Β.Μ. | 3 Μαρτίου 2011

Πρωτοπόροι Ελληνες σοσιαλιστές. Σειρά δημοσιευμάτων του Γιάννη Κορδάτου, σε βιβλίο του 1966

Πρόκειται για το βιβλίο

Γιάνης Κορδάτος – Προοδευτικές μορφές στην Ελλάδα, εκδόσεις Ιστορικό Φιλολογικό Ινστιτούτο Γ. Κορδάτος 1966.

Διαβάζουμε:

Οι μικρές βιογραφίες του βιβλίου τούτου είναι απλές αναδημοσιεύσεις από δημοσιεύσεις που είχε κάνει ο ίδιος ο Γιάννης Κορδάτος. Μόνο οι τίτλοι των βιογραφιών έχουν προστεθεί στην έκδοση τούτη. Είναι περιττό νά σημειώσουμε, πώς ή έκδοση δέν έχει άλλο σκοπό παρά τη συγκέντρωση σε βιβλία της σκόρπιας σε περιοδικά η εφημερίδες εργασίας του Γιάνη Κορδάτου.
Επίσης υπογραμμίζουμε, πώς ή εκλογή των δημοσιευμάτων και ή έκδοση του βιβλίου τούτου δέν πρέπει νά νομιστεί, πώς οφείλεται σε σύμπτωση απόψεων του εκδότη με τό συγγραφέα. Το ‘Ιστορικό Φιλολογικό Ινστιτούτο Γ. Κορδάτος’ ενδιαφέρεται μόνο νά κάνει προσιτό τό έργο του ιστορικού αυτού συγγραφέα στό μελετητή, τόν κριτικό και τό αναγνωστικό κοινό, επειδή πιστεύει πώς αυτό, σάν σύνολο και σάν συγγραφική προσπάθεια, είναι αξιόλογο και χρήσιμο στην καλλιέργεια της ιστορικό-επιστημονικής σκέψης στην Ελλάδα.
Τό βιβλίο εκδίδεται με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τό θάνατο του Γιάνη Κορδάτου (1961), από το ‘Ιστορικό Φιλολογικό Ινστιτούτο Γ. Κορδάτος’.

Δημοσθένης Λιγδόπουλος

Δημοσθένης Λιγδόπουλος

 

Οι οκτώ προσωπικότητες:

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος (1786-1856)
Ουτοπικός σοσιαλιστής, ιατρός, πολιτικός και αγωνιστής του 1821. Εκδότης και συντάκτης εφημερίδων και περιοδικών. Φυλακίστηκε και διώχθηκε αρκετές φορές.

Αριστείδης Οικονόμου (1835 – 1890)
Νομικός ειστημονας, δικαστής και πολιτικός του 19ου αιώνα. Επίσης, πρωτοδίκης, πρόεδρος πρωτοδικών, εφέτης και εισαγγελέας εφετών. Εκλέχτηκε βουλευτής.

Πλάτων Δρακούλης (1858-1934)
Δημοσιογράφος, κοινωνιολόγος και από τους πρωτοπόρους του σοσιαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Οι απόψεις του ήταν κράμα σοσιαλιστικών (φαβιανών), χριστιανικών και ανθρωπιστικών ιδεών.

Σταύρος Καλλέργης (1865-1926)
Πρόδρομος του σοσιαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Ιδρυτής του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου και της εφημερίδας Σοσιαλιστής. Πρωτεργάτης της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα. Έγραψε άρθρα και πραγματείες.

Παναγιώτης (Παύλος) Aργυριάδης (1849-1901)
Ελληνας του Παρισιού. Δικηγόρος, εκδότης και συγγραφέας. Φυσιογνωμία του τότε αναρχικού και σοσιαλιστικού κινήματος, ασυμβίβαστος υποστηρικτής κάθε καταδιωκόμενου από τα γαλλικά δικαστήρια, την αστυνομία και το κράτος.

Δημοσθένης Λιγδόπουλος (1898-1920)
Από τους ιδρυτές και τα ανώτερα στελέχη του ΣΕΚΕ (μετέπειτα ΚΚΕ). Διευθυντής του κομματικού δημοσιογραφικού οργάνου του κόμματος «Εργατικός Αγών».

Γεώργιος Κωνσταντινίδης (Σκληρός) (1878-1919)
Σοσιαλιστής, που προσπάθησε να αποτυπώσει την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής του στη βάση της ταξικής διάρθρωσης της κοινωνίας και να αναλύσει την ελληνική κοινωνία με μαρξιστική μέθοδο.

Κώστας Παρορίτης (1878-1931)
Ψευδώνυμο του Λεωνίδα Σουρέα. Λογοτέχνης και διδάκτωρ Φιλολογίας. Εργάστηκε ως σχολάρχης στην Ύδρα. Δημοσίευσε σειρές εργατικών διηγημάτων και το κοινωνικό ρομάντσο «Στο άλμπουρο».

[Σημείωση: Τα σύντομα αυτά who-is-who γράφτηκαν από τον Δημήτρη Τρωαδίτη, “Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης”, κλικ εδώ].

Μπορείτε να το διαβάσετε ή/και να το ‘κατεβάσετε’ παρακάτω:

Γιάνης Κορδάτος – Προοδευτικές μορφές στην Ελλάδα [Ιστορικό Φιλολογικό Ινστιτούτο Γ. Κορδάτος 1966]

[scribd id=49845343 key=key-13p37p8kiopv83ooxvyw mode=list]

Καρατζαφέρης ο ΕΛΑΣίτης, ο “κομμουνιστοληστοσυμμορίτης ΕΑΜοβουργαροσλάβος ψειροκατσαπλιάς” μπάρμπας του Γεώργιου Καρατζαφέρη
Βιβλίο Σάββας Ξηρός – “Η Μέρα Εκείνη …”, 1560 ώρες στην εντατική, Μια μαρτυρία για το δικό μας Γουαντάναμο, εκδόσεις Alicia Romero, 2006

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published / Required fields are marked *