Β.Μ. | 1 Μαρτίου 2011

Η παρουσίαση του βιβλίου, Δημήτρης Ψαρράς – “Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη, Η τηλεοπτική αναγέννηση της ελληνικής Ακροδεξιάς”

Δημήτρης Ψαρράς, Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη. Το εξώφυλλο του βιβλίου.

Δημήτρης Ψαρράς, Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη. Το εξώφυλλο του βιβλίου.

 

Την Τρίτη 15 Μαρτίου, στις 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του, εκ των φορέων του ‘Ιού‘, Δημήτρη Ψαρρά, με τίτλο ‘Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη, Η τηλεοπτική αναγέννηση της ελληνικής Ακροδεξιάς‘, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 2010.
Περισσότερα για το βιβλίο αυτό, κριτικές, σχόλια, παρουσιάσεις, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του “Ιού”, κλικ εδώ και στην ιστοσελίδα των εκδόσεων ‘Αλεξάνδρεια’, κλικ εδώ.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Τι είναι τελικά το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη; Πώς κατάφερε ο ίδιος και οι συνεργάτες του να αναδειχτούν σε πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής; Πόσο δίκιο έχει ο αρχηγός του ΛΑΟΣ όταν διαμαρτύρεται κάθε φορά που τον αποκαλούν ακροδεξιό; Ποια σχέση έχει το κόμμα αυτό με τους χουντικούς, τον Γκλίξμπουργκ, τη Χρυσή Αυγή, τον Λεπέν, τον Φίνι και τον Χίτλερ;
Αυτά τα ερωτήματα προκαλούν ακόμη αμηχανία στους τηλεπαρουσιαστές που φιλοξενούν όλο και πιο συχνά τα στελέχη του ΛΑΟΣ στις εκπομπές τους. Απάντηση δεν μπορεί να δοθεί παρά μόνο αν εξετάσει κανείς όσα γράφουν στα έντυπά τους και κυρίως όσα λένε από τις δικές τους τηλεοπτικές εκπομπές αυτά τα στελέχη. Όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, οι συνεργάτες του Καρατζαφέρη ακολουθούν την τακτική του ‘διπλού λόγου‘. Όταν εμφανίζονται στο δικό τους ακροατήριο από τις δικές τους τηλεοπτικές εκπομπές τις οποίες παρακολουθούν οι ‘μυημένοι‘, ξεδιπλώνουν όλο το πολιτικό και ιδεολογικό τους πρόγραμμα. Είναι αυτό που ο ίδιος ο αρχηγός του ΛΑΟΣ έχει παρομοιάσει με πολιτική ‘Δούρειου Ίππου’.
Βασισμένος σ’ ένα πλούσιο αρχείο κειμένων και εκπομπών, ο συγγραφέας αναλύει το ιστορικό της αναγέννησης της ελληνικής Ακροδεξιάς και αναδεικνύει το κρυφό περιεχόμενο της πολιτικής ατζέντας του ΛΑΟΣ».

Για μια πρώτη καλή πρόγευση, μπορείτε να διαβάσετε την παρουσίαση-προδημοσίευση του Αλέξανδρου Παναγιωτάκη, στο άρθρο με τίτλο ‘Απ’ έξω εμφάνιση κι από μέσα άνεση‘, στο περιοδικό ‘ΕΨΙΛΟΝ’ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, τεύχος 992, στις 18 Απριλίου 2010.

18/04/2010, ΕΨΙΛΟΝ ΤΧ#992, Αλέξανδρος Παναγιωτάκης, ΛΑΟΣ, Απ' έξω εμφάνιση κι από μέσα άνεση. Παρουσίαση στο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά 'Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη'.

18/04/2010, ΕΨΙΛΟΝ ΤΧ#992, Αλέξανδρος Παναγιωτάκης, ΛΑΟΣ, Απ’ έξω εμφάνιση κι από μέσα άνεση. Παρουσίαση στο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά ‘Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη’.

 

Μπορείτε να διαβάσετε ή/και να κατεβάσετε το άρθρο αυτό εδώ:

2010-04-18-ΕΨΙΛΟΝ-[ΤΧ#992 ΣΕΛ-042-046] – Αλέξανδρος Παναγιωτάκης – ΛΑΟΣ Απ’ έξω εμφάνιση κι από μέσα άνεση – Παρουσίαση βιβλίο Δημήτρης Ψαρράς – Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη

[scribd id=38563967 key=key-109z3mcbofm44bthory6 mode=list]

 

 


 

Δείτε επίσης άλλες ‘Προτάσεις για διάβασμα‘ και όλα τα κείμενα στην κατηγορία ‘Βιβλία‘:

# Το βιβλίο/E-book του XYZ Contagion:
XYZ Contagion, Εννιά συν μία σκηνές από την ιστορία της ελληνικής ακροδεξιάς που ρίχνουν φως στην άγνωστη Χρυσή Αυγή, Η Χρυσή Αυγή, το φασιστικό κρατικοπαρακράτος και οι κρυφές χρηματοδοτήσεις, Μια ακτινογραφία της μεταμφίεσης του ναζιστικού ζόμπι, έκδοση XYZ Contagion + Carpe Librum, Θεσσαλονίκη, 2014, ISBN 978-618-81244-6-2
http://xyzcontagion.wordpress.com/ebook/

# Το καινούργιο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά για την ‘Χρυσή Αυγή μπροστά στη δικαιοσύνη’, μια εκδήλωση του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ -κι ένα ευχαριστώ!
http://xyzcontagion.wordpress.com/2014/09/15/psarras-nea-brosoura-gia-xa-rosa-lux-thanks/

# Ενα εγχειρίδιο αντίδοτο στην ακροδεξιά προπαγάνδα: Η νέα έκδοση ‘Ας μιλήσουμε καθαρά για την ακροδεξιά’ του Κωστή Παπαϊωάννου
http://xyzcontagion.wordpress.com/2014/11/27/papaioannou-as-milisoume-gia-akrodexia/

# Νέα έκδοση από την Πρωτοβουλία Δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος JailGoldenDawn με τίτλο «Η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή»

Νέα έκδοση από την Πρωτοβουλία Δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος JailGoldenDawn με τίτλο “Η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή”

# Δημήτρης Ψαρράς – “Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη, Η τηλεοπτική αναγέννηση της ελληνικής Ακροδεξιάς“, η παρουσίαση του βιβλίου
http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/14/dimitris-psarras-2011-03-15-parousiasi/

# Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά ‘Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής, Ντοκουμέντα από την ιστορία και τη δράση μιας ναζιστικής ομάδας’, εκδόσεις Πόλις, Οκτώβριος 2012
http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/10/24/dimitris-psarras-neo-biblio-mavri-biblos-xrysis-avgis/

# Βιβλιογραφία για τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής
http://xyzcontagion.wordpress.com/2014/11/01/e-book-of-9-1-scenes-bibliography/

 

Οταν ο Νίκος Χατζηνικολάου, μέλος της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ, ζητούσε την κατάργηση του εορτασμού του Πολυτεχνείου
Καρατζαφέρης ο ΕΛΑΣίτης, ο “κομμουνιστοληστοσυμμορίτης ΕΑΜοβουργαροσλάβος ψειροκατσαπλιάς” μπάρμπας του Γεώργιου Καρατζαφέρη

Comments

 1. Κλέων Νεμέας
  2 Μαρτίου 2011 - 13:32

  Η παρουσίαση ανακοινώθηκε, π.χ. εδώ:
  https://www.captainbook.gr/shop/?p=4933

  Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
  σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου τού
  ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΡΡΑ
  Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη
  Η τηλεοπτική αναγέννηση της ελληνικής Ακροδεξιάς
  την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011, στις 7.00 μ.μ.

  στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α (Αίθουσα Γεωργίου Καράντζα)

  Ακαδημίας 20 (1ος όροφος), Αθήνα

  Θα μιλήσουν οι:

  Αλέκος Αλαβάνος
  Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής

  Βασιλική Γεωργιάδου
  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

  Θάλεια Δραγώνα
  Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

  Θανάσης Κούρκουλας
  Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό

  Νίκος Φίλης
  Διευθυντής της εφημερίδας Αυγή

  και ο συγγραφέας
  Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Χριστόπουλος,
  Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,
  Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

  Πληροφορίες: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια: τηλ. 210-3806305

  ΕΣΗΕΑ: τηλ. 210-3632601

 2. Βασιλική Μετατρούλου
  2 Μαρτίου 2011 - 13:48

  Από την Εισαγωγή του συγγραφέα:
  «Στις σελίδες που ακολουθούν θα μελετήσουμε το μόρφωμα του ΛΑΟΣ ως ένα φαινόμενο που, ενώ απασχόλησε ιδιαίτερα την κοινή γνώμη και τους πολιτικούς αναλυτές επί μία σχεδόν δεκαετία, κατά βάθος παραμένει ακόμα άγνωστο. Το εκ πρώτης όψεως παράδοξο αυτό γεγονός, ότι δηλαδή αντιμετωπίζουμε ως “άγνωστο” ένα κόμμα που είναι κατεξοχήν δημιούργημα της τηλεόρασης και από το πρωί ώς το βράδυ κυριαρχεί σε δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τηλεπαιχνίδια, ριάλιτι και μεσημεριανάδικα, οφείλεται στο γεγονός ότι ο αρχηγός και τα στελέχη του έχουν κατορθώσει να λειτουργούν σε δύο παράλληλους τηλεοπτικούς κόσμους: στον κόσμο των τηλεοπτικών δελτίων και των πολιτικών εκπομπών των μεγάλων καναλιών από τη μια μεριά, και στον κόσμο του δικού τους καναλιού (Telecity και στη συνέχεια Τηλεάστυ) από την άλλη. Οι δύο αυτοί τηλεοπτικοί κόσμοι τέμνονται σε ορισμένα σημεία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται.
  . . . Στο τέλος μιας διαδρομής με διακυμάνσεις, που τους οδήγησαν κάποιες στιγμές να ταυτιστούν ακόμα και με τις πιο αντιδημοκρατικές μορφές που πήρε η Ακροδεξιά στη μεταπολεμική Ελλάδα, οι ηγέτες αυτού του νέου κόμματος, μετά την επιτυχή είσοδό τους στο κοινοβούλιο το φθινόπωρο του 2007, επέλεξαν να ακολουθήσουν μια μετριοπαθή στάση όταν απευθύνονται στο εθνικό ακροατήριο και να σκληραίνουν όταν μιλούν στους “δικούς τους” Είναι η “στρατηγική του Δούρειου Ίππου”, την οποία έχει επεξεργαστεί ο Γιώργος Καρατζαφέρης και την αναλύει με κάθε ευκαιρία στα στελέχη του κόμματός του και στους οπαδούς που δεν τον βλέπουν όσο “ριζοσπάστη” (δηλαδή ακραίο) θα επιθυμούσαν.»

 3. Βασιλική Μετατρούλου
  2 Μαρτίου 2011 - 13:49

  Από το εσώφυλλο του βιβλίου:
  «Πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο, που ήταν ένας και ξεκάθαρος … Ενθυμείσθε ότι είχαμε φτάσει σε ένα υπέρτατο σημείο για τη λειτουργία της δημοκρατίας σε αυτήν τη χώρα, όπου μας κατηγορούσαν για ναζιστές και κρεματόρια. Κάναμε αυτήν την προσπάθεια με την αλυσίδα του κατάδικου. Κατορθώσαμε λοιπόν μέσα από μια στρατηγική, στρατηγική πράγματι ιδιαίτερα αποδοτική, που χτίσαμε με τους συνεργάτες μου στο ΛΑΟΣ, να πάμε σε αυτές τις εκλογές χωρίς καμιά άμεση ή έμμεση αναφορά για αυτά τα θέματα που κυριαρχούσαν στις προηγούμενες εκλογές. Μια στρατηγική που βασίστηκε σε έναν λόγο στρογγυλοποιημένο επί των ιδίων αρχών που δεν ξεφύγαμε επ’ ουδενί. Αλλά ο λόγος μας ήταν πιο εύγεστος και πιο εύπεπτος. Δεν αλλάξαμε αυτά που σερβίρουμε! Αλλάξαμε τον τρόπο που τα σερβίρουμε.»
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Τηλεάστυ, 16.10.2006)

 4. Βασιλική Μετατρούλου
  2 Μαρτίου 2011 - 13:50

  Περιεχόμενα

  Εισαγωγή: Οι ακροδεξιοί του μεσημεριού
  I Μεταξύ δύο Κωνσταντίνων (1974-1980)
  II Η κασέτα που έγινε κανάλι (1980-1993)
  III Από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ στο χορό της Σαλώμης (1993-2000)
  IV Η πολιτική της χολής (2000-2004)
  V Η στρατηγική του Δούρειου Ίππου (2004-2009)
  VI Ενός ανδρός αρχή και τέλος (Τα κομματικά ντοκουμέντα)
  VII Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου (Τα τηλεπρόβλητα στελέχη)
  Επίμετρο: Ο ρατσισμός με το γελαστό πρόσωπο
  Παραρτήματα, Φωτογραφίες, Πηγές, Βιβλιογραφία, Ευρετήριο

  http://www.alexandria-publ.gr/new/book.php?id=554

 5. Βασιλική Μετατρούλου
  16 Μαρτίου 2011 - 22:39

  Αναδημοσίευση στο

  http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=52&t=202685

 6. Βασιλική Μετατρούλου
  18 Μαρτίου 2011 - 23:14

  Ο Γιώργος Καρατζαφέρης στην “Ελληνοφρένεια” του Ρ/Σ “ΣΚΑΪ” – Συνέντευξη του Δημήτρη Ψαρρά, 2011-03-15:

  http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/15/ellinofreneia-skai-dimitris-psarras/

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published / Required fields are marked *