Β.Μ. | 9 Ιουνίου 2011

Αντα Ψαρρά – Ανθρωποι εκτός σχεδίου (άρθρο στην “Ελευθεροτυπία” 2011-06-09)

Συνέχεια στα άρθρα με θέμα τις εξαρτησιογόνες ουσίες και την απεξάρτηση από την Αντα Ψαρρά, εκ των φορέων του ‘Ιού‘, με ένα νέο άρθρο με τίτλο ‘Ανθρωποι εκτός σχεδίου‘, στην Ελευθεροτυπία της Πέμπτης 09 Ιουνίου 2011.

Θυμίζουμε, όλα τα προηγούμενα σχετικά δημοσιεύματα βρίσκονται εδώ, Αντα Ψαρρά – Απόδραση από την απεξάρτηση, Θεραπευτική Κοινότητα Ελαιώνα Θηβών (ρεπορτάζ στο ΕΨΙΛΟΝ, 2011-03-13)

Σκίτσο του Θανάση Πέτρου

Προεκτάσεις

Της ΑΝΤΑΣ ΨΑΡΡΑ

Ανθρωποι εκτός σχεδίου

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για την απαράδεκτη κατάσταση της ατελούς λειτουργίας των μουσείων. Η έλλειψη έκτακτου προσωπικού κατά δήλωση των αρχαιολόγων, ειδικά για τους τουριστικούς μήνες, οδηγεί τα μουσεία σε λειτουργία μόνο λίγων ωρών, με πλήρη αδυναμία λειτουργίας τις απογευματινές ώρες.
Το θέμα συζητήθηκε και στο ραδιόφωνο σχεδόν σε όλους τους ειδησεογραφικούς σταθμούς. Τονίστηκε μάλιστα ότι μόνο το «χαϊδεμένο» Μουσείο της Ακρόπολης, που χρηματοδοτείται όσο σχεδόν όλα τα άλλα μουσεία μαζί, ξεπερνάει τους σκοπέλους λειτουργίας του. Το δε Αρχαιολογικό Μουσείο, που είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας, αλλά και της Αθήνας, παραμένει υποβαθμισμένο και ξεκρέμαστο, με αποτέλεσμα είτε να μη λειτουργούν κάποιες αίθουσές του είτε να κλείνει στις 3 μ.μ.
Μέχρι εκεί όλα καλά, ή για την ακρίβεια άλλη μια ελληνική πρωτοτυπία «ταξικού» διαχωρισμού και των μουσείων, ίσως και με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίησή τους…
Οταν όμως η κακή λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου συνδυάζεται με την ευάλωτη τάξη των εξαρτημένων που συνωστίζονται ανήμποροι και αβοήθητοι στην οδό Τοσίτσα, τα πράγματα αλλάζουν. Η προτροπή κάποιων δημοσιογράφων να λειτουργεί μέχρι το βράδυ το Μουσείο με παράλληλη απομάκρυνση -πώς και πού άραγε;- των εξαρτημένων που χαλάνε την εικόνα, άπτεται άλλων ζητημάτων και ίσως επικίνδυνων λύσεων. Πού θα οδηγηθούν οι μέχρι χθες αόρατοι αυτοί άνθρωποι, τα παιδιά μας δηλαδή, που έμπλεξαν με τις ουσίες και ζούνε αβοήθητοι στους δρόμους; Σε ποιες γειτονιές, που δεν θέλουν ούτε καν μονάδες βοήθειας κοντά τους, θα μεταφερθούν οι εξαρτημένοι; Πόσα στρατόπεδα υποδοχής ευάλωτων ομάδων πρέπει να δημιουργηθούν για να τους κάνουν κι αυτούς -ξανά- αόρατους;
Οι αόρατοι μέχρι χθες μετανάστες, που βολικά εξυπηρετούσαν την ελληνική εισφοροδιαφυγή και το χαμηλό κόστος εργασίας, έγιναν τελευταία τόσο ορατοί που αποτελούν ζωντανούς στόχους στα ρατσιστικά και βίαια ξεσπάσματα παρακρατικών και ναζιστικών συμμοριών με πρόσχημα την ασφάλεια. Μήπως τώρα θα γίνουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ορατοί και οι αόρατοι εξαρτημένοι για να μπορούν τα μουσεία να παραμένουν ανοιχτά; Μετά, ποιοι αόρατοι θα έχουν σειρά;
Το μακάβριο αστείο του εκφωνητή, που σχολίασε ότι οι τουρίστες μετά την απογευματινή επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα μπορούν να ψωνίζουν ακριβώς δίπλα την ουσία της αρεσκείας τους, είναι ένα βήμα πριν από το νέο πογκρόμ, εναντίον των εξαρτημένων αυτή τη φορά.
Κι όμως, υπάρχουν τόσες αρμόδιες υπηρεσίες, τόσοι φορείς κρατικοί και δημοτικοί, που θα μπορούσαν όχι να κρύψουν, αλλά να βοηθήσουν αυτή την αυτοσχέδια πλατεία των εξαρτημένων χωρίς να χρειαστεί κανένα κρυφτό ή κυνηγητό, μια και είτε το θέλουμε είτε όχι είναι και αυτοί πολίτες και έχουν και αυτοί το δικαίωμα να συνυπάρχουν στην πόλη. Ιδίως όταν οι απαγορευτικές αυστηρές και κατασταλτικές πολιτικές αποδείχτηκε διεθνώς ότι μεγάλωσαν το πρόβλημα και πολλαπλασίασαν τη χρήση και διά στόματος του σημερινού πρωθυπουργού.
Ανοιχτά και ολοήμερα μουσεία λοιπόν, αλλά και ολοήμερες μονάδες βοήθειας και κυρίως προστασίας δίπλα στους εξαρτημένους. Ας προσλάβουν αφ’ ενός φύλακες που θα αποδώσουν και στα κρατικά έσοδα με περισσότερη κίνηση στα μουσεία και ας αφήσουν αφ’ ετέρου τις ατελείωτες λίστες, δίνοντας υποκατάστατα θεραπείας και αξιοπρέπειας στους γείτονες του μουσείου.

Μακεδονικό Ενημερωτικό Δελτίο ΛΟΖΑ Τεύχος #05, Δεκέμβριος 2001
Τάσος Κωστόπουλος – Η αναζήτηση του Ελληνα Μουσολίνι (άρθρο στην “Ελευθεροτυπία” 2011-06-12)

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published / Required fields are marked *