Κλέων Ι. | 29 Ιανουαρίου 2012

Πλαστές ταυτότητες που έσωσαν ζωές, στην κατεχόμενη Αθήνα (Συνεργασία του ιστολογίου μας με τα “Ενθέματα” της κυριακάτικης “Αυγής”, 2012-01-29)

ΕΝΘEMATA

27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Πλαστές ταυτότητες που έσωσαν ζωές, στην κατεχόμενη Αθήνα

Ενθέματα Αυγής, Κυριακή 29/01/2012. Πλαστές ταυτότητες που έσωσαν ζωές στην κατεχόμενη Αθήνα.

Ενθέματα Αυγής, Κυριακή 29/01/2012. Πλαστές ταυτότητες που έσωσαν ζωές στην κατεχόμενη Αθήνα.

 

Αθήνα, Μάρτιος του 1944. Ένα 14χρονο τότε Εβραιόπουλο διηγείται μετά από 65 χρόνια:

«Όταν ακούσαμε στη γειτονιά πως έρχονται τα γερμανικά αποσπάσματα που μάζευαν τους Εβραίους, εγώ και ο Χριστιανός φίλος μου κρυφτήκαμε στην αυλή του σπιτιού στο οποίο έμενε τότε η οικογένειά μου. Ο Έλληνας διερμηνέας μας ρώτησε τα ονόματά μας.
-Αριστοτέλης, απάντησα
-Δημήτρης, είπε ο φίλος μου

Ο Γερμανός επικεφαλής έκανε ένα νόημα, και ένας στρατιώτης μας τράβηξε κάτω τα παντελόνια. Ο διερμηνέας περιεργάστηκε τα γεννητικά μας όργανα, και, δείχνοντας εμένα μόνο, έκανε νόημα στους στρατιώτες να με συλλάβουν [1]».

Η περιτομή «πρόδωσε» το μυστικό του παιδιού, και φαίνεται ότι το ελληνοπρεπές όνομα που είχαν δασκαλέψει το παιδί να χρησιμοποιεί, δεν ήταν αρκετό να το σώσει από τις συνέπειες της εφαρμογής της «τελικής λύσης», που ξεδιπλωνόταν πλέον σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ήδη από το Νοέμβριο του 1942, στη Θεσσαλονίκη, η ελεγχόμενη από τους Γερμανούς εφημερίδα «Απογευματινή» φιλοξενούσε πρωτοσέλιδα τη δήλωση του Χίτλερ: «Ο διεθνής Ιουδαϊσμός θα εξαφανιστεί από την Ευρώπη [2]». Και, εάν στην Αθήνα και στις άλλες ιταλοκρατούμενες περιοχές, το σχέδιο βιομηχανικής εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων δεν είχε προχωρήσει ακόμη, αυτό οφειλόταν στην απροθυμία των ιταλικών αρχών κατοχής να συμπράξουν. Όμως, έπειτα από την συνθηκολόγηση της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 1943, ο διοικητής του SSonderkommando Άλφρεντ Ρόζεμπεργκ, κύριος ιδεολόγος του ναζιστικού καθεστώτος, θα έκλεινε οριστικά το ζήτημα της ύπαρξης «υπανθρώπων» στην Ελλάδα. ‘Ηταν η ώρα να εφαρμοστούν και στην Αθήνα οι περιβόητοι «Νόμοι της Νυρεμβέργης», εξοντώνοντας τα «ανθρώπινα παράσιτα» μέχρι ενός και διά παντός.

Η πλαστή ταυτότητα του δικηγόρου Αλφρέδου Κοέν με το όνομα 'Παύλος Πανόπουλος'.

Η πλαστή ταυτότητα του δικηγόρου Αλφρέδου Κοέν με το όνομα ‘Παύλος Πανόπουλος’.

 

Στην Αθήνα, τις παραμονές του πολέμου, η εβραϊκή κοινότητα αριθμούσε 3.000 άτομα. Στον πίνακα με τους πληθυσμούς «πριν» και «μετά» (την Κατοχή, εννοείται) ανά περιοχή της Ελλάδας, η Αθήνα είναι η μόνη κοινότητα που «σπάει» την καταθλιπτική ομοιομορφία των ποσοστών εξόντωσης, 89%, 94%, 98% κ.ο.κ. των άλλων περιοχών [3]. Πράγματι, βλέπουμε στο «μετά» τον αριθμό των 4.930 ψυχών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός της έλευσης στην πόλη διωκόμενων Εβραίων από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Στα μέσα του 1943, ο αριθμός των Εβραίων που επισκέπτονταν τις Συναγωγές έφτανε στις 5.000, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΚΙΣ, ο συνολικός πληθυσμός ξεπερνούσε τους 10.000 [4].

Όμως, η «λεία» δεν ήταν εύκολη για τους Ναζί· τουλάχιστον, δεν ήταν τόσο εύκολη όπως στη Θεσσαλονίκη και στις βουλγαροκρατούμενες περιοχές. Όσο έσφιγγαν τα λουριά, τόσο εμφανίζονταν μηχανισμοί αλληλεγγύης. Είτε απλοί άνθρωποι που αποφάσιζαν να δώσουν κρησφύγετο στους διωκόμενους συνανθρώπους τους, χωρίς να υπολογίζουν τον κίνδυνο της πιθανής εκτέλεσης αν εντοπιζόταν («Όχι, πρέπει να μείνετε. Γιατί, παιδί μου, γιατί οι δικές μας ζωές να είναι πιο πολύτιμες από τις δικές σας;», είπε στον Αλφρέδο Κοέν ο Χριστιανός γείτονάς του, που τον έκρυβε), είτε δομές αλληλέγγυων που επίσης ρίσκαραν πολλά για να σώσουν ζωές, όπως η Αστυνομία του Άγγελου Έβερτ, η Εκκλησία του Αρχιεπίσκοπου Δαμασκηνού και οι αντιστασιακές οργανώσεις, κυρίως το ΕΑΜ.

Εξι αστυνομικοί, ένας υπάλληλος του Δήμου και ο Αρχιεπίσκοπος

Εάν το ΕΑΜ έμεινε στην καρδιά των Εβραίων για τις ηρωικές πράξεις διάσωσης συνολικά 3.000 διωκομένων, στην λογική πάντα της κοινωνικής δικαιοσύνης (οι πλούσιοι και ευκατάστατοι Εβραίοι υποχρεώνονταν να στηρίξουν οικονομικά τη φυγάδευση δύο ακόμα φτωχών ομοθρήσκων τους [5]), ο Δαμασκηνός έμεινε στην Ιστορία, αρχικά για τις δύο επιστολές («Μνημόνια») διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο και προς τον πληρεξούσιο του Ράιχ διά την Ελλάδα, Γκίντερ Άλτεμπουργκ, τον Μάρτιο του 1943, τις οποίες συνυπέγραφαν οι πρόεδροι των επαγγελματικών συλλόγων, καθηγητές του Πανεπιστημίου και στελέχη άλλων φορέων [6]. Αυτό φανερά, μιας που κρυφά η δράση του ήταν πολύ πιο ουσιαστική, όταν φρόντισε π.χ. να κρυφτούν 250 μικρά παιδάκια σε μοναστήρια [7]. Ή όταν, σε συνεργασία με τον Έβερτ και έξι ακόμη αξιωματικούς της Αστυνομίας (τους αστυνομικούς διευθυντές Δημήτριο Βρανόπουλο, Μιχαήλ Γλύκα και Δημήτριο Βλαστάρη [8], και τους αστυνόμους Λουκάκη, Τσενόγλου και Βολταιράκη [9]), αλλά και με τον Παναγιώτη Χαλδέζο, γενικό διευθυντή διοικητικών υπηρεσιών και προϊστάμενο του Μητρώου του Δήμου Αθηναίων, συνέλαβαν και πραγματοποίησαν το παράτολμο σχέδιο του εφοδιασμού των διωκόμενων Εβραίων με αυθεντικές αστυνομικές ταυτότητες.

Ο Δαμασκηνός κάλεσε τον Χαλδέζο και του είπε:

«Εγώ έκαμα τον σταυρό μου, μίλησα με τον Θεό, και απεφάσισα να σώσω όσες ψυχές Εβραίων ημπορώ. Έστω και αν κινδυνεύω. Εγώ θα τους βαπτίζω τους Εβραίους, και συ θα τους δίδης πιστοποιητικόν του Δήμου για να πάρουν ταυτότητα ως χριστιανοί Έλληνες» [10].

Δεν επρόκειτο για μια απλή υπόθεση. Οι ταυτότητες έπρεπε, όχι μόνο να φαίνονται αυθεντικές, αλλά και να είναι. Η δημοσιογράφος Μαρία Ρεζάν σώθηκε χάρη σε μια τέτοια ταυτότητα:

«Χάρη στον Έβερτ πλήθος […] σώθηκαν. Κυρίως χάρη στις πλαστές του ταυτότητες, που στο κάτω μέρος τους έφεραν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Όπως ακριβώς και η δική μου, με το όνομα Μαρία Φιούμη, εκ Χανίων Κρήτης παρακαλώ, ώστε να είναι μακριά ο τόπος της καταγωγής και δύσκολη η επαλήθευση σε ώρα ανάγκης» [11].

Πλαστή ταυτότητα με το όνομα Μανώλης Σελλάς (Μάριος). Πηγή: Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας

Πλαστή ταυτότητα με το όνομα Μανώλης Σελλάς (Μάριος). Πηγή: Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας

 

Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους ήταν υποψιασμένοι, και για αυτό, έπρεπε να παρθούν προσεκτικά όλα τα μέτρα και τίποτε να μην αφεθεί στην τύχη. Τα χριστιανικά ονόματα που εμφανίζονταν στα πλαστά δελτία έπρεπε να είναι καταχωρημένα στα μητρώα του Δήμου Αθηναίων, για την περίπτωση που θα γινόταν σχετικός έλεγχος από τους Ναζί. Αλλά, για να έχει μια οικογένεια την οικογενειακή της μερίδα στα μητρώα αυτά, έπρεπε να φαίνονται -και να είναι διαθέσιμα- τα αντίστοιχα πιστοποιητικά βάπτισης, τα οποία φυσικά εκδίδονταν από την Εκκλησία, με προγενέστερη ημερομηνία.

Μια μάλλον ενοχλητική λεπτομέρεια σε ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός

Γράφει η Ιωάννα Τσάτσου, δεξί χέρι του Δαμασκηνού, για τα όσα συνέβαιναν στα υπόγεια της Αρχιεπισκοπής:

«20 Απρίλη 1943

Μέσα σε απόλυτη μυστικότητα, βαφτίζομε εβραίους στην Αρχιεπισκοπή. Ο Αρχιεπίσκοπος, με μεγάλο προσωπικό του κίνδυνο, κάνει μια τεράστια προσπάθεια να σώση όσους μπορεί. Συνεννοήθηκε με τον Παναγιώτη Χαλδέζο του Δήμου Αθηναίων. Αυτός έχει ανοίξει ιδιαίτερο δημοτολόγιο και μετά τη βάφτιση, τους δίνει πιστοποιητικό ότι είναι Έλληνες Χριστιανοί» [12].

Ίσως με την απόσταση του χρόνου, η πρακτική του Δαμασκηνού να επιμένει να βαφτίζει στην Ορθοδοξία τους Εβραίους με όλο το εκκλησιαστικό τυπικό, (με ολόκληρη τη λειτουργία της Βάφτισης και μέσα στις τεράστιες κολυμπήθρες για τους ενήλικες), ουσιαστικά δηλαδή να αλλάζουν τη θρησκεία τους, ίσως να προκαλεί ερωτήματα. Για ποιο λόγο, άραγε, να ήταν απαραίτητο αυτό, σκέφτεται ο σημερινός αναγνώστης, που μόνο μια υποψία μπορεί να έχει για τον ζόφο, την τρομοκρατία και τον φόβο μέσα στον οποίο ζούσαν οι συμπατριώτες μας Εβραίοι πριν 70 χρόνια. Προφανώς, δεν ήταν γενικευμένη πρακτική· μάλλον γινόταν μόνο στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής. Υπάρχουν μαρτυρίες που λένε ότι οι ορθόδοξοι κληρικοί φοβόνταν να το πράττουν, σκεπτόμενοι και την απειλή θανάτου [13]. Πάντως, έτσι ίσως εξηγούνται και κάποιες μαρτυρίες Εβραίων που λένε ότι έζησαν σαν Χριστιανοί στη διάρκεια της Κατοχής, αλλά και μετά το τέλος της, εξακολουθούσαν να ζουν σαν Χριστιανοί, μέχρι το πέρας της ζωής τους.

Το σημαντικό, ασφαλώς, είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός της διάσωσης τόσων πολλών ζωών. Διότι, από την άλλη, υπήρξαν πράξεις ντροπής και προδοσίας, όπως στις περιπτώσεις των 200 Εβραίων της Αθήνας που ανασύρθηκαν από τις κρυψώνες τους από Χριστιανούς συμπολίτες τους, όχι μόνο Ταγματασφαλήτες[14], και παραδόθηκαν έναντι αμοιβής στη Γκεστάπο [15], ενώ το ΕΑΜ προειδοποιούσε με προκηρύξεις ότι όποιος θα πρόδιδε κρυπτόμενο Εβραίο θα εκτελούνταν. Ή όπως οι περιπτώσεις κάποιων λίγων Εβραίων που κατέδιδαν ομόθρησκους τους [16], και οι οποίοι αργότερα δικάστηκαν, την ίδια στιγμή που αστυνομικοί και χωροφύλακες δεν παρέδιδαν τους φυγάδες που ανακάλυπταν, παρακούοντας με αυτόν τον τρόπο τις επίσημες διαταγές των κατοχικών αρχών, αλλά υπακούοντας ταυτόχρονα στις εντολές του πολύ δυναμικού ΕΑΜ Αστυνομικών.

Στη Λεωφόρο των Δικαίων των Εθνών

Ο ακριβής αριθμός των Εβραίων που σώθηκαν χάρη στις πλαστές ταυτότητες είναι δύσκολο να διακριβωθεί. Το Εβραϊκό Ίδρυμα Yad Vashem κάνει λόγο για «50 οικογένειες». Πολλοί ερευνητές μιλούν για 1.200 άτομα [17]. Ο Μιλτιάδης Έβερτ στο βιβλίο για τον πατέρα του αναφέρει τον αριθμό των 7.500 πλαστών δελτίων μόνο σε Εβραίους [18], ενώ έχει γραφτεί μέχρι και ο αριθμός των 18.500 [19]. Σήμερα γνωρίζουμε, και πολλοί συμφωνούν, ότι ένας αριθμός κοντά στην τάξη μεγέθους των 560 ατόμων πλησιάζει πολύ στην πραγματικότητα.

Στο Yad Vashem, μέχρι σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο, Ιανουάριος του 2012, έχουν αναγνωριστεί 307 Έλληνες ως «Δίκαιοι των Εθνών» [20], μεταξύ των οποίων οι Δαμασκηνός, Έβερτ, Βρανόπουλος, Γλύκας και Βλαστάρης, ήδη από το 1969. Τέσσερα δέντρα, ειδικά αφιερωμένα στους τέσσερις πρώτους, έχουν φυτευτεί στους λόφους της Ιερουσαλήμ [21], στο βουνό που είναι αφιερωμένο στους Ήρωες και τους Μάρτυρες του Ολοκαυτώματος, στη Λεωφόρο των Δικαίων των Εθνών που οδηγεί στο Μουσείο όπου βρίσκονται τα αρχεία του Yad Vashem. Όσοι περισσότεροι μη Εβραίοι ήρωες έρχονται στο φως, τόσα περισσότερα δέντρα φυτεύονται, έτσι ώστε τώρα πλέον να αποτελούν ένα δάσος που καλύπτει όλο και περισσότερο την πλαγιά, για να θυμόμαστε όσους είπαν έμπρακτα «Όχι» στη ναζιστική θηριωδία.

Ο Δημήτριος Βρανόπουλος (αριστερά) και ο πρόεδρος του ΚΙΣ Ιωσήφ Λόβιγγερ στην τελετή βράβευσης, 15 Ιουλίου 1970

Ο Δημήτριος Βρανόπουλος (αριστερά) και ο πρόεδρος του ΚΙΣ Ιωσήφ Λόβιγγερ στην τελετή βράβευσης, 15 Ιουλίου 1970

 

Η υπενθύμιση των ονομάτων των έξι αστυνομικών και του υπαλλήλου του Δήμου Αθηναίων, μέσω του παρόντος άρθρου, είναι αναγκαία, πιστεύουμε, την στιγμή που στην κυβέρνηση βρίσκεται το αντισημιτικό κόμμα του οποίου ο ιδεολογικός καθοδηγητής υποστηρίζει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι οι Ναζί έκαναν χάρη στους Εβραίους, όταν τους έκλεισαν στα στρατόπεδα της φρίκης, διότι με αυτόν τον τρόπο οι Εβραίοι, «σαν δειλοί που είναι ως λαός, δεν συμμετείχαν στον πόλεμο, και έτσι σώθηκαν εκ του ασφαλούς»[22] (!!!), και την ίδια στιγμή που στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας προσέρχεται, συνοδεία μπράβων, ο επικεφαλής της ναζιστικής συμμορίας, της οποίας τα μέλη, όταν δεν μαχαιρώνουν μετανάστες, βεβηλώνουν τάφους και γράφουν συνθήματα «Juden Raus».

Σε ένα κράτος, που η επίσημη πολιτεία κάνει τα πάντα για να μην θυμάται και οι πολίτες του απλά δεν γνωρίζουν.

Κλέων Ιωαννίδης

από το ιστολόγιο της Βασιλικής Μετατρούλου: xyzcontagion.wordpress.com

Βράβευση του Αγγελου Εβερτ από το Yad Vashem, 15/07/1970 στην Αθήνα, στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, μαζί με τους αξιωματικούς της Αστυνομίας Βρανόπουλο, (αείμνηστο) Γλύκα και (αείμνηστο) Βλαστάρη. Παρουσία του Ιωσήφ Λόβιγγερ, του Ραββίνου και του Διπλωματικού Εκπροσώπου του Ισραήλ ονομάστηκαν 'Δίκαιοι των Εθνών'.

Βράβευση του Αγγελου Εβερτ από το Yad Vashem, 15/07/1970 στην Αθήνα, στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, μαζί με τους αξιωματικούς της Αστυνομίας Βρανόπουλο, (αείμνηστο) Γλύκα και (αείμνηστο) Βλαστάρη. Παρουσία του Ιωσήφ Λόβιγγερ, του Ραββίνου και του Διπλωματικού Εκπροσώπου του Ισραήλ ονομάστηκαν ‘Δίκαιοι των Εθνών’.

 

___________________________________________________________

[1] Από την εκπομπή «Μαρτυρίες» της ΕΡΤ, 1999.

[2] Απογευματινή, 9 Νοεμβρίου 1942

[3] Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας, Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, Μνημεία και Μνήμες, 2007.

[4] Κατά τον Mark Mazower, Στην Ελλάδα του Χίτλερ, 1994, ήταν 8.000.

[5] Μπάρμπαρα Σπένγκλερ-Αξιοπούλου, Αλληλεγγύη και βοήθεια προς τους Εβραίους της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Κατοχής 1941-1944, στο συλλογικό Οι Εβραίοι της Ελλάδας στην Κατοχή, 1998.

[6] Ηλίας Βενέζης, Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, Οι χρόνοι της δουλείας, 1981.

[7] Δημοσθένης Κούκουνας, Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, 1991

[8] Μιλτιάδης Έβερτ, Άγγελος Μ. Έβερτ, Η Δράση του στην Κατοχή μέσα από Μαρτυρίες, 2007.

[9] Σαράντης Αντωνάκος, Η Αστυνομία αρωγός στο δράμα των Εβραίων, περιοδικό Χρονικά, τεύχος #33, 1980.

[10] Ηλίας Βενέζης, ό.π.

[11] Μαρία Ρεζάν, Με νοσταλγία … για μια ζωή έτσι, χωρίς πρόγραμμα, 1999

[12] Ιωάννα Τσάτσου, Φύλλα κατοχής, 1981

[13] Χάγκεν Φλάισερ, Στέμμα και σβάστικα, Τόμος #2, 1995

[14] Χάγκεν Φλάισερ, ό.π.

[15] Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας, ό.π.

[16] Ι. Α. Ματαράσσο, Κι όμως όλοι τους δεν πέθαναν, 1948.

[17] Michael Molho και Joseph Nehama, In memoriam, 1976.

[18] Μιλτιάδης Έβερτ, ό.π.

[19] Βλ. την ανασκευή του ισχυρισμού από τον Alexander Kitroeff, On the Jews of Athens in World War II: A clarification, περιοδικό Journal of the Hellenic Diaspora, τεύχος #26.2, 2000.

[20] Βλ. στο ιστολόγιό μας, XYZ Contagion, Yad Vashem – Ελληνες Δίκαιοι των Εθνών – Greek Righteous Among the Nations – Honored by Yad Vashem

[21] Steven Bowman, Jews in Wartime Greece, 1978

[22] Κώστας Πλεύρης, Ας μιλήσουμε για Εβραίους, 1990

 

Αρθρο-συνεργασία του ιστολογίου μας, με αφορμή την 27η Ιανουαρίου, ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων και των ηρώων του Ολοκαυτώματος, γραμμένο ειδικά για το ένθετο ‘Ενθέματα‘ της κυριακάτικης Αυγής, που υπογράφει ο συνεργάτης μας Κλέων Ιωαννίδης, έχει τίτλο ‘Πλαστές ταυτότητες που έσωσαν ζωές, στην κατεχόμενη Αθήνα’, και περιέχει κάποιες άγνωστες πτυχές (και μια ‘ενοχλητική’ λεπτομέρεια) από την ιστορία της διάσωσης ενός αριθμού Εβραίων συμπατριωτών μας στην κατεχόμενη Αθήνα.

Μπορείτε να το διαβάσετε ον-λάιν στην πλήρη του μορφή στο μπλογκ των ‘Ενθεμάτων’, εδώ ή σε μια συντομευμένη βερσιόν στον ιστότοπο της Αυγής, εδώ (η ίδια βερσιόν και στο αρχείο pdf από το scribd.com, στο τέλος της δημοσίευσης). Εδώ βρίσκεται η εκτεταμένη version του άρθρου, δηλαδή το κύριο σώμα του άρθρου μαζί με ό,τι δεν ‘χώρεσε’ στην σελίδα των ‘Ενθεμάτων’.

http://www.scribd.com/doc/79761808

[scribd id=79761808 key=key-1y0jic7j5lg9cs7cpy7l mode=list]

Θυμίζουμε ότι όλα τα σημειώματα του ιστολογίου μας που γράφτηκαν ειδικά για τα ‘Ενθέματα’ βρίσκονται εδώ, Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της ΑΥΓΗΣ,

 


 

Δείτε επίσης:

# Ολα τα άρθρα του ιστολογίου με θέμα το ‘Ολοκαύτωμα‘ και ‘Εβραίοι‘ και ‘Αντισημιτισμός

# Οι δωσίλογοι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης – 1942: «Αρκετά εβραϊκά όντα έμειναν στον τόπο» – 1943: «Αι ελληνικαί γεννεαί θα εορτάσουν όταν αποκαθαρθή η γάγγραινα με τους κίτρινους αστέρας» (Από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδας, το ‘Μαύρο Σάββατο’ της 11ης Ιουλίου 1942)
http://xyzcontagion.wordpress.com/2015/01/13/mavro-sabbato/

# Ιστορίες επιβίωσης από το Ολοκαύτωμα: Τρεις Εβραίοι αντιστασιακοί στο αεροδρόμιο Τατοΐου: Κάρολος Μορντόχ, Νικ Μενασέ, Σαμ Πεσάχ

Ιστορίες επιβίωσης από το Ολοκαύτωμα: Τρεις Εβραίοι αντιστασιακοί στο αεροδρόμιο Τατοΐου: Κάρολος Μορντόχ, Νικ Μενασέ, Σαμ Πεσάχ

# «Είμαστε όλοι Εβραίοι»: Ο Αμερικανός επιλοχίας που έσωσε όλους τους στρατιώτες του, Εβραίους και μη Εβραίους, με μία φράση

«Είμαστε όλοι Εβραίοι»: Ο Αμερικανός επιλοχίας που έσωσε όλους τους στρατιώτες του, Εβραίους και μη Εβραίους, με μία φράση

# Γνωρίζει η Εκκλησία της Ελλάδας ότι η Αποστολική Διακονία συνεργάζεται εμπορικά με την αποκρυφιστική, συνωμοσιολογική και αντισημιτική ‘Ελεύθερη Ωρα’;;;

Γνωρίζει η Εκκλησία της Ελλάδας ότι η Αποστολική Διακονία συνεργάζεται εμπορικά με την αποκρυφιστική, συνωμοσιολογική και αντισημιτική ‘Ελεύθερη Ωρα’;;;

# Η έκθεση του State Department για τις θρησκευτικές ελευθερίες 2015: Πολλά περιστατικά αντισημιτισμού, ισλαμοφοβίας, ρητορικής μίσους και διακρίσεων λόγω θρησκείας: Δύο γεγονότα που είχε αναδείξει το XYZ Contagion

Η έκθεση του State Department για τις θρησκευτικές ελευθερίες 2015: Πολλά περιστατικά αντισημιτισμού, ισλαμοφοβίας, ρητορικής μίσους και διακρίσεων λόγω θρησκείας: Δύο γεγονότα που είχε αναδείξει το XYZ Contagion

# Η ναζιστική τρομοκρατική οργάνωση Combat 18 Hellas διαφημίζει ανενόχλητη τα εγκλήματά της, όπως εμπρησμούς και βεβηλώσεις νεκροταφείων, συχνά σε συνεργασία με τους ΑΜΕ (Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές)

Η ναζιστική τρομοκρατική οργάνωση Combat 18 Hellas διαφημίζει ανενόχλητη τα εγκλήματά της, όπως εμπρησμούς και βεβηλώσεις νεκροταφείων, συχνά σε συνεργασία με τους ΑΜΕ (Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές)

# Δικογραφία για τη ναζιστική τρομοκρατική οργάνωση Combat 18 Hellas και τους ΑΜΕ (Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές) μετά από δημοσίευμα του XYZ Contagion και καταγγελία του ΕΠΣΕ – Η ερώτηση στη Βουλή και οι απαντήσεις δύο υπουργείων

Δικογραφία για τη ναζιστική τρομοκρατική οργάνωση Combat 18 Hellas και τους ΑΜΕ (Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές) – Η ερώτηση στη Βουλή και οι απαντήσεις δύο υπουργείων

# Ελληνες ευρωβουλευτές καταγγέλλουν Μέρκελ και Ολάντ σαν συνωμότες και ενεργούμενα του σχεδίου από τα ‘Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών’ μέσα από την Ευρωβουλή στο Στρασβούργο

Ελληνες ευρωβουλευτές καταγγέλλουν Μέρκελ και Ολάντ σαν συνωμότες και ενεργούμενα του σχεδίου από τα ‘Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών’ μέσα από την Ευρωβουλή στο Στρασβούργο

# Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα»)’: Ποιοι είναι οι Σέρβοι νεοναζί επισκέπτες της οργάνωσης;;;

Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται ‘Noz, zica, Srebrenica’ (‘Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα’): Ποιοι είναι οι Σέρβοι νεοναζί επισκέπτες της οργάνωσης;

# Σκηνή Δεύτερη #02: Ιούλιος 1964, ΕΚΟΦ, Εβραϊκή Συναγωγή, Παγκράτι (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
http://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/02/skini-02/

# Από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδας, Ιωάννινα, 25 Μαρτίου 1944, όλη η σειρά των 19 φωτογραφιών
http://xyzcontagion.wordpress.com/2013/05/25/ioannina-ebraioi/

# ‘Καλή αντάμωσιν, Φιλιά εις τα παιδιά’, το τελευταίο σημείωμα του πατέρα, 02/04/1944
http://xyzcontagion.wordpress.com/2013/03/07/filia-eis-ta-paidia-simeioma-patera/

# Πλαστές ταυτότητες που έσωσαν ζωές, στην κατεχόμενη Αθήνα (Συνεργασία του ιστολογίου μας με τα ‘Ενθέματα’ της κυριακάτικης ‘Αυγής’, 2012-01-29)
http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/01/29/synergasia-me-enthemata-ebraioi-athinas/

# Ελληνική ποιητική ανθολογία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδας (έκδοση του περιοδικού του ΚΙΣ ‘Χρονικά’, 2006)
http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/05/27/anthologia-poiimata-olokaytoma/

# Yad Vashem – Οι Ελληνες Δίκαιοι των Εθνών: 328 ονόματα Greek Righteous Among the Nations Honored by Yad Vashem [έως την 01 Ιανουαρίου 2016]
http://wp.me/p1k8qz-5j

# Μωυσής Μιχαήλ Μπουρλάς (1918-2011) – ‘Ελληνας, Εβραίος και αριστερός’, ο ‘Βύρων’ του ΕΛΑΣ
http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/19/moysis-mpourlas-1918-2011/

# Αννα Μαρία Δρουμπούκη – Η θεσμική μνήμη του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα (Αρθρο στο περιοδικό Books’ Journal 2012-11-ΝΟΕ ΤΧ#025)
http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/11/03/anna-maria-droumpouki-mnimi-olokaftoma-books-journal/

# Ντοκιμαντέρ – Η άγνωστη εξέγερση των Ελλήνων Εβραίων στο Αουσβιτς τον Οκτώβριο του 1944
http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/05/12/ntokimanter-agnosti-eksegersi-ellines-ebraioi/

# Δημήτρης Ψαρράς – Η εξίσωση του μίσους (άρθρο στην ‘Ελευθεροτυπία’ 2011-06-23)
http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/06/23/dimitris-psarras-exisosi-tou-misous/

# ‘Το ολοκαύτωμα στα Βαλκάνια’, ένας νέος αξιόλογος συλλογικός τόμος
http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/05/06/olokaytoma-sta-balkania-syllogikos-tomos/

# Χάγκεν Φλάισερ – Εφτασε η ώρα της πνευματικής αντεπίθεσης (συνέντευξη στην ΑΥΓΗ 2012-05-27)
http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/05/27/hagen-fleischer-synentefxi-avgi/

# Στατιστική του περιοδικού Τύπου (εφημερίδων) στην πολυγλωσσική Θεσσαλονίκη του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα
http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/04/statistiki-typou-thessaloniki/

# Μίκης Θεοδωράκης: Να διευκρινίσω ένα πράγμα, ότι είμαι αντισημίτης
http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/08/mikis-theodorakis-eimai-antisimitis/

# Δημήτρης Ψαρράς – Σπίθα, Τιμή, Χρυσή Αυγή;
http://x2t.com/spitha-timi-xa

# Ενα εγχειρίδιο αντίδοτο στην ακροδεξιά προπαγάνδα: Η νέα έκδοση ‘Ας μιλήσουμε καθαρά για την ακροδεξιά’ του Κωστή Παπαϊωάννου
http://xyzcontagion.wordpress.com/2014/11/27/papaioannou-as-milisoume-gia-akrodexia/

# Η εισαγωγή-προοίμιο: Εκατό χρόνια φασιστικές οργανώσεις: Μικρή συμβολή στην περιοδολόγηση + Κάποιες σκέψεις για τις αιτίες της εκτίναξης της Χρυσής Αυγής
http://xyzcontagion.wordpress.com/2014/05/16/fasistikes-orgs-100-xronia/

# Το καινούριο βιβλίο του Umberto Eco – Το κοιμητήριο της Πράγας
http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/14/umberto-eco-to-koimitirio-tis-pragas/

# Η Χρυσή Αυγή, το φασιστικό κρατικοπαρακράτος και οι κρυφές χρηματοδοτήσεις: Νέα στοιχεία – Εννιά συν μία άγνωστες σκηνές από την ιστορία της ελληνικής ακροδεξιάς που ρίχνουν φως στην άγνωστη Χρυσή Αυγή – Μια ακτινογραφία της μεταμφίεσης του ναζιστικού ζόμπι [Σειρά άρθρων: Χρυσή αυγή: Οσα θέλει να κρατήσει κρυφά #04]
http://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/11/kryfa-04-parakratos-nazistiko-zombi/

 


# Πλατεία Ελευθερίας, Θεσσαλονίκη, Ιούλιος 1942:

 


 

# Ιωάννινα, 25 Μαρτίου 1944:

 

Κάποιες λιγότερο γνωστές στιγμές του Θεόδωρου Αγγελόπουλου (1935-2012)
Νίκος Ζαχαριάδης – Η σοβιετική ταυτότητα-άδεια παραμονής, 1973 – Απατρις, μη κομματικός και χήρος

Comments

 1. Τέλος Χαρτοσήμου
  29 Ιανουαρίου 2012 - 20:58

  Αναδημοσίευση από το φιλαδελφικό μας ιστολόγιο για τον Εμφύλιο του Ανδρέα:
  http://emfilios.blogspot.com/2012/01/blog-post_29.html

  Από το tvxs.gr
  (αυτή τη φορά θυμήθηκαν να αναφέρουν την πηγή, το μπλογκ των ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ,
  αλλά εντέχνως “ξέχασαν” και πάλι να γράψουν το όνομα του ιστολογίου μας, που φαίνεται πάνω-πάνω στο άρθρο στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, μαζί με το όνομα του συγγραφέα.
  Τι να κάνουμε, είναι 6η, 7η, 8η φορά που συμβαίνει το ίδιο,
  φαίνεται έτσι είναι το ειδησεογραφικό σάιτ του κ. Κούλογλου, όλο δεοντολογία)
  http://tvxs.gr/news/taksidia-sto-xrono/plastes-taytotites-poy-esosan-zoes-stin-katexomeni-athina-toy-kleona-ioannid

  Από την ιστοσελίδα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών – Athens Jewish Community
  http://www.athjcom.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3140:2012-01-31-08-42-23&catid=51:holoc&Itemid=107

  Από την ιστοσελίδα του φίλου Ζαν Κοέν
  http://www.cohen.gr/newsite/index.php?option=com_content&view=article&id=2123:2012-01-29-13-26-02&catid=35:jewdaism&Itemid=59

  Από το inews.gr
  http://www.inews.gr/29/plastes-taftotites-pou-esosan-zoes-stin-katechomeni-athina-tou-kleona-ioannidi.htm

  Από άγνωστα σε εμάς ιστολόγια και σάιτ:
  http://www.newskosmos.com/details.aspx?id=416861
  http://www.dou.gr/article.php?a=1519869
  http://www.neaepohi.gr/index.php/tvxs/plastes-taitotites-pou-esosan-zoes-stin-katexomeni-athina-tou-kleona-ioannidi.html
  http://trelogiannis.blogspot.com/2012/01/blog-post_3673.html
  http://www.press-gr.blogspot.com/2012/02/blog-post_6039.html
  http://www.info-guardian.eu/?p=54592

  http://www.eidhseis-shmera.gr/press-gr/%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%83%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%B6%CF%89%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1–/

  http://σww.newsgallery.gr/a/569720/%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82_%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82_%CF%80%CE%BF%CF%85_%CE%AD%CF%83%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD_%CE%B6%CF%89%CE%AD%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7_%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1

  http://www.goodmedia.gr/blog-o-%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B1/38949-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CF%83%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%B6%CF%89%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BB%CE%AD%CF%89%CE%BD%CE%B1-%CE%B9%CF%89%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7

  http://109.123.115.65/neaepohi.gr/index.php/tvxs/plastes-taitotites-pou-esosan-zoes-stin-katexomeni-athina-tou-kleona-ioannidi.html?print=1&tmpl=component

  http://www.tolmi.gr/2012/02/%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CF%83%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%B6%CF%89%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84/

  http://romiazirou.blogspot.com/2012/01/blog-post_7004.html

  _______________

  Πλαστές ταυτότητες που έσωσαν ζωές, στην κατεχόμενη Αθήνα | Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»
  http://www.kar.org.gr/2015/01/30/%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CF%83%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%B6%CF%89%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84/

 2. Με τέτοιες ταυτότητες που βγήκαν χάρη στις προσπάθειες της χριστιανής μητέρας μου ,σώθηκε η ζωή του πατέρα μου και δύο αδελφών του. Η υπόλοιπη στο μεγαλύτερο μέρος της οικογένεια δεν ήταν τόσο τυχερή.

 3. Βασιλική Μετατρούλου
  30 Ιανουαρίου 2012 - 00:31

  Είναι φοβερό, Ελευθερία, και μόνο που τα ακούμε σήμερα από απόσταση χρονική και εκ του ασφαλούς. Τί να ένοιωθαν άραγε οι άνθρωποι τότε;;; Με τον φόβο, τον ζόφο, την τρομοκρατία, την πείνα, την αγωνία για την επόμενη στιγμή, όχι ημέρα.

 4. Και όχι μόνο: πχ οι Εβραίοι της Κατερίνης http://abravanel.wordpress.com/2008/09/02/saving-the-jews-of-katerini-during-the-shoah2/

  Εχω μια ερώτηση, (όχι ρητορική): με εξαίρεση μια μαρτυρία για ένα άτομο στο στρατόπεδο του Χαιδαρίου γνωρίζουμε κάποιο άτομο το οποίο τιμωρήθηκε για την βοήθεια του προς Εβραίους;

 5. Abravanel,

  Φαντάζομαι πως θες να το μάθεις για ιστορικούς και μόνο λόγους και όχι ότι οι Χριστιανοί αυτοί δεν κάναν κάτι σπουδαίο.

  Το διευκρινίζω όχι για σένα που γνωρίζω τις ιδέες σου και κάτι τέτοιο αισχρό δεν θα πέρναγε ποτέ από το μυαλό σου, ούτε καν από το νεκρό σου μυαλό, αλλά για να σε προφυλάξω από τυχόν καλοθελητές.

 6. Βασιλική Μετατρούλου
  31 Ιανουαρίου 2012 - 20:02

  Ναι, σωστά, καλά λέει ο Ζαν. Κάποιος είτε καλοθελητής, είτε φιλύποπτος, είτε ακόμη κάποιος που θα το διαβάσει επιφανειακά, μπορεί να πει:
  “Ε, αφού δεν γνωρίζουμε περιπτώσεις που έχουν πιαστεί και έχουν τιμωρηθεί για βοήθεια προς Εβραίους, τότε ουδέποτε υπήρξαν”.

  Αλλά δεν το εννοεί έτσι ο Αμπραβανέλ.
  Πάντως μου έρχονται στο μυαλό σχετικά αναγνώσματα, αλλά δεν μπορώ τώρα να εντοπίσω στη μνήμη μου λεπτομέρειες, δεν μπορώ να θυμάμαι καθετί που διάβασα και την πηγή του.
  Αν θυμηθάω κάτι, ή εάν πέσω επάνω τους ξανά, θα το γράψω εδώ.

 7. Βασιλική Μετατρούλου
  31 Ιανουαρίου 2012 - 21:02

  Δείτε κι αυτό, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον:

  Λέει

  Για έναν επίσημο ονομαστικό κατάλογο δοσίλογων και καταδοτών αλλά και βασανιστών και βιαστών των Εβραίων της Θεσσαλονίκης μπορείτε να δείτε από τα επίσημα ντοκουμέντα του Yadvashem εδώ:

  http://www1.yadvashem.org/odot_pdf/Microsoft%20Word%20-%202411.pdf

  Πρόκειται για τα πρακτικά συνεδρίασης της Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Σεπτέμβριος 1945, με θ’εμα τα μέτρα που πρέπει να πάρουν εις βάρος των ομοθρήσκων τους που συνεργάστηκαν με τους ναζί!!!

  [Απόσπασμα]

  The first one accused, H. Koretz, who, as chief Rabbi and spiritual leader of the Jews of Salonika, had considerable influence on his flock, obtained an order from the Rosenberg Commission to be appointed president of the Jewish Community of Salonika. In addition to his religious duties, he also invested himself with political authority. With the assistance of those engaged by the Germans upon his suggestion, he began carrying out faithfully the orders of the Commission, even though he knew that he was assisting in the systematic destruction and extermination of the Jews of Salonika. Among those engaged by him were Solomon Ouziel and Jack Albala, liaison for the Chief Rabbi and President to the Rosenberg Commission, and later, also to the Town Civil Police Chief. In the course of this mission and under the leadership of Vital Hasson, the remaining 15 accused placed themselves under the orders of the S.D. GESTAPO SERVICE, which supplied them with authority to execute any unjust act of violence against any Jew or Greek Christian who assisted the Jews. Under the protection of the first 3 leaders and the immediate orders of the S.D., this gang of 15 thugs quickly took a census, concentrated 43,000 Jews in special closed quarters (Ghettos), and then captured and imprisoned them in the BARON HIRSCH concentration camp, from whence they were deported to death camps in Poland. They did this in a way that provoked terror and abhorrence throughout the whole country. But the capture and deportation were not the sole actions of this Commission. Before deportation, those who were to be deported were stripped of all possessions and were left naked. For this special task, Vital Hasson, Edgar Cunic and Leon Sion (Topouz) offered their services, thus becoming the absolute masters of the Baron Hirsch Concentration Camp. They arrested any Jew who according to their judgment might have hidden money or other precious objects. In some instances, in order to force them to reveal the persons to whom they had entrusted their property, the accused treated those Jews so cruelly that they were on brink of death. These barbarians had substituted and surpassed the occupier in their savageness, thus turning the Baron Hirsch Concentration Camp into a place of martyrdom for any Jew who was suspected of having hidden money or other property. Furthermore, they converted this Camp into a place of orgies: together with the Germans, they violated any Jewish woman or girl in the presence of her parents and co-religionists to the shock of all concerned.

  The remaining 18 accused were also involved in this action: Albert Castro was engaged and favored in various ways by the Gestapo service; Mr Sack Max and Yoel Groufter, treacherous Jews from Poland, were engaged […] by the Germans in the service of the Jewish Community of Salonika with the object of espionage and preparation of extermination work […]; S. Barzilay, I.. Hasson, I. Errera, G. Koretz, L. Albala, I. Jack, M. Castro, M. Yoel, in remuneration for their services to the Germans, were spared the suffering experienced by other Jews by having the privilege of being transported to the Bergen-Belsen Concentration Camp, where only those who had offered important services to the Germans could stay.

  Αυτές είναι οι μαρτυρικές καταθέσεις των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα 1945. Μάλιστα προτείνονται ως μάρτυρες κατηγορίας οι:
  1) Issac Matarasso, doctor, Tsimiski street No.93
  2) Mentach Melho, landowner, Vassileos Iraklion No.6
  3) Joseph Amariglio, merchant Stoa Allatini
  4) Victor Almosnino, merchant, Paraskevopoulos 16
  5) Salvator Cunic, merchant, Vassileos Constantinos 17
  6) Salomon A. Maissa, doctor, Vassileou Iraklion 24
  7) David Jacob Bitran, merchant, Vassil. Trakliou 24
  8) Levy Avram Allalouf, merchant, Vassil. Iraklion 24.

 8. Βασιλική,

  Δώσε μου την πηγή των μαρτυριών σε παρακαλώ. Θέλω να μάθω τι απέγιναν αυτοί και να κάνω και ένα άρθρο.

 9. Βασιλική Μετατρούλου
  2 Φεβρουαρίου 2012 - 23:18

  Ζαν, αν εννοείς τις μαρτυρίες που ρωτάει ο Αμπραβανέλ στο σχόλιο #4, όπως είπα πριν, δεν τις έχω μπροστά μου τώρα, εύκαιρες και διαθέσιμες. Αν θυμηθώ ή αν ξαναπέσω επάνω τους, θα σε ειδοποιήσω και θα τις γράψω κι εδώ.

 10. Παναγιώτης Καρδαμίτσης
  21 Ιουλίου 2012 - 03:13

  Το τυπογραφείο στο οποίο κατασκευαζόντουσαν οι ταυτότητες ήταν του Αναστασίου Καϊτατζή στην οδό Αναξαγόρα 20, Αθήνα.
  Επρόκειτο για τον παππού μου και όπως μου είχε διηγηθεί η μητέρα μου και οι θείοι μου τίς τύπωναν νύχτα και το πρωϊ τίς έπαιρνε υπάλληλος του δήμου ονόματι Χαλδέζος.

 11. Κλέων Νεμέας
  21 Ιουλίου 2012 - 12:00

  @12
  Πολύ χρήσιμη η πληροφορία σας, ευχαριστούμε πολύ.
  Το όνομα του Παναγιώτη Χαλδέζου είναι παντελώς άγνωστο, ακόμα και στους κύκλους της εβραϊκής κοινότητας, και χαιρόμαστε όταν αναδεικνύεται.

 12. ΑΠΟΡΗΜΕΝΟΣ
  5 Αυγούστου 2012 - 08:16

  Αυτός ο Παναγιώτης Χαλδέζος μήπως ήταν ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, που τον είχε διορίσει ο κατοχικός δήμαρχος Άγγελος Γεωργάτος και ενεργούσε για λογαριασμό του;

 13. Βασιλική Μετατρούλου
  16 Οκτωβρίου 2012 - 15:55

  Τα τρία από πάνω και όσα παρακάτω από αναδημοσιεύσεις του

  http://jungle-report.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html

  http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/oi-ioydaioxristianikes-kolotoympes-tis-xrysis-aygis-toy-jungle-report

 14. Τέλος Χαρτοσήμου
  13 Φεβρουαρίου 2014 - 22:19

  Τι βλέπουμε εδώ;;;

  Τομάη Φωτεινή

  Οι Ελληνες Δίκαιοι των Εθνών
  Ιστορίες απλών ανθρώπων που έσωσαν από βέβαιο θάνατο συμπολίτες μας Εβραίους στη διάρκεια της Κατοχής

  Το Βήμα Online, 02/02/2014

  Πόσοι όμως γνωρίζουν […] τον γενικό διευθυντή του Δήμου Αθηναίων Χαλδέζο, που έσπευδε να συμπληρώνει με λοιπά δικαιολογητικά έγγραφα τις πάνω από 500 πλαστές ταυτότητες που εξέδωσε ο Εβερτ; Τους αστυνομικούς διευθυντές Πανόπουλο, Βρανόπουλο και Γλύκα, τον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Αλλοδαπών Δ. Βλαστάρη;

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=563181&wordsinarticle=%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82

 15. Τέλος Χαρτοσήμου
  9 Ιανουαρίου 2015 - 22:45

  Στο Βήμα, Κυριακή 12/10/2014:

  Καραμπάτσος Θανάσης, Η Αθήνα της Κατοχής, 70 χρόνια από την Απελευθέρωση, Η πείνα, οι αγριότητες, οι διαδηλώσεις, οι δωσίλογοι και η μαύρη αγορά

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=640390

  και στο academia.edu:

  https://www.academia.edu/10089426/

  «Εβραίοι

  Η μαύρη σκιά των συνεργατών απαλύνεται ωστόσο από τη λαμπρή δράση δικτύων αλληλεγγύης στην κατοχική Αθήνα (και Ελλάδα).

  Το κυνήγι των «υπανθρώπων» από τους ναζιστές σύμφωνα με τους «Νόμους της Νυρεμβέργης» άλλαξε την πληθυσμιακή σύνθεση μεγάλων αστικών κέντρων: Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Βόλος και Εύβοια φέρ’ ειπείν «άδειασαν» από εβραϊκούς πληθυσμούς ενώ στην Αθήνα οι 3.000 προπολεμικά εβραίοι έφτασαν σε 4.930 μετά τον πόλεμο τη στιγμή που μεσολάβησε ο απηνής διωγμός τους και η εξόντωση πολλών στα στρατόπεδα της «τελικής λύσης».

  «Αυτό οφείλεται στο γεγονός της έλευσης στην πόλη διωκόμενων Εβραίων από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης» επισημαίνει ο ιστορικός Κλέων Ιωαννίδης και εξηγεί: «Είτε απλοί άνθρωποι που αποφάσιζαν να δώσουν κρησφύγετο στους διωκόμενους συνανθρώπους τους, χωρίς να υπολογίζουν τον κίνδυνο της πιθανής εκτέλεσης αν εντοπιζόταν (“Όχι, πρέπει να μείνετε. Γιατί, παιδί μου, γιατί οι δικές μας ζωές να είναι πιο πολύτιμες από τις δικές σας;” είπε στον Αλφρέδο Κοέν ο χριστιανός γείτονάς του που τον έκρυβε), είτε δομές αλληλέγγυων που επίσης ρίσκαραν πολλά για να σώσουν ζωές, όπως η Αστυνομία του Άγγελου Έβερτ, η Εκκλησία του Αρχιεπίσκοπου Δαμασκηνού και οι αντιστασιακές οργανώσεις, κυρίως το ΕΑΜ».

  Παρ’ όλα αυτά, περίπου 1.000 – 1.500 εβραίοι της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στις 23 Μαρτίου 1944 στη Συναγωγή. Τους μετέφεραν στο Χαϊδάρι και από εκεί στα κρεματόρια του Άουσβιτς».

 16. Reblogged στις Protocols Without Zion και σχολίασε

  Αναδημοσίευση:

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published / Required fields are marked *