Β.Μ. | 15 Φεβρουαρίου 2011

Μακεδονικό Ενημερωτικό Δελτίο ΛΟΖΑ Τεύχος #01, Ιανουάριος 2000

ΛΟΖΑ‘ σημαίνει ‘κληματαριά’ στα μακεδονικά.
‘ΛΟΖΑ’, επίσης, είναι το όνομα ενός περιοδικού που εκδίδεται στην Ελλάδα, από εθνικά Μακεδόνες, με μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων.
Χάρη στις προσπάθειες ενός διαδικτυακού φίλου του ιστολογίου, τον οποίο ευχαριστούμε και από εδώ, είμαστε σε θέση να δημοσιεύσουμε, για ιστορικούς λόγους, περισσότερο, αλλά και για λόγους ουσίας, το πρώτο τεύχος, Ιανουάριος του 2000, του περιοδικού αυτού. Να σημειώσουμε μόνον, ότι το περιοδικό κυκλοφόρησε στην αρχή με τον τίτλο ‘Μακεδονικό Ενημερωτικό Δελτίο’, κατόπιν ονομαζόταν ‘ΛΟΖΑ – Μακεδονικό Ενημερωτικό Δελτίο’, και τώρα πλέον ονομάζεται ‘ΛΟΖΑ’.

[Σ.Σ.: Το κείμενο συνεχίζεται μετά τις εικόνες. Για τις περιγραφές, κλικ σε κάθε εικόνα για μεγέθυνση].

ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Φλώρινα: Κηδεία Μακεδόνα μαχητή του ΔΣΕ: Τιμητική φρουρά, μπάντα του ΔΣΕ, ο ιερέας, η νεκρική πομπή. Και το φέρετρο του νεκρού πριν την ταφή. Η επιγραφή γράφει στα μακεδονικά: Επεσε πολεμώντας για το λαό. Από το βιβλίο της Σύγχρονης Εποχής με τίτλο ‘Φωτογραφίζοντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας’, με φωτογραφίες του Απόστολου Μουσούρη

.

 

Ελπίζουμε να μπορέσουμε να δημοσιεύσουμε και τα επόμενα τεύχη του περιοδικού, διότι κάθε τεύχος αποτελεί πραγματικά ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκουμέντο (τεκμήριο).

Μπορείτε να το διαβάσετε ή/και να το κατεβάσετε στον σκληρό σας δίσκο, εδώ παρακάτω:
Στο εξώφυλλο η ΕΑΜίτσσα δασκάλα (ορθότερα: νηπιαγωγός και μέλος της ΕΠΟΝ και του σλαβομακεδονικού ΕΑΜ, του SNOF, ‘Narodni Osvobotien Front’), η Μίρκα Γκίνοβα (Ειρήνη Γκίνη)
Καταγόταν από τα Ξανθόγεια (Ρουσίλοβο) της Εδεσσας (νομός Πέλλας). Η Μίρκα Γκίνοβα εκτελέστηκε, μαζί με άλλους 6 συντρόφους της, στα Γιαννιτσά, στις 26 Ιουλίου 1946, βάσει του περιβόητου νόμου που έμεινε με το όνομα ‘Γ’ Ψήφισμα’. Ηταν η πρώτη εκτέλεση γυναίκας στην νεότερη ελληνική ιστορία.

[scribd id=48897341 key=key-zs0aiufkp43onl54js1 mode=list]

 


 

Ολα τα άρθρα του ιστολογίου στην κατηγορία ‘Μακεδονικό

# Η τελευταία πληγή του εμφυλίου (έρευνα του ‘Ιού’ στο περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ, 1999-11-21)

Η τελευταία πληγή του εμφυλίου (έρευνα του ‘Ιού’ στο περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ, 1999-11-21)

# Απόρρητο ντοκουμέντο ‘Επιβουλή κατά της Μακεδονίας’ – Οι ανθέλληνες Ελληνες – Οι φάκελοι που δεν καίγονται (άρθρο στο περιοδικό ‘Σχολιαστής’, Σεπτέμβριος 1989)
http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/23/aporrito-ntokoumento-epibouli-kata-tis-makedonias/

# Οι τρομοκρατικές επιδρομες της Χρυσής Αυγής στην περιοχή της Φλώρινας, στα χνάρια των Χαλυβδόκρανων της Εθνικής Ενώσεως Ελλάς (ΕΕΕ), 67 χρόνια πριν
http://xyzcontagion.wordpress.com/2014/09/23/xa-sta-xnaria-tis-eee-tromokratia-florina/

# NOF & Πάβελ Ράκοφσκι – Ιδεολογικές βάσεις του NOF, εισήγηση στο 2ο Συνέδριο του NOF, 1949
http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/07/nof-pavel-rakofski/

# Τάσος Κωστόπουλος & Λεωνίδας Εμπειρίκος & Δημήτρης Λιθοξόου – Μια συζήτηση στη Φιλοσοφική Ελληνικός εθνικισμός και Μακεδονικό ζήτημα, 1992
http://x2t.com/filosofiki

# Ενα μακεδονικό λεξικό, με λέξεις και εκφράσεις στα μακεδονικά του 16ου αιώνα
http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/01/31/ena-makedoniko-lexiko-tou-16ou-aiona/

# Τελικά υπάρχουν δύο ταινίες για ‘την αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας’ στον Εμφύλιο!
http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/18/telika-yparxoun-dyo-tainies/

# Γιώργος Βραζιτούλης – Στρατηγοί και αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού στην Ανατολική Γερμανία, 1949
http://xyzcontagion.wordpress.com/2013/02/15/giorgos-vrazitoulis-stratigoi-antartes-dse-anatoliki-germania/

# Τάσος Κωστόπουλος – Κριτική στο βιβλίο Σπύρος Καράβας, ‘Η ταξική «καρδιά» του Μακεδονικού’ (άρθρο στην “Ελευθεροτυπία” 2010-12-28)
http://xyzcontagion.wordpress.com/2010/12/28/tasos-kostopoulos-kritiki-biblio-karabas-makedoniko/

# Μακεδονικό Ενημερωτικό Δελτίο ΛΟΖΑ – Ολα τα τεύχη από το 2000 ως σήμερα + Συν το μοναδικό τεύχος της ΒΙΕΝΑ ΛΟΖΑ
http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/07/13/loza-ola-ta-tefxi/

Στο τεύχος #02, Αύγουστος 2000, υπάρχει ένα μικρό αφιέρωμα στους πολιτικούς πρόσφυγες του Εμφυλίου Πολέμου. Στο εξώφυλλό του, ένας από αυτούς, ο Αλεξάνταρ Πόποφσκι.

 

Οι μαρτυρίες – Ελληνες τσιγγάνοι στην Εθνική Αντίσταση και στα χρόνια της κατοχής
Yad Vashem – Οι Ελληνες Δίκαιοι των Εθνών: 328 ονόματα Greek Righteous Among the Nations Honored by Yad Vashem [έως την 01 Ιανουαρίου 2016]

Comments

 1. Με τη πρωτη ευκαιρία θα σκαναρω και τα υπόλοιπα πολυ ενδιαφεροντα τευχη που έχω στη διάθεσή μου.

 2. Βασιλική Μετατρούλου
  16 Φεβρουαρίου 2011 - 20:21

  Πολύ ωραία. Οσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο.

 3. Για να καταλαβαίνει κανείς τι είναι αυτό το Γ’ Ψήφισμα, αντιγράφω από το Ριζοσπάστη:

  Το Γ` Ψήφισμα, από το πρώτο του ακόμη άρθρο, απειλούσε με την ποινή του θανάτου οποιονδήποτε είχε σκοπό «να αποσπάση εν μέρος εκ του όλου της Επικρατείας ή να ευκολύνη τα προς τούτο το τέλος τείνοντα σχέδια, συνώμοσεν ή διήγειρε εις στάσιν ή συνεννοήθη με ξένους ή κατήρτισεν ενόπλους ομάδας ή έλαβε μετοχήν εις τοιαύτας προδοτικάς ενώσεις». Η αοριστία της διάταξης είναι χαρακτηριστική, αλλά και αναγκαία για το καθεστώς, ώστε να μπορεί να διώκει κατά το δοκούν τους αντιπάλους του. Ομως, τα πράγματα δεν έμεναν σ’ αυτό το σημείο, αφού ο νομοθέτης φρόντιζε να θέτει υπό διωγμό και εκείνους, των οποίων οι ιδέες θεωρούνταν ότι τείνουν στην απόσπαση ή αυτονόμηση μέρους της επικράτειας. «Πάσα εκ προθέσεως προπαρασκευαστική ενέργεια της ηγουμένης πράξεως – αναφερόταν χαρακτηριστικά – τιμωρείται με ειρκτήν, υπαρχουσών δε επιβαρυντικών περιπτώσεων με δεσμά πρόσκαιρα ή διά βίου. Ως προπαρασκευαστική ενέργεια θεωρείται και η καθ’ οιονδήποτε τρόπον, αμέσως ή εμμέσως, γενομένη προσπάθεια προς διάδοσιν, ανάπτυξιν και εφαρμογήν ιδεών τεινουσών εις απόσπασιν ή αυτονόμησιν μέρους της Επικρατείας ή η ενέργεια προσηλυτισμού εις τας ιδέας ταύτας».

  Μια και έχεις ανεβάσει στο scribd τις θέσεις του NOF εξέχον στέλεχος του οποίου ήταν η Γκίνοβα αξίζει να τις παραθέσεις για να δεις πως κολλάνε στα περί “απόσπασης/αυτονόμησης” πιο πάνω. Το τραγικό της ιστορίας είναι πως παρέα με τους NOFίτες την πάτησαν και ΔΣΕίτες που κατέληξαν στο απόσπασμα χωρίς να έχουν πάρει είδηση τι παιχνίδια έπαιζε στη Μακεδονία το ΚΚΕ πίσω από την πλάτη τους.

 4. Α και το NOF δεν ήταν αντίστοιχο του ΕΑΜ, του ΔΣΕ ήταν και πριν απορροφηθεί από τον ΔΣΕ δρούσε αυτόνομα (και μάλιστα το ΚΚΕ το κατηγορούσε). Αντίστοιχο του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ήταν το SNOF που έδρασε αρχικά στα πλαίσια του ΕΛΑΣ αλλά τελικά διαλύθηκε/κυνηγήθηκε πέρα από τα σύνορα από τον ίδιο τον ΕΛΑΣ (πολλά από τα μέλη του επέστραψαν στην Ελλάδα ως μέλη του NOF).

 5. Δεν ξέρω να έχει διερευνηθεί από ιστορικούς ο ρόλος του Άγγλου συνδέσμου στο Βίτσι Έβανς, του Άγγλου υποπρόξενου στη Φλώρινα Χιλλ και του πρόξενου στη Θεσσαλονίκη Πιτ, κυρίως δε σχετικά με τις κατηγορίες πους απέδιδε το ΚΚΕ για έξαψη-εκπορευόμενου εκ του προξενείου- νέου κινήματος αυτονομισμού, στο σλαβόφωνο πληθυσμό της Φλώρινας. Τις κατηγορίες του ΚΚΕ ενάντια στο υποπροξενείο δες εδώ http://emfilios.blogspot.com/2011/02/1131947.html [και στο Υπόμνημα ΔΣΕ/γλάρος]

  Πάντως όταν γίνεται γνωστή η συμφωνία ΝΟΦ-ΚΚΕ (Οκτ-Νοε 46), το υποπροξενείο αρχίζει “να τα μαζεύει” από Φλώρινα. Απέτυχε ο ρόλος του; Η ενσωμάτωση του ΝοΦ στο ΚΚΕ σήμαινε και ανατροπή των σχεδίων του υποπροξενείου για παρακίνηση αυτονομισμού (ισχύει αυτό, ερευνήθηκαν αρχεία υποπροξενείου κλπ…); Ισχύει η κατηγορία του ΚΚΕ ότι έκλεισε το “αυτονομιστικό πρακτορείο”;
  Κλείνει δε τέλη Δεκεμβρίου 46, μόλις ανακοινώνεται η απόφαση για σύσταση Διεθνούς Εξεταστικής Επιτροπής. (Βλέπε και επερώτηση στη βρετανική βουλή για το κλείσιμο του υποπροξενείου)

  Η έρευνα για την περίοδο και τις σχέσεις σλαβόφωνων-ΝΟΦ-ΚΚΕ κλπ, ενώ “πολιτικά” έχει τύχη παντοειδούς εκμετάλλευσης, επιστημονικά μάλλον υστερεί, αναμένοντας νέους επιστήμονες- έξω από τα “στεγανά στρατόπεδα της ιστοριογραφίας” που κατά την τελευταία κυρίως δεκαετία αναπροσιορίστηκαν και επαναχαρακώθηκαν , σε μια διαδικασία, που κανείς δεν ξέρει πόσο θα πάρει , πόσο θα στερήσει μια πιο ανοιχτή-επιστημονική γνώση, απαραίτητη για την προσέγγιση ενός τόσο περίπλοκου θέματος.

 6. Κλέων Νεμέας
  10 Μαρτίου 2011 - 00:27

  Στα τεύχη της “ΛΟΖΑ” που θα ανεβαίνουν στο διαδίκτυο, μπορείτε να έχετε πρόσβαση και μέσω του ιστολογίου του φίλου abecedar (στην στήλη αριστερά):

  http://abecedar.blogspot.com/2011/02/blog-post_26.html

 7. Να κάνω μια αφελή ερώτηση:

  Η η Μίρκα Γκίνοβα-Ειρήνη Γκίνη εκτελέστηκε γιατί ήταν Σλαβομακεδόνισα εθνικίστρια ή γιατί ήταν διεθνίστρια κομουνίστρια;

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published / Required fields are marked *