Κλέων Ι. | 4 Μαΐου 2011

Αποστασία 1965 – Η επιστολή που δεν έστειλε ο Μητσοτάκης στον Γεώργιο Παπανδρέου

Η τρίτη κατά σειράν κυβέρνηση που στηρίχτηκε στους αποστάτες που αποσκίρτησαν από την Ενωση Κέντρου. Ο πρωθυπουργός Στέφανος Στεφανόπουλος, οι αποστάτες («Η απόσπασις των αναγκαίων βουλευτών έγινε με εξαγορά, με εξαγορά συνειδήσεων, με υπουργοποίηση ανθρώπων που ποτέ δεν θα εγίνοντο υπουργοί, υπό άλλας συνθήκας», σημείωνε αργότερα ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος), και πίσω, κοντεύει να τρελαθεί απ' τη χαρά του, ο Μητσοτάκης.

Η τρίτη κατά σειράν κυβέρνηση που στηρίχτηκε στους αποστάτες που αποσκίρτησαν από την Ενωση Κέντρου. Ο πρωθυπουργός Στέφανος Στεφανόπουλος, οι αποστάτες («Η απόσπασις των αναγκαίων βουλευτών έγινε με εξαγορά, με εξαγορά συνειδήσεων, με υπουργοποίηση ανθρώπων που ποτέ δεν θα εγίνοντο υπουργοί, υπό άλλας συνθήκας», σημείωνε αργότερα ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος), και πίσω, κοντεύει να τρελαθεί απ’ τη χαρά του, ο Μητσοτάκης. Από ‘Σκηνή Πέμπτη‘.

 

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 2002 έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή δική του και των Δημήτρη Παπασπύρου και Χρήστου Αποστολάκου (βουλευτών της Ενωσης Κέντρου), με ημερομηνία 15 Ιουλίου 1965, στην οποία εγκαλούν το Γέρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπανδρέου, και τον προειδοποιούν

Κύριε Πρόεδρε,
Εν όψει της αποφασιστικής απογευματινής σς συναντήσεως μετά του Βασιλέως, θεωρούμεν καθήκον μας να σας επιδημάνωμεν ότι προχωρείτε εις αποφάσεις αι οποίαι είναι δυνατόν να αποβούν μοιραίαι διά την τύχην της Δημοκρατικής Παρατάξεως και της Χώρας, χωρίς να συμβουλευθήτε κανένα από τα αρμόδια όργανα της Κυβερνήσεως και του Κόμματος, και, το χειρότερον όλων, χωρίς να ενημερώσετε ουδένα επί του περιεχομένου της αλληλογραφίας σας μετά του Bασιλέως, του οποίου τας ακριβείς απόψεις και αυτήν ακόμη την στιγμήν αγνοούμεν.
Παρακαλούμεν συνεπώς όπως, έστω και την υστάτην αυτήν ώραν, συγκαλέσητε την Πολιτικής Επιτροπήν, της οποίας την σημερινήν συνεδρίασην εματαιώσατε, και ακούσητε τας απόψεις της αφού, φυσικά, την ενημερώσητε πλήρως εφ’ όλων των σχετικών στοιχείων.
Μετά τιμής
(Υπογραφές των τριών)

Την επιστολή δεν την έστειλαν ποτέ. Οπως εξήγησε ο Μητσοτάκης το 2002, για να μην αποδυναμώσουν την διαπραγματευτική ισχύ του Γέρου στην επικείμενη συνάντηση του με τον Κοκό..

Για την κυβέρνηση του Στέφανου Στεφανόπουλου, ο Μητσοτάκης έχει πολύ θετική γνώμη (αλίμονο!) και υποστηρίζει ότι επί 15 μήνες που βρισκόταν στην εξουσία, είχε ήδη εκτονώσει την πολιτική ατμόσφαιρα. Λέει επίσης (όλα αυτά είναι δικά του λογια) ότι την κυβέρνηση Στεφανόπουλου

«δεν την ανέτρεψε η χούντα, αλλά η μυστική και ανομολόγητη για πολλά χρόνια συμφωνία» (εννοεί το ‘μνημόνιον της συνωμοσίας’, που αποκάλυψε η ‘Ελευθερία’ την πρωτοχρονιά του 1967, δηλαδή τη συμφωνία Κανελλόπουλου-Παπανδρέου)».

114

114

 

Για τη συμφωνία αυτή, που δρομολόγησε ξανά την «πολιτική αποσταθεροποίηση», λέει, επικαλείται το βιβλίο του Δημήτρη Μπίτσιου ‘Στο όριο των καιρών’ (Ο Μπίτσιος ήταν σύμβουλος του Βασιλιά και συμμετείχε σε όλο το παρασκήνιο). Τελικά, λέει ο Μητσοτάκης, οι πρωταγωνιστές του ‘μνημονίου’ το αρνήθηκαν και υπέβαλλαν και μήνυση κατά της εφημερίδας, και στο τέλος ο Μητσοτάκης ρίχνει τις ευθύνες στο Γέρο που

«παρέδωσε την εξουσία επειδή δεν μπόρεσε να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, και επειδή ήθελε να επεκτείνει τη συζήτηση και στα ονόματα των Υπουργών, αλλά δέχτηκε (ο γέρος) ότι ο διορισμός της κυβέρνησης ανήκει κατά παράδοση στο Βασιλιά, και ότι το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης δεν έπρεπε να δοθεί σε πρόσωπο προκλητικά κακαοδιατεθειμένο προς την παράταξή του».

«Αναψε το τσιγάρο, δώσμου φωτιά, έχω μεγάλο ντέρτι μες στη καρδιά»

«Αναψε το τσιγάρο, δώσμου φωτιά, έχω μεγάλο ντέρτι μες στη καρδιά»

 

Δείτε επίσης:

# Σκηνή Πέμπτη #05: Νοέμβριος 1977, προεκλογική περίοδος, Ιταλία, Γραφεία Εθνικής Παράταξης στον Πύργο Αθηνών, Φυλακές Κορυδαλλού, Ξενοδοχείο Caravel (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
http://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/05/skini-05/

# Ο Μητσοτάκης και η ήττα στις εκλογές του 1985: «Αναψε το τσιγάρο, δώσμου φωτιά, έχω μεγάλο ντέρτι μες στη καρδιά […]»
http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/29/mitsotakis-ekloges-1985-tsigaro/

# Ο Μιχαλολιάκος ο … νοσταλγός των αγώνων ‘114’ των συνοδοιπόρων και κομμουνιστών ξεκίνησε ‘ανένδοτο 114’!
http://xyzcontagion.wordpress.com/2013/09/20/mixaloliakos-114-anendotos/

Θανάσης Βέγγος (1927-2011) – Ενας άνθρωπος παντός καιρού
Οι στενοί συγγενείς του Καρατζαφέρη και της Χρυσής Αυγής – Φασιστικές, ναζιστικές, φιλοβασιλικές, φιλοχουντικές, ακροδεξιές οργανώσεις το 1984

Comments

  1. κοσμας θέμελης
    4 Μαΐου 2011 - 22:17

    φαινεται απιστευτο, πιστευω και με τα μετρα του τοτε, οτι ο ΓΠ δεν ειχε ενημερωσει για το περιεχομενο των επιστολων. δεν θυμαμαι πια λεπτομερειες και αναρωτιεμαι ποτε εγινε γνωστο το περιεχομενο των εκατερωθεν επιστολων. αναρωτιεμαι επισης τωρα αν και ποτε εγινε συζητηση των επιστολων και της κρισης σε καποιο κομματικο ή κυβερνητικο οργανο της ΕΚ.

  2. Εμένα πάντως μου φαίνεται απίστευτο πως κανείς μπορεί να είναι τόσο αφελής (ή μήπως δεν πρόκειται για αφέλεια) και να πιστeυει το Μητσοτάκη. Ας δούμε τι μας λέει το άρθρο. Οτι ο Μητσοτάκης, βασικός πρωταγωνιστής και πρωτεργάτης της αποστασίας το 2002 (δηλαδή 37 χρόνια μετά την αποστασία!) αποφάσισε και έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή, που δήθεν είχαν γράψει να στείλουν προς τον Παπανδρέου κλπ κλπ. Ερωτήματα που θα έπρεπε να ρωτά κάθε καλόπιστος:

    1) Γιατί δεν την είχε δημοσιοποιήσει τότε αλλά περίμενε 37 χρόνια; Περίμενε να πεθάνει ο Ανδρέας (1996), ο Παπασπυρου (1987) και ο Αποστολάκος (198χ). Ολοι δηλαδή οι πρωταγωνιστές έχουν πεθάνει και κανείς δε μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την εκδοχή του. Πανέξυπνο αν απευθυνόταν σε βλάκες…..
    2) Πόσοι άλλοι εκτός από αυτόν αναφέρονται στη συγκεκριμένη επιστολή βεβαιώνουν την υπαρξη και το περιεχόμενο της; Γιατί δεν τη δημοσιοποίησαν τα άλλα 2 άτομα που την υπέγραφαν; Η κριτική που δέχτηκαν οι 3 στις αρχές της μεταπολίτευσης για την αποστασία ήταν έντονη που μια τέτοια επιστολή δε θα την κρατούσαν κρυφή (αν υπήρχε!)

    Δυστυχώς για το Μητσοτάκη και τους απολογητές του η πραγματικότητα τους διαψεύδει

    Από τα ντοκούμεντα που έχουμε πλεον στη διάθεση μας γνωρίζουμε ότι οι Στεφανόπουλος, Μητσοτάκης, Νόβας, Γαρουφαλιας φέρονταν ως διάδοχοι (με τη στήριξη των ανακτόρων και της ΕΡΕ) του Παπανδρεου ήδη από το καλοκαίρι του 1964. Αυτό το γνωρίζουμε από το αρχείο του Κ. Καραμανλή και συγκεκριμένα από το Βέρρο (Αρχείο Καραμανλή, σελ 297 τ. 6).
    Επίσης από τη δημοσίοποίση αρχείων της cia (Παπαχελάς) γνωρίζουμε ήδη εδώ και 14 χρόνια ότι ο Βασιλιάς προετοιμαζόταν από το Γενάρη του 1965 για σύγκρουση με την κυβέρνηση και τον Παπανδρέου βάσει οργανωμένου σχεδίου (αυτό το τελευταίο προέκυψε από νεώτερο εγγραφο της Cia που αποκάλυψαν τα ΝΕΑ το 2008) . Στο συγκεκριμένο έγγραφο φαίνεται ότι ο Στεφανόπουλος ήταν η πρώτη επιλογή των ανακτόρων για πρωθυπουργός της αποστασίας και είχε μάλιστα αποδεχτεί το ρόλο αυτό από το Γενάρη βολιδοσκοπώντας και άλλα στελέχη της ΕΚ. Επίσης φαίνεται ότι στο βασικό πυρήνα ήταν επιπλέον και οι Κόκκας, Μητσοτάκης, Ροδόπουλος-γνωστός και ως μοχλος.

    Αυτά για να μη μας παραμυθιάζει ο Μητσοτάκης με ανοησίες που δεν τις πιστεύουν παρά μόνο αφελείς και ακραιφνείς υποστηρικτές του……
    Αρκεί μια στοιχειώδης αναζήτηση στα ιστορικά ντοκουμέντα των τελευταίων χρόνων για να φανεί η αλήθεια……

  3. Κλέων Νεμέας
    16 Μαΐου 2011 - 20:54

    Πολύ σωστές και βάσιμες οι επισημάνσεις σου. Γιώργο.
    Ε, τον Μητσοτάκη τον ξέρουν όλοι, ως προς αυτό:
    Οποτε μιλάει, ειδικά για εκείνη την περίοδο, τους βγάζει ψεύτες ολους τους άλλους. Ολους, εκτός από τον εαυτό του. Εχει καταντήσει ανέκδοτο πια αυτή του η τακτική.
    Τώρα μάλιστα που έχει και το ίδρυμα με το όνομά του, (θα) το κάνει αυτό με κάθε επισημότητα.

    Εχεις κανένα λινκ πρόχειρο για το έγγραφο της CIA που αποκάλυψαν τα “ΝΕΑ” το 2008?

  4. «ΤΑ ΝΕΑ» φέρνουν στο φως έκθεση της CΙΑ που επί 43 χρόνια ήταν διαβαθμισμένη ως «άκρως απόρρητη»- Η αποστασία είχε οργανωθεί με κάθε λεπτομέρεια, 6 μήνες πριν, με τη βοήθεια των ΗΠΑ

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
    Μεθοδικά προετοιμασμένη πολλούς μήνες πριν, και με τη CΙΑ να είναι απολύτως ενημερωμένη για ολόκληρο τον σχεδιασμό και να δίνει το «πράσινο φως», ήταν η αποστασία του 1965, που οδήγησε στη χούντα των συνταγματαρχών και στην εθνική τραγωδία της Κύπρου.

    Μυστική έκθεση της CΙΑ που φέρνουν σήμερα στη δημοσιότητα «ΤΑ ΝΕΑ» και η οποία επί 43 χρόνια παρέμενε διαβαθμισμένη ως «άκρως απόρρητη», αποκαλύπτει ότι η αποστασία που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, τον Ιούλιο του 1965, είχε οργανωθεί ήδη ώς τις τελευταίες λεπτομέρειες από τα μέσα του Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου, ήτοι 6 ολόκληρους μήνες πριν. Και προφανώς δεν ήταν αποτέλεσμα μιας «πολιτικής απόφασης» της στιγμής μέσα στην κρίση του Ιουλίου, όπως ισχυρίζεται τώρα ο εκ των πρωταγωνιστών εκείνων των τραγικών γεγονότων Κων. Μητσοτάκης.

    Τηλεγράφημα της CΙΑ. Το έγγραφο που ανατρέπει ολόκληρη τη φιλολογία που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και διάφοροι ιστορικοί, είναι ένα τηλεγράφημα της CΙΑ σταλμένο από τον «σταθμό» της Αθήνας, έχει ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 1965 και επιγράφεται «Σχέδια του βασιλέως Κωνσταντίνου να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Παπανδρέου». Το τηλεγράφημα που βρέθηκε από Έλληνα ιστορικό, τον κ. Σπ. Δράινα, στη βιβλιοθήκη του Λίντον Τζόνσον, τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, εξακολουθεί να παραμένει δεσμευμένο από τη CΙΑ, με το αιτιολογικό ότι «ορισμένα εκ των προσώπων που αναφέρονται σ΄ αυτό είναι εν ζωή και η δημοσίευσή του ενδεχομένως να προκαλούσε αντιθέσεις και έξαψη πολιτικών παθών». Το απόρρητο έγγραφο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ βασίζεται σε πληροφορίες «πηγής» που δεν κατονομάζε- ται, πλην όμως από την εξέλιξη των γεγονότων μπορεί κανείς να επισημάνει με βεβαιότητα ότι αυτή η μη κατονομαζόμενη «πηγή» μετείχε στον σχεδιασμό της συνωμοσίας. Η βεβαιότητα προέρχεται από το γεγονός ότι η «πηγή» επιβεβαιώνεται τόσο από το πώς εξελίχθηκε η σειρά των γεγονότων- έξι ολόκληρους μήνες μετάόσο και από πληροφορίες που διακινούνταν σε έναν στενότατο κύκλο ανθρώπων, και επίσης επιβεβαιώθηκαν μεταγενέστερα από τις εξελίξεις. Η αυθεντικότητα του συγκεκριμένου εγγράφου διασταυρώνεται με τα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα πιο «ανώδυνα» από τα οποία αποδεσμεύθηκαν πρόσφατα, μεταξύ αυτών και το έγγραφο «173», το οποίο αναφέρει ότι το συγκεκριμένο έγγραφο της CΙΑ, που φέρνουν σήμερα στη δημοσιότητα «ΤΑ ΝΕΑ», είχε αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις 27 Ιανουαρίου 1965 μεταξύ του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και του τότε Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Χένρι Λαμπουίς. Μάλιστα, στο έγγραφο αυτό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι ο Κωνσταντίνος «εξέφρασε – στον Λαμπουίς- την πρόθεσή του να ενεργήσει εναντίον της κυβερνήσεως Παπανδρέου». Ο «ΑΣΠΙΔΑ». Οι βασικοί πρωταγωνιστές της ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης τον Ιούλιο του 1965 (Κωνσταντίνος, Γαρουφαλιάς, αποστάτες κ.λπ.), επικαλούνται ως αιτία της κρίσης την υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ», η οποία οδήγησε σε αδιέξοδο τις σχέσεις Παλατιού- Παπανδρέου. Όπως όμως αποκαλύπτεται από το δημοσιευόμενο έγγραφο, η ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου είχε δρομολογηθεί ήδη από τον Ιανουάριο του 1965 (τουλάχιστον), όταν δηλαδή η υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ» δεν είχε εμφανιστεί ούτε καν ως όνομα.

    Το Κυπριακό. Το συγκλονιστικό απόρρητο έγγραφο της CΙΑ αποκαλύπτει οτι οι συνωμότες- κατονομάζεται μάλιστα ο τέως- πίεζαν τους Αμερικανούς να μη βρεθεί λύση για το το Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ- ήταν η περίοδος που το θέμα είχε παραπεμφθεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1964, με τις αεροπορικές επιθέσεις των Τούρκων κατά κυπριακών χωριών- επειδή κάτι τέτοιο θα αύξανε τη «λαϊκή υποστήριξη» στον Γεώργιο Παπανδρέου, τον οποίο είχαν αποφασίσει να ανατρέψουν. Επίσης, το έγγραφο διαψεύδει παντελώς τους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη, ότι δήθεν δεν υπήρξε όχι μόνο προετοιμασία, αλλά ούτε καν συνωμοσία, και βεβαίως καμία συνεννόηση με το Παλάτι. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, και ονομαστικά, ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε απευθείας επαφή με τον Κων. Μητσοτάκη (και όταν κωλυόταν, την επαφή είχε ο έμπιστός του, ταγματάρχης, τότε, Αρναούτης) με αντικείμενο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «σχετικό με μελλοντικές κυβερνητικές αλλαγές». Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του στην αποστασία, είπε στο πρόσφατο συνέδριο που οργάνωσε το προσωπικό του ίδρυμα κάτι που ουσιαστικά επιβεβαιώνει όλα τα προηγούμενα. Είπε συγκεκριμένα: «Ήμουν πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου, πανίσχυρος υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση Στεφανόπουλου, υπό φυσιολογικές συνθήκες ήμουν ο σχεδόν βέβαιος διάδοχος του Γεωργίου Παπανδρέου. Ζημιώθηκα από τα όσα συνέβησαν. Πήρα όμως την απόφαση να συνεργαστώ με τον Νόβα γιατί αισθανόμουν ότι η ρήξη οδηγούσε ευθέως στη δικτατορία. Δυστυχώς, όμως, καήκαμε, χωρίς να αποτρέψουμε τελικά την εκτροπή».

    Σε βιβλίο. Το έγγραφο της CΙΑ, που όπως προαναφέρθηκε ανακάλυψε ο ιστορικός κ. Δράινας στη βιβλιοθήκη του Λίντον Τζόνσον στην πόλη Όστιν του Τέξας, θα περιλαμβάνεται στο υπό έκδοση βιβλίο του για τα γεγονότα εκείνης της ταραγμένης πολιτικά περιόδου, που χάραξαν την πολιτική ζωή της χώρας για πολλές δεκαετίες. Κατά τον κ. Δράινα, βρέθηκε ανάμεσα σε άλλα έγγραφα ενός φακέλου με τον οποίο αναλυτής της CΙΑ, αρμόδιος για θέματα Μεσογείου στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ονόματι Ρομπέρτ Γ. Κόμερ, ενημέρωνε τον πρόεδρο Τζόνσον για την κατάσταση. Τίτλος του φακέλου: «1965 Κυβερνητική κρίση». Το έγγραφο όπως είναι φυσικό ανατρέπει ολόκληρη την επιχειρηματολογία του Κ. Μητσοτάκη για την «αποστασία» και τις δικές του τεράστιες ευθύνες, και προφανώς αποδεικνύει οτι δεν «έχει λύσει τους λογαριασμούς του με την Ιστορία», όπως τώρα υποστηρίζει…
    “ΤΑ ΝΕΑ”, 10 Μάη 2008

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published / Required fields are marked *