Β.Μ. | 8 Φεβρουαρίου 2012

Νίκος Ζαχαριάδης – Η σοβιετική ταυτότητα-άδεια παραμονής, 1973 – Απατρις, μη κομματικός και χήρος

Μετά από το άρθρο του ιστολογίου μας με τίτλο ‘Νίκος Ζαχαριάδης – Το απόρρητο αυτοβιογραφικό του σημείωμα προς την ΚΕ του ΚΚΕ, 1946‘, παρουσιάζουμε ένα ακόμη σημαντικό ντοκουμέντο για τον Νίκο Ζαχαριάδη. Πρόκειται για την ταυτότητα-άδεια παραμονής του Ν.Ζ., μάλλον το πιο επίσημο κρατικό έγγραφο που έφερε ο πρώην ηγέτης του ΚΚΕ, και προφανώς ό,τι πλησιέστερο σε ‘ταυτότητα’.

Το έγγραφο αυτό, ασφαλώς στη ρωσική γλώσσα, έχει συμπληρωθεί μετά από το θάνατο του Ν.Ζ (Αύγουστος 1973) και -πιστεύουμε- δείχνει αρκετά σημαντικά πράγματα για την στάση του σοβιετικού κράτους απέναντι στον Ν.Ζ.

Την ρωσική δεν την κατέχουμε, αλλά ευτυχώς έχουμε φίλους που την μιλούν, όπως ο αγαπητός Βασίλης Μ, και με τη βοήθειά αυτή, μπορούμε να αναδείξουμε κάποια ενδιαφέροντα σημεία:

Νίκος Ζαχαριάδης - Η σοβιετική ταυτότητα-άδεια παραμονής, 1973 (Κλικ για μεγέθυνση)

Νίκος Ζαχαριάδης – Η σοβιετική ταυτότητα-άδεια παραμονής, 1973 (Κλικ για μεγέθυνση)

 

Με μια πρώτη ματιά:

Ονομα: Νικολάι Νικολάγιεβιτς Νικολάγιεβ.

Είναι γεννημένος στην Προύσα της Τουρκίας το 1903.

Επάγγελμα: ‘Δασονόμος‘ και λίγο πιο κάτω ειδικότητα ‘Δασάρχης‘ (στα Ρώσικα: гл(авный) лесничий).

Πάμε τώρα στα πιο σημαντικά:

Κομματική ιδιότητα: ‘Μη κομματικός‘  Αυτό ήταν σίγουρα η μόνιμη μαχαιριά στην καρδιά του Ν.Ζ.
Οικογενειακή κατάσταση λέει: ‘χήρος‘. Βέβαια, δεν ήταν χήρος, αλλά δήλωνε χήρος από τότε που τον αποκήρυξε η Ρούλα Κουκούλου, μετά από την καθαίρεση και τη διαγραφή από το ΚΚΕ, που ακολούθησε την 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Αυτό το γράφει και ο Αλέξης Πάρνης στο πρόσφατο βιβλίο του. [Σ.Σ.: Ευχαριστούμε τον φίλο Νίκο Σαραντάκο για την επισήμανση]
Στη δεξιά πλευρά του εγγράφου πάνω πάνω γράφει: υπηκοότητα/ιθαγένεια (απόδοση με βάση τους αντίστοιχους ελληνικούς όρους, καθότι στα ρωσικά οι δύο όροι ουσιαστικά σημαίνουν το ίδιο). Στην υπηκοότητα το γράμμα ‘б’ σημαίνει ‘без’ (=χωρίς), ενώ στην ιθαγένεια αναφέρεται ‘ελληνική’.Αυτό σημαίνει ότι του αναγνωριζόταν η ελληνική καταγωγή, αλλά το ελληνικό κράτος του είχε στερήσει την υπηκοότητα (άρα τυπικά εφέρετο στην ΕΣΣΔ ως ‘άπατρις‘).

Πιο κάτω λέει: ‘Τελευταίος τόπος κατοικίας – πόλη Σουργκούτ, περιφέρειας Τιουμέν’.

Αμέσως μετά γράφει (το μηχανογραφημένο κείμενο): ‘Μεταβολές στην υπηκοότητα (εάν αιτήθηκε χορήγηση σοβιετικής υπηκοότητας, τότε πού και πότε – Εξετάστηκε ή όχι η αίτησή του – ποια ήταν η απάντηση – Ημερομηνία και Νο Πρωτοκόλλου)’.

Με χειρόγραφα γράμματα λέει: ‘Απεβίωσε τον Αύγουστο του 1973. Η Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου είναι καταχωρημένη στο Ληξιαρχείο της πόλης Τιουμέν. Ετάφη στην πόλη Τιουμέν‘.

Και πιο κάτω στη μέση περίπου της σελίδας, αναφέρεται ως επικεφαλίδα: ‘Πληροφορίες για την είσοδο στην ΕΣΣΔ” και από κάτω είναι συμπληρωμένο: ‘Έτος 1956 – Τόπος εισόδου: Οδησσός’.

Κάποιες διαφωτιστικές πληροφορίες ακόμη, από τον Βασίλη Μ.:

Στην ΕΣΣΔ υπήρχε ειδικό έντυπο, το οποίο χορηγούσε το σοβιετικό κράτος σε ξένους υπηκόους που ζούσαν στην επικράτειά του, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με ‘άδεια διαμονής’. Οι σοβιετικοί πολίτες αναφέρουν το διαβατήριο ως ‘διαβατήριο εξωτερικού’ (заграничный паспорт), ενώ τη δική μας ταυτότητα ως ‘διαβατήριο εσωτερικού’ (внутренный паспорт). Ο Ζαχαριάδης, επειδή δεν ήταν σοβιετικός υπήκοος δεν μπορούσε να είναι κάτοχος εσωτερικού και εξωτερικού διαβατηρίου, γι’ αυτό και είχε αυτό το ειδικό έντυπο, αυτή δηλαδή την ‘Άδεια Διαμονής’, η οποία (τουλάχιστον σε αυτό το τρίπτυχο) δεν φαίνεται να έχει και συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Αρκετά ενδιαφέροντα όλα αυτά, πιστεύουμε, που φωτίζουν κάπως το καθεστώς κάτω από το οποίο ζούσε ο ΝΖ, ειδικά τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

 


 

Δείτε επίσης:

Ολα τα άρθρα με θέμα Νίκος Ζαχαριάδης και ΚΚΕ.

Νίκος Ζαχαριάδης – Το απόρρητο αυτοβιογραφικό του σημείωμα προς την ΚΕ του ΚΚΕ, 1946

Νίκος Ζαχαριάδης – Το απόρρητο αυτοβιογραφικό του σημείωμα προς την ΚΕ του ΚΚΕ, 1946

Εκλογές 1946, Νίκος Ζαχαριάδης προς τα κόμματα του “παλαιοδημοκρατικού Κέντρου”: Ελάτε να καταρτίσουμε μαζί εκλογικούς συνδυασμούς 50%-50%

Εκλογές 1946, Νίκος Ζαχαριάδης προς τα κόμματα του «παλαιοδημοκρατικού Κέντρου»: Ελάτε να καταρτίσουμε μαζί εκλογικούς συνδυασμούς 50%-50%

Είπε ποτέ κακό λόγο για το ΚΚΕ ο Νίκος Πλουμπίδης;;; + Βιβλιογραφία

Είπε ποτέ κακό λόγο για το ΚΚΕ ο Νίκος Πλουμπίδης;;; + Βιβλιογραφία

Εγχειρίδιο του χαφιέ-πράκτορα που είχε διεισδύσει στο παράνομο ΚΚΕ (+ Εγχειρίδιο επαγρύπνησης του παράνομου κομμουνιστή)

Εγχειρίδιο του χαφιέ-πράκτορα που είχε διεισδύσει στο παράνομο ΚΚΕ (+ Εγχειρίδιο επαγρύπνησης του παράνομου κομμουνιστή)

Ντοκουμέντο – “Πράκτορες του ΚΚΕ” – Η απόρρητη έκθεση της ΚΥΠ για τις “σχολές κατασκόπων” του ΚΚΕ στο παραπέτασμα, με την υπογραφή του Γεωργίου Παπαδόπουλου, 1964

Ντοκουμέντο – «Πράκτορες του ΚΚΕ» – Η απόρρητη έκθεση της ΚΥΠ για τις «σχολές κατασκόπων» του ΚΚΕ στο παραπέτασμα, με την υπογραφή του Γεωργίου Παπαδόπουλου, 1964

NOF & Πάβελ Ράκοφσκι – Ιδεολογικές βάσεις του NOF, εισήγηση στο 2ο Συνέδριο του NOF, 1949

NOF και Πάβελ Ράκοφσκι – Ιδεολογικές βάσεις του NOF, εισήγηση στο 2ο Συνέδριο του NOF, 1949

Αρχειακό υλικό – Αιχμάλωτοι του ΔΣΕ σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του Εθνικού Στρατού

Αρχειακό υλικό – Αιχμάλωτοι του ΔΣΕ σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του Εθνικού Στρατού

Τελικά υπάρχουν δύο ταινίες για “την αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας” στον Εμφύλιο!

Τελικά υπάρχουν δύο ταινίες για «την αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας» στον Εμφύλιο!

Κουίζ με δέκα άγνωστες σπάνιες φωτογραφίες – Δίνοντας εικόνα στα άγνωστα πρόσωπα γνωστών ιστορικών προσωπικοτήτων

Κουίζ με δέκα άγνωστες σπάνιες φωτογραφίες – Δίνοντας εικόνα στα άγνωστα πρόσωπα γνωστών ιστορικών προσωπικοτήτων

Ενα νέο βιβλίο για τον Κώστα Καραγιώργη (Γυφτοδήμο) – Ο άνθρωπος, ο κομμουνιστής, ο δημοσιογράφος, ο αγωνιστής, το εξιλαστήριο θύμα
http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/29/biblio-kostas-karagiorgis/

 

Πλαστές ταυτότητες που έσωσαν ζωές, στην κατεχόμενη Αθήνα (Συνεργασία του ιστολογίου μας με τα “Ενθέματα” της κυριακάτικης “Αυγής”, 2012-01-29)
Συμφωνία της Βάρκιζας, σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου 1945 – Ενα ανέκδοτο περιστατικό

Comments

 1. “Το έγγραφο αυτό, …., χρονολογείται οπωσδήποτε μετά από το θάνατο του Ν.Ζ (Αύγουστος 1973)”

  Μάλλον πρέπει να είναι πριν από το θάνατό του. Σε διαφορετική περίπτωση, τι θα την έκανε την άδεια παραμονής ένας νεκρός; Μόνο η εγγραφή του θανάτου του είναι μεταγενέστερη.

  Επίσης το πλήρες όνομα είναι Νικολάι Νικολάγιεβιτς Νικολάγιεβ

 2. Βασιλική Μετατρούλου
  9 Φεβρουαρίου 2012 - 13:09

  Ναι, αυτό ακριβώς θέλαμε να πούμε. Οτι είναι το έγγραφο που έφερε επάνω του ο ΝΖ, και ότι συμπληρώθηκε (τον Αύγουστο του 1973) με τα στοιχεία του θανάτου του.

 3. Λάθος και το “Χήρος”… Μπορεί η Κουκούλου να τον αποκήρυξε, η Νοβάκοβα όμως του έμεινε πιστή και μέχρι τον θάνατό του δεν είχαν πάρει διαζύγιο.

 4. Βασιλική Μετατρούλου
  9 Φεβρουαρίου 2012 - 17:27

  Για το γάμο του με την Κουκούλου, μια νύχτα σκοτείνη πάνω στο Γράμμο, που λέει και το τραγούδι. και για το μυστήριο το οποίο ετέλεσε ιερέας του ΔΣΕ, που μάθαμε ποιος ακριβώς ήταν, θα γράψουμε μια άλλη φορά.

 5. Τέλος Χαρτοσήμου
  10 Μαρτίου 2012 - 23:29

  Σε ένα μυστήριο “ελληνοπρεπές” μπλογκ με άρθρα για “τον έλεγχο του νου” και κάτι τέτοια:

  http://iokh.blogspot.com/2012/03/1946.html

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published / Required fields are marked *