Β.Μ. | 6 Μαΐου 2011

Στη Βουλή, δημοσίευμα της Αντας Ψαρρά στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” για την κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων (άρθρο στην “Ελευθεροτυπία” 2011-05-06)

Ερώτηση στη Βουλή προκάλεσε η δημοσίευση δύο άρθρων της Αντας Ψαρρά, εκ των φορέων του “Ιού“, περί κακοδιαχείρισης του δημόσιου και κοινοτικού χρήματος (εδώ, “Αντα Ψαρρά – Δύο άρθρα για την κακοδιαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων (“Ελευθεροτυπία” 2011-04-17)“.
Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί μια τυπικά αόριστη επιστολή-απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας στα δύο αυτά άρθρα, εδώ “Απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας στα άρθρα της Αντας Ψαρρά περί κακοδιαχείρισης (επιστολή στην “Ελευθεροτυπία” 2011-04-23)“.

Σκίτσο του Θανάση Πέτρου

Σκίτσο του Θανάση Πέτρου

Από την “Ελευθεροτυπία”, Παρασκευή 07 Μαΐου 2011:

Στη Βουλή, δημοσίευμα της «Κ.Ε.»

Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρονται στο ρεπορτάζ της “Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας” με τίτλο «Οι κομπίνες βρέθηκαν αλλά τα χρήματα χάθηκαν» (17/4/2011), όπου δημοσιεύτηκε έγγραφο του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το οποίο ζήτησε να μάθει από την Αρχή Πληρωμής γιατί δεν είχαν εκδοθεί οι καταλογισμοί των παράνομων επιχορηγήσεων.

«Σύμφωνα με το δημοσίευμα», σημειώνουν οι βουλευτές, «σε 78 ελέγχους που διενεργήθηκαν από τη Μονάδα Ελέγχων της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, διαπιστώθηκαν παρατυπίες και για το λόγο αυτό ζητήθηκε η επιστροφή της καταβληθείσας δημόσιας δαπάνης (κοινοτικών και εθνικών πόρων), δηλαδή η επιστροφή στον κρατικό προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ.

Από τα 6,3 εκατ. ευρώ μόνο 40.104 ευρώ επιστράφηκαν, ενώ βεβαιώθηκαν στην εφορία ως χρέη μόνο άλλα 54.651 ευρώ. Τα υπόλοιπα 6,25 εκατ. ευρώ “ξεχάστηκαν” από την Αρχή Πληρωμής του Υπουργείου σας».

Τα ερωτήματα

Στους υπουργούς υποβάλλονται και τα ερωτήματα:

1. Επιβεβαιώνουν όσα εκτενώς και με στοιχεία παρατίθενται στο σχετικό δημοσίευμα; Ποιοι και με ποια δικαιοδοσία έθεταν στο αρχείο τους ελέγχους και τις εισηγήσεις δημοσιονομικής διόρθωσης της εν λόγω Περιφέρειας, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να μην εισπράξει τα οφειλόμενα, αλλά να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός και ο Ελληνας φορολογούμενος;;;

2. Πόσους επιτόπιους ελέγχους και σε ποια έργα διενήργησε η Αρχή Πληρωμής από συστάσεώς της μέχρι τα μέσα του 2008, οπότε ανατέθηκαν οι έλεγχοι στην ιδιωτική εταιρεία Grant Thornton;;;

3. Τα ίδια πρόσωπα που αναφέρονται στο δημοσίευμα συνεχίζουν να βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και να διαχειρίζονται τα τεράστια κονδύλια των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων;;;»

Αντ. Ψ.
“Το ολοκαύτωμα στα Βαλκάνια”, ένας νέος αξιόλογος συλλογικός τόμος
Αυτόπτης μάρτυρας – Η δήθεν «βία και ένταση» στην παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Παπασαραντόπουλου στη Θεσσαλονίκη, 2011-05-06

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published / Required fields are marked *