Κλέων Ι. | 7 Μαΐου 2011

Αυτόπτης μάρτυρας – Η δήθεν «βία και ένταση» στην παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Παπασαραντόπουλου στη Θεσσαλονίκη, 2011-05-06

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Βήμα” είδε «επεισόδια και στημένες διαμαρτυρίες»
Επεισόδια στην Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης -Στημένες διαμαρτυρίες κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Παπασαραντόπουλου
Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Πέτρου Παπασαραντόπουλου “Πολιτικό τραβέρσο στην ύστερη μεταπολίτευση” στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ.
Ομιλητές ήταν ο συγγραφέας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο παιδαγωγός Γιώργος Τσιάκαλος, με συντονιστή τον Τραϊανό Χατζηδημητρίου διευθυντής της εφημερίδας “Αγγελιοφόρος” ο οποίος αρχικώς δεν περιλαμβανόταν στη λίστα των ομιλητών.
Ομάδα περίπου 20 ατόμων, στην πλειονότητά τους μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, αποδοκίμασε κατ’ αρχάς τον Πέτρο Παπασαραντόπουλο για τις πρακτικές του ως εκδότη και κατόπιν τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ακούστηκαν συνθήματα όπως «Είμαστε εδώ, θα είμαστε παντού, θα είμαστε ο τρόμος κάθε υπουργού» και «Ενας χρόνος μνημόνιο, ένας χρόνος αγώνες ενάντια σε κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ».

Η παρουσία της αστυνομικής ασφαλείας του υπουργού όξυνε τα πνεύματα, οπότε ο κ. Παπασαραντόπουλος αποκαλώντας την ομάδα των διαδηλωτών «φασιστική» ζήτησε να διακοπεί η εκδήλωση.

Ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος άκουσε, λέει, «υβριστικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς» εναντίον του, και σχολιάζει:

«Οι αυτοαποκαλούμενοι “επαναστάτες”, δεν δίστασαν να πραγματοποιήσουν μια φασιστική επίθεση για να διακόψουν την παρουσίαση ενός βιβλίου. Το επόμενο βήμα είναι να προσπαθήσουν να το κάψουν.
Το αυγό του φιδιού επωάζεται…»

Και ακόμη, γράφει στη σελίδα του στο facebook:

«Eχω υποστεί και στο παρελθόν παρόμοια φασιστική επίθεση, την οποία περιγράφω στο “Τραβέρσο”. Ήταν το 1997, όταν ακροδεξιοί, με επικεφαλής τον νυν βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκο Βελόπουλο, ματαίωσαν εκδήλωση ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Η διαφορά είναι ότι τότε ήταν ακροδεξιοί, ενώ τώρα ακροαριστεροί. Το απεχθές πρόσωπο του φασισμού δεν έχει πρόσημο».

Ετυχε και βρισκόμουν εκεί ακριβώς τη στιγμή του “επεισοδίου”. Για πότε πλάκωσαν οι σωματοφύλακες και πήραν καροτσάκι για καμιά 20αριά μέτρα, 3-4 από αυτούς που φώναζαν καροτσάκι, ούτε που το κατάλαβα. Μετά πλάκωσαν και ένστολοι, καμιά 20αριά.
Στην πραγματικότητα, ήταν κάποιοι νεαροί που απλά φώναξαν 2-3 συνθήματα, ευρισκόμενοι πίσω από τα καθίσματα του κοινού, και κάποιοι ακόμη λίγο παραδίπλα, αλλά όλοι π΄σω από τα καθίσματα του κοινού, χωρίς να ενοχλούν δηλαδή, και χωρίς κανενός είδους σωματική επαφή με τον οιονδήποτε. Οι μπάτσοι και αυτοί που κρατούσαν κάμερες ήταν υπερπολλαπλάσιοι, καμιά 40αριά σύνολο. Αυτοί ματαίωσαν ουσιαστικά την εκδήλωση
Ομως, και πάλι, δεν φώναξαν τίποτα εναντίον του Μπουτάρη, ούτε εναντίον του Βενιζέλου προσωπικά. Φώναξαν «Είμαστε εδώ θα είμαστε παντού θα γίνουμε ο τρόμος του κάθε υπουργού», φώναξαν «θα μας βρίσκετε μπροστά σας», φώναξαν για το μνημόνιο, φώναξαν και κάτι για τον εκδότη κ. Παπασαραντόπουλο και τις εργοδοτικές του τακτικές.

Αυτό όλο διήρκεσε 10-15 λεπτά, με σποραδικά συνθήματα, και με τον επικεφαλής αρχιμπάτσο να προσπαθεί να πείσει τα παιδιά να απομακρυνθούν. Αλλοι πάλι (από το κοινό της εκδήλωσης) ζητούσαν να απομακρυνθεί η αστυνομία..
Τελικά η εκδήλωση έληξε άδοξα, σταμάτησε και ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής του ενιαίου τότε Συνασπισμού, Τραϊανός Χατζηδημητρίου ανακοίνωσε ότι τελείωσε η εκδήλωση λόγω της «αντισυγκέντρωσης» και παραλλήλισε τους διαμαρτυρόμενους με την “καρφίτσα” (βλέπε ότι δήθεν έκαναν αντισυγκέντρωση, όπως με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη).

Ούτε «βία» υπήρξε, και η «ένταση», εάν δεν βρισκόταν οι ένστολοι και οι συμβατικοί μπάτσοι, θα ήταν πολύ  μικρότερη.

Η είδηση όπως παρουσιάζεται στο (συν)αδελφικό ιστολόγιο “//Παραλληλογράφος//”, εδώ,
και στο Athens Indymedia, εδώ,
και η εκδοχή του Πέτρου Παπασαραντόπουλου στο facebook, εδώ.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=MzsMHf4AhTI&w=480&h=390]

Στη Βουλή, δημοσίευμα της Αντας Ψαρρά στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” για την κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων (άρθρο στην “Ελευθεροτυπία” 2011-05-06)
Δημήτρης Ψαρράς – Η κατοχή και οι «χούλιγκαν», Επεισόδια στο ποδόσφαιρο του 1944 (άρθρο στην “Ελευθεροτυπία” 2011-05-08)

Comments

 1. Κλέων Νεμέας
  8 Μαΐου 2011 - 22:34

  Από τη lexilogia.gr
  «Μία παρουσίαση βιβλίου, μία πτώχευση, 200 εργαζόμενοι στον δρόμο και οι κουμπάροι…»

  Δήλωση της Αναπ. Γραμματέας του Ε.Κ.Θ. Χαραλαμπίδου Δέσποινας
  Πέμπτη, 05 Μάιος 2011 13:07 Eirini Giann

  «Μία παρουσίαση βιβλίου, μία πτώχευση, 200 εργαζόμενοι στον δρόμο και οι κουμπάροι….»

  Την Παρασκευή 6/5/2011 στο χώρο της Δ.Ε.Θ, στα πλαίσια της έκθεσης βιβλίου ,παρουσιάζεται το βιβλίο του κ. Πέτρου Παπασαραραντόπουλου με τίτλο: Πολιτικό Τραβέρσο και Ύστερη Μεταπολίτευση.Γιά όσους έχουν αδύνατη μνήμη και αυτοί φαίνεται ότι περίσεψαν στις μέρες μας, θα ήθελα να θυμίσω τα έργα και τις ημέρες του κ.Παπασαραντόπουλου, άλλοτε μεγαλοεκδότη του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ, στη συνέχεια «πτωχεύσαντα», «αγνώστου διαμονής» για κάποια χρόνια και πρόσφατα ανανήψαντα στον εκδοτικό χώρο της Θεσσαλονίκης:

  • Ο κ.Παπασαραντόπουλος, επι 5 ολόκληρα χρόνια, μετά τη δολία και εικονική πτώχευση του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ, χρωστούσε στους εργαζόμενους πάνω από 700.000 ευρω.Οι εργαζόμενοι πήραν μέρος από τα χρήματά τους, μέσα από τη πτωχευτική διαδικασία των δικαστηρίων και μετά από συνεχή προσκόματα του ίδιου, ο οποίος δεν δίστασε να κάνει ανακοπή ενάντια στους εργαζόμενους διεκδικώντας ο ίδιος μέρος από τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους ως αμοιβή για τις «υπηρεσίες» ως Πρόεδρος, τού από τον ίδιο πτωσεύσαντα, εκδοτικού οίκου.

  • Μετά την πρώχευση για ένα χρονικό διάστημα εξαφανίστηκε από τη χώρα για να αποφύγει τις ποινικές ευθύνες που είχε, προς γείτονες βαλκανικές χώρες, όπου και εκεί αφησε, μέσα από επαγγελματικές δραστηριότητες, απλήρωτους εργαζόμενους.

  • Επέστρεψε μετα βαϊων και κλάδων ως εκδότης ή υπάλληλος εκδοτικού οίκου και τώρα ως συγραφέας, προφανώς γιατί πήρε συχγωροχάρτι από την πολιτική ηγεσία του τόπου (γωστές σε όλους και όλες είναι οι κουμπαριές του και οι στενές σχέσεις με κάποιους πολιτικούς της πόλης μας).

  • Τα συμφέροντα και η διασύνδεση επιχειρηματικών συμφερόντων με πολιτικές που ασκήθηκαν και ασκούνται είναι γνωστές και δεν μπορούν να κρυφτουν από τους εργαζόμενους και τον λαό .Ειδικά στη πόλη μας είναι γνωστός ο τρόπος που έπαιρνε ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ τη μερίδα του λέοντος από τα συγράμματα του Α.Π.Θ.

  ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Οι πνευματικοί άνθρωποι της πόλης και του τόπου έδωσαν και αυτοί συγχωροχάρτι στον άνθρωπο που άφησε απλήρωτους 200 εργαζόμενους επι 5 συνεχή έτη?

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published / Required fields are marked *