρίκελλο Ευρυτανίας Βασίλης Παπανικολάου Ο δάσκαλος Ο ήρωας Ο μάρτυρας, Αυτοέκδοση, 2004

Θανάσης Τραχήλης – Το ξεκίνημα του αγώνα και το Κρίκελλο Ευρυτανίας Βασίλης Παπανικολάου Ο δάσκαλος Ο ήρωας Ο μάρτυρας, Αυτοέκδοση, 2004

 

ΦΑΡΑΚΟΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ: Αρης Βελουχιώτης. Το χαμένο αρχείο. Αγνωστα κείμενα. Η στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ απέναντι στον Αρη Βελουχιώτη, 1941-1945, πέμπτη έκδοση με συμπληρώσεις και διορθώσεις, <Ελληνικά Γράμματα>, Αθήνα 1998, σελ. 482 [Εισαγωγή / Τα γεγονότα {Παλιά τραύματα και νέες αντιθέσεις – Μεγαλοσύνη και μικρότητες στις κρίσιμες (1943, 1944) χρονιές – “Ο φανοστάτης των Τρικάλων’} / Τα κείμενα / Επίμετρο: Το τίμημα της άρνησης / Ευρετήριο κύριων ονομάτων]

ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ: Αρης. Ο αρχηγός των ατάκτων. Ιστορική βιογραφία. Φωτογραφίες, χάρτες, σχεδιαγράμματα, <Τόπος>, Αθήνα 2009, σελ. 797

ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ (ΚΑΠΕΤΑΝ ΘΩΜΑΣ), ΓΙΑΝΝΗΣ Γ.: Η πολιτική διαθήκη του Αρη Βελουχιώτη, εισαγωγή-υστερόγραφο-επιμέλεια Μπάμπης Δ. Κλάρας, <Δωρικός>, Αθήνα 1975, σελ. 719 [Από την Καισαριανή στα ρουμελιώτικα βουνά {Στη φωτιά του πολέμου – Από το μέτωπο στην Αθήνα – 15 Μαΐου 1941: Πρώτη σύσκεψη – Η γραμμή του Αρη – Η πρώτη περιοδεία – Το μεγάλο ξεκίνημα – Με τη σημαία στα χωριά – Κρούσεις και ατυχίες – Οι στόχοι – Ο Αρης πολεμά τους κατακτητές} / Αθλοι και αθλιότητες {Ο Γοργοπόταμος – Τριπλοί αγώνες – Ο Αρης στην Αθήνα} / Στο άρμα της Αγγλίας {Ο Σαράφης στον ΕΛΑΣ – Εκτέλεση Γερμανών – Πρώτος αφοπλισμός του Ψαρρού – Πρώτες αποφάσεις του Στρατηγείου – Β/ αφοπλισμός Ψαρρού – Αρχή της τραγωδίας – Αποστολή στο Κάιρο – Η σύγκρουση ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ – Η ίδρυση της ΠΕΕΑ – Ο Αρης στο Μοριά – Οι καταστροφικές συμφωνίες – Από τον Μοριά στη Ρούμελη – Τα Δεκεμβριανά και ο Αρης} / Γολγοθάς και λύτρωση {Η συμφωνία της Βάρκιζας – Καθαρές προτάσεις – Μέτωπο εθνικής ανεξαρτησίας – Η έσχατη πορεία – Η συνωμοσία των Αθηνών – Κόμμα, Αρης και ηγεσία} / Παράρτημα: Η μάχη της Αμφιλοχίας]

ΧΟΝΔΡΟΚΟΥΚΗΣ, ΔΗΜ. Ν.: Γκρεμίζω τον θρύλο του Αρη Βελουχιώτη, <Ισοκράτης>, Αθήνα χ.χ., σελ. 297 [Αναφορά στον Πέτρο Κόκκαλη στην σελ. 50 και 51]

***: Η προσωπικότητα του Αρη Βελουχιώτη και η εθνική αντίσταση. Ενα επιστημονικό συμπόσιο, επιμέλεια Κλεομένης Κουτσούκης, <Φιλίστωρ>, Αθήνα 1997, σελ. 307 (και φωτογραφίες εκτός κειμένου) [Μπάμπης Γραμμένος: «Ευχαριστίες της Οργανωτικής Επιτροπής» / Κλεομένης Κουτσούκης: «Πρόλογος» / Μαρία-Ρόζα Κλάρα-Παπαδάκη: «Χαιρετισμός» / Διονύσης Χαριτόπουλος: «Η παραποίηση της εικόνας του Αρη Βελουχιώτη» / Ηλίας Θερμός: «Ο χαρισματικός ηγέτης στη νεοελληνική ιστορία: Ο Αρης Βελουχιώτης ως έπος» / Κλεομένης Κουτσούκης: «Ο Αρης Βελουχιώτης ως λαϊκός επαναστατικός ηγέτης» / Νίκος Κοταρίδης: «Ο αντίπαλος και η αντιπαλότητα στον λόγο του Αρη Βελουχιώτη» / Προκόπης Παπαστράτης: «Η εθνική αντίσταση: Συμμαχικές σκοπιμότητες και αντιδράσεις» / Χάγκεν Φλάισερ: «Η σύσκεψη Μυροφύλλου-Πλάκας: Αναστολή του εμφυλίου» / Γιώργος Μαργαρίτης: «ΕΛΑΣ: Ζητήματα πολέμου» / Ιωάννα Παπαθανασίου: «Η λογική των συγκρούσεων στην ηγεσία του ΚΚΕ, 1945-1948: Από την “καταδίκη’ του Αρη Βελουχιώτη στην άρνηση της κληρονομιάς του ΕΛΑΣ» / Σωτήρης Ριζάς: «Η προσέγγιση του Αρη Βελουχιώτη από τους αντιπάλους του» / Φοίβος Οικονομίδης: «Οι δύο συμβολισμοί στο θάνατο του Αρη Βελουχιώτη» / Γιώργος Χουλιάρας (Περικλής): «Ποιος ήταν ο Αρης Βελουχιώτης» / Δημ. Ν. Δημητρίου (Νικηφόρος): «Η πυροδότηση της λαϊκής ψυχής και το ηγετικό κενό» / Βασίλης Πριόβολος (Ερμής): «Πολλούς θα έχουμε πάντα, ο ένας θα μας λείπει» / Γιώργος Ζαρογιάννης (Καβαλάρης): «ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ στα βουνά της Ηπείρου» / Αλέξης Ρόσιος (Υψηλάντης): «Διαπλοκή αντιθέσεων» / Γιώργος Διαμαντόπουλος: «Αντίσταση, οράματα και Αρης» / Δημήτρης Καραθάνος (Δημητρός): «Οι τελευταίες στιγμές του Αρη Βελουχιώτη» / Απόστολος Στρογγύλης: «Η προσωπικότητα του Αρη από μια άλλη γωνία» / Κώστας Γεωργιάδης (Ζαχαριάς): «Δυο χαρακτηριστικά περιστατικά» / Θόδωρος Καλλίνος (Αμάρμπεης): «Η σύσκεψη των καπεταναίων, τα Δεκεμβριανά και η υποχώρηση του ΕΛΑΣ» / Μπάμπης Ρούπας: «Αρης – Ψαρρός» / Βασίλης Νεφελούδης: «Εθνική αντίσταση στην Ελλάδα και στη Μέση Ανατολή»]

***: Νίκος Ζαχαριάδης – Αρης Βελουχιώτης – Νίκος Μπελογιάννης. Βίοι παράλληλοι και … τεμνόμενοι, <Ελευθεροτυπία – Ιστορικά>, Αθήνα 2009, σελ. 194 [Ανυπόγραφο: «{Εισαγωγικό σημείωμα}» / Θεόδωρος Σαμπατακάκης: «Νίκος Ζαχαριάδης. Από την Ανδριανούπολη στο Σουργκούτ» / Σεραφείμ Σεφεριάδης: «Δεκαετία του ’20: Κόμμα και συγκυρία» / Αλέξανδρος Δάγκας – Γιώργος Λεοντιάδης: «Η εξεύρεση ηγέτη» /`Νίκος Μαραντζίδης: «Ζαχαριάδης 1936-1945: Μια τόσο μακρινή απουσία» / Γιώργος Μαργαρίτης: «Ο Ζαχαριάδης στον εμφύλιο πόλεμο» / Πάνος Δημητρίου: «Τα γεγονότα της Τασκένδης» / Γιώργος Α. Λεονταρίτης: «Το τέλος του Νίκου Ζαχαριάδη» / Θεόδωρος Σαμπατακάκης: «Αρης Βελουχιώτης. Ποιος ήταν ο Θανάσης Κλάρας» / Κλεομένης Κουτσούκης: «Ο Αρης κατά τη μεταξική δικτατορία» / Γιώργος Μαργαρίτης: «Ο Αρης Βελουχιώτης και ο ΕΛΑΣ» / Γρηγόρης Φαράκος: «ΚΚΕ και Βελουχιώτης» / Σωτήρης Ριζάς: «Ο Αρης και η πολιτική του ΚΚΕ» / Απόστολος Διαμαντής: «Μαρτυρίες και ιστορική έρευνα» / Γιώργος Μαργαρίτης: «Νίκος Μπελογιάννης. Η Ελλάδα του 1950» / Σωτήρης Ριζάς: «Ο ψυχρός πόλεμος στην Αν. Ευρώπη» / Αρτέμης Ψαρομηλίγκος: «Ενα προφητικό, μακρύ τηλεγράφημα» / Βασίλης Κόντης: «Δόγμα Τρούμαν» / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Νίκος Μπελογιάννης: Βιογραφία» / Ελλη Παππά: «”Ο σύντροφος που περιμέναμε’» / Θανάσης Χρήστου: «Από τη σύλληψη έως την εκτέλεση» / Θεόδωρος Δ. Σαμπατακάκης: «Ο απόηχος της εκτέλεσης» / Στέλιος Ζαχαρίου: «Το σχέδιο Μάρσαλ και η ευρωπαϊκή ανασυγκρότηση» / Φοίβος Οικονομίδης: «Οι δίκες Ρόζενμπεργκ και Μπελογιάννη»]

*** Συλλογικό, Οι 8 τελευταίες μέρες του Αρη, 64 χρόνια μετά, Σειρά Ιστορία του Εθνους, Ιούνιος 2009, ΤΧ#05, Πήγασος, 2009, σ. 96

[Συλλογικό] - Οι 8 τελευταίες μέρες του Αρη 64 χρόνια μετά [Σειρά Ιστορία του Εθνους ΤΧ#05 2009-06-ΙΟΥΝ] [Εθνος 2009]

[Συλλογικό] – Οι 8 τελευταίες μέρες του Αρη 64 χρόνια μετά [Σειρά Ιστορία του Εθνους ΤΧ#05 2009-06-ΙΟΥΝ] [Εθνος 2009]

*** Συλλογικό Αρης Βελουχιώτης, 1905-1945, περιοδικό Ιστορικά Ελευθεροτυπία, τχ #230, δόθηκε μαζί με την εφημερίδα στις 01/04/2004, Ελευθεροτυπία, 2004

 

 

Τα σχέδια της Χρυσής Αυγής για το Πολίτευμα, όπως ακούστηκαν μέσα στο Πολιτικό της Γραφείο: «Στόχος μας η κατάργηση της Δημοκρατίας και η κατίσχυση της “Πολιτείας” (=του Ράιχ)» [Σειρά άρθρων: Χρυσή αυγή: Οσα θέλει να κρατήσει κρυφά #02]
Ενα “μικρό” “λάθος” του Μιχαλολιάκου: Επιβεβαιώνει ότι η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής γνώριζε (και παρακινούσε) τις δολοφονικές επιθέσεις, τις απόπειρες ανθρωποκτονίας και τους άγριους ξυλοδαρμούς

Comments

 1. Συγχαρητήρια, αυτό είναι ντοκουμέντο!

 2. Τέλος Χαρτοσήμου
  17 Μαρτίου 2014 - 23:40

  Είναι συνταρακτική φωτογραφία. Συνταραχθήκαμε συθέμελα όταν την πρωτοείδαμε σήμερα.

  Αν κανείς τη χρειάζεται χωρίς το υδατογράφημα, ξέρει τι πρέπει να κάνει.

 3. Πολύ καλό ντοκουμέντο μιας αποφράδας στιγμής..

 4. Reblogged this on Against The Grain.

 5. Τέλος Χαρτοσήμου
  18 Μαρτίου 2014 - 13:16

  Αναδημοσιεύσεις:

  Ιστορικό ντοκουμέντο: Νέα φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Βελουχιώτη; | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα
  http://tvxs.gr/news/ellada/istoriko-ntokoymento-nea-fotografia-me-kommeno-kefali-toy-beloyxioti

  Η συγκλονιστική φωτογραφία του κομμένου κεφαλιού του Άρη Βελουχιώτη, πρώτη φορά στη δημοσιότητα | Tribune.gr
  http://www.tribune.gr/history/news/article/15975/sigklonistiki-fotografia-tou-kommenou-kefaliou-tou-ari-velouchioti-proti-fora-sti-dimosiotita.html

  Μετά 69 χρόνια, η μοναδική ανφάς χαμένη φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη από τον φανοστάτη της πλατείας στα Τρίκαλα + Βιβλιογραφία | Against The Grain
  http://georgefertakis.wordpress.com/2014/03/18/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-69-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CF%86%CE%AC%CF%82-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%86/

  Αδέσποτος: Μετά 69 χρόνια, η μοναδική ανφάς χαμένη φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη από τον φανοστάτη της πλατείας στα Τρίκαλα + Βιβλιογραφία
  http://antipetroula.blogspot.gr/2014/03/69.html

  tsolias.net: Μετά 69 χρόνια, η μοναδική ανφάς χαμένη φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη από τον φανοστάτη της πλατείας στα Τρίκαλα
  http://www.tsolias.net/2014/03/69.html

  to-fresko: Αποκλειστικό: Μετά 69 χρόνια βρέθηκε το κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη
  http://to-fresko.blogspot.gr/2014/03/69.html

  Μετά 69 χρόνια, η μοναδική ανφάς χαμένη φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη από τον φανοστάτη της πλατείας στα Τρίκαλα + Βιβλιογραφία | ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ | Gargalianoi.com
  http://www.gargalianoi.com/2014/03/19/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-69-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CF%86%CE%AC%CF%82-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%86/

  Μετά 69 χρόνια, η μοναδική ανφάς χαμένη φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη από τον φανοστάτη της πλατείας στα Τρίκαλα + Βιβλιογραφία « XYZ Contagion
  http://www.kaotonik.net/home/ssta73/meta-69-xronia-i-monadiki-anfas-xameni-fotografia-me-to-kommeno-kefali-toy-ari-beloyxioti-apo-ton-fanostati-tis-plateias-sta-trikala–bibliografia-laquo-xyz-contagion

  salonikara.blogspot.gr: Μετά 69 χρόνια, η μοναδική ανφάς χαμένη φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη από τον φανοστάτη της πλατείας στα Τρίκαλα + Βιβλιογραφία
  http://salonikara.blogspot.gr/2014/03/69.html

  XYZ Contagion: Ενα σπουδαίο Blog | ANemos
  http://www.anemosnaftilos.gr/2014/03/xyz-contagion-blog.html

  ΒΑΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ: Μοναδικό ντοκουμέντο από τη διαπόμπευση του Αρη Βελουχιώτη στην πλατεία των Τρικάλων
  http://vathiprasino.blogspot.gr/2014/03/blog-post_5548.html

  η μοναδική ανφας φωτογραφία από το κομμένο κεφάλι του ¨Αρη Βελουχιώτη στο XYZ Contagion | των ανωνύμων
  http://www.tonanonymon.gr/news/20140323

  Πρώτα:
  Ιστορικό φωτογραφικό ντοκουμέντο με το κομμένο κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη. ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ (ΦΩΤΟ) ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ
  http://aorata-gegonota.blogspot.gr/2014/03/blog-post_20.html

  … αλλά τελικά:
  Γνήσια η φωτογραφία με το κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη -Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ακρόπολη το 1945 ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ
  http://aorata-gegonota.blogspot.gr/2014/03/1945.html

  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ: Η φωτογραφία μυστήριο του Άρη Βελουχιώτη που σαρώνει το διαδίκτυο
  http://kafeneio-gr.blogspot.gr/2014/03/blog-post_5770.html

  sarc.gr :: Γνήσια η φωτογραφία με το κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη
  http://www.sarc.gr/readmorein.php?id=2091042&grp=943647

  Ειδήσεις – Ιστορικό ντοκουμέντο: Νέα… | Palo.gr
  http://www.palo.gr/cluster/articles/?cid=641&clid=10363016

  Εμπορικά-Κερδοσκοπικά μπλογκ και σάιτ με διαφημίσεις

  Μοναδικό ντοκουμέντο από τη διαπόμπευση του Αρη Βελουχιώτη στην πλατεία των Τρικάλων – ΤΡΙΚΚΗPress
  http://trikkipress.gr/%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BC%CF%80%CE%B5/

  Σημειώνεται, πάντως, ότι έχει αναπτυχθεί διάλογος και για το ποια ακριβώς ήταν η πλατεία. Αν, δηλαδή, επρόκειτο για την κεντρική πλατεία (σημερινή Ηρώων Πολυτεχνείου) ή τη Ρήγα Φεραίου. Ενας Αργοθεάτης, ο κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου ισχυρίζεται ότι ο εν λόγω φανοστάτης είναι αυτός που τώρα βρίσκεται στο Φρούριο (κοντά στα σκαλάκια της ανατολικής πλευράς) και είχε μεταφερθεί σε αυτό το σημείο κάποια στιγμή αργότερα. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να πρόκειται για απλώς έναν όμοιο φανοστάτη. Ομως, μία φωτογραφία που έχει δημοσιεύσει ο ίδιος στο facebook, δείχνει στο πίσω μέρος του φανοστάτη, το ξενοδοχείο Πανελλήνιο. Περισσότερα εδώ.

  Το ΒΗΜΑ της Ιτέας: ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
  http://vimaiteas.blogspot.gr/2014/03/blog-post_2557.html

  Μετά 69 χρόνια, η μοναδική ανφάς χαμένη φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη από τον φανοστάτη της πλατείας στα Τρίκαλα
  http://www.bloko.gr/ellada/meta-69-xronia-h-monadikh-anfas-xamenh-fwtografia-me-to-kommeno-kefali-toy-arh-beloyxiwth-apo-ton-fanostath-ths-plateias-sta-trikala.html

  Από κει που δεν το περιμένεις:

  ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΑΜΕΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ… ΜΕΤΑ ΑΠΟ 69 ΧΡΟΝΙΑ! ~ Εφημερίδα “Στόχος” – Stoxos newspaper
  h**p://www.stoxos.gr/2014/03/69.html

  ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΜΑΝΗΣ: ΤΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ…
  h**p://xri-ayg-kal.blogspot.gr/2014/03/blog-post_1148.html

  … και μετά από λίγο:

  ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΕΙΝΑΙ… ΣΤΟΝ ΣΚΟΤΑΔΟΨΥΧΟ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΑΝΗΚΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΙ… ~ Εφημερίδα “Στόχος” – Stoxos newspaper
  h**p://www.stoxos.gr/2014/03/blog-post_2196.html

  Στα κρυμμένα

  2014-03-21-((i))-1519544-Μετά 69 χρόνια, η μοναδική ανφάς χαμένη φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη
  https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1519544

  Selling little madness

  KOKKINOΣ ΦΑΚΕΛΟΣ: Σπάνια φωτογραφία του Άρη Βελουχιώτη.
  http://kokkinosfakelos.blogspot.gr/2014/03/blog-post_28.html

 6. Ενα απλο …συγχαρητηρια..θα ειναι λιγο 🙂

 7. Μυρτώ Λέτσου
  18 Μαρτίου 2014 - 17:07

  Το κομμένο κεφάλι της Ανυποταγής…

 8. Η διαχείριση του Ιστολογίου XYZ Contagion (Ολομέλεια)
  18 Μαρτίου 2014 - 21:58

  Σχετικά μετο feedback και τις αντιδράσεις

  Θα ξεχωρίσoουμε τα εξής δύο, από το feedback και τις αντιδράσεις για το άρθρο με την χαμένη (και μάλλον συνταρακτική) φωτογραφία, που όλες σχεδόν (οι αντιδράσεις και οι απαντήσεις) ήταν συγχαρητήρια κ.λπ, εκτός:

  – από κάποιους κακοήθεις ακροδεξιούς που μας έγραψαν πόσο πολύ ηδονίζονται στη θέα του κομμένου κεφαλιού,

  – αλλά και κάποιους λίγους πολύ σκληροπυρηνικούς και αρτηριοσκληρωτικούς “ορθόδοξους”, προφανώς, μέσα ή δίπλα στο ΚΚΕ, από εκείνους που ως γνωστόν θεωρούν πως ό,τι δεν αξιοποιείται από το Κόμμα, αξιοποιείται -αναγκαστικά και με πονηρό τρόπο- από τους αντικομμουνιστές εχθρούς του κόμματος για να χτυπήσει το Κόμμα και την απόλυτη εξ αποκαλύψεως αλήθεια που κατέχει η κατά καιρούς Κεντρική Επιτροπή του.

  Οι εξής δύο αντιδράσεις που φάνηκαν αξιοσημείωτες:

  – Ενας ψιλογνωστός (είχαμε ανταλλάξει ημέηλ) από τον ευρύτερο κύκλο των μετα-αναθεωρητών ΜΑΦΛΕΝΕΚ [* βλέπε λέξη], προφανώς για να μας πικάρει -νομίζει- και για να μας κάνει να ενοχληθούμε (;;;), μας έγραψε:

  «Αντε, με το καλό να ψάξετε για να βρείτε και το ίδιο το κομμένο κεφάλι, γιατί θα χρειαστεί στην κοινωνία όσων οραματίζονται ουτοπίες και επαναστάσεις, να ‘χουν κάτι να ασχολούνται οι αιθεροβάμονες [Σ.Σ. έτσι το είπε ακριβώς]»

  Αλλά κάτι τέτοια τα γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια -χώρια, δηλαδή, που πρέπει να γκούγκλαρε προηγουμένως, και πρέπει να διάβασε αυτό εδώ, που λέει ότι συγγενείς του Αρη Β. (αδέλφια, ανήψια) έκαναν τις δικές τους έρευνες αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν κάτι.

  Τι απέγινε το κεφάλι του Αρη – Πολιτικές ειδήσεις – Το Βήμα Online
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=173898

  – Και ένας παντελώς άγνωστος σε εμάς, προσωπικά, αλλά πολύ γνωστός ακαδημαϊκός (όλοι έχουμε διαβάσει βιβλία και άρθρα του), που, κάπως προβληματισμένος, μας έγραψε τα εξής:

  Οτι από τη μια χαίρεται πολύ, που επιτέλους ένα τέτοιο ντοκουμέντο θα μπορέσει να γίνει κτήμα του κόσμου και των πολιτών, και να βρει τη θέση του σε βιβλία, ντοκιμαντέρ, στο δημόσιο λόγο κ.λπ.

  Αλλά από την άλλη, προβληματίζεται κάπως, ακόμα και για τον ρόλο των δικών του συναδέλφων, στην κρίση σήμερα.

  Σε μια αποστροφή του λόγου του, στα πλαίσια μιας ευρύτερης συλλογιστικής, μας είπε στο περίπου στη δεύτερη απάντησή του: «πως γίνεται τόσα χρόνια επαγγελματίες επιστήμονες, ερευνητές, δημοσιογράφοι, κόμματα, ινστιτούτα κ.λπ. να μην μπορέσουν να εντοπίσουν κάτι που τελικά ανακάλυψαν ερασιτέχνες (μπλόγκερ)».

  Οταν απαντήσαμε ΤΩΡΑ είναι που χρειαζόμαστε τους έντιμους διανοοούμενους παρά σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή, ακόμα κι εκεί φάνηκε να προβληματίζεται.

  Τέλος πάντων και ενηγουέη, εμείς ό,τι κάνουμε, το κάνουμε καθαρά for fun, θα έλεγα “για την πλάκα μας”, αν και προσπαθούμε να διατηρούμε υψηλά στάνταρντ.

  Αλλά, μεταξύ μας, τώρα, όσο κι αν συμπαθούμε τους ανθρώπους του πνεύματος, συμπαθούμε χίλιες φορές περισσότερο τους “μη επαγγελματίες διανοούμενους”, και ειδικά εκείνους που η δουλειά τους ωφελεί τους πολίτες και τον κόσμο της εργασίας με απτό τρόπο, και στο υστέρημα του χρόνου τους και της ενέργειας τους και των πόρων τους ασχολούνται και με τις “ανθρωπιστικές” λεγόμενες σπουδές.

  Το λέμε εμείς που είμαστε των άλλων σπουδών, των “απανθρώπων” (έτσι τις αποκαλούσε ο Σβορώνος, έχω μάθει).

  Και προς το παρόν, μας φτάνει που το είδαν μέσα σε 24 ώρες πάνω από 25.000 άνθρωποι.

  Μετά τιμής,
  Η Ολομέλεια του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής της Εκτελεστικής Γραμματείας του Εποπτικού Οργάνου των Διαχειριστών του Ιστολογίου XYZ Contagion

  ή αλλιώς:

  Η διαχείριση του Ιστολογίου XYZ Contagion

  [*] ΜΑΦΛΕΝΕΚ = ΜεταΑναθεωρητές του Φερόμενου και Λεγόμενου ΝΕου Κύματος (aka ρεύμα Καλύβα-Μαραντζίδη), βλέπε π.χ.

  Μια μικρή περιήγηση στο περιβόλι των ΜεταΑναθεωρητών του Φερόμενου και Λεγόμενου ΝΕου Κύματος (aka ρεύμα Καλύβα-Μαραντζίδη)
  http://xyzcontagion.wordpress.com/2013/07/11/neo-kyma-maflenek-kondylia/

  ΥΓ: Οπως γνωρίζουν καλά οι τακτικοί επισκέπτες και οι φίλοι του ιστολογίου, δεν έχουμε τον παραμικρό ενδοιασμό και δίνουμε σε όλους ό,τι υλικό μας ζητήσουν, αρκεί να μην είναι (ακρο)δεξιοί και αρκεί να μην έχουν σκοπό να το χρησιμοποιήσουν για εμπορικούς σκοπούς (δείτε και την “Πολιτική Αναδημοσιεύσεων“). Αυτό ισχύει από πάντα και για πάντα· δεν έχει αλλάξει τίποτα.

 9. Αιώνιο στίγμα για την Εθνικοφροσύνη.

 10. Μήπως κάποιος γνωρίζει πότε έγινε μέλος του ΚΚΕ ο Βελουχιώτης;

 11. Η διαχείριση του Ιστολογίου XYZ Contagion (Ολομέλεια)
  20 Μαρτίου 2014 - 13:28

  Θοδωρής Ρουμπάνης, Εθνος, Πέμπτη 20/03/2014

  [caption id="attachment_10131" align="aligncenter" width="221"]Εθνος, 20/03/2014. Η δεύτερη σελίδα με τα highlights της ημέρας. Σάλος στο διαδίκτυο. Για τον Αρη. Πρόλογος στο κύριο δισέλιδο άρθρο του Θοδωρή Ρουμπάνη, 'Τα άγνωστα ντοκουμέντα από το τέλος του Αρη'. Εθνος, 20/03/2014. Η δεύτερη σελίδα με τα highlights της ημέρας. Σάλος στο διαδίκτυο. Για τον Αρη. Πρόλογος στο κύριο δισέλιδο άρθρο του Θοδωρή Ρουμπάνη, ‘Τα άγνωστα ντοκουμέντα από το τέλος του Αρη’.[/caption]

   

  ΕΞΗΝΤΑ ΕΝΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ
  Μυστήριο με φωτογραφία του Αρη Βελουχιώτη

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63980435

  Σάλο έχει προκαλέσει η ανάρτηση στο Διαδίκτυο φωτογραφίας που από το blog «XYZ Contagion» υποστηρίζεται ότι παρουσιάζει το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη. Ερχεται στο φως 69 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ.

  Μυστήριο με φωτογραφία του Αρη Βελουχιώτη

  http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140320/low/newego_LARGE_t_420_54324718.JPG

  Οι διαχειριστές του ιστότοπου, Κλέων Ιωαννίδης και Βασιλική Μετατρούλου, υποστηρίζουν πως είναι η μοναδική καταπρόσωπο εικόνα που αποτυπώθηκε από τον φανοστάτη της πλατείας των Τρικάλων, εκεί όπου οι διώκτες του έστησαν το «τρόπαιό» τους. Θεωρούν ότι η συγκεκριμένη απεικόνιση δεν υπάρχει στην πλούσια βιβλιογραφία για την Εθνική Αντίσταση, τον πρωταγωνιστή της και τις δραματικές τελευταίες ώρες του. Βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει ούτε στα βιβλία, ούτε στα ντοκιμαντέρ, ούτε στα εικονογραφημένα αφιερώματα.

  Το μόνο γνωστό είναι -και αναφέρεται στην ανάρτηση- πως μεταξύ 18 και 20 Ιουνίου 1945 στάλθηκε στην εφημερίδα «Ακρόπολις» από τον ανταποκριτή της με σκοπό να δημοσιευτεί. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργήθηκε αναστάτωση. Ποικίλες και αντιφατικές εκτιμήσεις διατυπώνονται από τους χρήστες του Ιντερνετ.

  Ενστάσεις
  Λόγω ακριβώς του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος το «Εθνος» δημοσιεύει τη φωτογραφία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετεί το ντοκουμέντο ως γνήσιο και αδιαφιλονίκητο. Αλλωστε, άνθρωποι οι οποίοι έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα διατυπώνουν ενστάσεις. Θεωρούν εξαιρετικά αμφίβολο να υπάρχει τέτοιο ιστορικό τεκμήριο το οποίο παρέμενε στα αζήτητα σχεδόν επτά δεκαετίες.

  http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140320/low/assets_LARGE_t_420_54324589.JPG

  Η φωτογραφία του Αρη, αποτελεί, σύμφωνα με τους διαχειριστές του μπλογκ που την ανήρτησαν, τη μοναδική καταπρόσωπο εικόνα που αποτυπώνει τον αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ από τον φανοστάτη της πλατείας Τρικάλων

  [caption id="3131" align="aligncenter" width="379"] Εθνος, 20/03/2014, σελ. 17 – Θοδωρής Ρουμπάνης – Μυστήριο με φωτογραφία του Αρη Βελουχιώτη[/caption]

  Το νήμα της ζωής του Αρη Βελουχιώτη κόπηκε στις 15 Ιουλίου 1945.

  Ο ηγέτης του ΕΛΑΣ είχε καταγγείλει τη Συμφωνία της Βάρκιζας και είχε έρθει σε ρήξη με το ΚΚΕ και την ηγεσία του ΕΑΜ. Διακήρυξε την ανάγκη να συνεχιστεί ο ένοπλος αγώνας και μετά την αποχώρηση των ναζί, αυτήν τη φορά εναντίον του εξαρτημένου από τη Βρετανία μεταπελευθερωτικού καθεστώτος. Οι θέσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και του επιτελείου του ΚΚΕ, που τελικά τον αποκήρυξε.

  Η υπό τον Νίκο Ζαχαριάδη κομματική ηγεσία έκανε λόγο για τυχοδιωκτικό και ύποπτο στοιχείο. Εριξε το σύνθημα «Ούτε φαΐ ούτε νερό στον Αρη». Τον διέγραψε και η διαγραφή του δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα με το τραγικό τέλος του, στη Μεσούντα της Αρτας, κοντά στον Αχελώο.

  http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140320/low/assets_LARGE_t_420_54324590.JPG

  Τα κομμένα κεφάλια του Αρη και του Τζαβέλα, κρεμασμένα στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων

  Ο Αρης ασφαλώς είχε ειδοποιηθεί για την αποκήρυξη. Μαρτυρίες των ανταρτών που βρέθηκαν στο πλευρό του αναφέρουν ότι το μοιραίο απόγευμα ένας άνδρας γνωστός στο Γενικό Αρχηγείο του ΕΛΑΣ, ο Ηλίας Τσιουμάνης, τον συνάντησε και του έδωσε κάποιο διπλωμένο χαρτί. Ο Βελουχιώτης πήγε παράμερα και το διάβασε. Πάντως φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να ήταν η απόφαση της διαγραφής του, που είχε δημοσιευτεί εκείνη την ημέρα στον «Ριζοσπάστη». Δεν πέρασε πολλή ώρα και η ομάδα των ανυπότακτων ανταρτών αντιλήφθηκε πως είχε περικυκλωθεί.

  Δυτικά βρίσκονταν οι μονάδες της Εθνοφυλακής που είχαν σταλεί για να τον συλλάβουν, κάπου 120 άτομα με επικεφαλής τον Βόιδαρο, οπλαρχηγό του Ναπολέοντα Ζέρβα. Ανατολικά είχε αναπτυχθεί τμήμα του Ελληνικού Στρατού υπό τον υπολοχαγό Α. Μουρελάτο.

  http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140320/low/assets_LARGE_t_420_54324591.JPG

  Ο Αρης Βελουχιώτης εκφωνεί τον περίφημο λόγο της απελευθέρωσης στη Λαμία. Δεξιά, ο ηγέτης του ΕΛΑΣ εισέρχεται στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας

  Η επικρατούσα εκδοχή είναι πως ο Αρης αυτοκτόνησε λίγο πιο πέρα από τους άνδρες της ομάδας του.

  Οταν ο κλοιός έσφιξε, ο Βελουχιώτης έδωσε εντολή στα παλικάρια του να τραβηχτούν προς τον Αχελώο. Ο ίδιος έμεινε πίσω και σε λίγο ακούστηκε ένας πυροβολισμός.

  Ο καπετάνιος είχε δώσει τέλος στη ζωή του με την τελευταία σφαίρα που είχε κρατήσει για τον εαυτό του. Το πρωτοπαλίκαρό του, ο Τζαβέλας, ειδοποίησε τους άλλους πως ο πρωτοκαπετάνιος σκοτώθηκε. Τους ζήτησε να τον ακολουθήσουν στον θάνατο, αλλά αρνήθηκαν.

  Κατέστρεψε στοιχεία
  Ο Τζαβέλας προχώρησε προς το άψυχο κορμί του αρχηγού του, πήρε στα χέρια του ό,τι φωτογραφίες κρατούσε μαζί του και τις έσκισε. Εσπασε και το ρολόι του και κατάστρεψε το πιστόλι του. «Ελβετό» έλεγε το πιστόλι του ο Βελουχιώτης. Επειτα έβγαλε την περόνη από μια χειροβομβίδα μιλς.

  Υπάρχουν και άλλες δύο εκδοχές. Η μία είναι ότι ο Αρης αυτοκτόνησε με τη χειροβομβίδα έχοντας δίπλα τον Τζαβέλα. Η άλλη καταγράφηκε στις επίσημες αναφορές του Στρατού και θέλει να έχει πέσει νεκρός από τα πυρά των διωκτών του.

  Γιορτή ζούγκλας
  Χόρευαν και τραγουδούσαν μπροστά στα κεφάλια

  Οι επιζήσαντες από την ανταρτο-ομάδα του Αρη συνελήφθησαν. Οι εθνοφύλακες αποφάσισαν να αποκεφαλίσουν τα πτώματα του Αρη και του Τζαβέλα. Μάλιστα υποχρέωσαν τον συλληφθέντα αντάρτη με το ψευδώνυμο Δράκος να κάνει με σουγιά αυτή τη δουλειά. Με τα κομμένα κεφάλια κατευθύνθηκαν στο χωριό Μυρόφυλλο, όπου τα επέδειξαν ακουμπισμένα σ΄ ένα πεζούλι έξω από το καφενείο του χωριού. Οι παρακρατικοί τραγουδούσαν και χόρευαν. Απ΄ εκεί μετακινήθηκαν στα Τρίκαλα. Στην κεντρική πλατεία Ρήγα Φεραίου κρέμασαν τα δύο κεφάλια από τον φανοστάτη.

  Εμειναν κρεμασμένα δύο μέρες. Ηταν πιασμένα με σκοινί από τις άκρες ενός πασάλου, που δέθηκε πάνω στον πανύψηλο φανοστάτη με τρόπο που να είναι εύκολο να το διακρίνει κανείς ακόμα και μέσα από το πυκνό πλήθος.

  Ολη νύχτα
  Το κρέμασμα ακολούθησε γιορτή ζούγκλας, που οι πρωταγωνιστές της συναγωνίζονταν σε επίδειξη ανθρωποβόρων ενστίκτων. Κράτησε ολόκληρη τη νύχτα. Πίπιζες, νταούλια και ζουρνάδες έπαιζαν βασιλικά θούρια. Το τσάμικο «Ζέρβα μ΄ σε θέλει ο βασιλιάς» είχε την τιμητική του. Κανείς δεν ξέρει την τύχη που είχαν τελικά τα κρανία και τα πτώματα. Στις εφημερίδες της εποχής γράφτηκε πως τα κεφάλια μεταφέρθηκαν ταριχευμένα στην Αθήνα. Για τις σορούς δεν υπάρχει κάποια αναφορά. Μπορεί να πετάχτηκαν στον Αχελώο. Μπορεί πάλι να έγινε περιφορά τους στα χωριά για να παραδοθούν τελικά βορά στα όρνια και τα αγρίμια. Το βέβαιο είναι ότι δεν τάφηκαν. Με καθυστέρηση μιας – δύο ημερών στα Τρίκαλα έφτασε ο Ν. Ζέρβας, θανάσιμος εχθρός του Βελουχιώτη. Συνεχάρη τους εθνοφύλακες για το κατόρθωμά τους να εξοντώσουν τον «αρχιληστή» και «αρχισυμμορίτη». Τα κεφάλια είχαν φυλαχτεί στη Διεύθυνση Χωροφυλακής με αλάτι και πάγο μέσα σε τσίγκινο τενεκέ.

  Η διαδρομή του Θανάση Κλάρα, οι σπουδές, η μύηση στον κομμουνισμό και η είσοδος στο μαζικό κίνημα
  Αποκατάσταση από το ΚΚΕ τον Ιούνιο του 2011

  Ο θάνατος του Αρη Βελουχιώτη και η μεταθανάτια διαπόμπευσή του προκάλεσαν σοκ στην ελληνική κοινωνία, που ζούσε στο τρομοκρατικό κλίμα της μεταβαρκιζιανής περιόδου.

  Η «Ελεύθερη Ελλάδα», δημοσιογραφικό όργανο του ΕΑΜ, ζήτησε να αποκαθηλωθούν τα κεφάλια από τον φανοστάτη και να ταφούν στον Γοργοπόταμο, «εκεί όπου ο Αρης δόξασε την Ελλάδα».

  Η «Ακρόπολις» στις 21 Ιουνίου δημοσίευσε την είδηση ότι ενταφιάστηκαν με εντολή των Αρχών.

  Το ΚΚΕ αποκατέστησε πολιτικά τον Αρη Βελουχιώτη με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που έγινε στις 16 Ιουνίου 2011. Στην απόφαση τονίστηκε ότι «είχε δίκιο ως προς την εκτίμηση που έκανε για τη Συμφωνία της Βάρκιζας».

  Η πολιτική αποκατάσταση δεν σήμανε και επαναφορά της κομματικής ιδιότητας. Και τούτο διότι: Παραβίασε την κομματική πειθαρχία -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά- και αξιοποίησε τη φήμη που είχε αποκτήσει ως καπετάνιος του ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ, γεγονός που αποτέλεσε ρήξη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού.

  Τον Ιούνιο του 1945 ο Αρης Βελουχιώτης ήταν 40 ετών. Γεννήθηκε στη Λαμία στις 26 Αυγούστου 1905 και το πραγματικό όνομά του ήταν Θανάσης Κλάρας. Ο πατέρας του Δημήτρης ήταν δικηγόρος και διετέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Λαμίας. Η μητέρα του Αγλαΐα προερχόταν από οικογένεια συμβολαιογράφου.

  Σπούδασε στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή της Λάρισας. Το 1923 που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μυήθηκε στον κομμουνισμό από τον δημοσιογράφο Τάκη Φίτσιο. Στον Στρατό, λόγω των πολιτικών του φρονημάτων, υπηρέτησε ως ημιονηγός στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου.

  Μετά την απόλυσή του από το στράτευμα, συνέχισε τη δράση του στις γραμμές του ΚΚΕ. Διακρίθηκε στην οργάνωση αποδράσεων συναγωνιστών του. Δύο φορές βοήθησε να αποδράσει ο Νίκος Ζαχαριάδης, τότε ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Πήρε το ψευδώνυμο «Μιζέριας».

  Το 1928 έγινε συντάκτης του «Ριζοσπάστη», αλλά συνέχισε τη δουλειά στο μαζικό κίνημα. Συνελήφθη και φυλακίστηκε δύο φορές. Εκτοπίστηκε και στη Γυάρο.

  Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου τον συνέλαβε. Κλείστηκε στις φυλακές της Κέρκυρας. Η δήλωση μετανοίας που υπέγραψε ήταν πράξη αμφιλεγόμενη. Εγινε είτε υπό το βάρος των βασανιστηρίων είτε εσκεμμένα για να συνεχίσει την κομματική δραστηριότητα.

  Το 1942 ανέλαβε δράση στον ΕΛΑΣ, όπου έμελλε να αναδειχθεί σε ηγετική μορφή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

  ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ

  [caption id="attachment_3130" align="aligncenter" width="900"]Εθνος, 20/03/2014, σελ. 16 - Θοδωρής Ρουμπάνης - Μυστήριο με φωτογραφία του Αρη Βελουχιώτη Εθνος, 20/03/2014, σελ. 16 – Θοδωρής Ρουμπάνης – Μυστήριο με φωτογραφία του Αρη Βελουχιώτη[/caption]

  _______

  Φωτοτυπίες από το δισέλιδο του Εθνους, 20/03/2014

  http://xyzcontagion.wordpress.com/?attachment_id=3130

  http://xyzcontagion.wordpress.com/?attachment_id=3131

  _______

  Κι από κει και μετά άπειρες αναδημοσιεύσεις, άλλες με αυτούσιο το κείμενο από το Εθνος, άλλες με παραλλαγές ή προσθήκες από άπειρα εμπορικά και ανυπόληπτα ενημερωτικά διαδικτυακά ΜΜΕ (όλοι εκτέθηκαν) …

  Μυστήριο με φωτογραφία του κομμένου κεφαλιού του Άρη Βελουχιώτη – Η φωτογραφία έχει προκαλέσει σάλο στο διαδίκτυο, ενώ είναι άγνωστο αν πρόκειται για ντοκουμέντο ή φάρσα
  http://www.protothema.gr/greece/article/363242/mustirio-me-fotografia-tou-kommenou-kefaliou-tou-ari-velouhioti/

  enikos.gr – Κοινωνία: Μυστήριο με “φωτογραφία” του Άρη Βελουχιώτη
  http://www.enikos.gr/society/221977,Mysthrio_me_fwtografia_toy_Arh_Beloyxi.html

  Μυστήριο με τη φωτογραφία του αποκεφαλισμένου Άρη Βελουχιώτη – NEWS247
  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/mysthrio_me_th_fwtografia_toy_apokefalismenoy_arh_veloyxiwth.2698577.html

  Η φωτογραφία μυστήριο του Άρη Βελουχιώτη που σαρώνει το διαδίκτυο | Ελλάδα – NewsIt.gr
  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=278097&catid=3

  Newsbeast.gr | ΕΛΛΑΔΑ : Μυστήριο με τη φωτογραφία του κομμένου κεφαλιού του Άρη Βελουχιώτη
  http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/657029/mustirio-me-ti-fotografia-tou-kommenou-kefaliou-tou-ari-velouhioti/

  Σάλος με φωτογραφία στο διαδίκτυο: Είναι αυτό το κομμένο κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη;
  http://www.star.gr/Pages/Ellada_Kosmos.aspx?art=219952&artTitle=salos_me_fotografia_sto_diadiktyo_einai_afto_to_kommeno_kefali_tou_ari_velouchioti

  Θρίλερ με φωτογραφία που φέρεται να δείχνει το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη [εικόνες] | Ειδήσεις και νέα με άποψη
  http://www.iefimerida.gr/news/147829/%CE%B8%CF%81%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CF%81-%CE%BC%CE%B5-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%81%CE%B7-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%87%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

  Μυστήριο με φωτογραφία του Άρη Βελουχιώτη – ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
  http://www.topontiki.gr/article/70263/Mustirio-me-fotografia-tou-Ari-Belouxioti

  parapolitika.gr – Μυστήριο με φωτογραφία του κομμένου κεφαλιού του Άρη Βελουχιώτη
  http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B1/%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%81%CE%B7-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%87%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B7

  Makeleio.gr | Το Site των Μεγάλων αποκαλύψεων » Mυστήριο με “φωτογραφία” του Άρη Βελουχιώτη
  http://www.makeleio.gr/?p=72799

  Το ΧΩΝΙ – Μυστήριο με τη φωτογραφία του αποκεφαλισμένου Άρη Βελουχιώτη
  http://www.toxwni.gr/ellada/item/14597-mystirio-me-ti-fotografia-tou-apokefalismenou-ari-velouxioti

  Μυστήριο με φωτογραφία του Αρη Βελουχιώτη στην κρεμάλα… | Bank Wars – Τράπεζες
  http://www.bankwars.gr/?p=196263

  Μυστήριο με φωτογραφία του Αρη Βελουχιώτη (ΦΩΤΟ) – patrasTimes.gr
  http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=58726

  Σάλος με φωτογραφία του Άρη Βελουχιώτη | gazzetta.gr
  http://www.gazzetta.gr/plus/article/597663/salos-me-fotografia-toy-ari-veloyhioti

  Άρης Βελουχιώτης. Αληθινή ή ψεύτικη η φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι; – ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
  http://www.mixanitouxronou.gr/aris-velouchiotis-alithini-pseftiki-fotografia-kommeno-kefali/

  Στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν το κομμένο κεφάλι του Α.Βελουχιώτη (εικόνες) | DefenceNet.gr
  http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%87%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

  Η «φωτογραφία μυστήριο » του νεκρού Άρη Βελουχιώτη – CrashOnline.gr | Η Online εκδοχή του περιοδικού CRASH!
  http://crashonline.gr/%CE%B7-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CE%AC%CF%81%CE%B7/

  Η φωτογραφία μυστήριο του Άρη Βελουχιώτη που σαρώνει το διαδίκτυο – Tlife.gr
  http://www.tlife.gr/Article/news-velouxiotis/0-9-59570.html

  Το κομμένο κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη – Σάλο έχει προκαλέσει η ανάρτηση φωτογραφίας από το blog «XYZ Contagion»! (φωτό)
  http://eirinika.gr/gr/blog/irenesfavourite/Stories/veloyxiwths.asp

  Μυστήριο με «φωτογραφία» του Άρη Βελουχιώτη – Newpost.gr
  http://newpost.gr/post/334635/mysthrio-me-fwtografia-toy-arh-beloyxiwth

  Η φωτογραφία μυστήριο του Άρη Βελουχιώτη που σαρώνει το διαδίκτυο – Yahoo Ειδήσεις Ελλάδα
  http://gr.news.yahoo.com/%CE%B7-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CF%81%CE%B7-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%87%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B1%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-093200459.html

  Θρίλερ με φωτογραφία που φέρεται να δείχνει το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη [εικόνες] – Yahoo Ειδήσεις Ελλάδα
  http://gr.news.yahoo.com/%CE%B8%CF%81%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CF%81-%CE%BC%CE%B5-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-131017807.html

  Μυστήριο με φωτογραφία του κομμένου κεφαλιού του Άρη Βελουχιώτη – Yahoo Celebrity Ελλάδας
  http://gr.celebrity.yahoo.com/news/%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CF%81%CE%B7-095718597.html

  Σαρώνει στο διαδίκτυο η φωτογραφία που απεικονίζει τον Άρη Βελουχιώτη! | Gossip-tv.gr
  http://www.gossip-tv.gr/inside-stories/story/309681/saronei-sto-diadiktyo-i-fotografia-poy-apeikonizei-ton-ari-veloyhioti

  Σάλος με «φωτογραφία» του Άρη Βελουχιώτη « Φήμες
  http://www.fimes.gr/2014/03/aris-velouchiotis/

  Η φωτογραφία μυστήριο του Άρη Βελουχιώτη που σαρώνει το διαδίκτυο – Δείχνει το κομμένο κεφάλι του “καπετάνιου” του ΕΛΑΣ – Κοινωνία – The Best News
  http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/255020

  Το κομμένο κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη. Σάλος στο διαδίκτυο! (ΦΩΤΟ) – to kommeno kefali tou ari velouchioti. salos sto diadiktyo! (foto)
  http://www.inewsgr.com/13/to-kommeno-kefali-tou-ari-velouchioti-salos-sto-diadiktyo-foto.htm

  Φωτογραφικό ντοκουμέντο με το κομμένο κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη. ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ | PRESS-GR.blogspot.com
  http://www.press-gr.blogspot.gr/2014/03/blog-post_3147.html

  ΠΡΕΖΑ TV ©: ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΆΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ (;)
  http://prezatv.blogspot.gr/2014/03/blog-post_3592.html

  Το κομμένο κεφάλι του Βελουχιώτη που «σαρώνει» στο διαδίκτυο [εικόνα] — KoolNews
  http://www.koolnews.gr/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B1/to-kommeno-kefali-tou-velouhioti-pou-saronei-sto-diadiktyo-eikona/

  Nonews-NEWS: Μυστήριο με φωτογραφία του Αρη Βελουχιώτη…
  http://nonews-news.blogspot.gr/2014/03/blog-post_8970.html

  Το κομμένο κεφάλι του Βελουχιώτη που «σαρώνει» στο διαδίκτυο [εικόνα] — 4news.gr | ΕΙΔΗΣΕΙΣ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | ΕΛΛΑΔΑ | ΝΕΑ | ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  http://www.4news.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%87%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85/

  Χαμός στο διαδίκτυο με την φωτογραφία μυστήριο του «κομμένου κεφαλιού» του Άρη Βελουχιώτη… « Eglimatikotita.gr
  http://www.eglimatikotita.gr/2014/03/blog-post_8895.html

  Nooz.gr : Φωτογραφία μυστήριο “με τον Άρη Βελουχιώτη”
  http://www.nooz.gr/greece/einai-auto-to-kefali-tou-velouxioti

  Trikala Day: Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα των Τρικάλων
  http://www.trikaladay.gr/newsArticle.aspx?ID=15372&UICulture=el-GR

  Planet-Greece: Έγκυρη ενημέρωση: Φωτογραφία – σοκ με τον αποκεφαλισμένο Βελουχιώτη [ΦΩΤΟ]
  http://planet-greece.blogspot.com/2014/03/blog-post_1162.html

  Είναι αληθινή η φωτογραφία του Άρη Βελουχιώτη που σαρώνει το διαδίκτυο;
  http://www.lamiareport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=92230%3Aeinai-alhthini-h-fotografia-tou-arh-belouxioth-pou-saronei-to-diadiktuo&catid=38%3A2010-04-22-20-27-04&Itemid=68

  Αετός των Τζουμέρκων: Μυστήριο με τη φωτογραφία του αποκεφαλισμένου Άρη Βελουχιώτη
  http://aetostz.blogspot.gr/2014/03/blog-post_9660.html

  το είδες αυτό …: Μυστήριο με τη φωτογραφία του αποκεφαλισμένου Άρη Βελουχιώτη
  http://toeidesauto.blogspot.gr/2014/03/blog-post_21.html

  Οδόφραγμα κριτικής, ανέργων και φτωχών: Μυστήριο με τη φωτογραφία του αποκεφαλισμένου Άρη Βελουχιώτη
  http://odofragma-skas.blogspot.gr/2014/03/blog-post_1794.html

  Μυστήριο με φωτογραφία του κομμένου κεφαλιού του Άρη | Neos Kosmos
  http://neoskosmos.com/news/el/%CE%9C%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%86%CF%81%CE%B7

  postin.gr – Νέα φωτογραφία με το κεφάλι του Άρη
  http://www.postin.gr/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%B1/item/8411-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CF%81%CE%B7.html

  ΣΑΛΟΣ στο διαδίκτυο με το κομμένο κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη… | syllogi.gr
  http://www.syllogi.gr/salos-sto-diadiktio-me-to-kommeno-kefali-tou-ari-velouchioti/

  Σάλος στο διαδίκτυο με τη φωτογραφία του Άρη Βελουχιώτη – Crete Plus
  http://www.creteplus.gr/news/salos-sto-diadiktuo-me-ti-fotografia-tou-ari-belouhioti-82690.html

  Φωτογραφία του Βελουχιώτη 69 χρόνια μετά το θάνατό του; – ΚΟΙΝΩΝΙΑ – news.gr
  http://www.news.gr/ellada/koinonia/article-wide/136418/fotografia-toy-veloyhioth-69-hronia-meta-to-thanato.html

  nasepo.gr – Το κομμένο κεφάλι του Βελουχιώτη που «σαρώνει» στο διαδίκτυο
  http://www.nasepo.gr/Article.aspx?qid=75453

  Το κομμένο κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη. Σάλος στο διαδίκτυο! (ΦΩΤΟ) | Exedra.gr
  http://www.exedra.gr/to-kommeno-kefali-tou-ari-velouchioti-salos-sto-diadiktio-foto/

  Το κομμένο κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη σαρώνει το διαδίκτυο-ΦΩΤΟ
  http://www.clevernews.gr/kommeno-kefali-tou-ari-velouchioti-saroni-diadiktio-foto/

  Θρίλερ με φωτογραφία που δείχνει το κομμένο κεφάλι του Βελουχιώτη (φωτο) – Τελευταία νέα – Το Βήμα της Κω
  http://www.vimatisko.gr/?page=news&records=details&_p.id=18666

  ΣΑΛΟΣ στο διαδίκτυο με το κομμένο κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη…
  http://www.araxtoi.com/post/3063

  Σάλος με τη φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη – ΕΙΚΟΝΑ
  http://www.e-magazino.gr/epikairotita/salos-me-ti-fotografia-me-to-kommeno-kefali-tou-ari-belouxioti-eikona.html

  Ιστορικό ντοκουμέντο: Νέα φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Βελουχιώτη;
  http://cyprusnews.eu/tvxs-ellada/1985333-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%87%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7.html

  Μυστήριο με “φωτογραφία” του Άρη Βελουχιώτη | AlfaVita – Εκπαιδευτικό Ενημερωτικό Δίκτυο
  http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CF%81%CE%B7-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%87%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7

  Ιστορικό ντοκουμέντο: Νέα φωτογραφία με το κεφάλι του Βελουχιώτη; | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα
  http://tvxs.gr/news/ellada/istoriko-ntokoymento-nea-fotografia-me-kommeno-kefali-toy-beloyxioti

  Ιστορικό ντοκουμέντο: Νέα φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Βελουχιώτη; | Tvkosmos.gr
  http://tvkosmos.gr/article.asp?newsid=2179846

  Μετά 69 χρόνια, η μοναδική ανφάς χαμένη φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη από τον φανοστάτη της πλατείας στα Τρίκαλα + Βιβλιογραφία | anastasiakalantzi50
  https://anastasiakalantzi50.wordpress.com/2015/03/13/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-69-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CF%86%CE%AC%CF%82-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%86/

  Μετά 69 χρόνια, η μοναδική ανφάς χαμένη φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη από τον φανοστάτη της πλατείας στα Τρίκαλα + Βιβλιογραφία « Κάδος Ανατύπωσης
  https://kadosanakyklosis.wordpress.com/2015/06/15/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-69-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CF%86%CE%AC%CF%82-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%86/

 12. Τέλος Χαρτοσήμου
  20 Μαρτίου 2014 - 13:40

  (Μεταφέρω μια απάντηση):

  Τον κ. Θοδωρή Ρουμπάνη (όχι τον ηθοποιό, αλλά τον κάποτε δημοσιογράφο του “Ριζοσπάστη”), γενικά τον συμπαθούμε πολύ, ειδικά για τη δουλειά τώρα τελευταία με τη συμμορία, τα δυο βιβλία μαζί με τον κ. Τάκη Κατσιμάρδο, και άλλα πολλά. Εχει, όμως, μια μικρή ανακρίβεια μέσα.
  Λέει ότι είπαμε πως είναι «η μοναδική ανφάς που αποτυπώθηκε» έβερ. Εμείς δεν είπαμε αυτό. Εμείς μιλήσαμε για ‘μοναδική φωτογραφία’, και όχι για ‘ΤΗΝ μοναδική φωτογραφία’ (αριθμητικά).

  Και κάτι ακόμα.
  Γράφει:

  – Αλλωστε, άνθρωποι οι οποίοι έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα διατυπώνουν ενστάσεις. Θεωρούν εξαιρετικά αμφίβολο να υπάρχει τέτοιο ιστορικό τεκμήριο το οποίο παρέμενε στα αζήτητα σχεδόν επτά δεκαετίες.

  Γιατί δεν λέει ποιοι είπανε και τι ακριβώς είπανε;;;

  Δεν πειράζει, εμάς μας αρέσει όλο αυτό. Τους αφήνουμε σ’ αναμμένα κάρβουνα. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά, κι αν χρειαστεί, ασφαλώς και μπορούμε να αποδείξουμε ότι είναι γνήσια.

  Αν είχαμε και την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν είναι γνήσια, δεν θα τη δημοσιεύαμε. Αλλά το ψάξαμε προηγουμένως.

  Αλλά κι όποιος έχει μάτια βλέπει. Να πω ένα μόνο:

  Η γραμμή της τριχοφυίας από την άκρη του μετώπου μέχρι τον κρόταφο και δίπλα στ’ αυτιά, κι από εκεί μέχρι την άκρη του στόματος (μουστάκι) και το σαγόνι (μούσι) είναι χαρακτηριστική κι αν συγκριθεί με τις άλλες δυο γνωστές φωτογραφίες από εκείνη τη μέρα, ταιριάζουν ακριβώς 100%.

  Χώρια τα χαρακτηριστικά του προσώπου, δηλαδή.

  Αν χρειαστεί, μπορούμε να δείξουμε, όχι μόνον “τον τύπο των ήλων”, αλλά και τον ήλον τον ίδιον. Πολύ ανετα, κανένα πρόβλημα. Οχι, όμως, για να βοηθήσουμε το Εθνος να κάνει μεγαλύτερη φασαρία για να πουλήσει φύλλα και διαφημίσεις. Στα πλαίσια καμιάς ημερίδας, π.χ., ή σε κάποιο άρθρο σε σοβαρό περιοδικό, ευχαρίστως να τα δώσουμε όλα σε όποιον τα χρειαστεί (υπάρχει κι άλλο υλικό από τα κατάλοιπα αυτά), πολύ ευχαρίστως, κανένα ζήτημα.

 13. Υ.Γ.
  Την πληροφορία της επίσκεψης του υποψήφιου Χρυσαυγίτη Περιφερειάρχη Γκλέτσου στο Δεσπότη Χαλκίδας Κώστα Τριανταφύλλου, μας την έστειλε με σχόλιό της η φίλη κα Βασιλική Μετατρούλου του μπλογκ http://xyzcontagion.wordpress.com/
  http://roides.wordpress.com/2014/03/20/20mar14/
  Ο μητροπολίτης Χαλκίδας υποδέχτηκε τον κύριο του τραγουδιού «Ελληνικά SS» Απ.Γκλέτσο…

 14. συγχαριτήρια…όχι τόσο για την φωτογραφία, αλλά για την παρουσίαση του Άρη στη σωστή διάσταση…και την προφανή αντικειμενικότητα…μπράβο παιδιά…

  http://aorata-gegonota.blogspot.gr/2013/10/o-22101944-english-subtitles-binteo.html#.UysaIPl_uYI
  http://aorata-gegonota.blogspot.gr/2013/09/blog-post_5757.html#.Uysakvl_uYI

 15. Βασιλική Μετατρούλου
  20 Μαρτίου 2014 - 20:44

  @15
  Είναι εκπληκτικό, φίλε/η του σχολίου #15, αυτή τη δουλειά σου, που μόλις είδαμε:
  Τον Λόγο της Λαμίας, με αγγλικούς υπότιτλους!!!

  Πρέπει να σημειώσουμε εδώ τα εξής:

  Εχω στα χέρια μου, τώρα που μιλάμε ένα μικρό βιβλιαράκι με τα εξής στοιχεία:

  Βελουχιώτης Αρης, Ο λόγος τής Λαμίας, χ.τ.ε., 1944, Ανατύπωση Ελληνικά Θέματα Κατοχή – Αντίσταση-Εμφύλιος #12
  http://62.103.28.111/askibib/rec.asp?id=7768

  Είναι η πιο πλήρης μεταγραφή του λόγου της Λαμίας, μιας και η πρώτη αυθεντική καταγραφή έγινε εκ μνήμης σε μια τοπική αντιστασιακή εφημερίδα, από τον πατέρα του δημοσιογράφου Φοίβου Οικονομίδη, Ορφέα.

  Σε ορισμένα βιβλία που αναφέρονται πιο πάνω στη βιβλιογραφία, υπάρχουν πληροφορίες για τον λόγο αυτόν, όπως και αποσπάσματα του λόγου, αλλά το πλήρες κείμενο βρίσκεται σε αυτό το μικρό βιβλιαράκι των 32 σελίδων.

  Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι το εξής:

  – Σε όποιον/α υποσχεθεί ότι θα μπορέσει να τον σκανάρει (είναι στο σύνολο μόλις 7 σελίδες Α4) και να το περάσει από οπτική αναγνώριση και να το κάνει κείμενο text, μπορούμε να το φωτοτυπήσουμε και να του το στείλουμε, μιας που στο εμπόριο αποκλείεται να βρεθεί.

  Και κάτι ακόμα:

  Σε (ακρο)δεξιά σάιτ, μπορεί να έχει τύχει να διαβάσετε κάποιον υποτιθέμενο “λόγο στη Δεσφίνα” του Αρη, που δήθεν λέει “τα σύνορα της Ελλάδας να φτάσουν μέχρι τον Ολυμπο” και “δεν πολεμάμε τους Γερμανοϊταλοβουλγάρους” και άλλες τέτοιες βλακείες.

  Δεν ξέρουν αυτοί που διακινούν αυτά τα πλαστολογήματα, ότι ο Αρης ούτε απ’ έξω σε απόσταση 100 χιλιομέτρων, δεν πέρασε από τη Δεσφίνα,
  ενώ, what a nice surprise,
  εμείς έχουμε εντοπίσει την πρώτη-πρώτη “αυθεντική” μεταγραφή του ψεύτικου λόγου, σε μια τοπική ΕΔΕΣίτικη εφημερίδα, έκδοση οργάνωσης που αργότερα κατηγορήθηκε για “χαριεντισμούς” με τους κατακτητές και τα Τάγματα Ασφαλείας.

  Κάποια στιγμή, θα το ανεβάσουμε και αυτό το υλικό, για να φανεί το μέγεθος της δεξιάς απάτης.

  @11,
  Φίλε Δημήτρη, δεν σε ξεχάσαμε, αλλά εδώ που είμαι δεν έχω πλήρη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη μας για να σου απαντήσω. Πρέπει να ήταν 1924, όπου είχε συνδεθεί με τον Τάκη Φίτσο, και πρέπει να συνδέθηκε πρώτα με τη Νεολαία.
  Θα κοιτάξω, νομίζω, μια μονογραφία του Δημ. Κούκουνα για τον Αρη Β., εκδόσεις Μέτρον, πρέπει να το γράφει με στοιχεία αυτό που ρωτάς, και θα σου απαντήσω με τις παραπομπές.

 16. Σύμφωνα με σχόλιο στο ρεπορτάζ του «Έθνους», η εν λόγω φωτογραφία δημοσιεύθηκε στην «Ακρόπολη» της 1945-06-21. Ισχύει;

 17. Μαρούλα Κλιάφα
  21 Μαρτίου 2014 - 15:25

  Η φωτογραφία αυτή έχει δημοσιευτεί στην “Ακρόπολη” της 21ης Ιουνίου 1945 μαζί με ρεπορτάζ του απεσταλμένου της εφημερίδας στα Τρίκαλα Ε. Θωμόπουλου. Το σχετικό φύλλο μαζί με τις φωτογραφίες έχει δημοσιευθεί στο λεύκωμα της Μαρούλας Κλιάφα “Θεσσαλία 1881-1981, Εκατό χρόνια ζωή, εκδόσεις Κέδρος, 1983. Άνθρακες ο θησαυρός!

 18. Οι διαχειριστές του Ιστολογίου XYZ Contagion
  21 Μαρτίου 2014 - 17:17

  Μια απάντηση (τμήμα της οποίας μπήκε σαν σχόλιο στο επίμαχο άρθρο του Εθνους και του κ. Θοδωρή Ρουμπάνη, 20/03/2014)

  Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους υπεύθυνους της εφημερίδας “Εθνος” και τον κ. Θοδωρή Ρουμπάνη ότι μόλις σήμερα, τελικά έφτασε στα χέρια μας το φύλλο της “Ακρόπολης” της 21/06/1945, όπου μαζί με την ανταπόκριση ενός δημοσιογράφου (“απεσταλμένου”) Ε. Θωμόπουλου (“Διατί ο Δράκος προέβη εις τον αποκεφαλισμόν του αρχηγού του”), υπάρχει και η συγκεκριμένη φωτογραφία, μαζί με άλλες δύο, μία του Δράκου και εκείνη τη γνωστή με τα δυο κεφάλια και τον κόσμο από κάτω. Να σημειώσουμε εδώ, ότι αυτό το γεγονός (πως τελικά δημοσιεύτηκε) το γνωρίζαμε, αλλά δεν το είχαμε διασταυρώσει εκείνη την στιγμή που γράφαμε το άρθρο μας, γι αυτό και προτιμήσαμε τη διατύπωση:

  «Γνωρίζουμε ότι είχε σταλεί γύρω στις 18-20 Ιουνίου 1945 στην εφημερίδα “Ακρόπολη” από τον ανταποκριτή της, με σκοπό να δημοσιευτεί».

  Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η ποιότητα στην αυθεντική εκτύπωση του φύλλου της “Ακρόπολης” είναι πολύ χαμηλή, σε σχέση με την ποιότητα της φωτογραφίας που δημοσιεύσαμε εμείς, που είναι πολύ καθαρότερη, κι αυτό διότι η “δική” μας φωτογραφία προέρχεται από ΑΛΛΗ ΠΗΓΗ και ΔΕΝ ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ στις λεπτομέρειες με εκείνη από την Ακρόπολη (Προσοχή εδώ: Λέμε “στις λεπτομέρειες” και όχι στο ίδιο το κεφάλι, που είναι 100% όμοιο). Μαζί φαίνεται η πινακίδα που είχαν κρεμάσει στο δοκάρι, όπου διαβάζουμε (η ορθογραφία διατηρείται):

  – ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ Ο Αρχηδίμιος του Ελληνικού Λαού

  Τώρα, που έχουμε ολόκληρη τη σελίδα στα χέρια μας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον -σωστά;;;

  [caption id="attachment_10134" align="aligncenter" width="477"]Απάντηση από το XYZ Contagion στις πιθανές ενστάσεις για την γνησιότητα της φωτογραφίας. Εθνος, 23/03/2014, στο άρθρο του Θοδωρή Ρουμπάνη με τίτλο 'Τα άγνωστα ντοκουμέντα από το τέλος του Αρη' Απάντηση από το XYZ Contagion στις πιθανές ενστάσεις για την γνησιότητα της φωτογραφίας. Εθνος, 23/03/2014, στο άρθρο του Θοδωρή Ρουμπάνη με τίτλο ‘Τα άγνωστα ντοκουμέντα από το τέλος του Αρη’[/caption]

   

  ________

  Θέλουμε να υπογραμμίσουμε εδώ, ότι από όλα τα πόρταλ (Πρώτο Θέμα, Enikos.gr, NewsIt, NewsBeast, Iefimerida, StarTV, Παραπολιτικά, Μηχανή του Χρόνου, Το Χωνί, Makeleio.gr, DefenceNet.gr, CrashOnline.gr, Tlife.gr, BankWars.gr, Yahoo News, News247, Gazzetta.gr, PatrasTimes, Newpost.gr κ.λπ. κ.λπ και πόσα άλλα ακόμα, όλα ανυπόληπτα και εμπορικά) που αναδημοσίευσαν τις ενστάσεις του κ. Ρουμπάνη του Εθνους,
  μόνο το TVXS.gr ήταν εκείνο που δεν κράτησε τέτοιου είδους επιφυλάξεις και πίστεψε το λόγο μας, ότι είναι αυθεντική,
  και ότι με ένα τέτοιας ιστορικής/ταξικής σημασίας ιστορικό ζήτημα, εμείς δεν θα παίζαμε ποτέ.

  Οι άλλοι όλοι, ας μου επιτραπεί εδώ, μάλλον ψιλοεκτέθηκαν, όταν οι αντιδράσεις τους κυμαίνονταν από:

  – Ενστάσεις: Λόγω ακριβώς του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος το «Εθνος» δημοσιεύει τη φωτογραφία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετεί το ντοκουμέντο ως γνήσιο και αδιαφιλονίκητο. Αλλωστε, άνθρωποι οι οποίοι έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα διατυπώνουν ενστάσεις. Θεωρούν εξαιρετικά αμφίβολο να υπάρχει τέτοιο ιστορικό τεκμήριο το οποίο παρέμενε στα αζήτητα σχεδόν επτά δεκαετίες.

  … έως και κάποιους που μίλησαν για … “μακάβρια φάρσα” (!!!).

  Να πούμε … ψέματα ότι … στεναχωρηθήκαμε που όλοι οι παραπάνω εκτέθηκαν;;;
  Οχι, βέβαια, -αντιθέτως, το απολαύσαμε.

  Τέλος, μας έκανε εντύπωση το γεγονός πως το Εθνος αφιέρωσε ένα ολόκληρο δισέλιδο (!!!) απ’ άκρη σ’ άκρη για να μιλήσει για τη φωτογραφία και για τον Αρη.
  Αν ήταν απλά μια … φάρσα, το λογικό θα ήταν ν’ αφιερώσουν το πολύ-πολύ ένα μονόστηλο (και εάν) και να το ξεπετάξουν στα γρήγορα. Ετσι κάνουν οι εφημερίδες σε τέτοιες περιπτώσεις.
  Το δισέλιδο, και μάλιστα μπροστά-μπροστά και πριν από άλλες ειδήσεις της κατηγορίας “Κοινωνία”, συν το γεγονός πως το θέμα βρήκε θέση στην παρουσίαση των highlight, (ξέρετε στη 2η σελίδα εκεί που παρουσιάζονται τα καλύτερα ρεπορτάζ), όλα αυτά συνηγορούν στο ότι μάλλον σοβαρά το αντιμετώπισαν το όλο ζήτημα, παρά σαν μια τυχαία … φάρσα.

  Και το τμήμα της φωτογραφίας με το κεφάλι έπιανε μισή σελίδα (κατακόρυφα), δηλαδή τη μισή αριστερά σελίδα, από πάνω μέχρι κάτω (ΟΚ, αυτό μπορεί να έγινε για να ξεπεράσουν τον σκόπελο του υδατογραφήματος, κατανοητόν).

  Πρώτη φορά είδαμε σε εφημερίδα φωτογραφία που να πιάνει μισή ολόκληρη σελίδα, σε εξωφρενικές διαστάσεις 32×12 cm (!!!)
  Δείτε την τεράστια επιμελώς κομμένη φωτογραφία, π.χ. εδώ:
  http://www.enikos.gr/data/photos/77c15cebcb5901fe9a77ab529302e7e1.JPG

  από το άρθρο στο Enikos.gr.

  Πάντως, ομολογούμε, όλοι τους είχαν μεγάλη φαντασία στους τίτλους που έβαλαν.
  Διαλέξαμε μερικούς, βρίσκονται πιο πάνω στο σχόλιο #12.

 19. Οι διαχειριστές του Ιστολογίου XYZ Contagion
  21 Μαρτίου 2014 - 18:04

  @18

  – Εχετε δίκιο, κ. Κλιάφα, και σας ευχαριστούμε για το σχόλιο. Ετσι είναι. Μόλις κατέβασα από τη βιβλιοθήκη το βιβλίο αυτό για τη “Θεσσαλία 1881-1981”, εκδόσεις Κέδρος, 1983, και στη σελίδα 310 πράγματι υπάρχει φωτοτυπία του άρθρου της Ακρόπολης με τη συγκεκριμένη φωτογραφία, αλλά κάπως διαφορετικά “κομμένη” σε σχέση με αυτήν που δημοσιεύσαμε εμείς.

  Οπως γράψαμε παραπάνω (σχόλιο #19), εμείς γνωρίζαμε για την ύπαρξη του άρθρου αυτού, αλλά χωρίς να το έχουμε διασταυρώσει πρώτα, δεν μπορούσαμε να γράψουμε κατηγορηματικά ότι “Ναι, δημοσιεύτηκε εκεί”. Σήμερα, όμως, το πρωί, πολύ πριν να δούμε το δικό σας σχόλιο, καταφέραμε και βρήκαμε το άρθρο εκείνο, μετά από πολλές προσπάθειες πολλών ημερών.

  Βέβαια, η φωτογραφία που δημοσιεύσαμε εμείς, όπως λέμε παραπάνω:

  «[…] θα πρέπει να σημειώσουμε πως η ποιότητα στην αυθεντική εκτύπωση του φύλλου της “Ακρόπολης” είναι πολύ χαμηλή, σε σχέση με την ποιότητα της φωτογραφίας που δημοσιεύσαμε εμείς, που είναι πολύ καθαρότερη, κι αυτό διότι η “δική” μας φωτογραφία προέρχεται από ΑΛΛΗ ΠΗΓΗ και ΔΕΝ ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ στις λεπτομέρειες με εκείνη από την Ακρόπολη (Προσοχή εδώ: Λέμε “στις λεπτομέρειες” και όχι στο ίδιο το κεφάλι, που είναι 100% όμοιο). Μαζί φαίνεται η πινακίδα που είχαν κρεμάσει στο δοκάρι, όπου διαβάζουμε (η ορθογραφία διατηρείται):

  – ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ Ο Αρχηδίμιος του Ελληνικού Λαού»

  Και το τελικό συμπέρασμα είναι ότι κάναμε λάθος στο αρχικό άρθρο όταν είχαμε γράψει “δεν είδαμε πουθενά τη φωτογραφία αυτή”. Υπήρχε, και την είχαμε δει στο βιβλίο της Μαρούλας Κλιάφα, αλλά φαίνεται δεν την είχαμε συγκρατήσει, επειδή το είχαμε διαβάσει (“ξεφυλλίσει” είναι ορθότερο, αφού πρόκειται για λεύκωμα) πριν πολλά-πολλά χρόνια, και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη μας, μαζί με τα πολυτελή καλοτυπωμένα λευκώματα, δεν πήγε το μυαλό μας εκεί, δεν το θυμόμασταν -ανθρώπινο είναι.

 20. Ιστοριοδιφης
  21 Μαρτίου 2014 - 18:26

  Υπήρχε και υπάρχει και αυτή η φώτο της κεφαλής Άρη. Αν είναι γνήσια έχει περισσότερο αντίκτυπο λόγω του τσιγκελιού-σύρματος.
  h..p://sfoulidis.my-webs.org/velouhiotis/kefali.jpg
  Επίσης και η “Φιλονόη” h..p://filonoi.gr/2013/06/23/1-47/

 21. Αν είναι δυνατόν δημοσιεύστε και τη φωτογραφία του Δράκου γιατί σε μια φώτο της εποχής που έχω στο αρχείο μου αναφέρετε ένας από τους εικονιζόμενους ότι είναι ο Δράκος.

 22. Τέλος Χαρτοσήμου
  21 Μαρτίου 2014 - 21:30

  [Αυτό ας μείνει εδώ να το διαβάσει ο ενοχλητικός που μας τρώει τον χρόνο με ανοησίες -δεν υπάρχει λόγος ν’ αφήνουμε σε κοινή θέα τα ηλίθια σχόλια που κάνει, και τα οποία προσβάλουν τη νοημοσύνη όλων].

  @ Τυμβωρύχος-Steppenwolf

  Καλά το λες εσύ, αλλά ξέρεις τι έγινε;

  Η κρυστάλλινη σφαίρα που θα μας έλεγε ότι μετά 3-4 μέρες θα το βρίσκαμε τελικά 1.000% βγήκε από την πρίζα και τέθηκε εκτός λειτουργίας,
  κι έτσι τι να κάνουμε, αφού η προφητεία τσάκισε,
  πήγαμε με την κλασσική συμβατική μέθοδο, δηλαδή να ψάξουμε σε βιβλιοθήκες και αρχεία, όπως κάνουν οι άνθρωποι.
  Αλλά όταν ρωτούσαμε για φύλλα της Ακρόπολης του 1945, οι πιο πολλοί μας απαντούσαν “τίποτα”, και μόνο κάναδυο μας είπαν “υπάρχουν κάτι λίγα σκόρπια φύλλα”.

  Κι έτσι, αφού μας είχε προδώσει και το κληρονομικό χάρισμα, είπαμε να το γράψουμε (και απορώ με τον εαυτό μου αυτή τη στιγμή, που κάθομαι και σου δίνω λογαριασμό).

  Να μας συγχωρείς, -έτσι;;;
  αλλά επειδή λες ανοησίες κι επειδή είσαι πολύ ενοχλητικός,
  δεν πιστεύω να παρεξηγηθείς άμα σε σφουγγαρίσουμε, ΟΚ;

  Εκτός από όλα τ’ άλλα, πρώτη φορά είδα χρήστη του διαδικτύου που αντιγράφει (και με χίλια ορθογραφικά λάθη, μάλιστα) απόσπασμα από … βιβλίο, και ζητάει να του αναγνωρίζεται το copyright (!!!) της αντιγραφής, και να διαμαρτύρεται επειδή κάποιοι άλλοι το αντέγραψαν (διορθώνοντας, μάλιστα τα λάθη) και δεν τον μνημόνευσαν (!!!), θαρρείς και ήταν το μοναδικό αντίτυπο του βιβλίου αυτό που μόνο εκείνος είχε, και την είχε κρύψει σε θησαυροφυλάκιο την αντιγραφή, και της είχε κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα σε συμβολαιογράφο!!!

  Μοναδικό είδος πανίδας ο τύπος αυτός.

 23. Οι διαχειριστές του Ιστολογίου XYZ Contagion
  24 Μαρτίου 2014 - 11:47

  Το Εθνος, χτες Κυριακή 23/3 δημοσίευσε νέο άρθρο και μια ακόμα φωτογραφία (με το κεφάλι του Τζαβέλλα), όπου πλέον αφήνει να εννοηθεί ότι η φωτογραφία που δημοσιεύσαμε υιοθετείται ως γνήσια από την εφημερίδα και τον κ. Ρουμπάνη, αλλά και σε ξεχωριστό πλαίσιο το σχόλιο που τους είχαμε αφήσει σε ένα άρθρο για τον Αρη

  Λέει:

  [caption id="attachment_10136" align="aligncenter" width="900"]Εθνος, 23/03/2014. Θοδωρής Ρουμπάνης, Τα άγνωστα ντοκουμέντα από το τέλος του Αρη. Σε πλαίσιο η απάντηση από το XYZ Contagion για τη γνησιότητα της φωτογραφίας. Εθνος, 23/03/2014. Θοδωρής Ρουμπάνης, Τα άγνωστα ντοκουμέντα από το τέλος του Αρη. Σε πλαίσιο η απάντηση από το XYZ Contagion για τη γνησιότητα της φωτογραφίας.[/caption]

   

  ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ
  Τα άγνωστα ντοκουμέντα από το τέλος του Αρη

  Η αποκοπή των κεφαλών από τις σορούς των ανταρτών, η έκθεσή τους στην κοινή θέα και τα κανιβαλικά πανηγύρια γύρω από τα μακάβρια τρόπαια ήταν μια συνήθης πρακτική για τις παρακρατικές συμμορίες της μεταβαρκιζιανής περιόδου και του εμφυλίου πολέμου.

  Τα άγνωστα ντοκουμέντα από το τέλος του Αρη

  Οι ανατριχιαστικές φωτογραφίες δημοσιεύονταν στις εφημερίδες της εποχής και αποτελούσαν τμήμα της άγριας εκστρατείας για την κατατρομοκράτηση του πληθυσμού.

  Ετσι έγινε και με τον Αρη Βελουχιώτη. Φωτογραφίες με το κομμένο κεφάλι του, κρεμασμένο στον φανοστάτη της πλατείας Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα τον Ιούνιο του 1945 δημοσιεύτηκαν στον Τύπο του καιρού εκείνου. Μια άγνωστη φωτογραφία από τη μακάβρια έκθεση των Τρικάλων παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής». Κάτω από τον στύλο στέκονται βλοσυροί, με το δέος αποτυπωμένο στα πρόσωπά τους, άνθρωποι αποσβολωμένοι από το αποτρόπαιο θέαμα που παρουσιάζουν τα κρεμασμένα κεφάλια. Είναι του Τζαβέλα σ’ αυτό το στιγμιότυπο. Δεν διακρίνεται του Βελουχιώτη που αιωρείται ακριβώς δίπλα.

  Πρόκειται για ιστορικό ντοκουμέντο από το αρχείο του ιστορικού Ιάσονα Χανδρινού. Δημοσιεύεται για πρώτη φορά, όπως έγινε και με τη μοναδική καταπρόσωπο εικόνα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ μετά το τραγικό τέλος του την Παρασκευή 15 Ιουνίου 1945 ψηλά στα Τζουμέρκα, λίγο έξω από τη Μεσούντα, κοντά στον ποταμό Αχελώο (δημοσιεύτηκε στο XYZ Contagion).

  Και σε ξεχωριστό πλαίσιο:

  Αμεση ήταν η ανταπόκριση του μπλογκ XYZ Contagion στο δημοσίευμα του «Εθνους» που παρουσίασε την άγνωστη φωτογραφία με το αποκομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη. Αναφέρουν:

  Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους υπεύθυνους της εφημερίδας «Εθνος» και τον κ. Θοδωρή Ρουμπάνη ότι μόλις σήμερα, τελικά έφτασε στα χέρια μας το φύλλο της «Ακρόπολης» της 21/6/1945, όπου μαζί με την ανταπόκριση ενός δημοσιογράφου Ε. Θωμόπουλου («Διατί ο Δράκος προέβη εις τον αποκεφαλισμόν του αρχηγού του»), υπάρχει και η συγκεκριμένη φωτογραφία, μαζί με άλλες δύο. Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτό το γεγονός (πως τελικά δημοσιεύτηκε) το γνωρίζαμε, αλλά δεν το είχαμε διασταυρώσει εκείνη τη στιγμή που γράφαμε το άρθρο μας, γι’ αυτό και προτιμήσαμε τη διατύπωση: Γνωρίζουμε ότι είχε σταλεί γύρω στις 18-20 Ιουνίου 1945 στην εφημερίδα «Ακρόπολη» από τον ανταποκριτή της, με σκοπό να δημοσιευτεί. Τώρα που έχουμε ολόκληρη τη σελίδα στα χέρια μας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον – σωστά;;;

  [caption id="attachment_10134" align="aligncenter" width="477"]Απάντηση από το XYZ Contagion στις πιθανές ενστάσεις για την γνησιότητα της φωτογραφίας. Εθνος, 23/03/2014, στο άρθρο του Θοδωρή Ρουμπάνη με τίτλο 'Τα άγνωστα ντοκουμέντα από το τέλος του Αρη' Απάντηση από το XYZ Contagion στις πιθανές ενστάσεις για την γνησιότητα της φωτογραφίας. Εθνος, 23/03/2014, στο άρθρο του Θοδωρή Ρουμπάνη με τίτλο ‘Τα άγνωστα ντοκουμέντα από το τέλος του Αρη’[/caption]

   

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63981617#

 24. Τέλος Χαρτοσήμου
  24 Μαρτίου 2014 - 11:49

  Εντός:

  – Σε ένα άρθρο για τον Τσε και τον Αρη

  Το τελος μιας εποχης | Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερμιονίδας
  http://sikam.wordpress.com/2014/03/24/%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5/

  – Σε άρθρο του Γιώργου Μεριζιώτη

  Ενάντια στον συμψηφισμό της φρίκης και ενάντια στον πόλεμο των πολιτισμών – Ελευθεριακός Κόσμος
  http://eleftheriakos.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%86%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1/

  Και για να έρθουμε πάλη στην Γαλλία θαυμάστε το κράτος του “διαφωτισμού” και τον πολιτισμό της Δύσης, άραγε η Λεγεώνα των Ξένων εντάσσεται μέσα στα πλαίσια του γαλλικού διαφωτίσμου; Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα μας στον εμφύλιο και λίγο πιο πριν, περιφερανε από πλατεία σε πλατεία και κρεμάγανε από στύλους φωτισμού ως τρόπαια τα κεφάλια αριστερών ανταρτών. “… Γύρω από τα κρεμασμένα κεφάλια οι παρακρατικοί βάραγαν νταούλια και κέρναγαν από νταμιζάνες κρασί .. ”. Ετσι περιγράφει ο Διονύσης Χαριτόπουλος την γνωστή σκηνή στην πλατεία των Τρικάλων.

  Ενάντια στον συμψηφισμό της φρίκης και ενάντια στον πόλεμο των πολιτισμών
  https://athens.indymedia.org/post/1551539/

 25. Βασιλική Μετατρούλου
  25 Μαρτίου 2014 - 13:23

  @11
  Δημήτρη, για την ερώτησή σου, πότε έγινε μέλος του ΚΚΕ ο ΑΒ:

  Κοίταξα σε μερικά βιβλία, και αν συνδυάσω τα όσα διάβασα εκεί με τις δύο δηλώσεις μετανοίας, βγαίνει το εξής time-line:

  Τέλη 1923 πηγαίνει στην Αθήνα και γνωρίζεται με τον Τάκη Φίτσο.
  Ολόκληρο το 1924 βγαίνει μαζί του και συναντάει κι άλλους διανοούμενους, περισσότερο σε φιλολογικές συζητήσεις περί σοσιαλισμού κ.λπ.
  Το 1925 καλείται να υπηρετήσει τη θητεία του.
  Το 1926 βρίσκεται στη Λαμία όπου δουλεύει για την ΟΚΝΕ.
  Στα τέλη του 1927 γίνεται επίσημα μέλος του ΚΚΕ.

  Εδώ θα δεις τις δύο δηλώσεις μετανοίας, την πρώτη, 08/06/1939
  http://xyzcontagion.wordpress.com/?attachment_id=3099

  και τη συμπληρωματική δήλωση μετανοίας, 27/06/1939
  http://xyzcontagion.wordpress.com/?attachment_id=3100

  Προέρχονται από το αρχείο Μανιαδάκη, ο οποίος, σύμφωνα και με άλλα έγγραφα, είχε ασχοληθεί προσωπικά για να ανασταλεί η ποινή του και να απολυθεί από τις φυλακές.

  Αυτό που δεν είναι γνωστό, και μου έκανε εντύπωση, είναι ότι στο αρχείο Μανιαδάκη υπάρχουν και κάποια ακόμη έγγραφα, καλοκαίρι του 1940, στα οποία ο ΑΒ εμφανίζεται να συναντιέται ξανά με τους διώκτες του και να ανακρίνεται.

  Χρειάζεται να το κοιτάξουμε αυτό εις βάθος.

 26. Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησα την συγγραφή του λήμματος του Βελουχιώτη στην Βικιπαίδεια, όπου έγραψα τα κεφάλαια Τα πρώτα χρόνια, Η κάθοδος στην Αθήνα, Στην Δικτατορία της 4ης Αυγούστου, και το πρώτο μέρος του Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος – Κατοχή – Αντίσταση.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%87%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82

  Εκεί λοιπόν θα δεις ότι έχω βάλει ως ημερομηνία ένταξής του στο ΚΚΕ το 1925, γιατί αυτό αναφέρει ο Ριζοσπάστης, δηλαδή η επίσημη εφημερίδα του ΚΚΕ. Πηγή όμως αυτού του δημοσιεύματος είναι το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, 1918-1949, Α’ τόμος σελ. 517. Δυστυχώς όμως στην σελ. 517 δεν υπάρχει κάτι σχετικό με την ημερομηνία ένταξης του Βελουχιώτη και αυτό με προβληματίζει αν το 1925 είναι η αληθινή χρονολογία.

  Ο συγγραφέας που έχει ασχοληθεί όσο κανένας άλλος με τον Βελουχιώτη είναι ο Δ. Χαριτόπουλος. Όμως στο βιβλίο του λίγα πράγματα έχει γράψει για την δράση του Βελουχιώτη πρίν το 1941. Πάντως στην σελ. 39 γράφει ότι εντάχθηκε το 1929, χωρίς να αναφέρει την πηγή που αλιεύει αυτή την πληροφορία.

  Για το ότι στα τέλη του 1927 έγινε επίσημα μέλος του ΚΚΕ θα ήταν πολύ χρήσιμο αν έγραφες αναλυτικότερα που έχει καταγραφεί (συγγραφέας, τίτλος, σελίδα).

  Ευχαριστώ πολύ

 27. Βασιλική Μετατρούλου
  25 Μαρτίου 2014 - 21:43

  Δεν τα είπες απ’ την αρχή αυτά. Αν ήξερα ότι ήθελες παραπομπές θα κρατούσα σημειώσεις.

  Για το “τέλη 1927”.
  Αφού το λέει ο ίδιος, στη δήλωση μετανοίας που έβαλα -δεν την είδες;;;.
  Δεν φτάνει αυτό, λες;;;

  Επίσης, ο Μπαρτζώτας στο “60 χρόνια κομμουνιστής”, σελ. 45 λέει ότι στα μέσα του 1927, που είχε γίνει μια απεργία, ο ΘΚ ήλθε εκεί (μαζί με τον αδελφό του, μάλιστα) σαν υπεύθυνος της Νεολαίας.

  Ο Γ. Ιωαννίδης στο βιβλίο “Αναμνήσεις” επίσης μιλάει για εκείνη την περίοδο του ΘΚ.

 28. Οι διαχειριστές του Ιστολογίου XYZ Contagion
  29 Μαρτίου 2014 - 14:12

  Το Σάββατο 29/03/2014, η εφημερίδα “Τα Νέα” επανέρχεται στο θέμα με το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη και την επίμαχη (ξε)χα(σ)μένη επί 69 χρόνια φωτογραφία με ένα δισέλιδο:

  Φωτοτυπίες εδώ:

  http://xyzcontagion.wordpress.com/?attachment_id=3129

  http://xyzcontagion.wordpress.com/?attachment_id=3128

  Το υπογράφει ο Δημήτρης Μανιάτης κι έχει τίτλο “Το μυστήριο με το κομμένο κεφάλι του Αρη – Οι τελευταίες ώρες του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ ήρθαν ξανά στο προσκήνιο με αφορμή δύο φωτογραφίες και μία άγνωστη μαρτυρία”

  Το λινκ από τα Νέα (αλλά είναι κλειδωμένο)

  Το μυστήριο με το κομμένο κεφάλι του Αρη
  http://www.tanea.gr/news/greece/article/5102646/to-mysthrio-me-to-kommeno-kefali-toy-arh/

  Εκτενή αποσπάσματα αναδημοσιεύει το Enikos.gr, μαζί με σκαναρισμένες τις δύο σελίδες

  enikos.gr – Κοινωνία: Το μυστήριο με το κομμένο κεφάλι του Άρη
  http://www.enikos.gr/society/224177,To_mysthrio_me_to_kommeno_kefali_toy_Arh.html

  # Η πρώτη παράγραφος:

  «Φωτογραφίες και μία άγνωστη μαρτυρία ήρθαν να φωτίσουν αυτές τις ημέρες τις τελευταίες ώρες του Άρη Βελουχιώτη: Η μαρτυρία ενός διώκτη του πρωτοκαπετάνιου του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και δύο φωτογραφίες.
  Τα νέα τεκμήρια έφερε στο φως ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός και η μία φωτογραφία απεικονίζει τα κομμμένα κεφάλια του Άρη και του συντρόφου του Τζαβέλλα σε φανοστάτη των Τρικάλων και μαζεμένο πλήθος, ενώ η δεύτερη (που δημοσιεύθηκε και στον ιστότοπο ιστορικής καταγραφής και έρευνας ΧΥΖ Contagion) παρουσιάζει ανφάς το φρικτό θέαμα τον Ιούνιο του 1945»

  # Σε άλλο σημείο:

  «[…] Η δεύτερη φωτογραφία (που δημοσιεύθηκε και στον ιστότοπο ΧΥΖ Contagion) παρουσιάζει ανφάς το φρικτό θέαμα».

  # Και στην απέναντι σελίδα, κάτω από την επίμαχη φωτογραφία:

  «Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του ιστότοπου XYZ Contagion και η δημοσίευσή της ανακίνησε το θέμα του αποκεφαλισμού στον Τύπο και την κοινότητα των ιστορικών. Το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη, ενώ διακρίνεται και το οριζόντιο δοκάρι του φανοστάτη».

  # Μέσα στο κείμενο, στην συνέντευξη του Διονύση Χαριτόπουλου, αναφέρεται δύο φορές ότι «δεν αμφισβητείται»:

  «Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν είναι αυθεντικές. Αυτό δεν αμφισβητείται».

  [caption id="attachment_3129" align="aligncenter" width="743"]Τα Νέα, 29-03-2014, σελ. 042 - Δημήτρης Μανιάτης - Το μυστήριο με το κομμένο κεφάλι του Αρη Οι τελευταίες ώρες του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ ήρθαν ξανά στο προσκήνιο με αφορμή δύο φωτογραφίες και μία άγνωστη μαρτυρία Τα Νέα, 29-03-2014, σελ. 042 – Δημήτρης Μανιάτης – Το μυστήριο με το κομμένο κεφάλι του Αρη Οι τελευταίες ώρες του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ ήρθαν ξανά στο προσκήνιο με αφορμή δύο φωτογραφίες και μία άγνωστη μαρτυρία[/caption]

  Από κει και μετά, εκατοντάδες αναδημοσιεύσεις σε πολλούς και γνωστούς ιστότοπους.

  [caption id="attachment_3128" align="aligncenter" width="610"]Τα Νέα, 29-03-2014, σελ. 043 - Δημήτρης Μανιάτης - Το μυστήριο με το κομμένο κεφάλι του Αρη Οι τελευταίες ώρες του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ ήρθαν ξανά στο προσκήνιο με αφορμή δύο φωτογραφίες και μία άγνωστη μαρτυρία Τα Νέα, 29-03-2014, σελ. 043 – Δημήτρης Μανιάτης – Το μυστήριο με το κομμένο κεφάλι του Αρη Οι τελευταίες ώρες του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ ήρθαν ξανά στο προσκήνιο με αφορμή δύο φωτογραφίες και μία άγνωστη μαρτυρία[/caption]

 29. Οι διαχειριστές του Ιστολογίου XYZ Contagion
  31 Μαρτίου 2014 - 16:01

  Την Κυριακή 30/03/2014, το “Βήμα” ασχολείται, επίσης, με το θέμα, και κάνει μια αναφορά στο XYZ Contagion:

  Λάμπρος Σταυρόπουλος, “Αρης Βελουχιώτης: Αι κεφαλαί εξετέθησαν εις κοινήν θέαν – Πώς περιγράφουν τα Aρχεία του ΓΕΣ τη μάχη στη Μεσούντα, τον θάνατο και τη διαπόμπευση του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ”

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=581779

  «Το μακάβριο θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα προσφάτως με την ανάρτηση στο Διαδίκτυο μιας φωτογραφίας η οποία, όπως υποστήριξαν οι υπεύθυνοι του blog XYZ Contagion, απεικονίζει “ανφάς” το κομμένο κεφάλι του Αρη».

  [caption id="attachment_10138" align="aligncenter" width="632"] 2014-03-30-ΒΗΜΑ – Το Βήμα, Κυριακή 30/03/2014, σελ. Α20, Λάμπρος Σταυρόπουλος, Αρης Βελουχιώτης «Αι κεφαλαί εξετέθησαν εις κοινήν θέαν», Πώς περιγράφουν τα Aρχεία του ΓΕΣ τη μάχη στη Μεσούντα, τον θάνατο και τη διαπόμπευση του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ[/caption]
   

  [caption id="attachment_3139" align="aligncenter" width="632"] 2014-03-30-ΒΗΜΑ – Το Βήμα, Κυριακή 30/03/2014, σελ. Α20, Λάμπρος Σταυρόπουλος, Αρης Βελουχιώτης «Αι κεφαλαί εξετέθησαν εις κοινήν θέαν», Πώς περιγράφουν τα Aρχεία του ΓΕΣ τη μάχη στη Μεσούντα, τον θάνατο και τη διαπόμπευση του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ[/caption]

 30. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

 31. Τέλος Χαρτοσήμου
  5 Απριλίου 2015 - 16:49

  Η Μηχανή του Χρόνου, αναδημοσιεύει από τα Νέα, 29/03/2014, και κάνει και δύο αναφορές:

  – Το όνομα του πρώην κατσικοκλέφτη, που έκοψε και μετέφερε το κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη, για να έχει ευνοϊκή μεταχείριση από το κράτος
  http://www.mixanitouxronou.gr/to-onoma-tou-proin-katsikoklefti-pou-ekopse-ke-metefere-to-kefali-tou-ari-velouchioti-gia-na-echi-evnoiki-metachirisi-apo-to-kratos-perissotera-stichia-gia-tin-katadioxi-tou-ari-apo-ta-nea/

  Φωτογραφίες και μία άγνωστη μαρτυρία φωτίζουν τις τελευταίες ώρες του Άρη Βελουχιώτη: Η μαρτυρία ενός διώκτη του πρωτοκαπετάνιου του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και δύο φωτογραφίες με τον αποκεφαλισμό του στα Τρίκαλα. Τα νέα τεκμήρια έφερε στο φως ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός και η μία φωτογραφία απεικονίζει τα κομμένα κεφάλια του Άρη και του συντρόφου του Τζαβέλλα σε φανοστάτη των Τρικάλων και μαζεμένο πλήθος, ενώ η δεύτερη (που δημοσιεύθηκε και στον ιστότοπο ιστορικής καταγραφής και έρευνας ΧΥΖ Contagion) παρουσιάζει ανφάς το φρικτό θέαμα τον Ιούνιο του 1945….

  «Η μαρτυρία είναι χειρόγραφη και είναι του κεφαλοκυνηγού Ζαχαρία Π. Επίσης, έχει ενδιαφέρον πως οι κεφαλοκυνηγοί του Άρη ήταν και ΕΔΕΣίτες βετεράνοι του Γοργοποτάμου, όπως ο Βόιδαρος ή ο Ζαφείρης». Κάτι ακόμη: Ο Σωτήρης Δράκος, πρώην κατσικοκλέφτης, πήγε και του έκοψε το κεφάλι και τον μετέφερε ο ίδιος, για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από το κράτος. Θυμίζει τα «καπάκια» την περίοδο του 1821. Αυτή είναι η ιστορία του κεφαλιού, τα ζωντανά κύτταρα του κλεφταρματολισμού στην ελληνική επαρχία του 1945. Ο αποκεφαλισμός του Άρη έστελνε το μήνυμα: «Να η μοίρα των ληστών. Τώρα φτιάχνουμε κράτος» σημειώνει ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός. Και δεν μπορούσε η ανακίνηση του θέματος να μην ευαισθητοποιούσε το βιογράφο του Άρη Βελουχιώτη, Διονύση Χαριτόπουλο. Ο συγγραφέας που συνέγραψε το ογκώδες «Άρης, ο Αρχηγός των Ατάκτων», ύστερα από εικοσαετή έρευνα πάνω στη ζωή του θρυλικού πρωτοκαπετάνιου διηγείται στα «ΝΕΑ» τις τελευταίες ώρες του Άρη και στιγμές από το βίο και την καταδίωξή του….


  Η φωτογραφία που δημοσίευσε το XYZ Contagion με λεζάντα «Το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη. Στη φωτογραφία, φαίνεται και το οριζόντιο δοκάρι του φανοστάτη»….

  «Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν είναι αυθεντικές. Αυτό δεν αμφισβητείται. Είναι πάντως τόσα που αγνοούμε για τον Άρη και, κυρίως, παραποιούμε, που το κεφάλι του μας μάρανε… Έχω φωτογραφίες κι εγώ και αξίζει να σημειώσω πως δεν τον κυνηγούσαν μόνον παρακρατικοί, αλλά και οι Εγγλέζοι. Ένας Άγγλος βρέθηκε για διακοπές στη Χαλκιδική τη δεκαετία του ’70. Επεδείκνυε παντού με καμάρι τη φωτογραφία του αποκεφαλισθέντος Άρη και μάλιστα ο συγκεκριμένος ήταν παρών ως μέλος αγγλικού αποσπάσματος καταδίωξής του. Την άλλη ημέρα με κάποιον τρόπο η φωτογραφία έφτασε στα χέρια μου» σημειώνει ο Χαριτόπουλος….

 32. Συλλέκτης Αναλέκτων
  15 Ιουνίου 2015 - 07:57

  Reblogged στις Κάδος Ανατύπωσης.

 33. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΑΡΑΣ
  23 Αυγούστου 2016 - 22:46

  Πώς μπορώ να βρω στοιχεία για δυο αγνοούμενους το 1942, στο Πήλιο;;;

 34. Γιαννακουλης Κωστας
  4 Απριλίου 2017 - 18:04

  το βιβλίο “Ένας δάσκαλος θυμάται » του Δημήτρη Παπανικολάου (ΕΛΑΣ), αναφορικά με την αντίσταση στο χωριό Μυρόφυλλο, από τον Σύλλογο “φίλοι Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων” ΑΘΗΝΑ 1985.
  Γνωρίζει κάποιος που μπορώ να το προμηθευτώ, που μιλάει για τα γεγονότα αυτά.
  Γιαννακούλης Κώστας

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published / Required fields are marked *