Β.Μ. | 9 Φεβρουαρίου 2011

Δημήτρης Ψαρράς – Κραυγή λαού για το τρένο (πολιτικό παρασκήνιο στην “Ελευθεροτυπία” 2011-02-09)

Ο Δημήτρης Ψαρράς εκ των φορέων του “Ιού“, σε ένα σχόλιό της, από τα “Πολιτικά παρασκήνια της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” της Τετάρτης 09 Φεβρουαρίου 2011, με τίτλο “Κραυγή λαού για το τρένο“.

Κραυγή λαού για το τρένο

Από την εποχή των συλλαλητηρίων που διοργάνωνε ο μητροπολίτης Καντιώτης για να εμποδίσει τα γυρίσματα του Αγγελόπουλου (φθινόπωρο-χειμώνας 1990) έχει να δει η Φλώρινα παλλαϊκή συγκέντρωση σαν αυτή που διοργανώνεται σήμερα στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αυτή τη φορά ο σκοπός της κινητοποίησης είναι σοβαρός: η επαναλειτουργία των δρομολογίων του τρένου Φλώρινας-Θεσσαλονίκης.

Η διακοπή του δρομολογίου αυτού -όπως και πολλών άλλων- αποφασίστηκε από την κυβέρνηση με πρώτο στόχο τη συμμόρφωση στις επιταγές του Μνημονίου και απώτερο την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Προηγήθηκε ο διπλασιασμός της τιμής του εισιτηρίου, για να αποθαρρυνθούν οι χρήστες του μέσου.

Πρόκειται για ακραία μεθόδευση, που επιβαρύνεται από το γεγονός ότι η γραμμή ανακαινίστηκε πρόσφατα με δαπάνη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Δ.Ψ.
Μίκης Θεοδωράκης: Να διευκρινίσω ένα πράγμα, ότι είμαι αντισημίτης.
Αντα Ψαρρά – Natura να φύγουμε! (πολιτικό παρασκήνιο στην “Ελευθεροτυπία” 2011-02-10)

Comments

 1. Θράσος Χαϊδαρίου
  10 Φεβρουαρίου 2011 - 21:04

  Και η συνέχεια της είδησης,
  “Δυναμική αντίδραση Φλωρινιωτών, που έμειναν εκτός συρμού”
  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=10/02/2011&id=249887

 2. Βασιλική Μετατρούλου
  17 Μαρτίου 2011 - 01:34

  Κινητοποίηση για το τρένο, για να ξανασφυρίξει το τρένο τους:

  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/03/2011&s=an8rwpina&c=ellada

  Ανθρώπινα

  Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ [email protected]

  Για να ξανασφυρίξει το τρένο τους
  «Τρενοπορεία» από τη Φλώρινα στη Θεσσαλονίκη, μέσω Εδεσσας, πραγματοποιούν το Σάββατο οι κάτοικοι της Φλώρινας, διαμαρτυρόμενοι για το «κόψιμο» της σιδηροδρομικής σύνδεσης από το υπουργείο Μεταφορών.

  Στην κινητοποίηση συμμετέχουν η Πρωτοβουλία Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο Πέλλας και η Επιτροπή για την Κοινωνική Υπεράσπιση του Σιδηρόδρομου. Στο μεταξύ, νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διακοπή των δρομολογίων με πορεία στις γραμμές του τρένου και συναυλία πραγματοποιήθηκε προχθές στην ακριτική πόλη με πρωτοβουλία της Κίνησης Φίλων Τρένου Φλώρινας.

  «Αρνούμαστε το σιδηροδρομικό αποκλεισμό. Αρνούμαστε την κοροϊδία! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις», φωνάζουν οι διαμαρτυρόμενοι και καταγγέλλουν:

  «Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για επανέναρξη της σύνδεσης (Φλώρινα – Θεσσαλονίκη) με μόνο δύο δρομολόγια και με την προϋπόθεση να διατεθούν 2.000 κάρτες απεριορίστων διαδρομών είναι σκανδαλώδεις και δεν καλύπτουν ούτε κατ’ ελάχιστον την ανάγκη της περιοχής για πλήρη δρομολόγια, για δουλειά, ψυχαγωγία και τουρισμό».

  Στη συναυλία δεκάδες πολίτες της Φλώρινας συγκεντρώθηκαν στον κλειστό σιδηροδρομικό σταθμό, απαιτώντας τη «δίκαιη διάθεση των κονδυλίων για να καλύπτονται οι πραγματικά “άγονες γραμμές” και όχι να διατίθενται για τις ανάγκες της Αττικής».

  Διεκδικούν: από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το όριο των 50 εκατομμυρίων ευρώ της Υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ) του ΟΣΕ που μαθηματικά οδηγεί στον ακρωτηριασμό του σιδηροδρομικού δικτύου και θα χρειαστεί δεκάδες χρόνια για να ξαναφτιαχτεί.

  Από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να εντάξει τα απαραίτητα έργα ηλεκτροκίνησης στο σχεδιασμό της για το ΠΕΠ, αλλά και να βάλει το σιδηρόδρομο στο κέντρο της πολιτικής της για βιώσιμες μεταφορές με συνδυασμένες μεταφορές τρένου – λεωφορείου. Από τους δήμους να προωθήσουν τις μαζικές μετακινήσεις μαθητών, ΚΑΠΗ, συλλόγων με τρένο.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published / Required fields are marked *