Β.Μ. | 14 Απριλίου 2011

Το καινούριο βιβλίο του Umberto Eco – Το κοιμητήριο της Πράγας

Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες το καινούριο βιβλίο του Umberto Eco με τίτλο “Το κοιμητήριο της Πράγας“, από τιε εκδόσεις Ψυχογιός, κλικ εδώ.

Διαβάζουμε τον ίδιο τον συγγραφέα:

«Έγραψα ένα μυθιστόρημα. Και το μυθιστόρημα, σε αντίθεση με το δοκίμιο, δεν καταλήγει σε συμπεράσματα αλλά φέρνει στο φως αντιφάσεις. Έτσι λοιπόν, παρουσίασα τη γέννηση και την ανάπτυξη του αντισημιτισμού.
Με ενδιέφερε να διηγηθώ πώς μέσα από τη συσσώρευση αυτών των στερεοτύπων δημιουργήθηκαν τα «Πρωτόκολλα».Ο αναγνώστης πρέπει να καταλάβει ότι τίποτε απ’ αυτά δεν ήταν αλήθεια. Ότι όλα ήταν ένα κατασκεύασμα. Γνωρίζω καλά ότι μπορεί να υπάρξουν αμφιβολίες. Αλλά η πρόθεσή μου ήταν να δώσω μια γροθιά στο στομάχι του αναγνώστη. Και πιστεύω ότι του έχω δώσει όλα τα κλειδιά για να καταλάβει το μήνυμά μου».

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Στη διάρκεια του 19ου αιώνα, ανάμεσα στο Τορίνο, το Παλέρμο και το Παρίσι, συναντάμε μεταξύ άλλων μια υστερική σατανίστρια, έναν αβά που πεθαίνει δύο φορές, μερικά πτώματα μέσα σ’ έναν υπόνομο του Παρισιού, τη σταδιακή μεγέθυνση του πλαστογραφήματος που έγινε γνωστό ως Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, το οποίο θα εμπνεύσει στον Χίτλερ τα στρατόπεδα εξόντωσης, Ιησουίτες που δολοπλοκούν εναντίον των Μασόνων, Μασόνους, έναν Γαριβάλδη αρθριτικό και στραβοκάνη, τα σχέδια των Μυστικών Υπηρεσιών του Πιεμόντε, της Γαλλίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας, τις σφαγές στο Παρίσι της Κομούνας, όπου ο κόσμος τρώει τα ποντίκια, αηδιαστικά και ρυπαρά στέκια εγκληματιών που ανάμεσα στους ατμούς απ’ το αψέντι καταστρώνουν εξεγέρσεις στις πλατείες, ψεύτικους συμβολαιογράφους, ψεύτικες διαθήκες, διαβολικές αδελφότητες και μαύρες λειτουργίες.
Εξαιρετικό υλικό για ένα μυθιστόρημα των επιφυλλίδων στο στυλ του 19ου αιώνα που, μεταξύ άλλων, εικονογραφείται όπως τα feuilletons εκείνης της εποχής. Να τι θα ικανοποιήσει ακόμα και τον χειρότερο μεταξύ των αναγνωστών. Εκτός από μια μικρή λεπτομέρεια. Με την εξαίρεση του κεντρικού ήρωα, όλα τα άλλα πρόσωπα αυτού του μυθιστορήματος υπήρξαν στ’ αλήθεια και έκαναν αυτό που κάνουν. Κι ακόμα και ο κεντρικός ήρωας κάνει πράγματα που έχουν γίνει, μόνο που κάνει πολλά, τα οποία είχαν ίσως διαφορετικούς αυτουργούς. Αλλά πού να ξέρει κανείς, όταν κινείσαι μεταξύ μυστικών υπηρεσιών, διπλών πρακτόρων, απατεώνων αξιωματικών και αμαρτωλών ιερωμένων, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Έστω κι αν ο μόνος φανταστικός ήρωας αυτής της ιστορίας είναι ο πιο αληθινός απ’ όλους και μοιάζει πολύ με άλλους που κυκλοφορούν ακόμα ανάμεσά μας».

Περισσότερα για το βιβλίο, στην ιστοσελίδα των εκδόσεων “Ψυχογιός”,
στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” της Κυριακής 27 Μαρτίου 2011, από τον Χρήστο Σιάφκο, κλικ εδώ,
και από το ιστολόγιο “Bookspotting”, κλικ εδώ.

Ενα απόσπασμα από το βιβλίο, μαζί με τα περιεχόμενα, μπορείτε να δείτε εδώ:

http://www.psichogios.gr/datafiles/videos/To_Koimitirio_tis_Pragas.pdf

ενώ οι εκδόσεις “Ψυχογιός” έχουν ετοιμάσει και ένα “book video”

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=7QdAYk5NRVw&w=640&h=390]

 

Μακεδονικό Ενημερωτικό Δελτίο ΛΟΖΑ Τεύχος #03, Ιανουάριος 2001
Ποδοσφαιρικοί αγώνες «προς ενίσχυσιν και υπέρ των συμμοριοπλήκτων», Φθινόπωρο του 1949

Comments

 1. Βασιλική Μετατρούλου
  16 Απριλίου 2011 - 22:09

  Κριτική στα “ΝΕΑ”, Σάββατο 16 Απριλίου 2011.
  Γράφει ο Περικλής Δημητρολόπουλος:

  Θεωρίες συνωμοσίας στο κυνήγι της εξουσίας…

 2. Βασιλική Μετατρούλου
  17 Απριλίου 2011 - 15:05

  Συνέντευξη του Ουμπέρτο Εκο και προδημοσίευση ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο, στο “Βήμα”, Κυριακή 3 Απριλίου 2011:

  Ουμπέρτο Εκο: «Μας τρέφουν οι θεωρίες συνωμοσίας»

 3. Βασιλική Μετατρούλου
  24 Απριλίου 2011 - 15:45

  Το book-video των εκδόσεων “Ψυχογιός”, αν δεν φαίνεται στο άρθρο:

  http://www.youtube.com/watch?v=7QdAYk5NRVw&w=640&h=390

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published / Required fields are marked *