Β.Μ. | 1 Απριλίου 2011

Η ΚΝΕ καταδικάζει το φύλλο Νο#8 της “Πανσπουδαστικής” και τη θεωρία για τους “350 προβοκάτορες της ΚΥΠ”!!!

Η ΚΝΕ καταδικάζει το φύλλο Νο#8 της “Πανσπουδαστικής” και τη θεωρία για τους “350 προβοκάτορες της ΚΥΠ”!!!

Συγκλονιστική εξέλιξη.
Βρέθηκε το χαμένο και άγνωστο τεύχος Νο#38 του “Οδηγητή” του Νοεμβρίου 1973, αμέσως μετά το Πολυτεχνείο, το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Οταν η συζήτηση πηγαίνει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και την στάση που κράτησαν το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και η Αντι-ΕΦΕΕ, δηλαδή η φοιτητική παράνομη οργάνωση της ΚΝΕ, όλοι θυμούνται το τεύχος Νο#8 της “Πανσπουδαστικής”, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1974, δηλαδή του οργάνου της Αντι-ΕΦΕΕ, και την περίφημη καταγγελία για τους «350 προβοκατορες της ΚΥΠ του Ρουφογάλη», που ξεκίνησαν τα «επεισόδια», σύμφωνα με την “Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής” της κατάληψης του Πολυτεχνείου, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος αυτό, το Νο#8. Στο ίδιο τεύχος υπήρχε και η καταγγελία ότι το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Διονύσιος Μαυρογένης, φοιτητής μέλος του ΕΚΚΕ, ήταν, λέει «χαφιές και πράκτορας», ενώ αυτός κρυβόταν σε κάποια παραλία της Νότιας Κρήτης, για να μην συλληφθει από την ιωαννιδική ΕΣΑ.

Η σελίδα 4 τους τεύχους #8 της 'Πανσπουδαστικής' με την επίμαχη πλαστή 'Ανακοίνωση-απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου'.

Η σελίδα 4 τους τεύχους #8 της ‘Πανσπουδαστικής’ με την επίμαχη πλαστή ‘Ανακοίνωση-απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου’.

 

Μάλιστα, πριν λίγα χρόνια, η ΚΝΕ πήρε ξεκάθαρη θέση, υιοθετώντας όλα αυτά τα (πλαστά, ασφαλώς) κείμενα της “Πανσπουδαστικής Νο#8”, προβάλλοντας το τεύχος αυτό και σε ταμπλό, στα επίσημα υλικά του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, το 2004.
Ετσι η ΚΝΕ, η νεολαία του κόμματος ήλθε να κάνει σημαία της αυτή την παραχάραξη των πραγματικών γεγονότων. Και αν τότε, το 1973-1974, σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, μπορεί κανείς να βρει ελαφρυντικά γι’ αυτή τη συκοφαντία, η επάνοδος στη δεκαετία του 2000 στην ίδια επιχειρηματολογία, μετά από τόσες αναλύσεις, καταγραφές και ιστορικές αναμνήσεις, ήταν τουλάχιστον ακατανόητη.Περισσότερα εδώ.και εδώ.

Η καταγγελία του φοιτητή Διονύση Μαυρογένη ως «πράκτορα της ΚΥΠ και της CIA».

Η καταγγελία του φοιτητή Διονύση Μαυρογένη ως «πράκτορα της ΚΥΠ και της CIA».

 

Το επίμαχο απόσπασμα έχει ως εξής:

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Νο 8

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΕΝΑΡΗΣ – ΦΛΕΒΑΡΗΣ 1974 – Αριθ. Φύλλου 8

Σαν υπεύθυνη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Πολυτεχνείου καταγγέλλουμε σ’ όλο το σπουδαστικό κόσμο, τη νεολαία και το λαό τις αφηνιασμένες προσπάθειες της χουντικής ΚΥΠ και των πληρωμένων πραχτόρων της να διαστρέψουν, απ’ την αρχή της μεγαλειώδικης εκδήλωσης μας του Πολ/χνειου, τη πορεία και το περιεχόμενο της. Καταγγέλλουμε τη προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου τη Τετάρτη, 14 του Νοέμβρη, 350 περίπου οργανωμένων πραχτόρων της ΚΥΠ, σύμφωνα με το προβοκατόρικο σχέδιο των Ρουφογάλη – Καραγιαννόπουλου, με βάση τις εντολές του παραμερισμένου τώρα τέως πρωτοδικτάτορα  Παπαδόπουλου και της αμερικανικής CIA, με σκοπό να προβάλουν με κάθε μέσο τραμπουκισμού και προβοκάτσιας γέλια και αναρχικά συνθήματα και συνθήματα που δεν εκφράζανε τη στιγμή και τις συγκεκριμένες δυνάμεις. Για να μπορέσουν έτσι ν’ απομονώσουν το κίνημα μας και την εκδήλωση μας του Πολυτεχνείου απ’ το σύνολο του λαού και της νεολαίας. Για να μπορέσουν παραπέρα, κατασκευάζοντας (και με τη βοήθεια των χουντικών μέσων ενημέρωσης) την εικόνα μιας μεμονωμένης εξτρεμιστικής επαναστατικοαναρχικής  εξέγερσης που δεν έχει τη συμπαράσταση του λαού, να ξαναχρησιμοποιήσουν το χιλιοτριμμένο  πρόσχημα του «επαπειλούμενου κοινωνικού καθεστώτος» για να δικαιολογήσουν την επαναφορά του στρατιωτικού νόμου και το δυνάμωμα της αιματηρής τρομοκρατίας. Ενέργειες που οι αμερικανοί, η CIA και η χούντα είχαν από καιρό πάρει την απόφαση να επιβάλουν, ύστερα απ’ τη παταγώδη αποτυχία της χουντομαρκεζινικής  προσπάθειας καθήλωσης και εκτόνωσης της λαϊκής πάλης και τη φοβερά επικίνδυνη για τη τύχη της εξουσίας τους ανάπτυξη των πιο σύνθετων αντιδικ/κων αγώνων του λαού ενάντια στη πρωτοφανή καθίζηση του βιοτικού του επιπέδου και τη φασιστική σκλαβιά. Απόφαση που ενισχυόταν σημαντικά και από την άσχημη τροπή που πήρε το Μεσανατολικό πρόβλημα για τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και ειδικότερα του αμερικανικού, κάτω από τα πλήγματα του αγώνα των αραβικών λαών, καθώς κι απ’ την όξυνση των αμερικανοευρωπαϊκών  αντιθέσεων και ανταγωνισμών στον οικονομικό αλλά και το πολιτικοστρατιωτικό  τομέα από αφορμή το Μεσανατολικό και απ’ το βάθεμα της οικονομικής κρίσης.

Το σχέδιο όμως, των Ρουφογάλη, Καραγιαννόπουλου, Παπαδόπουλου, CIA απέτυχε παταγωδώς. Το οργανωμένο φοιτητικό μας κίνημα δίνοντας τη πιο αποφασιστική μάχη του απομόνωσε και συνέτριψε τους προβοκάτορες. Η επίθεση του συρφετού των χαφιέδων και των ψευτοεπαναστατών  που σαν τα κοράκια πολιορκούν χρόνια τώρα να διαβρώσουν τις αντιδικτατορικές, φοιτητικές ιδιαίτερα, δυνάμεις (όχι χωρίς επιτυχία πρέπει να ομολογήσουμε εκεί όπου η απειρία, ο ανυπόμονος υπερενθουσιασμός  και ο κάλπικος υπερεπαναστατισμός τους ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες) βρήκε αντιμέτωπο το σπουδαστικό κόσμο που κράτησε σταθερά τη συνεπή χαραγμένη πορεία του.

Έτσι τα συνθήματα μας: Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, 20% για τη Παιδεία, Κάτω η Χούντα, Έξω οι αμερικανοί, Εργάτες Αγρότες και Φοιτητές, Όλοι Ενωμένοι, Λαϊκή κυριαρχία, Εθνική Ανεξαρτησία έπνιξαν τις ψευτοεπαναστατικές  κραυγές της ΚΥΠ και των χαφιέδων της που αιφνιδιαστικά είχαν προβάλει με πανό και με τη τραμπούκικη κατάληψη δυο μεγαφώνων, συνθήματα όπως: Κάτω το Κράτος, Κάτω η Εξουσία, Μάης του ’68 και είχαν πρωτοστατήσει σε κάποιες ανεδαφικές εκκλήσεις για άμεση λαϊκή επανάσταση και άμεση γενική απεργία.

Το επίμαχο απόσπασμα για την «προσχεδιασμένη εισβολή των 350 περίπου οργανωμένων πραχτόρων της ΚΥΠ, σύμφωνα με το προβοκατόρικο σχέδιο των Ρουφογάλη - Καραγιαννόπουλου».

Το επίμαχο απόσπασμα για την «προσχεδιασμένη εισβολή των 350 περίπου οργανωμένων πραχτόρων της ΚΥΠ, σύμφωνα με το προβοκατόρικο σχέδιο των Ρουφογάλη – Καραγιαννόπουλου».

 

Οι εξελίξεις όμως είναι συγκλονιστικές.

Εξηγούμαστε:

Αμέσως μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, τέλη Νοεμβρίου 1973, ετοιμάστηκε το τεύχος Νο#38 του παράνομου “Οδηγητή“, του οργάνου, δηλαδή, του Κ.Σ. της ΚΝΕ. Σε αυτό το τεύχος, υπήρχε η ανάλυση των γεγονότων του Πολυτεχνείου, και όλα τα πολιτικά συμπεράσματα. Η θέση της ΚΝΕ ήταν σαφής: Ούτε για «350 προβοκάτορες της ΚΥΠ» μιλούσε, ούτε για προβοκάτσιες, ούτε για χαφιέδες.
Δυστυχώς, όμως, το τεύχος αυτό δεν κυκλοφόρησε ποτέ! Συλλήψεις, αναγκαστικές στρατεύσεις, διώξεις κ.λπ. των υπευθύνων της έκδοσης του “Οδηγητή” διέκοψαν την κυκλοφορία του παράνομου, ούτως ή άλλως, τεύχους Νο#38.

Οι επαφές χάθηκαν, η οργάνωση βρέθηκε ακέφαλη και μετέωρη, χωρίς σαφή πολιτική θέση, και στη συνέχεια είχαμε την έκδοση του τεύχους Νο#8 της “Πανσπουδαστικής”, με τις γνωστές πλαστές ανακοινώσεις και καταγγελίες, και ταυτόχρονα σχεδόν, την κυκλοφορία του τεύχους Νο#39, Δεκέμβριος 1973, του “Οδηγητή”, στην ίδια ακριβώς γραμμή.

Σήμερα, όμως, μετά από 37 ολόκληρα χρόνια, το τεύχος Νο#38 του “Οδηγητή” βρέθηκε. Η αλήθεια αποκαλύπτεται! Και, σύμφωνα, με ασφαλείς inside πληροφορίες, το Κ.Σ. της ΚΝΕ έχει εκδόσει εσωτερική οδηγία, ενόψει και της επετείου του πραξικοπήματος, στην οποία θα καταγγέλονται τα πλαστά κείμενα της “Πανσπουδαστικής Νο#8” και όλων των θεωριών περί “προβοκάτσιας”. Λογικά, θα ακολουθήσει και η αποκατάσταση της αλήθειας από το ίδιο το ΚΚΕ.

Σας παρουσιάζουμε αποκλειστικά το επίμαχο τεύχος Νο#38 του “Οδηγητή”.
Οπως μπορείτε να δείτε, πρόκειται για το πολυγραφημένο πρωτότυπο, από γραφομηχανή, που ποτέ δεν έφτασε σε τυπογραφείο
Ούτε για «350 προβοκάτορες της ΚΥΠ» μιλάει, ούτε για προβοκάτσιες, ούτε για χαφιέδες.

Αντιθέτως, δίνει ένα “χρονικό του αγώνα και του αίματος”, μαζί με τα ονόματα των δολοφονηθέντων, και μαζί με τις επίσημες ανακοινώσεις της οργάνωσης, μακριά από πλαστές ανακοινώσεις και θεωρίες περί προβοκάτσιας. Μπορείτε να το δείτε ή/και να το κατεβάσετε παρακάτω.

Θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις. Το επόμενο update της ανάρτησης αυτής, θα γίνει εντός 24 ωρών.

[scribd id=52083275 key=key-25ges0rqianfbspv1gol mode=list]

 

Εδώ βρίσκεται η “Εκθεση και συμπεράσματα για τα γεγονότα του Νοέμβρη 1973 (Εγκρίθηκαν στην 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, Ιούλης 1976)”:
http://www.kke.gr/istoria/ekthesh_kai_symperasmata_gia_ta_gegonota_toy_noembrh_1973

 

[UPDATE Νοέμβριος 2011]

# Εάν θέλετε να διαβάσετε την πραγματική γνώμη του ιστολογίου μας για την υπόθεση της ‘Πανσπουδαστικής Νο#8’ και για το ζήτημα της στάσης των οργανώσεων του ΚΚΕ στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, μπορείτε να δείτε εδώ μια συζήτηση με αρκετά αναλυτικά σχόλια από εμάς, στο φιλικό μας ιστολόγιο του συντρόφου ‘πίσω από το τείχος’ Ηρόδοτου. Δεν έχουμε μεταφέρει αλλού τη συζήτηση, καθώς είναι προτιμότερο να υπάρχει εκεί μαζί με τα επιχειρήματα των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Καλό θα είναι προηγουμένως να διαβάσετε αυτό εδώ το κείμενο του ‘Ιού’, ‘Η προβοκάτσια ζει!!!‘ Με όλα τα παραπάνω, αποδεικνύεται η πλαστότητα της υποτιθέμενης ‘ανακοίνωσης της ΣΕ του Πολυτεχνείου’ ενώ παρατίθεται και η αυθεντική ανακοίνωση της αυθεντικής ΣΕ, μαζί με όλα τα στοιχεία που συνηγορούν στη θέση μας: Η υπόθεση της ‘Πανσπουδαστικής Νο#8’ έπρεπε να αφεθεί στη λήθη της και κακώς έκανε η ΚΝΕ που την επανέφερε ως δήθεν “ντοκουμέντο” το 2004. Ολη η συζήτηση εδώ:
Ο μύθος γύρω από το φύλλο της “Πανσπουδαστικής” Νο 8

 


Δείτε επίσης:
Ολα τα άρθρα του ιστολογίου στην κατηγορία ‘Πολυτεχνείο‘ και στην κατηγορία ‘Χούντα‘.

# Γιώργος Κηρύκου (1955-1993) – Μια απ’ τις πολλές ιστορίες των άγνωστων ‘ανώνυμων’ ανιδιοτελών αγωνιστών του Πολυτεχνείου

Γιώργος Κηρύκου (1955-1993) – Μια απ’ τις πολλές ιστορίες των άγνωστων «ανώνυμων» ανιδιοτελών αγωνιστών του Πολυτεχνείου

# Τι έκαναν οι καταληψίες φοιτητές το πρώτο μεσημέρι της κατάληψης του Πολυτεχνείου και τι έκαναν οι χρυσαυγίτες και οι τραμπούκοι από το ‘Κόμμα 4ης Αυγούστου’ την τελευταία νύχτα του Πολυτεχνείου

Τι έκαναν οι καταληψίες φοιτητές το πρώτο μεσημέρι της κατάληψης του Πολυτεχνείου και τι έκαναν οι χρυσαυγίτες και οι τραμπούκοι από το «Κόμμα 4ης Αυγούστου» την τελευταία νύχτα του Πολυτεχνείου

# Σπάνια μπροσούρα: [Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών] – Νοέμβρης 1973 Εξι χρόνια αρκετά Δεν θα γίνουν εφτά, 1979

Σπάνια μπροσούρα: [Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών] – Νοέμβρης 1973 Εξι χρόνια αρκετά Δεν θα γίνουν εφτά, 1979

# Παράνομη έγχρωμη αφίσα της ΚΝΕ με τα ονόματα των νεκρών του Πολυτεχνείου, Δεκέμβριος 1973

Παράνομη έγχρωμη αφίσα της ΚΝΕ με τα ονόματα των νεκρών του Πολυτεχνείου, Δεκέμβριος 1973

# Οταν ο Νίκος Χατζηνικολάου, μέλος της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ, ζητούσε την κατάργηση του εορτασμού του Πολυτεχνείου

Οταν ο Νίκος Χατζηνικολάου, μέλος της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ, ζητούσε την κατάργηση του εορτασμού του Πολυτεχνείου

# Ιάσονας Χανδρινός – «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Πολυτεχνείο», «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς»: Το ΕΑΜ στην πολιτική μνήμη και συνθηματολογία (άρθρο στον ‘Δρόμο της Αριστεράς’ 2011-09-17) και μια παραπομπή στο ιστολόγιό μας

Ιάσονας Χανδρινός – «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Πολυτεχνείο», «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς»: Το ΕΑΜ στην πολιτική μνήμη και συνθηματολογία (άρθρο στον «Δρόμο της Αριστεράς» 2011-09-17) και μια παραπομπή στο ιστολόγιό μας

# Οι δημοσιογράφοι που ξεσκόνισαν τη χούντα (από το περιοδικό ‘Αντί’ 1974-09-07)

Οι δημοσιογράφοι που ξεσκόνισαν τη χούντα (από το περιοδικό «Αντί» 1974-09-07)

«Δυο χιλιάδες αντάρτες πόλεων, εκπαιδευμένοι σε λιβυκά και τσεχοσλοβακικά έμπεδα, εισήλθαν προς στήριξη του Καραμανλή»
Τι επώλησεν ο Παναγιώτου;;; (Οι Mode Plagal μελοποιούν Μποστ)

Comments

 1. κοσμάς θέμελης
  1 Απριλίου 2011 - 22:28

  πρωταπριλιά;

 2. Βασιλική Μετατρούλου
  1 Απριλίου 2011 - 23:12

  :-))))))))

 3. εεεε… κάτω αριστερά των σελίδων διακρίνεται σελιδαρίθμηση από μεγάλο τόμο

 4. Βασιλική Μετατρούλου
  2 Απριλίου 2011 - 12:03

  !

 5. Το χαμενο τευχος του Οδηγητη στο οποιο αναφερεσται δεν ηταν ποτέ χαμένο. Κυκλοφόρησε κανονικά από όσο ξερω, και εκδόθηκε μεταπολιτευτικά από την ίδια την ΚΝΕ στον 1ο τόμο των τευχών του οδηγητη,μαζί με τα παράνομα υλικά που εξέδοσε η ΚΝΕ την περίοδο της χούντας. Ο τόμος αυτός (ο οποίος είναι βέβαια σπάνιος, και εκτός κυκλοφορίας) επανακυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή το 2008, στα σαράντα χρόνια της οργάνωσης.

  ΥΓ. Πάντως είναι κρίμα σοβαροί άνθρωποι να πιστεύτε τα παραμύθια της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Νομίζω ότι μόνο τοεξώφυλλο του φύλλου να διαβάσει κανείς (αλλά και επίσημες ανακοινώσεις τουυ ΠΓ των ημερών), αντιλαμβάνεται τη διαστρέβλωση των γεγονότων.

 6. Κλέων Νεμέας
  5 Απριλίου 2011 - 12:28

  Αγαπητέ Γνώστη,
  όλα όσα λες είναι απολύτως ακριβή. Ουδέποτε υπήρξε “χαμένο” φύλλο του Οδηγητή. Ισως θα έπρεπε να προσέξεις καλύτερα την ημερομηνία της δημοσίευσης 🙂
  Πάντως, είναι γεγονός, ότι το τεύχος #38 (τέλη Νοεμβρίου 1973) κινείται σε άλλη κατεύθυνση από αυτήν της “Πανσπουδαστικής” ΤΧ#8. Πράγματι, είναι εντυπωσιακό ότι δεν μιλάει για “350 πράκτορες της ΚΥΠ του Ρουφογάλη” που ξεκίνησαν το Πολυτεχνείο, για προβοκάτσιες και για χαφιέδες.
  Βέβαια, στο τεύχος #39 (Δεκέμβριος 1973) η στάση του “Οδηγητή” αλλάζει και ευθυγραμμίζεται με τη γραμμή της “Πανσπουδαστικής” #8, που εκδόθηκε τις ίδιες μέρες πάνω-κάτω (τις τελευταίες μέρες του 1973 ή τις πρώτες του 1974).
  Και αυτό χρειάζεται ερμηνεία. Ποιος ξέρει, ίσως ήταν διαφορετικά κλιμάκια στην έκδοση του “Οδηγητή” και στην έκδοση της “Πανσπουδαστικής”. Ισως ήταν το ίδιο κλιμάκιο, και οι “ανώτεροι” ιεραρχικά τους επανέφεραν στη γραμμή των “350 προβοκατόρων”. Μένει να διερευνηθεί, αν και με την εσωστρέφεια που χαρακτηρίζει το ΚΚΕ, δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος.

  ΥΓ: Αστειευόμενοι και εντελώς φιλικά, θα σου έλεγα, να μην το φέρεις βαρέως. Δεν είσαι ο μόνος που την “πάτησε” με αυτό το πρωταπριλιάτικο αστείο της Βασιλικής, που μάλλον ήταν πετυχημένο 🙂

 7. Προς όλους τους κολλημένους της ΚΝΕ που το κατάπιαν αμάσητο: YHBT κι είστε φτιαγμένοι από 100% EPIC FAIL.

 8. Βασιλική Μετατρούλου
  5 Απριλίου 2011 - 17:33

  Καλώς τον συλλέκτη fail (καλά το λέω;;;)
  Μιας που είσαι ειδικός, πως χαρακτηρίζεις με μεγαλύτερη ακρίβεια την όλη ιστορία;;;
  Τρολλιά;;;
  Πρωταπριλιάτικο ψέμα/φάρσα;;;
  Ή μήπως fail;;;
  (Και με την ευκαιρία, δώσε και έναν ορισμό του “epic fail”, Με απλά λόγια να καταλάβουμε όλοι)

  Τhanks in advance.

 9. Βασιλική Μετατρούλου
  17 Ιουλίου 2011 - 21:17

  Από ένα φόρουμ μηχανόβιων (δεν πήραν χαμπάρι τίποτα για τη φάρσα):
  http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s&threadid=117931&perpage=15&pagenumber=122

 10. Βασιλική Μετατρούλου
  26 Νοεμβρίου 2011 - 22:15

  Εάν θέλετε να διαβάσετε την πραγματική γνώμη του ιστολογίου μας για το ζήτημα της στάσης των οργανώσεων του ΚΚΕ στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, μπορείτε να δείτε εδώ μια συζήτηση με αρκετά αναλυτικά σχόλια από εμάς, στο φιλικό μας ιστολόγιο του συντρόφου “πίσω από το τείχος” Ηρόδοτου:

  Ο μύθος γύρω από το φύλλο της “Πανσπουδαστικής” νο.8

 11. Βασιλική Μετατρούλου
  3 Φεβρουαρίου 2012 - 15:47

  Ενας νεανίας αναζητεί πληροφορίες στο Πολιτικό Καφενείο, και έπεσε επάνω σε εμάς. Ελπίζουμε να μην τον πάρουμε στο λαιμό μας.

  http://politikokafeneio.com/Forum/viewtopic.php?p=210231

 12. Οσοι έζησαν τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του ’73 και όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς την ιστορία, ξέρουν ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή της εξέγερσης πήραν ξεκάθαρη θέση, την χαιρέτισαν, την υποστήριξαν (Ανακοίνωση του ΠΓ 15/11/73) και ότι στελέχη και μέλη του έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση και εκατοντάδες πλήρωσαν γι’ αυτό με φρικτά βασανιστήρια, φυλακίσεις και εξορίες.

  Ωστόσο στο φύλλο της εφημερίδας σας (8 Ιουνίου) στη στήλη “Πολιτικά Παρασκήνια” ο συντάκτης Μήτσος Π. επαναλαμβάνει ως δεδομένο ένα αισχρό και μεγάλο ψέμα που εκτοξεύουν κατά καιρούς διάφοροι κατά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε ό,τι αφορά στη θέση του για το Πολυτεχνείο το ’73 και γενικότερα για την “Πανσπουδαστική φ. 8”, επειδή δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την πολιτική του. Ο πιο πρόσφατος ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συγκεκριμένα, γράφει ο εν λόγω συντάκτης της εφημερίδας: “Ας θυμηθούμε λοιπόν και διότι ως γνωστόν τα γραπτά μένουν τι έγραφε η Πανσπουδαστική για το Πολυτεχνείο” και ξεφουρνίζει ότι έγραφε “300 προβοκάτορες κατέλαβαν το Πολυτεχνείο”.

  Επειδή όμως τα γραπτά όντως μένουν, ο συντάκτης σας είναι πολλαπλώς εκτεθειμένος ή για την εμπάθεια που τρέφει προς το ΚΚΕ ή για την παντελή άγνοιά του για τα γεγονότα. Είτε το ένα ισχύει είτε το άλλο, είναι το ίδιο επιβαρυντικό για κάποιον που θέλει να γράφει την αλήθεια. Σας στέλνουμε φωτογραφία της “Πανσπουδαστικής” φ. 8, που βεβαίως υπάρχει και στο internet, όπου στο πρωτοσέλιδο έχει τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, τον Διονύση Κομνηνό, και καλεί σε νέους αποφασιστικούς αγώνες και εκδίκηση για τα νεκρά παλικάρια της εξέγερσης, που σύμφωνα με το συντάκτη σας καταγγέλλει.

  Στο εσωτερικό του φύλλου 8 της “Πανσπουδαστικής” υπάρχει ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου που ανάμεσα σε άλλα καταγγέλλει συγκεκριμένο περιστατικό, δηλαδή επιχείρηση να εισβάλουν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου προβοκάτορες – ασφαλίτες. Βεβαίως ο συντάκτης σας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ότι η χούντα δεν επιχείρησε να χτυπήσει την εξέγερση του Πολυτεχνείου στέλνοντας προβοκάτορες – ασφαλίτες. Οτι ούτε σήμερα χρησιμοποιούνται προβοκάτορες για να τρομοκρατηθεί ο λαός, να συκοφαντηθούν οι λαϊκοί αγώνες που είναι επικίνδυνοι για το σύστημα και την πλουτοκρατία, π.χ. 5 Μαΐου 2010 στη “Μαρφίν”, έξω από τη Βουλή κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ κ.ά.

  Αλλο αυτό και άλλο η παραχάραξη γεγονότων και η συκοφάντηση του ΚΚΕ ότι είναι κατά των αγώνων, επειδή είναι κατά των μηχανισμών συκοφάντησης και προβοκάτσιας και επειδή το ΚΚΕ καλεί το κίνημα να περιφρουρεί τις κινητοποιήσεις του.

  Παρακαλούμε για την επανόρθωση.

  Επισυνάπτουμε το πρωτοσέλιδο του φύλλου 8 και τη σελίδα με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής.

  Για το Γραφείο Τύπου

  Παναγιώτης Μεντρέκας

  ΥΓ: Προτρέχοντας και απαντώντας στο επιχείρημα ότι την πλειοψηφία στην πρώτη Συντονιστική Επιτροπή είχε η ΚΝΕ, δεν διαφωνούμε, έτσι ήταν, αλλά αυτό τι αποδεικνύει; Είχε την πλειοψηφία σε μια κατάληψη με την οποία διαφωνούσε;».

 13. Βασιλική Μετατρούλου
  10 Δεκεμβρίου 2012 - 23:04

  Μία δήλωση 17 μελών της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου για ένα δημοσίευμα της «Πανσπουδαστικής», οργάνου της «ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ»

  Εμείς οι «17», μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, που προέκυψε από δύο μέλη κάθε Σχολής εκλεγμένα από τις Γενικές Συνελεύσεις των Σχολών που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της τριήμερης κατάληψης του Πολυτεχνείου, διαβάσαμε στο 8ο φύλλο της «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ», οργάνου της «ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ», κείμενο με τίτλο «Ανακοίνωση – απάντηση» της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου.

  Επειδή και στο παρελθόν παρουσιάσθηκαν και άλλες ανακοινώσεις, επικαλούμενες την καθολική έγκριση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, κρίνουμε σκόπιμο να τονίσουμε ότι εμείς ποτέ δεν λάβαμε μέρος στη σύνταξη ή την υπογραφή καμμίας παρόμοιας ανακοίνωσης και, φυσικά, ούτε της παραπάνω.

  Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα είχε σαν καθήκον και επιδίωξη την υπεύθυνη και μοναδική αντιπροσώπευση των φοιτητών και την συντονισμένη προβολή των αιτημάτων και συνθημάτων που εξέφρασαν τον αγώνα εκείνων των ημερών και μέσα στις τότε συγκεκριμένες συνθήκες. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, δεν μπορεί να ανατεθεί στην Συντονιστική Επιτροπή και, πολύ περισσότερο σε κάποια μέλη της, ο ρόλος της παντοτινής έκφρασης του φοιτητικού κινήματος.

  Η επίκληση του ονόματος της Συντονιστικής Επιτροπής για την κάλυψη και προβολή ορισμένων γνωμών και θέσεων, ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε κριτική που θα μπορούσε να ασκήσει κανείς για το περιεχόμενό τους, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.

  Νομίζουμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρέπει να γίνονται, γιατί μονο καλό δεν προσφέρουν στην ενότητα του αγώνα.

  «17 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ»

  Σημείωση: Για την διατύπωση και την υπογραφή των παραπάνω απόψεων δεν ήταν δυνατό να βρεθούν για να συμμετάσχουν όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου, εξ αιτίας των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν (φυλακές, παρανομία κλπ).

  Περιοδικό «Δημοκρατία», μηνιαία Δημοκρατική επιθεώρηση, «Ομάδα Δημοκρατίας», τεύχος 82 (5/1974) σελ. 16

 14. Τέλος Χαρτοσήμου
  19 Νοεμβρίου 2014 - 23:00

  Δεν αντελήβησαν:

  Η καταλυτική συνδρομή τς εργατιάς στν εξέγερση τ Πολυτεχνειο – Προβολή θέματος • Phorum.gr
  http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=298209#p6271482

  «Άσχετα αν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ήθελαν την κατάληψη ή απλά αναγκάστηκαν από την πορεία των γεγονότων να συμμετάσχουν και σε ένα μεγάλο βαθμό να πρωταγωνιστήσουν, άσχετα με το αν το φύλλο της Πανσπουδαστικής Νο8, εξέφραζε ή όχι την άποψη της ηγεσίας του κόμματος για την εξέγερση (τελικά φαίνεται ότι το ΚΚΕ ποτέ δεν υποστήριξε ότι η κατάληψη ήταν έργο προβοκατόρικων δυνάμεων – εδώ και εδώ, μια εξαιρετική παρουσίαση), το πρόβλημα είναι καθαρά θεωρητικό.»

  Γιαννιτσοχώρι: ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
  http://yannitsochori.blogspot.gr/2014/11/blog-post_19.html

  « [Για το συγκλονιστικό και έντονα αμφισβητήσιμο δημοσίευμα κλικ ΕΔΩ αλλά και ΕΔΩ ή καλύτερα γράψετε “Πανσπουδστική τεύχος 8 στην αναζήτηση και …όλα μπροστά σας]»

 15. Ο Μαυρογένης στην εκπομπή του Κούλογλου ουσιαστικά επιβεβαιώνει – αθελα του – όλο την ανακοίνωση της Συντονιστικης Επιτροπής! Ούτε σε παραλία της Κρήτης κρυβόταν, ούτε σε άλλο σημείο της χώρας.
  Στη νομική λέει ότι ήταν – σε μια κατ ατα άλλα “βαρετη συνελεύση” όπως αναφέρει – και περιγράφει πως ήρθαν κάποιοι (;) και είπαν πως στο Πολυτεχνείο έχει εισβάλει η αστυνομία. Δείτε το υπόλοιπο. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει ο σχολιασμός και η πικρόχολη επίθεση στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ; Ξέρουμε πιά και ποιοί και γιατί. Και ποιοί μείναν πιστοι στα ιδανικά της εξέγερσης και ποιοί τα εξαργύρωσαν. Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, είναι οι μόνοι που παρέμενιαν απαρρέγλειτα προσυλωμένη στην επαναστατική προοπτική. Δείτε που είναι οπι υπόλοιποι σήμερα.

 16. @ 21
  Από αυτό που λες, αντιλαμβάνομαι ότι δεν γνωρίζεις την υπόθεση καθόλου.

  Να σε βοηθήσω λίγο:

  1.
  Το κείμενο δήθεν της Συντονιστικής Επιτροπής, όπου καταγγέλλεται η εξέγερση ως έργο 350 προβοκατόρων του Ρουφογάλλη, δηλαδή της χουντικής ΚΥΠ, και συκοφαντείται ως χαφιές ο φοιτητής Διονύσης Μαυρογένης είναι πλαστό.
  http://www.iospress.gr/ios2004/ios20041128a.htm

  2.
  Η αυθεντική Συντονιστική Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι καμία ανακοίνωση δεν έδωσε στην ΠΣΚ #8, με ανακοίνωσή της τον Μάιο του 1974 σε παράνομο έντυπο, ανακοίνωση που επαναλήφθηκε και τον Σεπτέμβριο 1974, σε συνθήκες ελευθερίας.

  3.
  Η θεωρία των «προβοκατόρων» και η προβολή της ως επίσημης θέσης της Συντονιστικής Επιτροπής από την ‘Πανσπουδαστική φ.8’ δεν είχε καμιά σοβαρότητα και ποτέ δεν ήταν επίσημη θέση του ΚΚΕ. Και ορθώς το ΚΚΕ ποτέ δεν την υιοθέτησε επίσημα (μέχρι το 2004 που είδαμε σε ταμπλό της ΚΝΕ το πλαστό κείμενο και από τότε ζούμε σε απορία).

  4.
  Το παρόν κείμενο είναι πρωταπριλιάτικο. Βέβαια, το τεύχος του (παράνομου) Οδηγητή είναι αυθεντικό. Και δεν έχει καμία αναφορά στη θεωρία περί 350 προβοκατόρων της ΚΥΠ.
  Το νόημα του πρωταπριλιάτικου αστείου είναι κάπως έτσι:

  – Είδατε, ούτε ο παράνομος Οδηγητής τότε έλεγε τίποτα τότε για 350 προβοκάτορες.

  Αυτή η θεωρία ήταν μόνο μια θεωρία ενός αποκομμένου πυρήνα της ΚΝΕ που έβγαζε την ΠΣΚ. Η επίσημη ΚΝΕ που έβγαζε τον Οδηγητή δεν είπε ποτέ τίποτα για 350 προβοκάτορες της ΚΥΠ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την έκθεση Γρηγορόπουλου που υιοθετήθηκε από το ΚΚΕ το 1976.

  5.
  Αν μπορέσεις να τα ξεκαθαρίσεις όλα αυτά, ίσως θα μπορέσεις να διαβάσεις μια συζήτηση πριν μερικά χρόνια μεταξύ μερικών Κνιτών (ο ένας ιδιαίτερα ανεπαρκής στο θέμα των ιστορικών γεγονότων και της ανάλυσής τους αλλά πιστεύοντας πως είναι ο Σέρλοκ Χολμς CSI που θα έλυνε την υπόθεση) και ενός προσώπου που γνωρίζει πολύ καλά τα δεδομένα, εδώ. Διάβασε την ολόκληρη και προσεκτικά, αν θέλεις:
  https://erodotos.wordpress.com/2011/11/18/panspoydastiki-8/#comment-2010

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published / Required fields are marked *