Σόλων Ν. Γρηγοριάδης – Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, 1941-1974, ή 12.141 ημέρες Ιστορίας
Το παρακάτω, παρακαλώ, να μην θεωρηθεί διαφήμιση, αλλά μια πράξη άμυνας απέναντι στα δυσθεώρητα ύψη του κόστου ζωής, που τείνουν να εξαφανίσουν μια από τις βασικές μας ανάγκες (ή/και απόλαυση), δηλαδή το διάβασμα.

Το εξώφυλλο, Σόλων Ν. Γρηγοριάδης – Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, 1941-1974 Κατοχή η μεγάλη νύχτα, εκδόσει Ελευθεροτυπία, 2011
Από την περασμένη Κυριακή, 3 Απριλίου 2011, η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” κάνει μια σημαντική και ελκυστική προσφορά. Δίνει, για 2 ευρώ επάνω στην κανονική τιμή της εφημερίδας (σύνολο 4 ευρώ) έναν-έναν τους 12 τόμους από το έργο του Σόλωνα Ν. Γρηγοριάδη, “Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, 1941-1974“, εκδόσεις Ελευθεροτυπία, Αθήνα, 2011. Εισαγωγή: Γιώργος Μαργαρίτης.
Να θυμίσουμε ότι το πρωτότυπο έργο, σε 7 μεγάλους σκληρόδετους τόμους, έκδοση της δεκαετίαςτου 1970, δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο.
Πρόσφατα, είχαμε μία επανέκδοση του έργου από τις εκδόσεις Polaris, σε 3 τόμους, αλλά σε μη ανταγωνιστική τιμή. Σχεδόν 40 ευρώ ο τόμος, επί 3 τόμους, ίσον 120 ευρώ.
Ενώ οι 12 τόμοι της “Ελευθεροτυπίας” θα κοστίσουν συνολικά 24 ευρώ (+24 ευρώ η αξία των εφημερίδων) -σημαντική διαφορά.
Η έκδοση της “Ελευθεροτυπίας” είναι πολύ προσεγμένη, σε μικρό σχήμα βέβαια, 22×15 εκατοστά, αλλά με σκληρό εξώφυλλο, φροντισμένο lay-out, παράρτημα με φωτογραφίες, ξεκούραστα και αισθητικά όμορφα τυπογραφικά στοιχεία.
Οι χρονικές ιστορικές περίοδοι και τα αντίστοιχα γεγονότα που πραγματεύεται το έργο του Σόλωνα Γρηγοριάδη, επιγραμματικά:
- Κατοχή
- Αντίσταση
- Εμφύλιος
- Η νέα δεξιά
- Η δολοφονία Λαμπράκη
- Τα Ιουλιανά
- Η δικτατορία
- Το Πολυτεχνείο
- Το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Για τον συγγραφέα:
Ο Σόλων Ν. Γρηγοριάδης (1912-1994) γεννήθηκε στην Καστοριά. Αποφοίτησε από τη σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ονομάστηκε σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού το 1932. Από το 1935 άρχισε τη δημοσιογραφική του καριέρα στην εφημερίδα “Έθνος” ως αρθρογράφος, σε θέματα διεθνούς στρατηγικής, πολιτικής και οικονομίας. Διετέλεσε διευθυντής του “Ρίζου της Δευτέρας” (1946-47) και του “Ταχυδρόμου” (1950) και διευθυντής σύνταξης της “Ακροπόλεως ” (1950-66). Στη διάρκεια της Κατοχής εργάστηκε στον αντιστασιακό Τύπο, ενώ διετέλεσε επίσης εθνοσύμβουλος στις Κορυσχάδες και διοικητής μοίρας του αντάρτικου Ναυτικού (ΕΛΑΝ). Υπήρξε ο πρώτος ‘Ελληνας δημοσιογράφος που καθιέρωσε τα ιστορικά αναγνώσματα στον ημερήσιο, εβδομαδιαίο και περιοδικό Τύπο (δημοσίευσε πάνω από 200). Πολλά άρθρα του για τη διεθνή στρατηγική και πολιτική δημοσιεύτηκαν σε ξένες μεγάλες εφημερίδες ή αναδημοσιεύτηκαν σε επίσημες στρατιωτικές επιθεωρήσεις του εξωτερικού. Ελαβε μέρος σε πολλές αποστολές, με σημαντικότερες αυτές στην Πολωνία (1939), στην Αίγυπτο (1939), σε Φινλανδία και Γαλλία (1940), στο Βερολίνο (1953), στο Βιετνάμ (1966), στην Πράγα (1968) κ.α. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται τα εξής βιβλία: “Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας 1941-1974”, “Συνοπτική Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, Δεκέμβρης – Εμφύλιος 1944-1949”, “Οικονομική Ιστορία Ελλάδας”, “Τα Φοβερά Ντοκουμέντα: Δεκέμβριος 1944”, “Τα Φοβερά Ντοκουμέντα: Ο εμφύλιος 1946-49”, “Τα Φοβερά Ντοκουμέντα: Μετά τον εμφύλιο”, κ.ά. Για το δημοσιογραφικό και συγγραφικό του έργο τιμήθηκε με το βραβείο “Αθανάσιος Μπότσης”. Διετέλεσε μέλος της ‘Ενωσης Συντακτών. Πέθανε στην Αθήνα, το 1994.
Από το οπισθόφυλλο του πρώτου τόμου της “Ελευθεροτυπίας”
«Τι συνδέει την 27η Απριλίου 1941, ημέρα κατάληψης της Αθήνας από τους Γερμανούς, με την 29η Μαΐου 1453, ημέρα άλωσης της Κωνσταντινούπολης, και την 6η Σεπτεμβρίου 1922, όταν το τελευταίο ελληνικό στρατιωτικό τμήμα εγκατέλειψε τη Μ. Ασία;
Με μια πρώτη “ματιά”, η απάντηση είναι “μάλλον τίποτα”, όμως, επειδή η Ιστορία δεν είναι στατική αλλά διαρκώς εξελίσσεται, η απάντηση θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στη φράση “το μεγαλείο ενός λαού”. Και αν τον Απρίλιο του 1941 ξεκινούσε η “μεγάλη νύχτα” στην Ελλάδα, δεν πέρασε παρά μόλις ένας μήνας όταν δύο φοιτητές, οι Μ. Γλέζος και Απ. Σάντας, κατέβασαν τη γερμανική σβάστικα από την Ακρόπολη, γράφοντας την πρώτη πανευρωπαϊκή σελίδα αντίστασης. Και στη συνέχεια η Μάχη της Κρήτης κράτησε ψηλά το γόητρο ενός λαού, ο οποίος δεν συμβιβάστηκε με τη γερμανόδουλη κυβέρνηση του Γ. Τσολάκογλου, ούτε και με τη βασιλική οικογένεια που δραπέτευσε στην Αίγυπτο.
Η πείνα και ο θάνατος, που θέρισαν την Αθήνα από τον Οκτώβριο του 1941 έως τον Μάρτιο του 1942, δεν αφάνισαν ηθικά έναν λαό, του οποίου το εθνικό επαναστατικό αίσθημα βρήκε τη σχεδόν απόλυτη έκφρασή του στην ίδρυση του ΕΑΜ και λίγο αργότερα της ΕΛΑΣ, με αποκορύφωμα την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου και το πρώτο πάνδημο πολιτικό συλλαλητήριο σε κατεχόμενη χώρα, στην κηδεία του Κ. Παλαμά.Ο ιστορικός Σόλων Ν. Γρηγοριάδης παραθέτει με γλαφυρό τρόπο την απαρχή ενός έπους, το οποίο, όπως σημειώνει, πραγματώνεται “ερήμην των αστών της Ελλάδας”, [που] ήταν βραδυπόροι, και όταν αφυπνίστηκαν, το λεωφορείο είχε φύγει…”.»
Από τη διαφήμιση της “Ελευθεροτυπίας”, όπου και η φράση “12.141 ημέρες Ιστορίας“::
«Ενα έργο σύγχρονο και απαλλαγμένο απο αγκυλώσεις , που διατηρεί άφθαρτα το σφρίγος , τη φρεσκάδα αλλα και τη μοναδικότητα του.
Ο συγγραφέας , πρωτοπόρος για την εποχή του , ακάματος με τριβή δεκαετιών στην πράξη της μάχιμης ιστοριογραφίας , αναμετράται με έναν πελώριο όγκο ιστορικών στοιχείων , αντλημένων απο τον τύπο της εποχής και απο μια ευρεία βιβλιογραφία , ελληνικά και ξένα αρχεία ,και απο πληροφορίες «ιστορικών υποκειμένων».
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο εδώ και εδώ
Μπορείτε να δείτε, ένα δείγμα από την έκδοση των εκδόσεων Polaris του 2009, από τον τόμο Α, “Κατοχή Δεκεμβριανά“, τα περιεχόμενα και το πρώτο κεφάλαιο με τίτλο “Η κατάρρευση“.
[scribd id=52416590 key=key-666d2d85265fykwaawy mode=list]
κοσμάς θέμελης
7 Απριλίου 2011 - 12:08
Ειναι γραμμενο με “μυθιστορηματικο” τροπο και γι’αυτο διαβαζεται ευχαριστα. χωρις να ειμαι ιστορικος νομιζω οτι απο τοτε που γραφτηκε εχουν πολλαπλασιασθει οι γνωσεις για την περιοδο. γι’αυτο και δεν το πηρα, αν και θα ηθελα να διαβασω την εισαγωγη του μαργαριτη. Για δυο απο τα θεματα που θιγονται στο δημοσιευμενο εδω μερος: Νομιζω οτι ο κορυζης που δεν ηταν βεβαια επαγγελματιας πολιτικος, δεν αντεξε την διπλη φοβερη πιεση, απο τους στρατηγους μεν για γρηγορη συνθηκολογηση ωστε να αποφευχθουν ασκοπες θυσιες, απο τους αγγλους δε για αμυνα των ελληνων μονον μεχρις εσχατων, για να απαγκιστρωθουν με ασφαλεια απο την ελλαδα τα δικα τους στρατευματα. Αυτο παρουσιαζεται καπως “στρογγυλεμενα” στο βιβλιο.
Μετα βεβαια προεκυψε το θεμα της συνθηκολογησης και εναντι των ιταλων, που δεν ξερω πως παρουσιαζεται στο βιβλιο, εν οψει και στοιχειων που ηρθαν στο φως αργοτερα. ειναι γνωστο οτι οι ελληνες, περιλάμβανομενων και των στρατηγων, δεν ηθελαν με τιποτε να συνθηκολογησουν με τους ιταλους, εναντι των οποιων δικαιως θεωρουσαν εαυτους νικητες. Σε αυτο εδειχναν και οι επι τοπου επικεφαλης των γερμανων πληρη (πλην ενος) κατανοηση, ενω ο χιτλερ αμφιταλαντευοταν, και στο τελος ζητησε συνθηκολογηση και εναντι των ιταλων, οπως ηταν αλλωστε αναμενομενο. πραγμα που οδηγησε σε ενδογερμανικες σοβαρωτατες διαφωνιες, αιτησεις μεταθεσεων κ.λπ. Αλλωστε οι γερμανοι δεν ειχαν σε εκτιμηση τους συμμαχους τους ιταλους, οι οποιοι στην περιοχη ευθυνης τους αρχικα εκαναν πολλες αγριοτητες (καψιμο χωριων κλπ) για εκδικηση λογω της αποτυχιας τους να εισβαλουν στην ελλαδα. Ενα αλλο θεμα που ομως δεν ειμαι καθολου σιγουρος ειναι το εξης: ειχα μεινει με την γενικη εντυπωση οτι το σχεδιο των αγγλων για την αμυνα εναντι των γερμανων ηταν εντελως αλυσιτελες, ως και ηλιθιο. εννοω αυτο που τελικα εφαρμοστηκε, διοτι σε καποιο σημειο αφηνε νομιζω μια τεραστια “τρυπα” εισοδου των γερμανων. Και οτι στην πραγματικοτητα δεν τους ενδιεφερε να βοηθησουν πραγματικα τους ελληνες στην αποκρουση των γερμανων, αλλα στην ουσια “συρθηκαν” να το κανουν, λογω της προφανους συμμαχικης υποχρεωσης.
Βασιλική Μετατρούλου
7 Απριλίου 2011 - 22:51
Σε αυτά τα τελευταία που λες για τους Αγγλους και το σχέδιό τους (της κακιάς ώρας), και εγώ σε παρόμοια συμπεράσματα έχω καταλήξει. Δεν τους ενδιέφερε, θεωρούσαν την Ελλάδα, χαμένη παρτίδα.
1ας
27 Απριλίου 2011 - 10:03
Δεν είναι και ότι καλύτερο και αντικειμενικό έχω διαβάσει,αλλά διαβάζεται πολύ ευχάριστα.Είναι ουσιαστικά η οπτική της Κεντροαριστεράς στα γεγονότα της Ιστορίας με αρκετά τραβηγμένες απόψεις(π.χ πολλά θετικά σχόλια για τον ΕΔΕΣ που δεν στέκουν σε καμμία ιστορική κριτική).
fgfg
29 Οκτωβρίου 2011 - 12:21
pl oraia
Evi Mpou
17 Οκτωβρίου 2013 - 15:19
Ψαχνω απεγνωσμένα τον δεύτερο τόμο της ελευθεροτυπίας! Ξέρει κάποιος που μπορώ να το βρω ή αν το χαρίζει ή πουλάει καποιος? Ας επικοινωνήσει μαί μου στο [email protected]
Τέλος Χαρτοσήμου
17 Οκτωβρίου 2013 - 22:18
@5
Αν το βρούμε θα σε ειδοποιήσουμε. Στο μεταξύ, όμως, ίσως να σε ενδιαφέρει, έχουμε δει τους 12 τόμους ον-λάιν σε αρχεία pdf κάπου, αν θέλεις να ψάξεις 🙂
nik
15 Ιουλίου 2017 - 14:19
http://agiameteora.net/index.php/%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%B7-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B7/1712-istoria-tis-sygxronis-elladas-1941-1974-tomoi-12-grigoriadis.html